banko 25.06.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 w sumie koleś ma przebitkę na sprzęcie blisko 100 % wiec mógłby sie już nie wygłupiać i zamontować to za darmo. co do sprzętu zmień czujniki koniecznie i sygnalizator!!! A tak na marginesie jaki rabat Ci zaproponował tzn jaka była cena przed rabatem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 25.06.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Rabat niby 10 proc. ale to nie o to chodzi. W ogóle nie mam pojęcia o systemach alarmowych i nie wiem czy facet nie wcisnął mi jakiegoś przestarzałego badziewia żeby było taniej. I to nie był instalator, tylko przedstawiciel firmy ochroniarskiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIROMAX 25.06.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 coś mi sie wydaje, że ten kosztorys robili koledzy z agencji ochrony, znam takich którzy tez za montaz liczą 100 - 200 zł i 100% narzutu na sprzęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 25.06.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 zastanawiające dlaczego mu wyszło 9 czujnikw w tym 7 duali.odpuść sobie tego akwizytora bo naprawde nie wie co sprzedaje poszukaj normalnego instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 27.06.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Podpada Mi pod (nie "Solid" ną) firmę. Na Satelu wyjdzie taniej w sprzęcie, natomiast wątpię czy te 100 pln jakiś instalator przebije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 01.07.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 No więc mam nową wycenę, od instalatora: Centrala alarmowa CA10 - 10 do 16 dowolnie programowalnych wejść (8 wejść na płycie głównej, 2 w każdym manipulatorze, rozbudowa przez wejścia kolejnych manipulatorów lub ekspander, 32 użytkowników, Nieulotna pamięć 255 ostatnich zdarzeń gromadząca informacje o włączeniach, wyłączeniach, alarmach, awariach itp., z datą i czasem wystąpienia, z numerem użytkownika obsługującego centralę 1 szt x 279,00 zł Manipulator LED 2 szt x 140,00 zł= 280,00 złCzujka ruchu AQUA Satel 7 szt x 50,00 zł= 350,00 złCzujka dualna (PIR+mikrofala) 1 szt x 109,00 zł= 109,00 złSygnalizator wew 1 szt x 38,00 zł= 38,00 złObudowa z zasilaczem 1 szt x 98,00 zł= 98,00 złAkumulator 18Ah 1 szt x 109,00 zł= 109,00 złSygnalizator zewnętrzny SP4001 1 szt x 92,00 zł= 92,00 złMontaż urządzeń, konfiguracja systemu i przeprogramowanie centrali- 500,00 zł Cena netto 1 855,00 zł VAT 7% 148,12 zł Cena brutto 1 984,85 zł Okablowanie:Kabel zasilajacy 3x2x0,5 150 m x 1,20 zł= 180,00 złMateriały instalacyjne (kołki, uchwyty, szpachla)- 50,00 zł Montaż okablowania - 350,00 Cena netto 580,00 zł VAT 22% 127,60 zł Cena brutto 707,60 zł Całość firmy Satel. Mam nadzieję, że to jest dobrze zestawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 01.07.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Dołożysz jeszcze około 300 i bedzie O.K. W CA 10 jak na mój gust to przynajmniej jedna klawiatura powinna być LCD. To tylko dla wygody i jakiejkolwiek orientacji w obsłudze systemu. To prawda że centrala ma pamięć zdarzeń, ale jeśli nie masz klikawki LCD to równie dobrze mogłaby jej (pamięci) nie miec bo i tak z ledowskiej nic nie odczytasz. I warto dołożyc kilka złotych do akumulatora i kupić jakiś firmowy np. KOBE, EUROPOWER, ARITECH bo cena 109 PLN to normalna cena za chińczyka.Reasumując wycena o niebo lepsza od akwizytora, ale skoro będzie robione dopiero okablowanie zastanów sie jeszcze nad zabezpieczeniem okien i dzwi przed otwarciem ewentualnie uderzeniem. Koszty okablowania i czujników nie powinny Cię zrujnować zalecałbym przynajmniej w najbardziej newralgicznych miejscach takich jak taras, drzwi wejściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 01.07.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Jednak zdziwila mnie stawka Vat-u dziwne bo do tej pory oprócz jednej firmy obowiązywały stawki 22%. Warto zgłębić ten temat żeby nie było zdziwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tnt 01.07.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam wszystkich Powiem szczerze, że też jestem zaskoczony stawką vatu 7% na urządzenia - już prędzej można podciągnąć pod to okablowanie niż elementy sytemu, ale trzeba było by to skonsultować z jakąś łebską księgową. Moje skromne uwagi: - drogi kabel (w sumie cena mało istotna przy całej wycenie systemu, ale przebitka x2?) - czujki aqua zamieniamy na inne (może RX-40QZ?) - jw. - przynajmniej jedna klawiatura LCD - sam trzymałbym się koncepcji proponowanej cały czas przez Zbycha - kontaktrony + czujki inercyjne (przynajmniej na dół) - niestety, to już będą trochę inne pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 02.07.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam wszystkich Powiem szczerze, że też jestem zaskoczony stawką vatu 7% na urządzenia - już prędzej można podciągnąć pod to okablowanie niż elementy sytemu, ale trzeba było by to skonsultować z jakąś łebską księgową. Moje skromne uwagi: - drogi kabel (w sumie cena mało istotna przy całej wycenie systemu, ale przebitka x2?) - czujki aqua zamieniamy na inne (może RX-40QZ?) - jw. - przynajmniej jedna klawiatura LCD - sam trzymałbym się koncepcji proponowanej cały czas przez Zbycha - kontaktrony + czujki inercyjne (przynajmniej na dół) - niestety, to już będą trochę inne pieniądze... Nie no Panowie umówmy się jeśli chcemy mieć tanio to zróbmy sobie sami. Oczywista oczywistość że kabel można kupić taniej tylko jedźmy do hurtowni (bo w sklepie nie jest taniej raczej) kupmy sobie wszystkie uchwyty, klej i nie wiem co tam jeszcze nam się przyda oraz ten kabelek i zróbmy okablowanie zgodnie ze sztuką. Wtedy pogadamy jaki wyszedł koszt instalacji. Oczywiście trzeba wziąć pod uwaga że jeśli nie mamy w tym praktyki czeka nas kuuuuupa poświęconego na to czasu co wiąże sie zazwyczaj też pośrednio z kosztami. Mi ta cena za okablowanie wydaje sie naprawde przyzwoita. Zaraz ktoś powie że np. czujnik Aqua kosztuje 46 a nie 50 PLN. I co z tego. Porównajcie tą oferte z ofertą wcześniejszą jakiegoś handlarza z agencji. Widać że druga wycena różni sie od pierwszej o niebo. Nie ma sie co zastanawiać widać że człowiek od drugiej wyceny nie chce Cię naciągnąć za to pierwszy chcial Ci sprzedać coś według jakiegoś schematu, którego jeszcze nie zdążył opanować. Z drugiej strony z rozciągnięciem kabelków schodzi sie kilka godzin nawet w stanie surowym. Jeśli ktoś podejmuje sie robić to za około 300PLN ( bo tyle mniej wiecej zostanie po odliczeniu kosztów i materiałów, nie licząc dijazdu i powrotu do domu) to dawać ogłoszenie na forum i działać. I skoro ktoś pisze że kabel przepłacony powiedzmy nawet 40 gr/m, to albo nie robi w tej branży, albo robi instalacje charytatywnie. Dzisiaj najdroższa jest wiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 02.07.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Porównajmy koszty robocizny instalatora, który zakladam że wie co robi i elektryka, który nie wie jak ale też często chętnie rozciągnie przewody pod alarm. Policzmy punkty razy stawka i wyjdzie kto jest tańszy. Bardzo często po elektryku są poprawki bo np. czegoś nie przewidział. A na wykończonej ścianie to już boli inwestora. Był juz przypadek na forum takiego okablowania warto się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tnt 02.07.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 W sumie to racja. Nie miałem zamiaru sugerować braku kompetencji robiącego kosztorys na ca-10. Pisałem o cenie samego przewodu, cena za pociągnięcie niech będzie nawet i 1000PLN - przecież wiadomo, że jest to pracochłonne. Ale po co robić fikcję na etapie wyceny? A chłopak z agencji... no cóż tu komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 02.07.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 No więc mam nową wycenę, od instalatora: Centrala alarmowa CA10 - 10 do 16 dowolnie programowalnych wejść (8 wejść na płycie głównej, 2 w każdym manipulatorze, rozbudowa przez wejścia kolejnych manipulatorów lub ekspander, 32 użytkowników, Nieulotna pamięć 255 ostatnich zdarzeń gromadząca informacje o włączeniach, wyłączeniach, alarmach, awariach itp., z datą i czasem wystąpienia, z numerem użytkownika obsługującego centralę 1 szt x 279,00 zł Manipulator LED 2 szt x 140,00 zł= 280,00 zł Czujka ruchu AQUA Satel 7 szt x 50,00 zł= 350,00 zł Czujka dualna (PIR+mikrofala) 1 szt x 109,00 zł= 109,00 zł Sygnalizator wew 1 szt x 38,00 zł= 38,00 zł Obudowa z zasilaczem 1 szt x 98,00 zł= 98,00 zł Akumulator 18Ah 1 szt x 109,00 zł= 109,00 zł Sygnalizator zewnętrzny SP4001 1 szt x 92,00 zł= 92,00 zł Montaż urządzeń, konfiguracja systemu i przeprogramowanie centrali- 500,00 zł Cena netto 1 855,00 zł VAT 7% 148,12 zł Cena brutto 1 984,85 zł Okablowanie: Kabel zasilajacy 3x2x0,5 150 m x 1,20 zł= 180,00 zł Materiały instalacyjne (kołki, uchwyty, szpachla)- 50,00 zł Montaż okablowania - 350,00 Cena netto 580,00 zł VAT 22% 127,60 zł Cena brutto 707,60 zł Całość firmy Satel. Mam nadzieję, że to jest dobrze zestawione. Całość przyzwoita ale : - Czujniki wymienić żadne AQUA, dać siemens lub bosch (podobne pieniądze a pewniejsze jeśli chodzi o mnie) - Jednak zamienić jeden LED na LCD - Cena jak za 150mb wysoka, z drugiej strony podpada mi o ilość. Niezdażyło mi się okablować domku ponizej 250-300mb kabla. Podpada pod szeregowe połączenia. - Cena montażu raczej niska, aczkolwiek ze sprzętu urywa dla siebie jeszcze w zalezności 15-20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.07.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witammam pytanie o osprzęt alarmowy firmy OASIS a szczególnie o centralkę alarmową JA-80K. Czy to urządzenia dobrej jakości? Np w stosunku do SATELA ?PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 08.07.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Mam pod serwisem 3 centralki Jablotrona, jak do tej pory niesprawiały problemów urzytkownikom.Ładny "design" zdecydowanie ładniejszy niż Satel.Cenowo podobnie. Jeśli chodzi o parametry i możliwości wypada trochę blado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.07.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Mam nieśmiałą prośbę - czy może ktoś jasno i prosto napisać laikowi, co ma być w takim systemie? Dostałam wycenę, centrala Ja 63KRG profi, 11 kontraktonów bezprzewodowych, zewnętrzne czujki ruchu, komunikacja radiowa (GSM). Takie były założenia i wszystko jest OK, cena 5800 i nie ceny się czepiam ale mimo to chcę posprawdzać, bo w wycenie są jakieś dziwne elementy, których nie rozumiem. Jakies moduły i licho wie co. Więc co w takim systemie powinno być?centralaklawiaturawszelkie czujkisytena zewnętrznacoś do komunikacji radiowej - co? co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 09.07.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Jeśli możesz to wrzuć ofertę jaką dostałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.07.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 no właśnie nie mogę, nie mam skanera. Może potem gdzieś znajdę Ta wycena to kawałek arkusza do kosztorysowania, na którym są jakieś symbole, nijak nie mogę sie w tym połapać . I zbiorcza cena 5800. Przecież taki system alarmowy musi mieć elementy stałe i konieczne. Przypuszczam, ze reszta to bajery albo i nie - tego nie wiem. Oczywicie umówię się z facetem, ale co to za rozmowa, jak może mi każdy kit wcisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 11.07.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 no właśnie nie mogę, nie mam skanera. Może potem gdzieś znajdę Ta wycena to kawałek arkusza do kosztorysowania, na którym są jakieś symbole, nijak nie mogę sie w tym połapać . I zbiorcza cena 5800. Przecież taki system alarmowy musi mieć elementy stałe i konieczne. Przypuszczam, ze reszta to bajery albo i nie - tego nie wiem. Oczywicie umówię się z facetem, ale co to za rozmowa, jak może mi każdy kit wcisnąć. Nie wiem co rozumiesz jako element stały ale napewno musisz mieć centralę , klawiaturę do uzbrajania, sygnalizator zewnętrzny ,a co do czujników to jest już wybór klienta: ruchu, kontraktronowe, inercyjne.Zastanów się czy masz możliwość zainstalowania klawiatury przewodowej,jeśli tak to bierz satela integrę, z odbiornikiem bezprzewodowym, napewno się nie zawiedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 13.07.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 jak montować czujki inercyjne takie jak impaq+ na oknach?tzn. czy trzeba koniecznie przykręcać, czy można też przykleić (jeśli tak to czym, żeby nie ograniczyć funkcji czujki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts