I.W. 12.03.2008 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Na ZBYCHA można liczyć . Na razie nie planuję modułów więc może jednak się zdecyduję na taki zabieg. W specyfikacji czujek piszą że z wyłączoną diodą LED pobiera 10 mA a wyjście ma 500 mA więc na 7 czujek raczej starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 12.03.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Mam prośbę czy mógłby ktoś rzucić okiem na ofertę jaką otrzymałem na wykonanie instalacji alarmowej. Dom z poddaszem 150m2+garaż OFERTA DOSTAWA, MONTAŻ I URUCHOMIENIE SYSTEMU SYGNALIZACJI WŁAMANIA I NAPADU WYKONANIE OKABLOWANIA Wykonanie okablowania: przewód YTDy 6x0,5 320m 288,00 wykonanie okablowania 1050,00 razem netto: 1338,00 razem brutto: 1632,36 DOSTAWA, MONTAŻ I URUCHOMIENIE 1. płyta procesora Integra 64 1 szt. 465,00 2. manipulator INT-KLCDS 2 szt. 586,00 3. syntezer mowy CA64SM 1 szt. 144,00 4. obudowa P17/50 1 szt. 122,00 5. akumulator 18Ah 12V 1 szt. 100,00 6. czujnik PIR EV100PI 11 szt. 792,00 7. czujnik p.poż NB 338-4H 2 szt. 146,00 8. czujnik gazu DG1-ME 2 szt. 284,00 8. czujnik magnetyczny ART.-450 (brama garaż) 1 szt. 42,00 9. sygnalizator zewnętrzny SPL2010 1 szt. 112,00 10. sygnalizator wewnętrzny SPW100 1 szt. 35,00 11. montaż i uruchomienie urządzeń 1130,00 razem netto: 3958,00 razem brutto: 4828,76 Ceny sprzętu w necie są trochę tańsze z grubsza ok 500-600 zł na prawie całości, już sprawdziłem ale czy robocizna w tymm przypadku nie jest aby za wysoka?. Będę wdzięczny za jakieś info bo sprawa pilna. Odnośnie cen nie wypowiem się, bo to sprawa umowna. Jeśli chodzi o zaproponowany sprzęt: Manipulator INT-KLCDS, to manipulator z małym wyświetlaczem. Proponuję zamienić na model INT-KLCDL z dużym wyświetlaczem. Kosztuje niewiele więcej, a nie trzeba się wpatrywać. Akumulator 18Ah 12V - to syfiasty akumulator! Proponuję zainwestować w markowy akumulator (np. Kobe lub Europower). Akumulator, to ważny element systemu alarmowego! Czujnik PIR EV100PI - to nic specjalnego. za niewiele większe pieniądze masz o niebo lepszą czujkę Siemens IR120C. Sygnalizator zewnętrzny SPL2010 - proponuję zastosować sygnalizator z własnym zasilaniem. Sygnalizator wewnętrzny SPW100 - zastanów się, czy jest Ci potrzebny sygnalizator wewnętrzny (szczególnie tak bardzo głośny!). On tylko stresuje domowników i jest zabójczy dla zwierząt. W manipulatorach też jest sygnalizacja alarmu (piszczykiem). Wielkie dzięki za informacje. jeśli jeszcze mógłbym prosić o opinię na temat urządzeń systemu DSC jakie zaproponował mi inny instalator. napiszę tylko główne urządzenia: 1. Centrala PC 1832 2. Czujki BV-601 3. klawiatura PK 5516 lub PK 5501 nie wiem na , którą ew się zdecydować jeśli wybrał bym ten system a muszę przyznać, że jestem skłonny się na niego zdecydować również ze względu na firmę, która ma mi go robić gdyż cenowo jest zdecydowanie korzystniejszy od poprzednika i ma bardzo poważne i pochlebne refernecje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 12.03.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Generalnie tylko to, że w przypadku zwarcia na zasilaniu czujek, wyłącza się również zasilanie wszystkich modułów podłączonych do wyjścia EXT+ A wlasnie... tak a'propos. Jaki typ modulu "rozbicia zasilania" lepiej zastosowac do zasilania czujek? Z bezpiecznikami polimerowymi czy ze zwyklymi topikowymi? Czy te bezpieczniki polimerowe sa wystarczajaco szybkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof G 14.03.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Pytanie do osób, które już mają w domu system Satela: Który manipulator wybrać: KLCD (to ten duży z klapką do integry) czy KLCDL? Wymienione manipulatory mają identyczne funkcje, chodzi mi o walory czysto praktyczne, co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wielkie dzięki za informacje. jeśli jeszcze mógłbym prosić o opinię na temat urządzeń systemu DSC jakie zaproponował mi inny instalator. napiszę tylko główne urządzenia: 1. Centrala PC 1832 2. Czujki BV-601 3. klawiatura PK 5516 lub PK 5501 nie wiem na , którą ew się zdecydować jeśli wybrał bym ten system a muszę przyznać, że jestem skłonny się na niego zdecydować również ze względu na firmę, która ma mi go robić gdyż cenowo jest zdecydowanie korzystniejszy od poprzednika i ma bardzo poważne i pochlebne refernecje. Ad1. DSC - dobre, sprawdzone centrale, ale zdecydowanie mniej funkcjonalne, niż Satel Integra. Opis do PC 1832 masz TU Ad2. Stara konstrukcja i zdecydowanie za droga czujka. Tańsza i lepsza będzie Siemens IR 120C Ad3. PK 5516 - klawiatura z kontrolkami, PK 5501 - klawiatura ikonowa (beznadziejna). Najlepsza byłaby klawiatura z wyświetlaczem tekstowym - PK 5500, ale jesli będzie dla Ciebe za droga, to weź PK 5516. Jest bardziej czytelna od PK 5501. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Pytanie do osób, które już mają w domu system Satela: Który manipulator wybrać: KLCD (to ten duży z klapką do integry) czy KLCDL? Wymienione manipulatory mają identyczne funkcje, chodzi mi o walory czysto praktyczne, co Wy na to? Ja użytkuję obie , ale klientom polecam KLCD-L. Jest nieco mniejsza od KLCD. Ponad to w KLCD zastosowano odmienny układ klawiszy (klawisze "*", "0" i "#" są z boku klawiatury numerycznej, a nie na dole) i trochę trudno się do tego przyzwyczaić. Z praktyki wiem, że klapki się nie zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Generalnie tylko to, że w przypadku zwarcia na zasilaniu czujek, wyłącza się również zasilanie wszystkich modułów podłączonych do wyjścia EXT+ A wlasnie... tak a'propos. Jaki typ modulu "rozbicia zasilania" lepiej zastosowac do zasilania czujek? Z bezpiecznikami polimerowymi czy ze zwyklymi topikowymi? Czy te bezpieczniki polimerowe sa wystarczajaco szybkie? A po co Ci to? Budujesz tak rozległy system, że musisz rozbijać zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof G 14.03.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dzięki Zbychu! Skoro się ujawniłeś, to zapytam o jeszcze jedną sprawę.Planuję integrę 128. Garaż sąsiaduje z wiatrołapem. W wiatrołapie jest manipulator i planowałem instalację manipulatora także w garażu. Kiedyś gdzieś przeczytałem, że można zastosować jakiś dodatkowy odbiornik do pilota bramy garażowej, który daje wstępną autoryzację. Ustawienie opóźnienia na czujkach w garażu (będzie kontaktron + czujka dualna) pozwala na rezygnację z manipulatora w garażu.Możesz to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć "mechanikowi", co trzeba dokupić, to sobie koszty sprawdzę, czy to ma sens?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 14.03.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam, Mam pytanie do zorientoiwanych w temacie... Czy majac rozprowadzoną instalację, dobrany sprzęt, po zakupie tego sprzętu /czujki, klawiatury, centralka/ moge samodzielnbie wszystko podłączyć i uruchomić..? Czy np. w instrukcjach czujek, klawiatur są instrukcje jak podłączać te urzadzenia..? I drugie pytanie... czy instalacja będzie działać jeśli na zaplanowane trzy klawiatury i tak rozprowadzone kable, będzie podłączona tylko jedna klawiatura..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszekp 14.03.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dawno temu był wątek pt. "Bardzo prosty alarm", gdzie thalex podał schemat prostej instalacji alarmowej opartej na pętli z cienkiego drutu miedzianego. Niestety, obrazek ze schematem został odłączony od strony i nie wiadomo jak wykonać część elektroniczną układu. Z tekstu wynika, że występuje tam tranzystor a zasilanie jest na baterię. Czy ktoś może wie jak powinno to być zbudowane ew. gdzie mógłbym znaleźć schemat? Chciałbym wykorzystać ten patent na mojej budowie na czas wykonywania instalacji wod-kan., elektrycznej i docelowej alarmowej (okna będą po tynkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 14.03.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wielkie dzięki za informacje. jeśli jeszcze mógłbym prosić o opinię na temat urządzeń systemu DSC jakie zaproponował mi inny instalator. napiszę tylko główne urządzenia: 1. Centrala PC 1832 2. Czujki BV-601 3. klawiatura PK 5516 lub PK 5501 nie wiem na , którą ew się zdecydować jeśli wybrał bym ten system a muszę przyznać, że jestem skłonny się na niego zdecydować również ze względu na firmę, która ma mi go robić gdyż cenowo jest zdecydowanie korzystniejszy od poprzednika i ma bardzo poważne i pochlebne refernecje. Ad1. DSC - dobre, sprawdzone centrale, ale zdecydowanie mniej funkcjonalne, niż Satel Integra. Opis do PC 1832 masz TU Ad2. Stara konstrukcja i zdecydowanie za droga czujka. Tańsza i lepsza będzie Siemens IR 120C Ad3. PK 5516 - klawiatura z kontrolkami, PK 5501 - klawiatura ikonowa (beznadziejna). Najlepsza byłaby klawiatura z wyświetlaczem tekstowym - PK 5500, ale jesli będzie dla Ciebe za droga, to weź PK 5516. Jest bardziej czytelna od PK 5501. Wielkie dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 14.03.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Generalnie tylko to, że w przypadku zwarcia na zasilaniu czujek, wyłącza się również zasilanie wszystkich modułów podłączonych do wyjścia EXT+ A wlasnie... tak a'propos. Jaki typ modulu "rozbicia zasilania" lepiej zastosowac do zasilania czujek? Z bezpiecznikami polimerowymi czy ze zwyklymi topikowymi? Czy te bezpieczniki polimerowe sa wystarczajaco szybkie? A po co Ci to? Budujesz tak rozległy system, że musisz rozbijać zasilanie? OK, to zadam pytanie inaczej Zalozmy, ze zasilanie wszystkich czujek mam podlaczone do wspolnego wyjscia zasilania AUX z plyty glownej. W takim przypadku zwarcie wejsc zasilajacych w jednej, dowolnej czujce powoduje przepalenie bezpiecznika zabezpieczjącego pradowo wyjscie AUX w plycie - co suma sumarum powoduje, ze wszystkie elementy (czujki PIR, ppoż, itp.) zasilane z tegoz wyjscia przestaja dzialac. Oczywiscie zwarcie w czujce raczej samo sie nie zrobi, chyba ze jakis wyjatkowo paskudny i mokry owad postanowi w niej pomieszkac W kazdym razie wydaje mi sie, ze sabotazowe zwarcie zasilania w jakiejkolwiek czujce jest - w takim ukladzie jak powyzej - bardzo prostym sposobem na neutralizacje czesci lub nawet calego systemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 14.03.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 WitamMam zamiar zestawić sobie podstawowe stanowisko do testów Integry (alarm będę montował w maju-czerwcu)Zdecydowałem się na I-128Pytanie1. Czy od razu musze nabywać manipulator czy też moge na początku użyć tylko laptopa (mam jeden wolny)2. czy oprogramowanie chodzi na win 95 (taki akurat zainstalowany)3. czy wstępnie można symulować załączenia linii dozorowych z małej klawiaturki od kolejki PIKO albo innymi zwykłymi przyciskami4. czy zasilacz musi być jakiś specjalny - bo nie chce kupować w zestawie z obudową bo i tak będzie inna - elementy automatyki Będzie to stanowisko testowe - po "naumieniu się" dokupię pozostałe elementy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dzięki Zbychu! Skoro się ujawniłeś, to zapytam o jeszcze jedną sprawę. Planuję integrę 128. Garaż sąsiaduje z wiatrołapem. W wiatrołapie jest manipulator i planowałem instalację manipulatora także w garażu. Kiedyś gdzieś przeczytałem, że można zastosować jakiś dodatkowy odbiornik do pilota bramy garażowej, który daje wstępną autoryzację. Ustawienie opóźnienia na czujkach w garażu (będzie kontaktron + czujka dualna) pozwala na rezygnację z manipulatora w garażu. Możesz to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć "mechanikowi", co trzeba dokupić, to sobie koszty sprawdzę, czy to ma sens? Pozdrawiam. Trzeba dokupić dodatkowy, zewnętrzny odbiornik radiowy do pilotów, które posiadasz do otwierania bram. Każda firma posiada w swojej ofercie takie odbiorniki. Ważną sprawą jest, aby taki odbiornik był zasilany napięciem 12V= (bo część takich odbiorników jest zasilana napięciem 24V). Taki odbiornik może być dwukanałowy. Do tego piloty czterokanałowe (cztery przyciski). Wówczas odbiornik podłączasz do dwóch wejść centrali alarmowej (lub modułów rozszerzenia) i możesz wszystko zaprogramować w taki sposób, że jednym pilotem otwierasz bramę w ogrodzeniu, bramę w garażu oraz włączasz opóźnienie na wjazd do garażu, a także posiadasz w pilocie funkcję przywołania ochrony (pilot napadowy). Wydaje mi się, że jasno to opisałem, ale jeśli nie, to pytaj śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam, Mam pytanie do zorientoiwanych w temacie... Czy majac rozprowadzoną instalację, dobrany sprzęt, po zakupie tego sprzętu /czujki, klawiatury, centralka/ moge samodzielnbie wszystko podłączyć i uruchomić..? To zależy, na ile "techniczny" jesteś. Miej też na uwadze, że nie posiadając żadnego doświadczenia w tej dziedzinie, robisz wszystko na czuja i uczysz się na własnych błędach Czy np. w instrukcjach czujek, klawiatur są instrukcje jak podłączać te urzadzenia..? Tak, są instrukcje, jak zamontować i podłączyć urządzenia, ale są to instrukcje pisane dla instalatorów, czyli z założeniem, że montuje je człowiek posiadający odpowiednie przygotowanie zawodowe. I drugie pytanie... czy instalacja będzie działać jeśli na zaplanowane trzy klawiatury i tak rozprowadzone kable, będzie podłączona tylko jedna klawiatura..? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Generalnie tylko to, że w przypadku zwarcia na zasilaniu czujek, wyłącza się również zasilanie wszystkich modułów podłączonych do wyjścia EXT+ A wlasnie... tak a'propos. Jaki typ modulu "rozbicia zasilania" lepiej zastosowac do zasilania czujek? Z bezpiecznikami polimerowymi czy ze zwyklymi topikowymi? Czy te bezpieczniki polimerowe sa wystarczajaco szybkie? A po co Ci to? Budujesz tak rozległy system, że musisz rozbijać zasilanie? OK, to zadam pytanie inaczej Zalozmy, ze zasilanie wszystkich czujek mam podlaczone do wspolnego wyjscia zasilania AUX z plyty glownej. W takim przypadku zwarcie wejsc zasilajacych w jednej, dowolnej czujce powoduje przepalenie bezpiecznika zabezpieczjącego pradowo wyjscie AUX w plycie - co suma sumarum powoduje, ze wszystkie elementy (czujki PIR, ppoż, itp.) zasilane z tegoz wyjscia przestaja dzialac. Oczywiscie zwarcie w czujce raczej samo sie nie zrobi, chyba ze jakis wyjatkowo paskudny i mokry owad postanowi w niej pomieszkac W kazdym razie wydaje mi sie, ze sabotazowe zwarcie zasilania w jakiejkolwiek czujce jest - w takim ukladzie jak powyzej - bardzo prostym sposobem na neutralizacje czesci lub nawet calego systemu... Zwarcie zasilania w jednej z czujek wyłączy zasilanie we wszystkich czujkach spowoduje wywołanie alarmu ze wszystkich czujek. Dalej nie bardzo widzę zastosowanie takiego układu rozdzielenia zasilania w budynku typu dom. Kto ma Ci robić tam zwarcia? Nawet jeśli zrobisz zwarcie, bo przewiercisz przewód, to wiesz, w którym miejscu wierciłeś i gdzie szukać zwarcia. Jeśli nie wiesz, to zawsze możesz odłączyć zasilanie do wszystkich czujek i kolejno je podłączać. Na jednym z przewodów znajdziesz zwarcie, sprawdzasz, z której to linii i wiesz, który czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam Witam Mam zamiar zestawić sobie podstawowe stanowisko do testów Integry (alarm będę montował w maju-czerwcu) Zdecydowałem się na I-128 Pytanie 1. Czy od razu musze nabywać manipulator czy też moge na początku użyć tylko laptopa (mam jeden wolny) Musisz nabyć manipulator. Inaczej nie włączysz komunikacji z komputerem. 2. czy oprogramowanie chodzi na win 95 (taki akurat zainstalowany) Nie, oprogramowanie działa w środowisku Windows 98/ME/2000/XP/VISTA 3. czy wstępnie można symulować załączenia linii dozorowych z małej klawiaturki od kolejki PIKO albo innymi zwykłymi przyciskami klawiaturka od kolejki PIKO Kto to jeszcze pamięta Tak, możesz użyć takiej klawiaturki lub dowolnych przycisków 4. czy zasilacz musi być jakiś specjalny - bo nie chce kupować w zestawie z obudową bo i tak będzie inna - elementy automatyki Trafo o napięciu 20V i odpowiedniej wydajności prądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 15.03.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jakie czujki p. poż i kontraktony garażowe polecacie? Czujki przeciw pożarowe:- ADR20- ADR20R- OSD32R- TI-84 Kontraktony:- SD 6021- HO 03D- KG3013 Gdzie montuje się kontrakton garażowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniusiapa 15.03.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam serdecznie.Mam pytanie do znawców, chodzi mi mianowicie o podłączenie centrali INT128 z komputerem. Mamy laptopa, ale nie widzę wejścia RS. Wyżej widziałam post, poruszano tam temat zastosowania jakiegoś przejścia na USB. Moje pytanie, to czy taką przejściówką mogę połączyć laptopa i czy taki emulator wejścia RS będzie działał z programami obsługującymi centralkę? Jaki radzicie kabel kupić (rs-usb)? Podajcie typ, nazwę, bo pytałam w Media Markt, ale powiedziano mi tam, że takie symulatory RS-ów nie zawsze działają.PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 15.03.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam serdecznie. Mam pytanie do znawców, chodzi mi mianowicie o podłączenie centrali INT128 z komputerem. Mamy laptopa, ale nie widzę wejścia RS. Wyżej widziałam post, poruszano tam temat zastosowania jakiegoś przejścia na USB. Moje pytanie, to czy taką przejściówką mogę połączyć laptopa i czy taki emulator wejścia RS będzie działał z programami obsługującymi centralkę? Jaki radzicie kabel kupić (rs-usb)? Podajcie typ, nazwę, bo pytałam w Media Markt, ale powiedziano mi tam, że takie symulatory RS-ów nie zawsze działają. Pozdrawiam Ania Musisz zastosowac konwerter USB/rs , mój jest firmy Prolific i jest firmowany(sprzedawany) przez Satela, ale faktycznie na 3 szt które wczesniej kupiłem 2 nie działały wogóle, były problemy ze sterownikami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts