Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie, czemu??? Kto rozwiąże zagadkę? :)

Do odpowiedzi wylosujemy....

_ZBYCH_a ? :)

Domyślam się, że wynika to m.in. z wzięcia pod takich parametrów jak, zasięg czujek, kąt widoczności, możliwość przejścia bez przecinania wiązki, itp. ale nie czuję na tyle dobrze tego, żeby sobie na przykład na tych pokazanych tu pomieszczeniach akurat takie lokalizacje wytłumaczyć.

Niechciałbym podważać autorytetu Zbycha, ale ja bym umieścił czujnik obok czujnika stłuczeniowego na poprawionym projekcie jednak zostawiłbym w salonie czujnik dualny. (tak mnie uczyli ;-)) Sprzęt, który ma być zamontowany pozwala na zasilanie duala tylko w dozorze wiec nie ma problemu z ciągle działajaca mikrofalą. Powodem przeniesienia czujnika jest możliwość pojawienia się w tamtym miejcu szerokiego karnisza z zasłoną co zwiekszy nam matrwą strefę przy oknach tarasowych.

Ale pamietać należy rownież że prawidłowo wyregulowane czujniki stłuczenia, kontaktrony oraz słusznie sugerowane przez Zbycha inercyjny powinny wczesniej załatwic sprawę intruza.

Już nie mam pomysłu.

Sam moduł GSM LT-2S jest skonfigurowany (kod PIN, numer centrali).

No i generalnie wysyła SMSy (np. po naruszeniu jego wejścia IN1).

Ale mam problem z uruchomieniem powiadamiania z integry za pomocą SMS (powiadamianie na Pager).

Poniżej kilka linków do moich ustawień:

http://www.ifb.pl/dandys/inne/pager.jpg

http://www.ifb.pl/dandys/inne/komunikatypag.jpg

http://www.ifb.pl/dandys/inne/opcje.jpg

Tutaj numery telefonów poprzedzone numerem stacji PAGER (u mnie 4994).

Próbowałem wróżnych formatach (z "048" z "48") ...

http://www.ifb.pl/dandys/inne/numtel.jpg

Określiłem sobie kilka warunków powiadomienia. Dziwne jest że jak stawiam "X" przy numerze telefonu oznaczonym jako Pager1 on pokazuje że to jest połączenie "Głosowe".

http://www.ifb.pl/dandys/inne/wejscia.jpg

http://www.ifb.pl/dandys/inne/npad.jpg

No i generuję alarmy napadowe, naruszenie wejścia 1 w integrze w czasie czuwania i nic ... żaden SMS nie dotarł.

Aha - centrala uważa, że wysłała ....

http://www.ifb.pl/dandys/inne/log.jpg

O czym zapomniałem?

Pomóżcie ....

Sprawdź, czy prawidłowo podłączyłeś moduł GSM do wejścia linii telefonicznej centrali alarmowej.

Sprawdź, czy nie ma na pewno błędu w numerze stacji Pager w module GSM

Numer telefonu zaprogramuj bez 0 po 48 i bez spacji, czyli 499448604111111

Czy wyłączyłeś na chwilę zasilanie po programowaniu?

Pokazywaniem, że to połączenie głosowe sie nie przejmuj. Ten typ tak ma ;)

Czemu czasem umieszczacie czujki na przeciwko okna jak w pom. nr 1,3,5, a czasem na ścianie zewn. jak w pom. nr 6?

Ja się zgłaszam do odpowiedzi: czujki PIR gdy są zamontowane bezpośrednio z boku okna umożliwiają podejście do nich przy samej ścianie. Kąt widzenia np. czujki AQUA to 140 stopni.

Czy w pomieszczeniu nr6 rzeczywiście nie ma lepszej likalizacji PIR-a.

_ZBYCH_ napisał:Czujka IR-200 jest pasywną czujką podczerwieni, więc nie nadaje się do zastąpienia czujki dualnej. Raczej warto zmienić na czujkę dualną Siemens IRM 120C

Słyszałem że czujka IR-200 z powodu możliwości ustawienia 4 poziomów czułości umożliwia zastąpienie czujki dualnej ale bardziej wierzę Tobie :)

Czyli rozumiem że polecasz w takiej konfiguracji zastosowanie tylko czujki dualnej w garażu?

_ZBYCH_ napisał:Gorąco zachęcam do zastosowania na parterze czujek inercyjnych zamiast akustycznych czujek zbicia szyby.

Wszystko fajnie ale to znacznie podniesie mi koszt inwestycji. Na które otwory musiałbym je założyć?

Wtrące swoje pare groszy

- Piry napewno nie AQUA a tak do wiadomości to 140 stopni tylko po upgrade przez wymiane soczewki. Polecam Siemensy i Bosch w każdym modelu.

- Żaden Pir nie zastępuje duala, nawet jeśli ma stopniowaną regulację. Dual jak sama nazwa mówi 2 czujniki w jednym pir i mikrofala, w zależności od ustawień mozna ustawić jako alarm z obydwóch AND lub z pojedyńczych OR

Polecam zapoznanie sie z zasadą działania obydwóch typów, a potem wiare w handlowców. Dual jak najbardziej do garaży, kotłowni itd.

- Ustawienie pirow w pomieszczeniach raczej nie do końca bez różnicy, należy sprawdzić charakterystyki, jakie pokrycie ile kurtyn ale wg rzutów jest ok.

- Jeśli chodzi o czujke blisko okna to ok strefa podejścia martwa, i co dalej zerwiesz czujke zasłonisz spróbuj pogadamy dalej niemówie nie ale jest zawsze ale (nie o tym na forum)

- Zdecydowanie czujki wibracyjne a nieżeli stłuczeniowe ( zależy jaka klasa okien) w najtańszej opcji po bandzie na każdych drzwiach wyjściowych na taras _ z doświadczenia 90% włamań

Ok narazie tyle mojego czekam na rozwinięcie tematu.

Pozdrawiam

Hej mam problem z roletami.

Moj elektryk w sumie tez nie wie jak to jest.

Rolety sa z silnikami i problem sie pojawia jak chce je sterować z jednego miejsca, czy trzeba ciągnąć osobny, dodatkowy 5żyłowy przewód? czy wystarczy to zrobić na tym co podaje im fazę, używając jakiegoś przekaźnika?

Zbychy, ma w domu dwie czujki dymowe aritecha DP721I, jak już są to chciałbym je wykorzystać, tylko nie wiem jak je podłączyć, mają po sześć styków. Kiedyś je od kogoś dostałem i tak się zastanawiam czy by ich nie wykorzystać w domu, np. na strychu czy w kuchni, tylko czy one są warte zachodu ?

Sprawdź, czy prawidłowo podłączyłeś moduł GSM do wejścia linii telefonicznej centrali alarmowej.

To chyba o to chodziło. Ruszyło :)

Z tym, że dziwne to trochę bo w instrukcji GSM jest:

Jak pokazano na rysunku 1 moduł podłącza się bezpośrednio do zacisków wyjściowych układu telefonicznego centrali alarmowej.

Rysunek nr 1 to taki rysunek poglądowy bez szczegółów.

A w instrukcji INETEGRY stoi jak byk:

T-1, R-1 - wyjście linii telefonicznej (podłączenie aparatu

telefonicznego)

TIP, RING - wejście analogowej linii telefonicznej (miejskiej)

No i ja na początku podłączyłem do T1,R1 centrali.

A teraz zmieniłem na TIP i RING i poszło.

Dzięki za pomoc.

Czemu czasem umieszczacie czujki na przeciwko okna jak w pom. nr 1,3,5, a czasem na ścianie zewn. jak w pom. nr 6?

zaryzykuję:

Czujka w pomieszczeniu 6 ma za zadanie głównie "obserwować" z bezpiecznej odległości drzwi do pokoju.

MCB

Otóż to! :D

Czujka ma zadanie obserwować wejście do salonu, aby w trakcie opóźnienia na wejście (przez drzwi lub garaż) próba wejścia do salonu bezzwłocznie wywołała alarm. Oczywiście czujka zadziała również na wejście intruza przez okna. Martwa strefa przy drzwiach tarasowych nie ma tu znaczenia, bo nie ma co z tej wnęki ukraść.

Nie ma też potrzeby stosowania tam czujki dualnej.

Zbychy, ma w domu dwie czujki dymowe aritecha DP721I, jak już są to chciałbym je wykorzystać, tylko nie wiem jak je podłączyć, mają po sześć styków. Kiedyś je od kogoś dostałem i tak się zastanawiam czy by ich nie wykorzystać w domu, np. na strychu czy w kuchni, tylko czy one są warte zachodu ?

Nie znam tych czujek.

Hej mam problem z roletami.

Moj elektryk w sumie tez nie wie jak to jest.

Rolety sa z silnikami i problem sie pojawia jak chce je sterować z jednego miejsca, czy trzeba ciągnąć osobny, dodatkowy 5żyłowy przewód? czy wystarczy to zrobić na tym co podaje im fazę, używając jakiegoś przekaźnika?

Jak masz możliwość to przewody do włączników i tam wstawiasz przekażniki

zawsze 2 na jedną roletę.

Przewody naprzykład sprowadzone do centrali z której w zależności od wersji sterujesz z klawiatury, pilotów, smsem przez powiadomienie GSM, za pomocą odpowiednio zkonfigurowanego wyjscia. Lub też dokładając sterownik do rolet jak na stronie Elmesa, bądź sterownik pod bramy np. firmy F&F ogólno dostępny w sklepach elektrycznych.

Np. Najmniejsza CA5,

Wyjście w zalezności od konfiguracji programujesz jako 11 lub 12

A sterujesz skrótem hasło * 7 lub hasło *8

I to tyle na ten temat

Jeśli będziesz miał problemy wrzuć jakiś schemat coś rozrysujemy

Zwykłe czujki optyczne dymu. Zaleta że można je zasilać zarówno 12 jak i 24v.

Już nie pamiętam ale tam chyba były styki na zasilanie 12, 24 (lub latch - zatrzask), masa, nc, c, no

Ale niechcę wprowadzić w błąd, jakieśfoto albo opis.

Jeśli je już masz i masz jakieś kable wrzucone to warto.

Czy moze ktos cos powiedziec o czujkach wibracyjnych ROKONET RK600S (takie mi proponuje instalator)

http://www.aldom.pl/katalog_produktow/systemy_alarmowe/czujki/czujki_udarowe/rokonet/rk600s/

pelny opis jest tu:

http://www.janexint.com.pl/materialy/rokonet/instrukcje/RK600S_SM_PL.pdf

w porownaniu do IMPAQ+ ?

mam proste pytanie pokolei jak mam skonfigurowac centrale satel ca-5

do satel gsm Lt-1s by wysylala do mnie powiadomienia o alarmie po dlugiej zabawie na linuksie udalo mi sie w koncu polaczyc z gsm-em chodzi o to by na komorke dochodzily wiadomosci sms np alarm

moze mi to ktos w punktach opisac ?

bede bardzo wdzieczny