Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Witam was

Mam prośbę własnie próbuje podłączyć do centrali Satel CA10 czujki Paradoxa DG55 oraz manipulatory i mam z tym małe problemy a mianowicie zastanaiwam się jak prawidłowo podłączyć manipulator z centralą.

Manipulator ma wejscia/wyjscia typu:

+KPD

CLK

DATA

Z1

COM

Z2

Pomóżcie mi prawidłowo podłaczyć w centrali jakie wejscia/wyjscia w centrali powinny być połączone z wejsciami/wyjsciami z manipulatora.

Instrukcja instalatora, strona 21. Tam masz dokładnie napisane, jak podłączyć manipulator. Takie same poisy masz w centrali i w manipulatorze, więc nie rozumiem, w czym masz problem :roll:

A i jak powinno wygladać połączenie czujki DG55 Paradox z centralą (według instrukcji powinno być 7 wyjsc a jest 6) jak powinienem połączyć.

Instrukcja instalatora, strona 25. Masz rysunek obrazujący, w jaki sposób podłączamy czujkę.

Dla wyjaśnienia, w czujce DG 55 N.C. i COM, to wyjście alarmowe czujki i odpowiada to oznaczeniom NO i C na rysunku w instr. instalatora centrali.

"+" i "-" w czujce odpowiada oznaczeniom +12 i GND na rysunku w instr. instalatora centrali.

C i C w czujce, to styki mikrowłącznika antysabotażowego obudowy czujki i odpowiada to oznaczeniom TAMP na rysunku w instr. instalatora centrali.

Jeśli nie rozumiesz opisów w czujce lub centrali, to wydaje mi się, że powinieneś na początek dokładnie przeczytać ze zrozumieniem instrukcję instalatora centrali oraz instrukcję montażu czujki :).

Powodzenia!

Dzieki za odpowiedz jeżeli chodzi o instrukcje to zdążyłem ją przeczytać i tak mam podłączone manipulatory zastanawiałem się czy aby napewno dobrze ale po twojej wypowiedzi i przeczytaniu instrukcji dobrze podłączyłem.

Co do podłączenia czujki GD55 to mam mały problem bo nie moge znaleźdz oznaczeń styków w czujników (wydaje mi się że są na obudowie - zobacze później) w instrukcji DG55 styków jest 7 a w czujce tylko 6 i zastanawiam się którego styku nie ma.

Jeżeli chodzi o podłączenie to też w instrukcji jest jak napisłes.

Może orientujesz się jakie styki są w DG55 od lewej stronyjest ich 6 NC/NO, com, +, -, tamp, tamp - w takiej są kolejności bo teraz głównie o to mi chodzi, w instrukcji jest ich 7 tj. NO, NC, COM, +, -, TAMP, TAMP.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzis ja z kolei rozmawialem z instalatorem. Stwierdzil on, ze lepiej i w sumie taniej jest dac jedna kurtyne na kazde okno niz 2 lub 3 kontraktony (okna dwuskrzydlowe +ew. balkonowe) + inercyny + czujki zbicia. Co o tym sadzicie?

Na razie plan jest taki by na poczatek (stan surowy) zalozyc same czujki ruchu oraz rozszerzone okablowanie i odpowiednia do tego centrale. Po jakims czasie dopiero wspomniane kurtyny.

Kurtyny pasywne (czujki ruchu w formie kurtynowej) czy aktywne (tzw. fotokomórki)? Wewnętrzne, czy zewnętrzne?

Pasywne wewnetrzne.

Rozwazalismy tez zewnetrzne ale potrzeba by ich 7 sztuk. Dom mam wprawdzie prosty ale sa dwa balkony i zadaszenie wejscia dlatego na 3 scianach potrzeba by po dwie. Taka opcja jest droga no i troche klopotliwa w trakcie ocieplania.

Dla kogo jest lepiej dać te wewnętrzne kurtyny pasywne? Chyba dla instalatora, bo na pewno nie dla użytkownika obiektu.

W czym te kurtyny są lepsze, niż kontaktron + inercyjna?

Jedyna przewaga takiego systemu z pasywnymi kurtynami przy oknach, nad systemem z tradycyjnymi, szerokokątnymi czujkami ruchu, to możliwość uzbrojenia alarmu na noc i swobodnego przemieszczania się po domu (pod warunkiem braku zwierząt i przy zamkniętych oknach).

Przewaga systemu opartego na kontaktronach i czujkach inercyjnych jest taka, że:

- alarm przeważnie zostaje wywołany już przy próbie wbicia łomu

- można spać przy uchylonym oknie

- w domu mogą swobodnie przemieszczać się ludzie i zwierzęta

- czujki inercyjnej nie da się oszukać

- mamy kontrolę otwarcia i zamknięcia okna

- praktycznie brak fałszywych alarmów

Mam duzo podwojnych i potrojnych okien - na samemym pietrze 15 skrzydel. Dlatego bylo by drogo w ukladzie kontaktron + inercyjna. Moze wiec ze 3 kurtyny zewnetrzne (od polnocy brak okien i drzwi) docelowo na pietrze a na dole strefa z czujkami ruchu.

witam wszystkich ponownie :)

instalacja alarmowa dziala sobie ok juz od kilku miesiecy. zgodnie z koncepcja zbycha kazda czujka na osobnym obwodzie itd itp :)

dzisiaj rano po 6tej obudzil mnie manipulator (system byl uzbr), ktory wydawal ciagly sygnal. jak wszedlem w awarie to bylo cos w stylu

blad inic. man. - chyba blad inicjacji manipulatora

potem cos jeszcze bylo w komunikatach typu - podmieniony manipulator i alarm sabotazowy. skasowalem awarie i do 10tej byl spokoj.

o 10tej znowu to samo tylko ze jeszcze wlaczyl sie sygnalizator zewn i dostalem z modulu GSM powiadomienie o wszystkich mozliwych alarmach (8 szt) i poszlo info o alarmie do monitoringu (system nie byl uzbr).

dodam tylko ze manipulator ciagle dziala (w sumie to 2 szt)

teraz przyszedl instalator i sprawdzil komunikacje z modulami i cos tam jeszcze, potem zresetowal i mowi ze nie ma pojecia co moze byc przyczyna. mowi cos o jakims skoku napiecia w sieci bo nic innego nie przychodzi mu do glowy.

czy pada / padla mi klawiatura czy macie jakas inna koncepcje ?

czy zastosowac jakas listwe przepieciowa przy zasilaniu centrali ?

centrala to integra 64 i 2 manipulatory LCD z niebieskim podswietlaniem :)

czy ktos ma jakas koncepcje ?

moze aktualizacja softu ? apropo.... jak sprawdzic, jaka mam wersje ?

thnx from the mountain za pomoc :)

Mam duzo podwojnych i potrojnych okien - na samemym pietrze 15 skrzydel. Dlatego bylo by drogo w ukladzie kontaktron + inercyjna. Moze wiec ze 3 kurtyny zewnetrzne (od polnocy brak okien i drzwi) docelowo na pietrze a na dole strefa z czujkami ruchu.

Zrobisz jak uważasz. Moim zdaniem nie warto montować pasywnych kurtyn podczerwieni (niezależnie czy wewnętrznych, czy zewnętrznych).

Okna dwuskrzydłowe i trójskrzydłowe podłączasz na wspólnej linii, więc tylko koszt czujników kontaktronowych.

Wydasz teraz trochę więcej pieniędzy i będziesz miał na lata porządny system.

instalacja alarmowa dziala sobie ok juz od kilku miesiecy. zgodnie z koncepcja zbycha kazda czujka na osobnym obwodzie itd itp :)

dzisiaj rano po 6tej obudzil mnie manipulator (system byl uzbr), ktory wydawal ciagly sygnal. jak wszedlem w awarie to bylo cos w stylu

potem cos jeszcze bylo w komunikatach typu - podmieniony manipulator i alarm sabotazowy. skasowalem awarie i do 10tej byl spokoj.

o 10tej znowu to samo tylko ze jeszcze wlaczyl sie sygnalizator zewn i dostalem z modulu GSM powiadomienie o wszystkich mozliwych alarmach (8 szt) i poszlo info o alarmie do monitoringu (system nie byl uzbr).

teraz przyszedl instalator i sprawdzil komunikacje z modulami i cos tam jeszcze, potem zresetowal i mowi ze nie ma pojecia co moze byc przyczyna. mowi cos o jakims skoku napiecia w sieci bo nic innego nie przychodzi mu do glowy.

Witam :)

Wersja oprogramowania nie ma znaczenia. Aktualnie posiadaną wersję oprogramowania możesz sprawdzić: [Kod administratora] [*] przechodzisz na "Testy" i tam znajdziesz pozycję "Wersja oprogramowania" [#]

Przyczyn opisywanej usterki może być wiele:

- uszkodzony jeden z manipulatorów

- uszkodzona centrala

- uszkodzone okablowanie, ale w sposób nietrwały (częściowo uszkodzony, np. przewiercony przewód i czasem od drgań lub wilgoci może się robić zwarcie)

- niepewne podłączenie przewodów w zaciskach po stronie manipulatora lub centrali

- nieprawidłowo wykonane okablowanie systemu alarmowego (zbyt blisko instalacji elektrycznej) i zakłócenia.

Pierwsze co, to trzeba zmierzyć dokładnie rezystancję między przewodami i sprawdzić pewność podłączeń w zaciskach centrali i manipulatorów.

Witam

Po próbie pukanie nie włącza się alarm sabotażowy więc ta sprawa jest już chyba ok.

Jedank czekam do piątku na wymianę tej czujki ,która cały czas wywyołuje alarm sabotażowy.

Będziemy wtedy wiedzieli czy to jest wina czujka czy jedank złośliwosc rzeczy martwych.

Na szczęście (a może inie) system cały montowła mi agencja ochrony-dwa lata ma z głowy oni się teraz ze wszystkim borykają.

Dam znać po wymianie czujki.

Witam :)

Wersja oprogramowania nie ma znaczenia. Aktualnie posiadaną wersję oprogramowania możesz sprawdzić: [Kod administratora] [*] przechodzisz na "Testy" i tam znajdziesz pozycję "Wersja oprogramowania" [#]

Przyczyn opisywanej usterki może być wiele:

- uszkodzony jeden z manipulatorów

- uszkodzona centrala

- uszkodzone okablowanie, ale w sposób nietrwały (częściowo uszkodzony, np. przewiercony przewód i czasem od drgań lub wilgoci może się robić zwarcie)

- niepewne podłączenie przewodów w zaciskach po stronie manipulatora lub centrali

- nieprawidłowo wykonane okablowanie systemu alarmowego (zbyt blisko instalacji elektrycznej) i zakłócenia.

Pierwsze co, to trzeba zmierzyć dokładnie rezystancję między przewodami i sprawdzić pewność podłączeń w zaciskach centrali i manipulatorów.

Zgadzam się ze Zbychem, natomiast miałem podobny przypadek gdy:

Napięcie zasilania na manipulator było zbyt niskie, tzn wachało się w tym momęcie manipulator resetował, się. Przyczyną tego był uszkodzony przewód.,

Ale moze być równiez jakieś lipne połączenie na stykach.

W centrali w funkcji serwisowej jest funkcja STAN a potem POKAŻ NAPIĘCIA ZASILANIA.

Napięcie powinno wynosić min 10,5V a max 14V.

Jeśli pokazywane napięcie będzie blizsze dolnemu czyli 10,5V należy pomiaru dokonać fizycznie czyli miernik w zaciski manipulatora.

Radził bym w pierwszej kolejnoćci to sprawdzić, ponieważ powody spadków mogą byc różne, również z tym że całkiem inny element systemu będzie dawał chwilowe zwarcia obciążając system.

Ale niech serwis zrobi pomiary na lini centrala manipulator

...

W centrali w funkcji serwisowej jest funkcja STAN a potem POKAŻ NAPIĘCIA ZASILANIA.

Napięcie powinno wynosić min 10,5V a max 14V.

Jeśli pokazywane napięcie będzie blizsze dolnemu czyli 10,5V należy pomiaru dokonać fizycznie czyli miernik w zaciski manipulatora.

Funkcja sprawdzania napięcia zasilania niestety dotyczy tylko modułów rozszerzenia, więc nie da się przy pomocy tej funkcji sprawdzić napięcia zasilania manipulatora :(

Masz rację, źle napisałem. Powinienem napisać - Integra nie ma i pewnie prędko mieć nie będzie...

Nie twierdzę, że panel dotykowy jest najlepszym rozwiązaniem, ale fajnie wygląda i klienci gadżeciarze często o taki panel sterujący pytają :)

Oczywiscie, tzw coolness factor w przypadku paneli dotykowych jest bardzo wysoki i bardzo pozadany przez pewna grupe odbiorcow :) Ale to tez jest powodem, dla ktorego mozna sie spodziewac pojawienia sie takowych paneli na rynku :)

Cześć

Czemu Zbychu napisałeś że okablowanie alarmowe nie może iść zbyt blisko elektrycznego? Nie zauważyłem takiej uwagi w instrukcji, a przecież po kabelkach od czujek do centrali nie odbywa się transmisja cyfrowa, więc w czym problem? Trochę inaczej sprawa dotyczy centrala manipulator, tu faktycznie według mnie istotna jest separacja.

Cześć

Czemu Zbychu napisałeś że okablowanie alarmowe nie może iść zbyt blisko elektrycznego? Nie zauważyłem takiej uwagi w instrukcji, a przecież po kabelkach od czujek do centrali nie odbywa się transmisja cyfrowa, więc w czym problem? Trochę inaczej sprawa dotyczy centrala manipulator, tu faktycznie według mnie istotna jest separacja.

Instrukcja instalacji centrali, to nie jest kompendium wiedzy na każdy temat i nie wszystko musi być w niej napisane . Pewne rzeczy dla fachowca są oczywiste.

Przypomnę, że tu właśnie jest mowa o transmisji cyfrowej między manipulatorem, a centralą.

Ponad to układanie przewodów instalacji alarmowej tuż przy instalacji elektrycznej, może w przypadku przepięć w instalacji elektrycznej doprowadzić do niestabilności lub uszkodzenia systemu alarmowego.

Cześć

Instrukcja instalacji centrali, to nie jest kompendium wiedzy na każdy temat i nie wszystko musi być w niej napisane . Pewne rzeczy dla fachowca są oczywiste.

Przypomnę, że tu właśnie jest mowa o transmisji cyfrowej między manipulatorem, a centralą.

Ponad to układanie przewodów instalacji alarmowej tuż przy instalacji elektrycznej, może w przypadku przepięć w instalacji elektrycznej doprowadzić do niestabilności lub uszkodzenia systemu alarmowego.

Troszkę przesadzięłś Zbychu z tymi przepięciami :D

Bardziej tu chodzi o zakłucenia powodowane przez pole magnetyczne wokół przewodów, powstające przy większych obciążeniach.

Zasada jest prosta można ale niepowinno się jeśli jest możliwość pociągnięcia min 10 cm obok.

Zawsze staram się robić po elektrykach ze względu na:

- poprowadzenie przewodów swoich w odstępie.

- nie ryzykuje oszkodzenia swoich cienkich przewodów, kiedy wchodzą z bruzdownicami i większymi przewiertami.

Co do sprawdzenia zasilania manipulatora mozesz miec rację, ale sprawdzałem jeszcze kiedyś na starych 64 i pewny jestem że dało się.

Tak czy inaczej musi przyjechać instalator a nie pan edek od kredek i innych akrobacji.

Jeśli chodzi o scisłość to przepięcia 230v na linii centrala - a źródło zasilania. Zgodzę się.

Jeśli chodzi o przepięcia na linii wewnętrznej, to masz ograniczenie na tzw "ESACH" czyli rozłącznikach nadmiarowo prądowych. Żeby było przepięcie na linii wewnętrznej, musiał by być:

- wlożony gwóźdź zamiast bezpiecznika

- instalacja przepięciowa, odgromowa wadliwie zrobiona.

- instalacja elektryczna nadmiernie obciążana, przez co przegrzewanie

przewodów mogło by posklejać się z alarmówką a z czasem mogło by dojść

do zwarcia. Jednakże izolacje przewodów zarówno elektrycznych jak i alarmowych muszą mieć odpowiednią wytrzymałość.

Niepolecam kabli z supermarketów (wystarczy je oskórować) różnica kolosalna z tymi np w sprawdzonych hurtowniach. Niestety te z supermarketów są też dużo tańsze.

Poprawnie zrobiona instalacja elektryczna powinna zminimalizować praktycznie do zera mozliwość przepięć na liniach wewnątrz, w innym wypadku za każdym razem cały sprzęt RTV/AGD, byłby do wymiany.

Jak Zbychu napisałem "Można" ale nie polecam jeśli jest inna mozliwość.

Jeśli chodzi o mnie to bardziej skupił bym się na lini centrala a odczep zasilania do centrali, oraz wejście linii telefonicznej, częste hopy. Spotkałem się z tym że "telekomuna" (TP.S.A.) a raczej instalatorzy przepinali na analogiczną linie czyli do 60v, sygnał z ISDN cyfrowy czyli do 120v

Ale trzymajmy się zgodnie ze sztuką nieprowadźmy przewodów razem.

Jeśli chodzi o scisłość to przepięcia 230v na linii centrala - a źródło zasilania. Zgodzę się.

Jeśli chodzi o przepięcia na linii wewnętrznej, to masz ograniczenie na tzw "ESACH" czyli rozłącznikach nadmiarowo prądowych. Żeby było przepięcie na linii wewnętrznej, musiał by być:

- wlożony gwóźdź zamiast bezpiecznika

- instalacja przepięciowa, odgromowa wadliwie zrobiona.

- instalacja elektryczna nadmiernie obciążana, przez co przegrzewanie

przewodów mogło by posklejać się z alarmówką a z czasem mogło by dojść

do zwarcia. Jednakże izolacje przewodów zarówno elektrycznych jak i alarmowych muszą mieć odpowiednią wytrzymałość.

Niepolecam kabli z supermarketów (wystarczy je oskórować) różnica kolosalna z tymi np w sprawdzonych hurtowniach. Niestety te z supermarketów są też dużo tańsze.

Poprawnie zrobiona instalacja elektryczna powinna zminimalizować praktycznie do zera mozliwość przepięć na liniach wewnątrz, w innym wypadku za każdym razem cały sprzęt RTV/AGD, byłby do wymiany.

Pstryczku, nie masz racji.

Przepięcie w sieciach elektrycznych oznacza gwałtowny i krótkotrwały wzrost napięcia w sieci ponad jego prawidłową wartość. Przepięcia powstają w sieci elektrycznej w wyniku pracy urządzeń w niej występujących (przepięcia wewnętrzne) najczęściej podczas włączania i wyłączania, zmiany obciążenia, nieprawidłowej pracy urządzeń oraz w wyniku działania na sieć czynników zewnętrznych (przepięcia zewnętrzne) takich jak uderzenia pioruna w sieć, indukcja napięć w wyniku impulsu elektromagnetycznego.

Do przepięcia w wewnętrznej instalacji elektrycznej może dochodzić np. przy włączaniu dużego transformatora od oświetlenia halogenowego.

Jeśli przewody instalacji alarmowej sa położone na dłuższych odcinkach przy przewodach instalacji elektrycznej, przy przepięciu dochodzi do indukcji elektromagnetycznej, co może jak już pisałem spowodować niestabilną pracę lub uszkodzenie systemu alarmowego.

Bezpieczniki typu ESY nie mają tu nic do rzeczy, bo służą do wyłączenia obwodu w przypadku wystąpienia nadmiernego natężenia prądu.

Jeśli chodzi o mnie to bardziej skupił bym się na lini centrala a odczep zasilania do centrali, oraz wejście linii telefonicznej, częste hopy. Spotkałem się z tym że "telekomuna" (TP.S.A.) a raczej instalatorzy przepinali na analogiczną linie czyli do 60v, sygnał z ISDN cyfrowy czyli do 120v

Owszem, takie niekontrolowane przełączenie z linii analogowej na cyfrową powoduje przeważnie uszkodzenia komunikatora telefonicznego centrali, ale na to nie ma rady.

Ale trzymajmy się zgodnie ze sztuką nieprowadźmy przewodów razem.

Sedno sprawy! :)

jakie są plusy i minusy jednego i drugiego rozwiązania? czy można stosować przy biegających zwierzakach wokół domu (np. pies do 25 kg, dwa psy o zbliżonej wadze ok. 25 kg, pies + kot) ? czy zmiany temperatury nie wywołuja fałszywych alarmów? co jeszcze może wywołać alarm? na co zwrócić uwagę przy zagospodarowywaniu działki?

pozdr

Piotr

co to za rasa piesków bo waga nic mi nie mówi jesłi to zapasione jamniki to ok jesłi wychudzony wilczur to gorzej.

Zmiana temperatury nie wywoluje alarmów natomiast przy VX-ach, które odradzam bespośredni kontakt promieni słonecznych na soczewkę już może narobić sporo kłopotów.

co to za rasa piesków bo waga nic mi nie mówi jesłi to zapasione jamniki to ok jesłi wychudzony wilczur to gorzej.

rozumiem ze chodzi o zasade dzialania czujek, czyli przepusci cos malego (niskiego?) a reaguje na większe; rasa to sznaucer sredni

Zmiana temperatury nie wywoluje alarmów natomiast przy VX-ach, które odradzam bespośredni kontakt promieni słonecznych na soczewkę już może narobić sporo kłopotów.

czyli watchout-y same zalety?

pozdr

Piotr

nic nie jest doskonałe watchouty są duże i drogie jednak nie ma co ich porównywać z vx-ami bo to nie ta półka.

co do piesków powinny sobie poradzić nawet na standardowych soczewkach, jeśli jednak bieski okazały by sie na tyle żywe ze zdarzalyby sie fałszywki zawsze masz szanse wymienic soczewkę na bardziej do nich przystosowane.

słońce raczej ich nie oślepi, mają antymasking. i podwójny pir oraz podwójna mikrofale, a to już naprawde same zalety