Aga KN 04.03.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam, Interesuje mnie Wasza opinia i doświadczenia związane z czujką magnetyczną wpuszczaną marki BOSCH, a dokładnie o model ISN-CMINI-10W, poniżej link do strony producenta: http://www.boschsecurity.com.pl/produkty.php?kat_id[]=0&kat_id[]=2&kat_id[]=108&katid=32 Generalnie chodzi mi o jej montaż oraz awaryjność. A co sądzicie o nowej linii czujek PIR oraz PIR+MV BOSCH z serii BLUE LINE? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 05.03.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam, Interesuje mnie Wasza opinia i doświadczenia związane z czujką magnetyczną wpuszczaną marki BOSCH, a dokładnie o model ISN-CMINI-10W, poniżej link do strony producenta: http://www.boschsecurity.com.pl/produkty.php?kat_id[]=0&kat_id[]=2&kat_id[]=108&katid=32 Generalnie chodzi mi o jej montaż oraz awaryjność. A co sądzicie o nowej linii czujek PIR oraz PIR+MV BOSCH z serii BLUE LINE? Dzięki Na poprzedniej stronie Zbych się wypowiedział na temat czujki PIR BLP1 Boscha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braske 06.03.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam Szanowni forumowicze musze się szybko zmierzyć z instalację alarmową i proszę Was bardzo o poradę. Nie zdołałem przebić się przez wszystkie strony tego tematu a czas mnie bardzo nagli więc proszę nie złoście się jeżeli powielam już zadawane pytaniaPrzedstawiam niżej rzuty i wstępną koncepcję na jaką wpadłem i proszę o radę[/img]http://img259.imageshack.us/img259/2892/plan1xu8.th.gif[/img] Alarm ma być oparty na centrali Satel Integra 64, chcieliśmy zatosować czujki zbicia szyb jednak nie wiem czy będą prawidłowo działać w trakcie prac tynkarskich gdy okna będą zaklejone a zależy nam żeby zamonotować alarm już teraz gdzy zamontujemy okna no i jeszcze nie wiemy czy będziemy mieć zasłony. Instalacja ma umożliwiać poruszanie się w trakcie dozoru w pomieszczeniach mieszkalnych swobodnie z wyłączeniem garażu i kotłowni. Instalator proponuje nam kontaktrony okienne wpuszczane w ramę w oknach otwieralnych (na fixach nie) Bosch+magnes neodymowy oraz na wszystkich oknach w pomieszczeniach mieszkalnych czujniki inercyjne IMPAQ+, natomiast kontaktron bramy garażowej Aritech. Sygnalizator zewnętrzny optyczno akustyczny Satel SPL2010.Nie wiemy czy takie rozwiązanie jakie sobie wymyśliłem się sprawdzi czy lepsze będzie jakieś inne. Dodatkowo zamontujemy czujkę dualną w garażu i kotłowni oraz na strychu. Nie wiem gdzie lepiej umieścić centralę czy może być pod schodami, które są betonowe??Proszę was bardzo o poradę. Dodatkowo jeżeli jeszcze ktoś z Was ma namiary na osobę z Poznania która się zajmuje się alarmami to poproszę o kontakt, ponieważ narazie współpracujemy z jedną osobą a dobrze by było porównac ofertę.No i najważniejsze żona wyznaczyła nieprzekraczalną kwotę 6.000 za ten alarm, myślicie że to się uda??Pozdrawiam i dziękuję za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 06.03.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Tak patrze i patrze na te orazki i powiem szczerze że jesli nie bedziesz miał pancernych okien to spokojnie system do obejscia. Ja bym dorzucil piry na dole jako jeszcze jedna sterfa i załączal je na noc bo chyba widze ze cała część sypialniana jest na górze, jesli jednak zależy Ci bardzo na poruszaniu sie po dole również w nocy to jest jeszcze opcja czujników kurtynowych zabezpieczających tylko fromugi okien reszta pomieszczenia do swobodnego ruchu. Urządzenia jak na rysunkach sa OK i system taki jest naprawde polecany jednak czujniki ruchu tam gdzie nie trzeba sie namęczyc z zforsowaniem okien sa niezastapione. Co do umiejscowienia centrali to betonowe schody w niczym nie bedą jej przeszkadzały natomiast jeśli bedziesz chciał podpiąc sie z nadajnikiem do jakiejś agencji to juz lepiej żeby był on gdzie indziej np. w kotlowni lub na strychu ( o ile warunki sa ku temu sprzujajace). Od razu spełnisz ich (agencji) warunek pomiieszczenia zabezpieczonego i unikniesz spychologii odpowiedzialnisci w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 06.03.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jeszcze raz popatrzylem i do przeniesienia masz czujnik dualny w garażu ja bym go zrobil na tej scianie co okna ale nie z tyły a przy bramie. Co do kosztów to szukaj może i uda Ci sie zmiescic. Zalezy ile klawiatór czy bedziesz miał moduły eternetowy lub jakieś powiadomienie ale powiem szczerze ze i za prace przy montarzu takiego systemu fachowiec zażąda niezła sumke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 06.03.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jesli chodzi o koszty. Tak pobierznie liczac sprzet jaki tutaj jest zaproponowany (zakladam że bedzie jedna klawiatura) w zakupie bedzie kosztował około 4 tys dolicz do tego kable robota to raczej może znajdziesz kogos za 6 tys ale netto. Jak pisałem jednak w/g mnie warto by dorzucic piry lub kurtyny co podwyższa koszt jesli zdecydowałbyś sie na dołożenie czujników warto też pomyslec o dodatkowym zasilaczu dochodzi nowa obudowa i akumulator i znowu koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braske 06.03.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 WitamDziękuję bardzo za odpowiedź.Może możesz w takim razie coś zaproponować jak to zastąpić innym rozwiązaniem, żeby zmieścić się w tej kwocie.Zapomniałem dopisać że mam kota i łazi wszędzie więc nie wiem jak to rozwiązać.Okna będą zwykłe a klawiatury dwie, jedna z nich tylko numeryczna w garażu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 06.03.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam Dziękuję bardzo za odpowiedź. Może możesz w takim razie coś zaproponować jak to zastąpić innym rozwiązaniem, żeby zmieścić się w tej kwocie. Zapomniałem dopisać że mam kota i łazi wszędzie więc nie wiem jak to rozwiązać. Okna będą zwykłe a klawiatury dwie, jedna z nich tylko numeryczna w garażu. Pozdrawiam Numeryczna ? tzn. Strefowa? Jeśli przekroczysz te 6000 to popros przynajmniej instalatora aby wyprowadził przewody do tych pirów, co do czujników to większość poleca siemensy ir 120C i napradę sie sprawdzają na zwierzęta, chociaż kot chodzi gdzie chce.Spróbuj zainstalować system w 2 etapach, nie rezygnuj z czegokolwiek -poźniej zostaną ci tylko bezprzewodówki.Ja bym sie jeszcze zastanowił nad czujką dymu , może gazu,co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braske 06.03.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Cześć Dziękuję za poradę. Mogę to zrobić w dwóch etapach i w pierwszym zrobić tylko parter. Czujka gazu i dwutlenku węgla będzie oczywiście.Najbardziej mi jednak zależy na możliwości uzbrojenia alarmu będąc w domu i poruszania się po nim za wyłączeniem garażu i kotłowni.Jakie rozwiązanie w takim przypadku będzie najlepsze, czujki zbicia szyb i kontraktony i czujki pir w garażu i kotłowni oraz na strychu, czy kontraktony i czujki inercyjne robiąc to na 2 etapy. Bardzo dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 07.03.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 witam Instalator polecił mi PIRy firmy Crow (SRP-600, SRPG-2, i zew. D&D) czy to są dobre czujki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 08.03.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Pomóżcie i podpowiedzcie co robię nie tak.Podłączam komp. do Integry 64. Na manipulatorze ustawiam Downloading/Start DWNL-RS. Uruchamiam Guardx. Ikonka COM1 jest zielona (Port gotowy do użycia). Wpisuję kody centrali i Guardx. Ctrl-O i pojawia się komunikat - "Nie ma komunikacji z centralą" - czy coś takiego bo nie mam tego teraz przed sobą. Mam wątpliwości, czy dobrze wpisuję te kody, bo tam w programie są już jakieś gwiazdki, które nie dają się skasować, więc je po prostu nadpisuję.Będę wdzięczny za sugestie.Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.03.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Pomóżcie i podpowiedzcie co robię nie tak. Podłączam komp. do Integry 64. Na manipulatorze ustawiam Downloading/Start DWNL-RS. Uruchamiam Guardx. Ikonka COM1 jest zielona (Port gotowy do użycia). Wpisuję kody centrali i Guardx. Ctrl-O i pojawia się komunikat - "Nie ma komunikacji z centralą" - czy coś takiego bo nie mam tego teraz przed sobą. Mam wątpliwości, czy dobrze wpisuję te kody, bo tam w programie są już jakieś gwiazdki, które nie dają się skasować, więc je po prostu nadpisuję. Będę wdzięczny za sugestie. Łukasz Musisz użyć programu DloadX. To on służy do programowania centrali. GuardX służy do obsługi systemu przez administratora (programowanie użytkowników i przegląd zdarzeń). Do programu GuardX komputer podłączamy do złącza w manipulatorze, a nie w centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 09.03.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Pomóżcie i podpowiedzcie co robię nie tak. Podłączam komp. do Integry 64. Na manipulatorze ustawiam Downloading/Start DWNL-RS. Uruchamiam Guardx. Ikonka COM1 jest zielona (Port gotowy do użycia). Wpisuję kody centrali i Guardx. Ctrl-O i pojawia się komunikat - "Nie ma komunikacji z centralą" - czy coś takiego bo nie mam tego teraz przed sobą. Mam wątpliwości, czy dobrze wpisuję te kody, bo tam w programie są już jakieś gwiazdki, które nie dają się skasować, więc je po prostu nadpisuję. Będę wdzięczny za sugestie. Łukasz Musisz użyć programu DloadX. To on służy do programowania centrali. No właśnie, pisałem z pamięci , oczywiście używam programu DloadX i wpisuję kody DloadX. Przepraszam za zamieszanie. I co w takiej sytuacji? Czy coś powinienem jeszcze zrobić? Czy spróbować uruchomić komunikację poprzez odłączenie centrali od zasilania (zgodnie z opisem w instrukcji). Trochę się boję, że stracę wszystkie ustawienia dotychczasowe. Pozdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.03.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Sprawdź na którym porcie COM masz podłączoną centralę - czy na pewno na COM1 , jakiego kabla używasz do połączenia centrali z kompem ?? - samego RS->RS czy przejściówki z RS->USB ?? Jak RS->USB sprawdź czy masz w komputerze zainstalowane sterownik emulatora portu USB->RS 232. Najpierw uruchom w centrali / w manipulatorze / DWNL-RS , potem odpal program DLoadX i wpisz hasło / domyślnie bodajże 1234 / , potem centrala sama nawiąże połączenie z kompem i komp zapyta czy odebrać transmisję z danymi z centrali . Oczywiście pod warunkiem wybrania odpowiedniego portu COM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 09.03.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Sprawdź na którym porcie COM masz podłączoną centralę - czy na pewno na COM1 , jakiego kabla używasz do połączenia centrali z kompem ?? - samego RS->RS czy przejściówki z RS->USB ?? Jak RS->USB sprawdź czy masz w komputerze zainstalowane sterownik emulatora portu USB->RS 232. Kabla RS<->RS, na pewno COM1, bo tylko przy tym ustawieniu pojawia się komunikat, że port jest gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.03.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Czyli do tej pory jak się łączyłeś kompem z centralą było wszystko w porządku - tak ?? - tylko teraz nagle nie możesz się połączyć ?? - oczywiście mówimy o TYM SAMYM KOMPUTERZE ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.03.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Proponuję dokładnie sprawdzić wpisywane do programu identyfikatory (uprzednio odczytane z centrali). Identyfikatory wpisane w programie DloadX możesz sprawdzić klikając na ikonkę okularów przy danym identyfikatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 09.03.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 czy ktoś coś wie o czujkach CROW, do jutra muszę zdecydować czy je biorę czy brać SATELA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaiPiotr 09.03.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ja zawsze polecałem i polecam czujki IR120C SIEMENSA. CROW to marka izraelska - żydzi są znani z dobrych wyrobów - szczególnie tych "militarnych" - zatem wszystko jest kwestia ceny -sam musisz wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 09.03.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 czy ktoś coś wie o czujkach CROW, do jutra muszę zdecydować czy je biorę czy brać SATELA. jesli masz tylko taki wybór to zdecydowanie satela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts