Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Mam pytanie do zorientowanych... Jakie są mniej wiecej średnie ceny za montaż instalacji alarmowej tj.:

* za montaż "punktu" tzn. czujki, syreny zewn., syreny wewn., klawiatury, radiolinii, dialera, centrali... czy za jaki s element systemu płaci sie więcej..?

* programowanie centrali..?

Jeśli o Mnie chodzi to:

1. Cena w zalezności od regionu - inna Śląsk a inna W-awa

2. Samo programowanie centrali to ok 200-300 pln - biorąc pod uwagę iz

system zainstalowany przez kogoś innego a do systemu jest

dokumentacja, co gdzie i jak.

3. Z mojej strony to ja nie liczę za punkt tylko od wielkości systemu.

Mały domek 0k 130m - ok 10 czujników ruchu to instalacja bez materialu

ok 1200 pln brutto.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Remontuję właśnie dom i mam następujące pytanie:

- Czy czujki inercyjne mogą być montowane u góry okna (PCW z kształtownikiem metalowym)?

Chodzi o to że nad oknami są wmurowane skrzynki na żaluzje i łatwiej jest wprowadzić kabel od góry (sufit jest podwieszany), a na dole są zamontowane parapety, których nie chciałbym uszkodzić (marmur)...

- Czy czujki te montuje się na środku okna, czy też można je umieścić w rogu ?

Czujnik wibracyjny posiada detekcję ok 3m w zalezności jaki to czujnik i na czym jest on zainstalowany.

Przeważnie instaluję w górnej części okna na środku (największe drgania, oraz średnica detekcji) Można także w narożniku, jednak należy pamiętać o zasięgu.

W przypadku przewlekania przewodu przez skrzynkę rolety - zwrócić uwagę na to żeby nie podwarzać styropianu (problem z pracą rolety, może ocierać)

Jeśli kolega Zbych ma inne zdanie chętnie poczytam.

Remontuję właśnie dom i mam następujące pytanie:

- Czy czujki inercyjne mogą być montowane u góry okna (PCW z kształtownikiem metalowym)?

Chodzi o to że nad oknami są wmurowane skrzynki na żaluzje i łatwiej jest wprowadzić kabel od góry (sufit jest podwieszany), a na dole są zamontowane parapety, których nie chciałbym uszkodzić (marmur)...

- Czy czujki te montuje się na środku okna, czy też można je umieścić w rogu ?

Czujnik wibracyjny posiada detekcję ok 3m w zalezności jaki to czujnik i na czym jest on zainstalowany.

Przeważnie instaluję w górnej części okna na środku (największe drgania, oraz średnica detekcji) Można także w narożniku, jednak należy pamiętać o zasięgu.

W przypadku przewlekania przewodu przez skrzynkę rolety - zwrócić uwagę na to żeby nie podwarzać styropianu (problem z pracą rolety, może ocierać)

Jeśli kolega Zbych ma inne zdanie chętnie poczytam.

Owszem, mam inne zdanie, ale ile razy można pisać to samo :roll:

Nowicjuszom nie chce się przeczytać wątku, a mnie ma się chcieć odpowiadać stale na te same pytania?

Nowicjuszom nie chce się przeczytać wątku, a mnie ma się chcieć odpowiadać stale na te same pytania?

Czytałem wątek, znalazłem Twoje zdjęcie z wywierconym otworem w dolnej ramie okna, pośrodku. Niestety ja mam tam parapety i dlatego szukam alternatywy.

Czy zamiast czujek inercyjnych można zastosować czujki mikrofonowe? W samym tylko salonie mam 5 okien, a w całym domu 29!

Czytałem wątek, znalazłem Twoje zdjęcie z wywierconym otworem w dolnej ramie okna, pośrodku. Niestety ja mam tam parapety i dlatego szukam alternatywy.

Czy zamiast czujek inercyjnych można zastosować czujki mikrofonowe? W samym tylko salonie mam 5 okien, a w całym domu 29!

Niewiem dlaczego Zbych uparł sie na dół okna.

Dostępna jest czujka Rokonet RK600 (z -SM- lub bez -S- kontaktrona) z detekcją w przypadku okien ok 3,5m. Natomiast Impaq+ poniżej dane techniczne wypada troszkę gorzej:

Parametry techniczne:

Zasięg czujnika: 2,5m,

Kalibracja: ręczna i autokalibracja,

Czułość: regulowana (potencjometr, zworki),

Zasilanie: 9...16V,

Pobór prądu: 20mA max,

Wyjścia: Alarm (NC), Sabotaż (NC),

Sygnalizacja działania: dwukolorowa dioda LED,

Temperatura pracy: -0°C...+55°C,

Sposób montażu: środek futryny, ramy, ściany,

Wymiary: 86x25x21mm,

Jeśli chodzi o czujki "mikrofonowe" (stłuczeniowe) to w zależności od typu okna P2 P4 czy z okleiną należy dobrać typ.

Hej

Rolety juz zrobione, stanęło na tym ze jest 5 żyłowy przewód do kazdej rolety i mamy przycisk centralny który jest zasilany z rozdzielni.

I teraz pytanie jak pociągnąć kabel zęby sterować pgm z centrali? tz ze jak wymuszę 12v to ma mi sie włączać faza.

Z rozdzielni do centrali alarmowej puścić fazę? a tam podpiąć ja pod jakis przekaźnik? który w momencie pojawienia sie 12v zamknie sie i pościć faze przewodem do przycisku centralnego?

Puki co z rozdzielni mam do przycisku centralnego przewód.

proszę o pomoc w tym bo jutro muszę to wykonać!! bo w czwartek będę miał już tynki ....

Hej

Rolety juz zrobione, stanęło na tym ze jest 5 żyłowy przewód do kazdej rolety i mamy przycisk centralny który jest zasilany z rozdzielni.

I teraz pytanie jak pociągnąć kabel zęby sterować pgm z centrali? tz ze jak wymuszę 12v to ma mi sie włączać faza.

Z rozdzielni do centrali alarmowej puścić fazę? a tam podpiąć ja pod jakis przekaźnik? który w momencie pojawienia sie 12v zamknie sie i pościć faze przewodem do przycisku centralnego?

proszę o pomoc w tym bo jutro muszę to wykonać!! bo w czwartek będę miał już tynki ....

Jaka centrala będzie na obiekcie?

Zakładamy że ca10 to wyjścia out5 i 6 programujesz na monostabilny przekaznik.

Pod out 5 podpinasz przekażnik sterujący roleta w górę najlepiej Ump1.

Na stykach no w momęcie podania sygnału dostajesz zwarcie, obwód zamykasz z + akumulatora, pamiętając o tym zeby masa była wpięta do centrali na com i lecisz 2 żyłami na otwarcie czyli do przekażnika w roletach (włączniku) a tamten przekażnik zwiera fazę, tak samo z zamknięciem.

Przycisk centralny to:

Wszystkie rolety owijasz kablem elektrycznym i dajesz fazę przy włącznikach bądż kabelek alarmowy z włącznika do centrali i podpinasz do tego ump jako zamknięcie obwodu.

Wrazie co to dzwoń na mój nr w dzień to postaram się to wytłumaczyć.

Słuchaj centrala będzie integra 64 ale nie w tym rzecz który out tylko chodzi o to jakie przewody pociągnąć, czyli z tego co zrozumiałem to wystarczy alarmowy np 8x0.5 z centrali do centralnego włącznika tak?

Jak co to jutro zadzwonie. We wszystkich roletach beda pzrekazniki i w tym centralnym tez ale one sa na 230 czyli w tm centralnym bede musiał jeszcze zamontować dodatkowy przekaźnik? zmieści mi sie to?

w roletach będę montował te rcg.

Scooby ja bym zrobił tak, że z centrali podciągnąłbym przewód może być 8 żyłowy 0,5 mm2 (będzie zapas) do tego głównego wyłącznika od rolet i w nim, tzn w puszce montażowej zastosował bym przekaźnik z cewka na 12V i sterwany byłby z centralki. A zasilanie masz już w wyłaczniku.

Mam pytanie do zorientowanych... Jakie są mniej wiecej średnie ceny za montaż instalacji alarmowej tj.:

* za montaż "punktu" tzn. czujki, syreny zewn., syreny wewn., klawiatury, radiolinii, dialera, centrali... czy za jaki s element systemu płaci sie więcej..?

* programowanie centrali..?

Instalacji alarmowej nie wycenia się z punktu, a jako całość, więc nie sugeruj się kosztem punktu, bo to możę być mylące, tylko całą kwotą.

Dostępna jest czujka Rokonet RK600 (z -SM- lub bez -S- kontaktrona) z detekcją w przypadku okien ok 3,5m. Natomiast Impaq+ poniżej dane techniczne wypada troszkę gorzej:

Parametry techniczne:

Tu nie suche dane techniczne są ważne, a praktyka. W inercyjnych nie duży zasięg jest najważniejszy, a właśnie miejsce montażu. Zastanów się, dlaczego inercyjna powinna być montowana na dole okna.

Jeśli chodzi o czujki "mikrofonowe" (stłuczeniowe) to w zależności od typu okna P2 P4 czy z okleiną należy dobrać typ.

Co autor miał na myśli??? :roll:

Hej

Jaka centrala będzie na obiekcie?

Zakładamy że ca10 to wyjścia out5 i 6 programujesz na monostabilny przekaznik.

Pod out 5 podpinasz przekażnik sterujący roleta w górę najlepiej Ump1.

Na stykach no w momęcie podania sygnału dostajesz zwarcie, obwód zamykasz z + akumulatora, pamiętając o tym zeby masa była wpięta do centrali na com i lecisz 2 żyłami na otwarcie czyli do przekażnika w roletach (włączniku) a tamten przekażnik zwiera fazę, tak samo z zamknięciem.

Przycisk centralny to:

Wszystkie rolety owijasz kablem elektrycznym i dajesz fazę przy włącznikach bądż kabelek alarmowy z włącznika do centrali i podpinasz do tego ump jako zamknięcie obwodu.

Wrazie co to dzwoń na mój nr w dzień to postaram się to wytłumaczyć.

Jak ty tak samo tłumaczysz przez telefon, jak tu piszesz, to lepiej nie dzwonić :lol:

Tu nie suche dane techniczne są ważne, a praktyka. W inercyjnych nie duży zasięg jest najważniejszy, a właśnie miejsce montażu. Zastanów się, dlaczego inercyjna powinna być montowana na dole okna.

No nie wiem. Same zagadki :o

Względy estetyczne, pewnie nie.. Rozchodzenie się dźwięku? Podważanie od dołu?

Czy byłby ktoś uprzejmy mi odpisać? Czy potrzymacie mnie tak w niepewności jeszcze tydzień? :lol: Ciężkie jest życie początkujacego...

Jeżeli nie można zamontować u góry, to może w rogu na dole? Tak, aby nie uszkodzić parapetów.

Parametry techniczne:

Co autor miał na myśli??? :roll:

Ciekawe jaki mac gyver jesteś zeby przejść przez gotowe owe marmurkowe parapety. A tak z ciekawości jestem po rozmowie z technikami z firmy sprzedającej systemy ( nie handlowcem) że różnice są minimalne.

A co do mojego tłumaczenia

Jestem praktykiem nie teoretykiem, lepiej mi wytłumaczyć niz przelać myśli.

Przekonaj sie i zadzwoń. :wink:

No nie wiem. Same zagadki :o

Względy estetyczne, pewnie nie.. Rozchodzenie się dźwięku? Podważanie od dołu?

Czy byłby ktoś uprzejmy mi odpisać? Czy potrzymacie mnie tak w niepewności jeszcze tydzień? :lol: Ciężkie jest życie początkujacego...

Jeżeli nie można zamontować u góry, to może w rogu na dole? Tak, aby nie uszkodzić parapetów.

Właśnie! Z ł o d z i e j podważa okno od dołu. Tam należy wykrywać drgania, dlatego tam należy montować czujkę inercyjną i tak robią myślący instalatorzy.

Ponieważ masz już zamontowane parapety, to przewód można poprowadzić w listwie plastikowej lub zamaskować drewnianym ćwierćwałkiem (w zależności od rodzaju okna).