Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Można to zmienić, ale z poziomu programowania instalatorskiego. Ustawia się to osobno dla każdego manipulatora. Osobno włącza/wyłącza się sygnalizację czasu na wyjście i osobno na wejście. Masz dostęp do programowania instalatorskiego? Jeśli tak, to w jaki sposób programujesz centralę, z manipulatora czy z komputera?

Programuję z klawiatury. Nie pamiętam w tej chwili jej typu, ale to ta z wyświetlaczem (nie ta najbardziej wypasiona)

Ja zwykle zmieniam z poziomu programu "dload64" - ładne menu graficzne itd.

Ale rzuciłem okiem na instrukcję instalatora do CA-64 i tam na stronie 60 są te opcje które Ciebie interesują.

Konkretnie, po zalogowaniu się jako serwis czyli [hasło serwisowe][*][9]

wybierasz opcję:

Struktura / Sprzęt / Manipulatory / Ustawienia

Tu znajdziesz opcje m.in:

Syg. czasu na wej. oraz Syg. czasu na wyj.

Jak łatwo się domyślić, chodzi o sygnalizacje czasu na wejście i czasu na wyjście.

Możesz każdą z nich oddzielnie ustawić (chyba '0' zmienia a '#' zatwierdza) tak by Ci pasowało.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

_Zbych_ jeszcze raz pytanie o czujki inercyjne jakie bys polecil ocywiscie nie wpószczane :oops: :lol: tylko zeby mialy niewielkie wymiary + obudowe w ciemnym kolorze i skuteczne.

wiem ze to koncert zyczen ale moze spotkales takowe

Wyręczę Zbycha bo już mi raz odpowiadał:

Firma Texecom, czujka Impaq Plus (nie mylić z Impaq E).

Występuje w kolorze białym i brązowym. Wymiary 86x25x21 mm.

Zdjęcie: http://www.texe.com/image.php?imageid=598

Materiały dostępne na:

http://www.texe.com/view.php?page=25#

http://www.texe.com/view.php?page=25&view=features

http://www.texe.com/downloads.php?page=25

W Polsce do nabycia np. w http://www.volta.com.pl za ok. 100 zł.

...

Ale rzuciłem okiem na instrukcję instalatora do CA-64 i tam na stronie 60 są te opcje które Ciebie interesują.

Konkretnie, po zalogowaniu się jako serwis czyli [hasło serwisowe][*][9]

wybierasz opcję:

Struktura / Sprzęt / Manipulatory / Ustawienia

Tu znajdziesz opcje m.in:

Syg. czasu na wej. oraz Syg. czasu na wyj.

Jak łatwo się domyślić, chodzi o sygnalizacje czasu na wejście i czasu na wyjście.

Możesz każdą z nich oddzielnie ustawić (chyba '0' zmienia a '#' zatwierdza) tak by Ci pasowało.

Pozdrawiam

Dziękuję _bogus_ za wyręczenie :D

Zmian opcji dokonuje się cyfrą 1 i zatwierdza #.

• 2 weeks później...
Chcialbym monitorowac temperature na budowie, dokladnie przekroczenie dolnego zakresu 5 st C. Czy moge uzyc w tym celu prostego regulatora pokojowego który podlacze do wejscia centrali CA 64 jako NC i zaprogramuje tak ze zadzialanie tego wyjscia nie bedzie wywolywac alarmu tylko pozostawi wpis w rejestrze zdzrzen jako naruszenie wejscia a po podniesieniu sie temperatury zostawi zapis jako koniec naruszenia. Czy takie rozwizanie bedzie poprawna, czy moze sa specjalne czujki do takich zastosowan, a moze szuka rozwiazania w oparciu o inne urzdzenia? Dziki z góry z wskazówki.

Jeśli ten prosty regulator pokojowy ma możliwość "zwierania" dwu wejść przy spadku temperatury poniżej zadanej wartości (np. 5 C) a po przekroczeniu - rozwiera styki - to nie ma żadnego problemu żeby podłączyć to do CA-64. Co prawda na logu będziesz miał zdarzenia zapisane z dokładnością do 1 min (a nie 1 sekundy) ale myślę że nie jest to problem ;)

Pozdrawiam

• 5 weeks później...
Gdybyście mieli wydać około 2tyś zł na kompletny alarm to co byście mi polecili, wszystkich pomieszczeń mam 15szt. (z hollami, łazienkami)

Centrala DSC 5020 - 300 zł

Manipulator LED 5516 - 200 zł

Obudowa PC 15/40 - 65 zł

Akumulator 17 Ah - 130 zł

Sygnalizator zewnętrzny MOS 5 - 100 zł

15 x pasywna czujka podczerwieni ENCOR 301 - 900 zł

-----------------------------------------------------------------

RAZEM: 1695 + 22 % VAT = 2068 zł

Obudowa PC 15/40 - 65 zł

nie na darmo jesteś NAJLEPSZYM DORADCĄ NA TYM FORUM!!! , odpowiedz bardzo konkretna, nawet orientacyjne ceny dostałem, Bardzo dziękuje

a tak na marginesie to uważasz, iż o podobnych możliwościach można coś tańszego kupić, czy może jednak warto dołożyć pare złoty i lepszy zestaw wziąć.

Pozdrawiam

Gdybyście mieli wydać około 2tyś zł na kompletny alarm to co byście mi polecili, wszystkich pomieszczeń mam 15szt. (z hollami, łazienkami)

Obudowa PC 15/40 - 65 zł

:o Czy ten człowiek nie śpi ?

nie na darmo jesteś NAJLEPSZYM DORADCĄ NA TYM FORUM!!! , odpowiedz bardzo konkretna, nawet orientacyjne ceny dostałem, Bardzo dziękuje

Do usług :D.

a tak na marginesie to uważasz, iż o podobnych możliwościach można coś tańszego kupić, czy może jednak warto dołożyć pare złoty i lepszy zestaw wziąć.

Zawsze można cos zrobić taniej, ale...

Pozwolę sobie przytoczyć kilka mądrości, które kiedyś znalazłem w internecie:

"Nie ma rzeczy na świecie, której nie można trochę gorzej wykonać i trochę taniej sprzedać a ludzie, którzy patrzą tylko na cenę zawsze będą ofiarami takich poczynań."

"Niemądrze jest zapłacić za dużo, ale jeszcze gorzej jest, gdy zapłaci się za mało.

Jeżeli zapłaci się za dużo można stracić trochę pieniędzy i to wszystko.

Jednakże jeżeli zapłaci się za mało, wtedy czasem można stracić wszystko, ponieważ zakupiony przedmiot może nie wypełnić przeznaczonych mu funkcji."

"Reguła gospodarki nie dopuszcza, żeby za małą cenę otrzymać dużą wartość."

"Wybierając najtańszą ofertę trzeba uwzględnić koszty ryzyka.

Gdy to się zrobi, wtedy ma się już tyle pieniędzy aby kupić coś lepszego."

"Żądaj najwyższej jakości i bądź gotów za nią zapłacić"

Zawsze staram się to pamiętać, co i innym polecam :wink:.

P.S. Sprawdź prywatne wiadomości. Przesłałem info dot. systemu.

Obudowa PC 15/40 - 65 zł

:o Czy ten człowiek nie śpi ?

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_z%B3oty_usmiech.gif

majać na myśli "lepszy", miałem to, czy nie warto dołożyć pare złoty do "jeszcze lepszego" niż ten za 2k zł, chyba że lepsze to już sporo większy wydatek, bo wiadomo zawsze jest lepszy od lepszego

P.S. Sprawdź prywatne wiadomości. Przesłałem info dot. systemu.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D THX

majać na myśli "lepszy", miałem to, czy nie warto dołożyć pare zoty do "jeszcze lepszego" niż ten za 2k zł

Gość SS
pytalem kiedys na tym forum o centralke alarmowa IRED 2000. Dostalem troche informacji od ZBycha. Ale niestety to nie wyczerpalo moich potrzeb informacji. Bylbym wdzieczny jesli ktos pomoglby mi to uruchomic. Moze istnieje jakies dobre forum alarmiarzy gdzei moglbym sie zwrocic z pytaniem?

A u producenta pytałeś?

21-040 Świdnik, Kazimierzówka 9

Tel. 0 81 740 91 83; Tel. / Fax. 0 81 740 91 84

SJS

_ZBYCHA_ to nawet jakb przypalać żywym ogniem przez pół roku i moczyć w occie, to nie piśnie słówka na temat czujek i alarmów swoich klientów! Napewno też nie da się nabrać na prymitywne podpuchy w stylu "Halo? Panie Zbychu! Pies mojego sąsiada, mdzalewkskiego, połknął syrenę alarmową! Błagam, proszę podać mi PIN do systemu, bo syrena wyje, a Misiek się piekielnie męczy!"