Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Czujki inercyjne montuje się na ramie każdego okna i każdych drzwi (reagują na uderzenia).

Jak montuje się takie czujniki?

Hmm, to zależy od wersji. Są czujniki wpuszczane w ramy i czujniki wierzchnie (są widoczne od wewnątrz). Zaletą tych pierwszych jest to, że przy zamkniętym oknie nie są w ogóle widoczne i nie są narażone na przypadkowe uszkodzenie. Wadą jest konieczność wykonania otworu fi 10 w oknie oraz pracochłonność montażu. Zaletą czujek wierzchnich jest to, że nie trzeba wiercić otworów w oknie, a ich montaż jest prostszy. Wadą natomiast jest możliwość mechanicznego uszkodzenia, a także małe możliwości ustawienia czujnika (szczególnie pod kątem reakcji na uchylanie okna po zdjęciu zabezpieczenia).

Kandydat na mojego instalatora za wszelką cenę chce mnie przekonać do czujek inercyjnych przyklejanych na szybie. Czy mam przez to rozumieć, że nie potrafi (/nie chce mu się) zrobić odpowiednich wierceń, czy też mam mu uwierzyć, że czujki wierzchnie są lepsze?

Ella, fragment, który zacytowałaś dotyczył czujników kontaktronowych, czyli czujników otwarcia. Odnośnie czujek udarowych (bo to nie są czujki inercyjne) przyklejanych na szyby, to ja nie polecam. Więcej wad, niż zalet. Bardziej polecam czujki inercyjne przykręcane do futryny drzwi/okna. Inercyjne działają nie tylko na szyby, ale na całe okno.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IR 130 Plus Art No 501 936 Alarmcom.

Czy to jest dobrej jakości czujka?

Prawdopodobnie to z 1982 roku trafiły mi się dwie sztuki. :D ale darowanemu się nie zagląda....

Z góry dzięki za odpowiedź _ZBYCHU_

Nie znam takiej czujki, ale jeśli faktycznie jest z 1982 roku, to jej czas już dawno minął :lol:

Ella, fragment, który zacytowałaś dotyczył czujników kontaktronowych, czyli czujników otwarcia. Odnośnie czujek udarowych (bo to nie są czujki inercyjne) przyklejanych na szyby, to ja nie polecam. Więcej wad, niż zalet. Bardziej polecam czujki inercyjne przykręcane do futryny drzwi/okna. Inercyjne działają nie tylko na szyby, ale na całe okno.

Dzięki, Zbychu, pomyliło mi się.

Mam pytanie: czy przykręcenie czujki inercyjnej do futryny to bardzo skomplikowana sprawa (czy np. wymaga to jakichś specjalnych narzędzi)? Mój instalator się broni, bo okazało się, że "w jego firmie rzadko stosuje się takie rozwiazania" :roll: .

Ale obiecał, że zrobi wszystko, co sobie zażyczę. No i zastanawiam się, czy taką rzecz można schrzanić (będąc instalatorem) ... :-?

Mam pytanie, czy przewody instalacji alarmowej moga byc poprowadzone na kominie? Instalatorzy nam tak je wlasnie poprowadzili, a nasz elektryk puka sie po glowie i mowi, ze zadnych przewodow nie powinno sie przymocowywac do komina. :o

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

ebi :D

Jeśli masz komin nieizolowany cieplnie, to istnieje prawdopodobieńśtwo wzbudzania fałszywych alarmów lub wręcz zniszczenia kabli (stopienie izolacji. aAtomiast jJeśli masz komin systemowy z ociepleniem/izolacją w środku, to nie ma problemu, bo taki komin po prostu się nie nagrzewa.

Przyznam się że z tymi kablami to nie wiem co myśleć. Moi elektrycy na kominie shidla (ale normalnym - bez izolacji) pociągneli kable do anteny TV SAT (bo komin jest właściwie jedynym miejscem gdzie takie anteny mogę zamocować). Trochę byłem tym zaniepokojony, ale przestałem. Mimo codziennego palenia w kominku (czasami bardzo ostrego) komin jest co najwyżej letnii.

Oczywiście słyszałem historie o zapaleniu się sadzy w kominie i że wtedy to temperatora w kominie to nawet 1000 C itd (dla ustalenia uwagi: koniec papierosa też 1000 C ma).

Tym niemniej pewnie alarmowe kable to tak do końca ze sztuką zgodne nie są - ale to _ZBYCH_ się wypowie ostatecznie ...

Pozdrawiam

Dzięki, Zbychu, pomyliło mi się.

Mam pytanie: czy przykręcenie czujki inercyjnej do futryny to bardzo skomplikowana sprawa (czy np. wymaga to jakichś specjalnych narzędzi)? Mój instalator się broni, bo okazało się, że "w jego firmie rzadko stosuje się takie rozwiazania" :roll: .

Ale obiecał, że zrobi wszystko, co sobie zażyczę. No i zastanawiam się, czy taką rzecz można schrzanić (będąc instalatorem) ... :-?

Specjalnych narzędzi nie wymaga, ale wiedzy owszem...

I jeszcze jedno, bycie instalatorem o niczym jeszcze nie świadczy. W swojej praktyce spotkałem "instalatorów" o różnym kierunku wykształcenia. Nie każdy nadawał się do tej pracy, ale mimo to ją wykonywał... :(

Mam pytanie, czy przewody instalacji alarmowej moga byc poprowadzone na kominie? Instalatorzy nam tak je wlasnie poprowadzili, a nasz elektryk puka sie po glowie i mowi, ze zadnych przewodow nie powinno sie przymocowywac do komina. :o

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

ebi :D

Przewodów alarmowych i innych podobnych w budowie (czyli cienkich, wielożyłowych) nie polecam układać na kominach (oczywiście nie izolowanych). Po prostu przy gorącym kominie (a przy mocnym rozpaleniu kominka do komina na poddaszu nie można się dotknąć, taki jest gorący) uszkodzeniu może ulec izolacja między żyłami przewodu i problem gotowy :( . Co gorsze, taki problem (zwarcia) mogą się pojawiać okresowo.

Ja u siebie ułożyłem na kominie przewody antenowe i zasilający, bo w pokoju, na kominie będzie wisiał telewizor. Ciepła się nie obawiam, bo nie zamierzam traktować kominka jako pieca opałowego :wink:. Jestem za wygodny :lol:. Wolę podkręcić ogrzewanie, niż rozpalać w kominku (którego zresztą jeszcze nie mam).

Do Zbych-a.

Dziekuję za wszystkie rady i spostrzeżenia. :D :lol: :p

Po kolejnej rozmowie z wykonawcą ( a jest to chyba jedna jak nie jedyna firma godna zainteresowania na naszym rynku lokalnym) okazuje się że coś tam słyszeli o kontaktronach ale ich nie montowali . Kontaktronów wpuszczanych nie widzieli na oczy.

Jestem w rozterce, bo nastawiłem się już na rozwiązanie z kontaktronami a w tym wypadku z uwagi na nową stolarkę okienną i drzwiową (żona ma tu coś do powiedzenia) nie będę chyba ryzykował - chodzi o montaż. Zostanę chyba przy czujkach ruchu w pomieszczeniach i zewnętrznym alarmie posesji wokół domu.

Muszę się jeszcze z tym przespać.

Pozdrawiam i do usłyszenia przy nowych tematach.

Janusz

Wątek powinien zmienić tytuł na "Porady _ZBYCH_a" :)

Fajnie, że są tacy ludzie na forum.

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Morda

To jak już Ci się podlizałem :lol: , to także o coś się spytam. Wertuję bezskutecznie instrukcję od Satela CA-64 i próbuję znaleźć informację, jak wyłączyć "pikanie", które ma maiejsce przy załączaniu stref z opóźnieniem ? Na wyjście z garażu mam ustawiony pewien czas i dopóki strefa się nie uzbroi, to klawiatury piszczą co 3 sekundy, co zaczyna doprowadzać mnie do pasji. Znalazłem informację, że przytrzymując przez 3 sekundy klawisz"8" można to wyciszyć, ale ta cisza trwa tylko około minuty. Czy da się to jakoś definitywnie zlikwidować ? Chodzi mi tylko o odliczanie czasu na wyjście. Na wejście chcę, żeby pikało.

Do Zbych-a.

Dziekuję za wszystkie rady i spostrzeżenia. :D :lol: :p

Do usług :D

Po kolejnej rozmowie z wykonawcą ( a jest to chyba jedna jak nie jedyna firma godna zainteresowania na naszym rynku lokalnym) okazuje się że coś tam słyszeli o kontaktronach ale ich nie montowali . Kontaktronów wpuszczanych nie widzieli na oczy.

:o :o :o Nie wierzę... :roll: Co to za firma?

Jestem w rozterce, bo nastawiłem się już na rozwiązanie z kontaktronami a w tym wypadku z uwagi na nową stolarkę okienną i drzwiową (żona ma tu coś do powiedzenia) nie będę chyba ryzykował - chodzi o montaż. Zostanę chyba przy czujkach ruchu w pomieszczeniach i zewnętrznym alarmie posesji wokół domu.

Muszę się jeszcze z tym przespać.

Dobrze się zastanów. Może jednak poszukaj innej firmy.

P.S. Gdzie budujesz?

To jak już Ci się podlizałem :lol: , to także o coś się spytam. Wertuję bezskutecznie instrukcję od Satela CA-64 i próbuję znaleźć informację, jak wyłączyć "pikanie", które ma maiejsce przy załączaniu stref z opóźnieniem ? Na wyjście z garażu mam ustawiony pewien czas i dopóki strefa się nie uzbroi, to klawiatury piszczą co 3 sekundy, co zaczyna doprowadzać mnie do pasji. Znalazłem informację, że przytrzymując przez 3 sekundy klawisz"8" można to wyciszyć, ale ta cisza trwa tylko około minuty. Czy da się to jakoś definitywnie zlikwidować ? Chodzi mi tylko o odliczanie czasu na wyjście. Na wejście chcę, żeby pikało.

Można to zmienić, ale z poziomu programowania instalatorskiego. Ustawia się to osobno dla każdego manipulatora. Osobno włącza/wyłącza się sygnalizację czasu na wyjście i osobno na wejście. Masz dostęp do programowania instalatorskiego? Jeśli tak, to w jaki sposób programujesz centralę, z manipulatora czy z komputera?

Można to zmienić, ale z poziomu programowania instalatorskiego. Ustawia się to osobno dla każdego manipulatora. Osobno włącza/wyłącza się sygnalizację czasu na wyjście i osobno na wejście. Masz dostęp do programowania instalatorskiego? Jeśli tak, to w jaki sposób programujesz centralę, z manipulatora czy z komputera?

Programuję z klawiatury. Nie pamiętam w tej chwili jej typu, ale to ta z wyświetlaczem (nie ta najbardziej wypasiona)