odaro 12.09.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Zbych czy jesteś jedyną osobą która potrafi instalować kontaktrony w oknach. Był u mnie instalator i twierdzi że po obsadzeniu okien nie da się już zainstalować kontaktronów od dołu. Czy rzeczywiście mówi prawdę czyli najpierw trzeba zainstalować kontaktron w oknie a dopiero poźniej takie okno w murze. Aha i wszyscy starszą mnie że przy wierceniu pod kontrakton może pęknąć szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.09.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Zbych czy jesteś jedyną osobą która potrafi instalować kontaktrony w oknach. Był u mnie instalator i twierdzi że po obsadzeniu okien nie da się już zainstalować kontaktronów od dołu. Czy rzeczywiście mówi prawdę czyli najpierw trzeba zainstalować kontaktron w oknie a dopiero poźniej takie okno w murze. Aha i wszyscy starszą mnie że przy wierceniu pod kontrakton może pęknąć szyba Po zamontowaniu okna nadal można powiercić otwory ale jest to bardziej upierdliwe (wiercenie np. w skrzydle od dołu czy od góry). W oknach zwykłych nawiercał mi człowiek od okien (fakt, że znajomy, ale nie było problemów), w veluxach wierciliśmy sami. Wszystkie okna były już zamontowane. Od czego miałyby pękać szyby to nie wiem, przecież to wiertło w granicach 6,5-8,8mm w zależności od firmy prod. W skrzydle można też zamiast wiercić zamontować (przykręcić lub przykleić) magnesy neodymowe i wtedy to już prosta sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.09.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 nadal trawię kwestie alarmowe. Miał być zewnętrzny, odpadł miały być kontraktony - na razie w zawieszeniu Problemem jest pies 80 cm i 35 kg. Pies siedzi w domu (jak chce, oczywiście, ale też jak nas nie ma) Pytanie więc mam takie: Czy czujki jablotronu, te ruchu PIR, wewnętrzne, można zainstalować DO GÓRY NOGAMI?? czytałam o takiej opcji, one mają "promienie" w poziomie i w dół. W tym wypadku byłyby na wysokości 120 cm w poziomie i w górę. Pies by się zmieścił.........., człowiek by wzbudził (chyba, ze na czworakach by biegał za psem, w co wątpię ). Ma to sens??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.09.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Aha i wszyscy starszą mnie że przy wierceniu pod kontrakton może pęknąć szyba Po zamontowaniu okna nadal można powiercić otwory ale jest to bardziej upierdliwe (wiercenie np. w skrzydle od dołu czy od góry). W oknach zwykłych nawiercał mi człowiek od okien (fakt, że znajomy, ale nie było problemów), w veluxach wierciliśmy sami. Wszystkie okna były już zamontowane. A ten magnes który jest w ramie ościeżnicy to jak się montuje trzeba wiercić ramę ościeżnicy od dołu no bo po zamontowaniu okien może to być problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.09.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Słuchajcie a jak powinienem wyprowadzić kable pod kontaktrony na bramie garażowej tzn zostawić kabel w rogu na górze czy na dole Gdzie powinny być montowane kontraktowy w bramie garażowej Sprawa dla mnie pilna bo jeszcze jutro rano mogę to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 12.09.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 na wszelki wypadek, jakby żaden z naszych guru nie odpowiedział:poszukaj w google'u - kontaktron najazdowy http://www.google.pl/search?q=kontaktron+najazdowy więc imho raczej na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.09.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 na wszelki wypadek, jakby żaden z naszych guru nie odpowiedział: poszukaj w google'u - kontaktron najazdowy http://www.google.pl/search?q=kontaktron+najazdowy więc imho raczej na dole. A mnie instalator kiedyś tłumaczył że na dół mogę dać tylko przemysłowe kontraktony które są bardzo drogie. Jak dam zwykłe domowe wtedy ruchy bramy spowodowane wiatrem mogą powodować fałszywe alarmy dlatego zalecał na górze. A już głupi jestem i nie wiem jak będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.09.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Słuchajcie a jak powinienem wyprowadzić kable pod kontaktrony na bramie garażowej tzn zostawić kabel w rogu na górze czy na dole Gdzie powinny być montowane kontraktowy w bramie garażowej Sprawa dla mnie pilna bo jeszcze jutro rano mogę to poprawić. Przewód wyprowadź obok bramy na dole, kontraktron najazdowy zazwyczaj ma przewód w peszlu plastkowym lub stalowym długości 40-50 cm .Na końcu możesz przewody połączyć w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.09.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Aha i wszyscy starszą mnie że przy wierceniu pod kontrakton może pęknąć szyba Po zamontowaniu okna nadal można powiercić otwory ale jest to bardziej upierdliwe (wiercenie np. w skrzydle od dołu czy od góry). W oknach zwykłych nawiercał mi człowiek od okien (fakt, że znajomy, ale nie było problemów), w veluxach wierciliśmy sami. Wszystkie okna były już zamontowane. A ten magnes który jest w ramie ościeżnicy to jak się montuje trzeba wiercić ramę ościeżnicy od dołu no bo po zamontowaniu okien może to być problem Ktoś tu już pisał, możesz użyć magnesów neodymowych pierścieniowych, są płaskie i jedyny otwór jaki będziesz miał w ramie okna to ten od śrubki mocującej magnes.Co do pęknięcia szyby , to bzdura twojemu instalatorowi się po prostu nie chciało albo poszedł na łatwiznę.Oczywiście są okna w których magnesów wpuszczanych się nie montuje, ale od tego masz wspomniane neodymówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.09.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 nadal trawię kwestie alarmowe. Miał być zewnętrzny, odpadł miały być kontraktony - na razie w zawieszeniu Problemem jest pies 80 cm i 35 kg. Pies siedzi w domu (jak chce, oczywiście, ale też jak nas nie ma) Pytanie więc mam takie: Czy czujki jablotronu, te ruchu PIR, wewnętrzne, można zainstalować DO GÓRY NOGAMI?? czytałam o takiej opcji, one mają "promienie" w poziomie i w dół. W tym wypadku byłyby na wysokości 120 cm w poziomie i w górę. Pies by się zmieścił.........., człowiek by wzbudził (chyba, ze na czworakach by biegał za psem, w co wątpię ). Ma to sens??? A nie lepiej zrezygnować na razie z czujek ruchu , i założyć jednak kontraktrony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.09.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Rozważaliście szoksensory na framudze?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 nadal trawię kwestie alarmowe. Miał być zewnętrzny, odpadł miały być kontraktony - na razie w zawieszeniu Problemem jest pies 80 cm i 35 kg. Pies siedzi w domu (jak chce, oczywiście, ale też jak nas nie ma) Pytanie więc mam takie: Czy czujki jablotronu, te ruchu PIR, wewnętrzne, można zainstalować DO GÓRY NOGAMI?? czytałam o takiej opcji, one mają "promienie" w poziomie i w dół. W tym wypadku byłyby na wysokości 120 cm w poziomie i w górę. Pies by się zmieścił.........., człowiek by wzbudził (chyba, ze na czworakach by biegał za psem, w co wątpię ). Ma to sens??? A nie lepiej zrezygnować na razie z czujek ruchu , i założyć jednak kontraktrony? Nie do końca. Te kontraktony miały być na żaluzjach. A nie wszystkie tolerują warunki zewnętrzne... To jak z tymi czujkami do góry nogami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 14.09.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Co jest grane powiedzcie mi. Chciałem zrobić alarm w podobny sposób jak robi to Zbych czyli podstawa kontaktrony i czujki inercyjne jak uzupełnienie czujki PIR i co ano już 5 instalatorów zwiało od mnie z budowy jak powiedziałem im czego oczekuje. Z tego wszystkiego to najbardziej wystraszyły ich czujki inercyjne lub montaż wpuszczanych kontraktonów ale ile się przy tym nasłuchałem ciekawych teorii No i nie pozostaje mi nic innego jak samemu narazie poprowadzić okablowanie a później martwić się co dalej. Ale tu pojawiają sie pierwsze wątpliwości. np jak poprowadzić kable do czujki inercyjnej na środku okna od góry czy może od dołu tak jak pod kontaktron. Ile żył potrzeba pod inercyjną. Czy można zrobić tak wyrzucę na zewnątrz żelowany kabel z którego później w przyszłości pociągnę kable pod czujki zewnętrzne, zrobię jakieś rozgałęzienia w puszce. Tylko czy ta puszka to dobry pomysł Czy kable alarmowe można prowadzić razem z skrętka komputerową UTP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.09.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Posłuchajcie, Szanowni Panowie, Budowa wchodzi w fazę decydującą (khe khe) i coraz więcej drogich, a łątwych do uniesienia rzeczy na niej się wala, więc chciałbym szybciorem uruchomić jakiś choćby prowizoryczny alarm. W związku z tym pytanie: - czy centralka Satel Integra ma firmowo wgrany już jakiś prosty program, ew. czy można to w kilka chwil ustawić po prostej konfiguracji, żeby podpiąc ze 2 czujki i żeby hulało? Sciągnąłem sobie instrukcję, ale nie bardzo mam czas w tej chwili ją studiowac, podobnie jak wątek - czytam powoli i jestem już na -nastej stronie (czyli jedynie 50 jeszcze zostało ). - czy Panowie Instalatorzy tu obecni sprzedajecie produkty tutaj wymieniane? Np. _ZBYCH_ chwali kontaktrony CMINI.... - gdzieś na początku wątku coś ktoś wspomniał, że jak instalator nie podpisze książeczki, to będzie niedobrze. No a jak ja sam będę (wespół np. z Panem elektrykiem) swoim instalatorem? Musze kogoś znaleźć, żeby podbijał mi papiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 14.09.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Koledzy Forumowicze, starałem się przeczytać cały wątek, ale z braku czasu dotychczas mi się to nie udało, a jutro muszę ostatecznie zdecydować się na instalację alarmową. Zaproponowano mi następujące elementy instalacji: Materiały instalacyjne - 600 nettoPłyta główna centrali INTEGRA 32 - 339 nettoObudowa centrali alarmowej z zasilaczem na akumulator 18Ah - 96 nettoKlawiatura LCD INTEGRA - 309 nettoSygnalizator wewnętrzny SPW-100 - 35 nettoKontraktron garażowy - 33 nettoCzujka PIR NEXT PLUS 12 szt. - 44zł/szt = 528 nettoKontraktron magnetyczny boczny brązowy 19 szt - 7,7 zł/szt. = 146,3Akumulator 18 Ah 12V - 159 nettoSygnalizator TSZ4D zewnętrzny - 83 netto.Exspander 8 wejść CA-64 E - 3 szt. - 118 zł/szt. = 354Czujka czadu (tlenku węgla) DG-1 CO - 2 szt - 149 zł/szt. = 298Czujka gazu ziemnego (metanu) DG-1 ME - 149 netto razem netto 3129,3 razem brutto 3818 Położenie instalacji, montaż, uruchomienie, programowanie - 1900 PLN szkolenie, podłączenie monitoringu DO ZAPŁATY 5718,00 PLN Materiały instalacyjne - koszt szacunkowy RAZEM Dom średniej wielkości + garażMonitoring za pośrednictwem radiówkiInstalacja ma być nowoczesna i funkcjonalna.Mam pytanie odnośnie kontaktronów (wiem, że było, ale nie mogę znaleźć):dlaczego lepiej jest zamontować je profilu a nie na? Czy zbytnio nie ingeruje się w profil?Zaproponowano mi Centralę Integra 32. Czy warto zmienić to na Integrę 64?Czy 'rozbrajanie' garażu za pomocą pilota jest 'bezpieczne', czy lepszy będzie klawiatura?Czy kontaktrony montować również w oknach dachowych?Czy pomysł, żeby nocą, kiedy domownicy śpią zabezpieczone były tylko przegrody zewnętrzne za pomocą kontaktronów oraz garaż za pomocą czujników kontaktronów oraz pir'ów jest dobry?Proszę poradźcie mi co jeszcze warto, co jest zbędne.Będę bardzo wdzięczny za pomocPozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.09.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Koledzy Forumowicze, starałem się przeczytać cały wątek, ale z braku czasu dotychczas mi się to nie udało, a jutro muszę ostatecznie zdecydować się na instalację alarmową. Zaproponowano mi następujące elementy instalacji: Materiały instalacyjne - 600 netto Płyta główna centrali INTEGRA 32 - 339 netto Obudowa centrali alarmowej z zasilaczem na akumulator 18Ah - 96 netto Klawiatura LCD INTEGRA - 309 netto Sygnalizator wewnętrzny SPW-100 - 35 netto Kontraktron garażowy - 33 netto Czujka PIR NEXT PLUS 12 szt. - 44zł/szt = 528 netto Kontraktron magnetyczny boczny brązowy 19 szt - 7,7 zł/szt. = 146,3 Akumulator 18 Ah 12V - 159 netto Sygnalizator TSZ4D zewnętrzny - 83 netto. Exspander 8 wejść CA-64 E - 3 szt. - 118 zł/szt. = 354 Czujka czadu (tlenku węgla) DG-1 CO - 2 szt - 149 zł/szt. = 298 Czujka gazu ziemnego (metanu) DG-1 ME - 149 netto razem netto 3129,3 razem brutto 3818 Położenie instalacji, montaż, uruchomienie, programowanie - 1900 PLN szkolenie, podłączenie monitoringu DO ZAPŁATY 5718,00 PLN Materiały instalacyjne - koszt szacunkowy RAZEM Dom średniej wielkości + garaż Monitoring za pośrednictwem radiówki Instalacja ma być nowoczesna i funkcjonalna. Mam pytanie odnośnie kontaktronów (wiem, że było, ale nie mogę znaleźć): dlaczego lepiej jest zamontować je profilu a nie na? Czy zbytnio nie ingeruje się w profil? Zaproponowano mi Centralę Integra 32. Czy warto zmienić to na Integrę 64? Czy 'rozbrajanie' garażu za pomocą pilota jest 'bezpieczne', czy lepszy będzie klawiatura? Czy kontaktrony montować również w oknach dachowych? Czy pomysł, żeby nocą, kiedy domownicy śpią zabezpieczone były tylko przegrody zewnętrzne za pomocą kontaktronów oraz garaż za pomocą czujników kontaktronów oraz pir'ów jest dobry? Proszę poradźcie mi co jeszcze warto, co jest zbędne. Będę bardzo wdzięczny za pomoc Pozdrawiam AdamWitam Napewono juz w tej konfiguracji wybór integry 32 jest bezsensowny, zmień na 64 (ma mocniejszy zasilacz i więcej wyjść tak wysokoprądowych jaki niskoprądowych , różnica cenowa jest niewielka ponieważ możesz kupić o jeden mniej moduł ca-64e ), co do okien to niekoniecznie trzeba przewiercić profil wzmacniający który przecież nie zajmuje całego profilu okna. Kontraktrony można montować również w oknach dachowych, dobrze zamontować również czujniki inercyjne na oknach , a na pewno w drzwiach balkonowych na parterze jeśli są.Co do wyceny materiałów nie ma się do czego przyczepić, zmieniłbym tylko czujniki pir na inne Nexty visonica to według mnie niezbyt pewne czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juno 14.09.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam Mam 4 okienka piwniczne: 60x90cm, tylko uchylne. Na zewnątrz okien świetliki, na świetlikach kraty. W jaki sposób mogę zamontować kontaktrony do krat, żeby nie były widoczne przez intruza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.09.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Posłuchajcie, Szanowni Panowie, Budowa wchodzi w fazę decydującą (khe khe) i coraz więcej drogich, a łątwych do uniesienia rzeczy na niej się wala, więc chciałbym szybciorem uruchomić jakiś choćby prowizoryczny alarm. W związku z tym pytanie: - czy centralka Satel Integra ma firmowo wgrany już jakiś prosty program, ew. czy można to w kilka chwil ustawić po prostej konfiguracji, żeby podpiąc ze 2 czujki i żeby hulało? Sciągnąłem sobie instrukcję, ale nie bardzo mam czas w tej chwili ją studiowac, podobnie jak wątek - czytam powoli i jestem już na -nastej stronie (czyli jedynie 50 jeszcze zostało ). - czy Panowie Instalatorzy tu obecni sprzedajecie produkty tutaj wymieniane? Np. _ZBYCH_ chwali kontaktrony CMINI.... - gdzieś na początku wątku coś ktoś wspomniał, że jak instalator nie podpisze książeczki, to będzie niedobrze. No a jak ja sam będę (wespół np. z Panem elektrykiem) swoim instalatorem? Musze kogoś znaleźć, żeby podbijał mi papiery? Integra ma program fabryczny, który musisz dostosować do swoich potrzeb, nie wiem o co ci chodzi z książeczką (o gwarancje?).Spotkałem się ostatnio na obiekcie że po zaistnieniu włamania , ubezpieczyciel zażądał przedstawienia do wglądu licencji osoby która instalowała lub konserwuje system alarmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.09.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam Mam 4 okienka piwniczne: 60x90cm, tylko uchylne. Na zewnątrz okien świetliki, na świetlikach kraty. W jaki sposób mogę zamontować kontaktrony do krat, żeby nie były widoczne przez intruza ? Może jakiś zdjęcie tych krat? Ale czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 14.09.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Napewono juz w tej konfiguracji wybór integry 32 jest bezsensowny, zmień na 64 (ma mocniejszy zasilacz i więcej wyjść tak wysokoprądowych jaki niskoprądowych , różnica cenowa jest niewielka ponieważ możesz kupić o jeden mniej moduł ca-64e ), co do okien to niekoniecznie trzeba przewiercić profil wzmacniający który przecież nie zajmuje całego profilu okna. Kontraktrony można montować również w oknach dachowych, dobrze zamontować również czujniki inercyjne na oknach , a na pewno w drzwiach balkonowych na parterze jeśli są.Co do wyceny materiałów nie ma się do czego przyczepić, zmieniłbym tylko czujniki pir na inne Nexty visonica to według mnie niezbyt pewne czujniki. Dzięki wielkie za podpowiedź. A czy kontaktrony nie mogą być po prostu przykręcone? Obawiam się, czy wykonawca zrobi to na tyle dobrze, żeby nie uszkodzić okna. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts