cici 24.03.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 No właśnie, pojawiło się to w nowym sofcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.03.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 No właśnie, pojawiło się to w nowym sofcie! Tak i nie tylko to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 27.03.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Właśnie dostałem paczkę z magnesami neodymowymi. Zamówiłem w 3 rozmiarach bo to tanie jest i trzeba było uzbierać jakąś kwotę przy zamówieniu. Ale mam radochę - jak dziecko Silne te magnesiki niesłychanie są Macie zdjęcie http://www.ifb.pl/dandys/inne/magnesy.jpg Trochę niewyraźne bo moja komórka coś kiepsko robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cici 28.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A mam pytanie do fachowców z dziedziny INTEGRY.Jak zrobić by korzystając z jednego włącznika chwilowego na wejściu i 2 przekażników na wyjściu otrzymać stan wyjściowy - oba przkażniki rozwarte1 klik - przekażnik A zwarty2 klik - oba przkażniki rozwarte3 klik - przekażnik B zwarty4 klik - oba przkażniki rozwarte Do sterowania napędem lewo-stop-prawo-stop Zrobiłem już na integrze sporo logiki ale na to jeszcze nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.03.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A może nie na dwóch przekaźnikach tylko jednym takim bardziej wyspecjalizowanym?. Szukaj pod hasłem przekaźnik impulsowy, przekaźnik krokowy, wyłącznik krokowy. Firma finder cos takiego robi w necie jest firma astat: http://www.astat-przekaznik.com.pl/Tam sa specyfikacje itp. Generalnie zasada jest taka że po podaniu impulsu następuje kolejny krok w sekwencji łączeniowej takiego przekaźnika. Występuja one w różnych wykonaniach (ilość styków) i z różnymi sekwencjami przełączeń tych styków (do 6 kroków) (np krok 1 styk nr 1 zwarty styk nr2 rozwarty, krok 2 oba styki zwarte, krok 3 styk nr 1 rozwarty styk nr 2 zwarty, krok 3 oba rowarte itd.).Dla hobbysty jest układ oparty na scalaku od programatora UL 1958 z telewizora gdyby ci bardzo zalezało to poszukam z jakiej to strony ale to chyba nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.03.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Pytałem o tym w innym watku ale pozwolę sobie i tutaj. Chcę aby alarm przy uzbrajaniu i rozbrajaniu odcinał i załączał zasilanie w budynku. Łatwo to zrobić stosując styczniki przekaźniki itp ale maja jedna wadę: gdy obwód jest załączony pobieraja one cały czas prąd. Niewielki to fakt, ale za to przez większą część doby. Szukam zatem jakiegoś rozwiązania które ma odpowiednią obciązalność >16A i pobiera energię tylko w momencie przełączania: coś ala siłownik może coś co będzie samo podnosiło i opuszczało S-ki w rozdzielni lub jakiś inny patent najlepiej mechaniczny. Bliskie ideału sa przkaźniki impulsowe ale i one przy obciążeniu powoduja straty mocy choć pochodzące juz chyba z czegos innego bo cewka nie pracuje w nich ciągle. W determinacji prawie jestem gotów rzeźbić coś z siłownika centralnego zamka do auta(są takie o uciągu 8 kg -do podnoszenia i opuszczania esek powinno starczyć. ale może da się inaczej? W rozsądnych pieniądzach oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cici 28.03.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A może nie na dwóch przekaźnikach tylko jednym takim bardziej wyspecjalizowanym?. Szukaj pod hasłem przekaźnik impulsowy, przekaźnik krokowy, wyłącznik krokowy. Firma finder cos takiego robi w necie jest firma astat: http://www.astat-przekaznik.com.pl/ Tam sa specyfikacje itp. Generalnie zasada jest taka że po podaniu impulsu następuje kolejny krok w sekwencji łączeniowej takiego przekaźnika. Występuja one w różnych wykonaniach (ilość styków) i z różnymi sekwencjami przełączeń tych styków (do 6 kroków) (np krok 1 styk nr 1 zwarty styk nr2 rozwarty, krok 2 oba styki zwarte, krok 3 styk nr 1 rozwarty styk nr 2 zwarty, krok 3 oba rowarte itd.). Dla hobbysty jest układ oparty na scalaku od programatora UL 1958 z telewizora gdyby ci bardzo zalezało to poszukam z jakiej to strony ale to chyba nie warto. No właśnie chciałbym to zrobić programowo a nie sprzętowo bez dodatkowaych kabelków i kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.03.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A to nie zrozumiałem. To znaczy chcesz uzyć jednego wejścia i dwóch wyjść przy podawaniu kolejnych impulsów stan wyjść ma się zmieniac tak jak opisałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Pytałem o tym w innym watku ale pozwolę sobie i tutaj. Chcę aby alarm przy uzbrajaniu i rozbrajaniu odcinał i załączał zasilanie w budynku. Łatwo to zrobić stosując styczniki przekaźniki itp ale maja jedna wadę: gdy obwód jest załączony pobieraja one cały czas prąd. Niewielki to fakt, ale za to przez większą część doby. Szukam zatem jakiegoś rozwiązania które ma odpowiednią obciązalność >16A i pobiera energię tylko w momencie przełączania: coś ala siłownik może coś co będzie samo podnosiło i opuszczało S-ki w rozdzielni lub jakiś inny patent najlepiej mechaniczny. Bliskie ideału sa przkaźniki impulsowe ale i one przy obciążeniu powoduja straty mocy choć pochodzące juz chyba z czegos innego bo cewka nie pracuje w nich ciągle. W determinacji prawie jestem gotów rzeźbić coś z siłownika centralnego zamka do auta(są takie o uciągu 8 kg -do podnoszenia i opuszczania esek powinno starczyć. ale może da się inaczej? W rozsądnych pieniądzach oczywiście Taki stycznik to wypali pradu za jakieś 80 groszy na miesiąc . Jest o co walczyć . A eski to można używać jak wyłączniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.03.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 A mam pytanie do fachowców z dziedziny INTEGRY. Jak zrobić by korzystając z jednego włącznika chwilowego na wejściu i 2 przekażników na wyjściu otrzymać stan wyjściowy - oba przkażniki rozwarte 1 klik - przekażnik A zwarty 2 klik - oba przkażniki rozwarte 3 klik - przekażnik B zwarty 4 klik - oba przkażniki rozwarte Do sterowania napędem lewo-stop-prawo-stop Zrobiłem już na integrze sporo logiki ale na to jeszcze nie wpadłem A nie możesz wykorzystać wyjść typu 105 i 106 i sterować to z klawiatury lub poprzez łącznik z dwóch wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.03.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Taki stycznik to wypali pradu za jakieś 80 groszy na miesiąc . Jest o co walczyć . E, jaki? Przekaźnik (np. relpol rm-85 na 16A) - to jakieś 1.5 - 2zł / rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.03.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Taki stycznik to wypali pradu za jakieś 80 groszy na miesiąc . Jest o co walczyć . E, jaki? Przekaźnik (np. relpol rm-85 na 16A) - to jakieś 1.5 - 2zł / rok. Ja podałem kwotę z czarnego scenariusza , Ty podałeś założenie normalne . Tak czy inaczej warto się zdeterminować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.03.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Taki stycznik to wypali pradu za jakieś 80 groszy na miesiąc . Jest o co walczyć . E, jaki? Przekaźnik (np. relpol rm-85 na 16A) - to jakieś 1.5 - 2zł / rok. Mało bierze bo jest miniaturowy. Ale na takim gówienku powiesić cale zasilanie domu... nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja podałem kwotę z czarnego scenariusza , Ty podałeś założenie normalne . Tak czy inaczej warto się zdeterminować No właśnie nie wiem czy warto. Tzn. oczywiście warto to ograniczyć o 90 czy nawet 50%, ale pytanie jakim kosztem się to da ograniczyć. Nawet jeśli mamy ich dużo to rozwiązanie także może kosztować per sztuka. Wymyślimy coś taniej niż 30-40 zł? (koszt używania moich przekaźników na 20 lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.03.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Mało bierze bo jest miniaturowy. Ale na takim gówienku powiesić cale zasilanie domu... nie bardzo. No nie, ja wieszam na tym np. jedną żarówkę To nie zrozumiałem o co chodzi. No ale ok, nawet jeśli jakiś większy, taki na którym wieszamy całe zasilanie - to ile bierze - za 10 zł/rok? (nie wiem, nie sprawdzałem, takiego nie mam, możecie podać namiary na jakiś?). Oczywiście nawet o 10zł warto powalczyć, tylko znowu pytanie za ile... sam jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.03.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Taaaa , znalazłem Firma eti produkuje napędy do swoich rozłaczników przełączników itp. Najtańszy to 928 zł .Trzeba się jednak z tymi przekaźnikami przeprosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 29.03.2008 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 E, jaki? Przekaźnik (np. relpol rm-85 na 16A) - to jakieś 1.5 - 2zł / rok. Jesli chodzi o oszczednosci, to mozna uzyc przekaznika bistabilnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.03.2008 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Jesli chodzi o oszczednosci, to mozna uzyc przekaznika bistabilnego jakiego na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sako 29.03.2008 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Jesli chodzi o oszczednosci, to mozna uzyc przekaznika bistabilnego jakiego na przykład? http://www.eph.pl/product/id/56,przekaznik-bistabilny-bis-411 Moze np taki (pierwszy link z Google) da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 29.03.2008 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 [ http://www.eph.pl/product/id/56,przekaznik-bistabilny-bis-411 Moze np taki (pierwszy link z Google) da rade? Wspomniany RM85 w wersji na szynę - 20 zł brutto, wspomniany bis-411 - 45 zł brutto. gdzie ta oszczędność? (inna sprawa, jak komuś ta bistabilność w sensie funkcji potrzebna) No i one chyba jednak mimo swojej funkcyjnej bistabilności biorą prąd cały czas - wg karty katalogowej 0,8W - po odłączeniu zasilania się resetują (! rzadko kiedy pożądany efekt). To jest przekaźnik elektroniczny. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts