pa-ma 25.07.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 witajcie, kedyś próbowałem przeczytać cały wątek - ale się poddałem.. a jako LAIK! mam następujące pytanie - jak podłączyć 2 czujki pir aby działały na jednym wejściu. czujki to aqua plus, centrala satel CA10. pewnie ktoś mnie zgani że źle robię itd itp, ale mam takie pom gdzie jedna czujka nie "widzi " całości a nie chcę na tę jedną okazję kupować ekspandera wejść - no chyba że mnie zmusi... czujki są podłączone jako 2EOL/NC (czy jakoś tak). obecnie w czujkach zakładam rezystory 2 x 1,1 k.. i w momencie podłączenia dwóch do jednego wej. przy wykryciu ruchu przez obie włącza się alarm. Jak to "poprawić"....? proszę o w miarę łopatologiczne podpowiedzi pozdr. P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 26.07.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 A w manipulatorach wykorzystałeś już wejścia klawiaturowe?? Jeśli nie masz jeszcze modułu to w każdej klikawie LCD są dwa do wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 26.07.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 witajcie, kedyś próbowałem przeczytać cały wątek - ale się poddałem.. a jako LAIK! mam następujące pytanie - jak podłączyć 2 czujki pir aby działały na jednym wejściu. czujki to aqua plus, centrala satel CA10. pewnie ktoś mnie zgani że źle robię itd itp, ale mam takie pom gdzie jedna czujka nie "widzi " całości a nie chcę na tę jedną okazję kupować ekspandera wejść - no chyba że mnie zmusi... czujki są podłączone jako 2EOL/NC (czy jakoś tak). obecnie w czujkach zakładam rezystory 2 x 1,1 k.. i w momencie podłączenia dwóch do jednego wej. przy wykryciu ruchu przez obie włącza się alarm. Jak to "poprawić"....? proszę o w miarę łopatologiczne podpowiedzi pozdr. P tutaj masz narysowane jak podłączyć dwie czujki 2EOL pod jedno wejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as24 27.07.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Alarmiarz zamontował kontaktrony w oknach drewnianych... no i po 2 tygodniach mam już ich dosyć. Kiedy tylko chcą dają sygnał do centrali załączający alarm, nie zliczę intrwencji firmy ochroniarskiej. Wyłączyłem już 2/3 kontaktronów a następne dają sygnały... Czy okna drewniane, na skutek pracy drewna przy zmianach temperatury i wilgotności moga powodować, że kontaktrony nie będą bezawaryjnie działać? Jaka jest wówczas na to rada? Większy magnes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 27.07.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Nie wiem jakie i jak masz zamontowane te kontaktrony, ale generalnie odległość między magnesem a bańką nie powinna przekraczać 15mm, to bardzo duża odległość jeżeli chodzi o szczelinę w oknach, nie wyobrażam sobie aby okna "pracowały" na tyle aby aż tak się odchylać. Może po prostu masz źle zamontowane kontaktrony lub uszkodzone kable. W jakiej konfiguracji masz podłączone te kontaktrony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 28.07.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 tutaj masz narysowane jak podłączyć dwie czujki 2EOL pod jedno wejście. te dwa rezystory to 1,1 k(om)? http://1.1.1.4/bmi/obrazki.elektroda.net/72_1177446332.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 28.07.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 W dziedzinie alarmów jestem kompletną laiczką ale chcę mieć dom bezpieczny i zapłacę za to odpowioednią cene. Pytanie tylko czy ta cena to nie wyzysk nieświadomej kobietki? Stąd moje pytanie do fachowców. Czy cena za samo okablowanie (materiał + robocizna) domu ok. 180 m2 ok. 3000 zł to dobra cena? W grę wchodzą kable do czujek ruchu w każdym pomieszczeniu z otworami (ok 10 - 12) podobno jakieś dobre Pozatym kable do czujek na szybach i kontraktonów. Razem podobno ok. 1 km kabla, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 28.07.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 tutaj masz narysowane jak podłączyć dwie czujki 2EOL pod jedno wejście. te dwa rezystory to 1,1 k(om)? http://1.1.1.4/bmi/obrazki.elektroda.net/72_1177446332.jpg tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.07.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 W dziedzinie alarmów jestem kompletną laiczką ale chcę mieć dom bezpieczny i zapłacę za to odpowioednią cene. Pytanie tylko czy ta cena to nie wyzysk nieświadomej kobietki? Stąd moje pytanie do fachowców. Czy cena za samo okablowanie (materiał + robocizna) domu ok. 180 m2 ok. 3000 zł to dobra cena? W grę wchodzą kable do czujek ruchu w każdym pomieszczeniu z otworami (ok 10 - 12) podobno jakieś dobre Pozatym kable do czujek na szybach i kontraktonów. Razem podobno ok. 1 km kabla, Sporo tego kabla i cena sporo sporaśna. Czy to jakiś zaufany instalator?? Czy może ktoś po znajomości robi Ci to w ramach jakiejś przysługi w tak okazyjnej cenie?? Ciekawe jak cena za montaż tych urządzeń. Czy mogłabyś tak dla zaspokojenia mojej ciekawości zapytać swojego magika ile za to sobie życzy?? Jak z okolic Garwolina to mogę polecić instalatora z tamtąd jeśli nie dogadasz sie z tym od 3 tyś. Coprawda nie mamy informacji ile tych urządzeń będzie ale w takim domu i to bez żadnych udziwnień (wnioskuje z opisu) to i ilość kabla i robocizna zawyżona 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.07.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 No chyba że to elektryk i liczy sobie z punktu i po cenie kabla zasilającego. Wtedy może tyle wyjść, ale to troszke inna robota więc i pieniądze odpowiednio inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.07.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Sporo tego kabla ..... Naprawdę 1km to jest dużo kabla ?? Mnie też wyszło koło 1km, a dom mniejszy bo 140m2 użytkowej. Tyle że dawałem do każdej czujki oddzielny kabel ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.07.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Sporo tego kabla ..... Naprawdę 1km to jest dużo kabla ?? Mnie też wyszło koło 1km, a dom mniejszy bo 140m2 użytkowej. Tyle że dawałem do każdej czujki oddzielny kabel ... To gratuluje chyba wzmacniałeś nimi ściany bo kulawo murarze wymurowali. A możesz powiedzieć ile urządzeń okablowałeś?? Czy to sam system alarmowy czy jakaś mała automatyka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.07.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 banko - już wyjaśniam Instalacja bez śladu inteligencji - sam alarm Na razie mam 55 linii: kontaktrony, wibracyjne, stłuczenia szkła, PIR'y, czujki CO,czujki DYM, przyciski napadowe, 3 manipulatory, syrena. Dodatkowo puszczone linie pomiędzy centralą alarmową a rozdzielnią elektryczną. Dodatkowo puszczone kable do nadajnika firmy ochroniarskiej, kable do modułu GSM, kable do odbiornika sygnału z pilota. W przyszłości zakupię modulik INT-IORS i coś się pobawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 No to się rozumie to taki wypaśny ten systemik. Przy pojedynczym przewodzie do każdego urządzenia to faktycznie kilometr pójdzie. Ale ktoś wyżej napisał o uszkodzeniu przewodu. Ciekawe kto ma większe prawdopodobieństwo trafienia w przewód wiercąc pod obrazek ja - robiąc 3 urządzenia na jednym przewodzie czy Ty - jeden kabel jedno urząddzenie. Można zaoszczędzić na przewodach tak odnosząc sie do postu z wyceną 3 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.07.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 banko nawet nie mów takich rzeczy !! Chyba wprowadzę w domu zakaz wiercenia otworów w ścianach i wbijania gwoździ bez mojej autoryzacji A z kosztem kabli to bez przesady. Krążek 100m kabla 6X0.5 YTDY kosztował mnie 66 zł brutto. Czyli koszt kabelka na całą instalację to tylko 660zł. Stosując kilka czujek na jednym kablu to ile zaoszczędzimy? 200 zł ? Tak że te 3000 zł to raczej porządna stawka za robociznę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 28.07.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Chyba wprowadzę w domu zakaz wiercenia otworów w ścianach i wbijania gwoździ bez mojej autoryzacji Ja tak zrobiłem - tylko raz moje Panie nie posłuchały i skończyło się pruciem ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 28.07.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Ja tak zrobiłem - tylko raz moje Panie nie posłuchały i skończyło się pruciem ściany. Najgorsze jest to, że takie rzeczy jednak się zdarzają, nawet pomimo rzetelnej dokumentacji zdjęciowej z wykonanych instalacji. Ostatnio ktoś na forum opisywał jak sobie przewiercił rurkę od podłogówki. W mieszkaniu w którym na razie przebywam, sam sobie zrobiłem kuku ... Przykręcałem lampkę - mocowanie na trzech kołkach - oczywiście lampka tam gdzie w pionie gniazdko 220V. Na usprawiedliwienie mojego czynu chciałbym zaznaczyć że gniazdko było nieużywane i niewidoczne (zastawione biurkiem). Niestety jako okoliczność obciążającą należy uznać fakt, że sam robiłem tą instalację elektryczną .... A jak tam twoje Panie? Dostały czerwoną kartkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.07.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Przykręcałem lampkę - mocowanie na trzech kołkach - oczywiście lampka tam gdzie w pionie gniazdko 220V. Na usprawiedliwienie mojego czynu chciałbym zaznaczyć że gniazdko było nieużywane i niewidoczne (zastawione biurkiem). Niestety jako okoliczność obciążającą należy uznać fakt, że sam robiłem tą instalację elektryczną .... Ja za to przeciąłem katówka kabel (pod napięciem- były efekty sztuczne ogmnie itp.), a co najfajniejsze w jeszcze nieotynkowanej ścianie gdzie dokładnie było widać gdzie on biegnie.Dwa dni wczesniej sam go tam położyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 28.07.2008 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 no to i ja się przyznam że sobie dwa kable szlifierką naciąłem, jeden tylko izolacje (to się do izolowało i po temacie), natomiast drugi już naciąłem tak do połowy przewodu fazowego i miałem ostry dylemat czy pruć kabel i kłaść nowy, czy go reperować kostką, no i pewnie dostanę teraz bęcki, pewnie i słusznie, ale go reperowałem kostką (tylko tą uszkodzoną żyłę), zalałem klejem termicznym i założyłem peszelek, mam nadzieję że nic złego się niestanie, co prawda przychodzą tam właśnie kafle, ale już nie miałem siły .... na tym kablu będzie tylko pralka, a jak go trafi całkiem, to pralkę podłączę do innego gniazdka i trudno też sam kładłem instalację, i też było przed tynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 29.07.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 W dziedzinie alarmów jestem kompletną laiczką ale chcę mieć dom bezpieczny i zapłacę za to odpowioednią cene. Pytanie tylko czy ta cena to nie wyzysk nieświadomej kobietki? Stąd moje pytanie do fachowców. Czy cena za samo okablowanie (materiał + robocizna) domu ok. 180 m2 ok. 3000 zł to dobra cena? W grę wchodzą kable do czujek ruchu w każdym pomieszczeniu z otworami (ok 10 - 12) podobno jakieś dobre Pozatym kable do czujek na szybach i kontraktonów. Razem podobno ok. 1 km kabla, Sporo tego kabla i cena sporo sporaśna. Czy to jakiś zaufany instalator?? Czy może ktoś po znajomości robi Ci to w ramach jakiejś przysługi w tak okazyjnej cenie?? Ciekawe jak cena za montaż tych urządzeń. Czy mogłabyś tak dla zaspokojenia mojej ciekawości zapytać swojego magika ile za to sobie życzy?? Jak z okolic Garwolina to mogę polecić instalatora z tamtąd jeśli nie dogadasz sie z tym od 3 tyś. Coprawda nie mamy informacji ile tych urządzeń będzie ale w takim domu i to bez żadnych udziwnień (wnioskuje z opisu) to i ilość kabla i robocizna zawyżona 100%. No to widzę że koleś chce na mnie zarobic chyba za dużo - dawaj namiary na tego swojego. Ten mój robi alarmy od 20 lat (tak mówi ) może też ciągnie kabelki do każdej czujki osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts