Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Producenci czujek do takiego zastosowania przewidzieli inny rodzaj soczewki, tzw. pet aley - kurtyna pozioma. Taka soczewka powoduje wykrywanie ruchu tylko na wysokości montażu czujki.

Pomyśl też o tym, że psy potrafią wchodzić na meble lub skaczą do góry za owadami i w ten sposób naruszają strefę chronioną i powodują niepotrzebne alarmy.

dzięki

mój pies nie skacze, nie lubi, ślizga sie

:roll:

czy jablotron ma te kurtyny poziome (jakoś się nie spotkałam w ich zestwach czujek z czymś takim) czy mam się przenieść na inną firmę i na jaką?

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Producenci czujek do takiego zastosowania przewidzieli inny rodzaj soczewki, tzw. pet aley - kurtyna pozioma. Taka soczewka powoduje wykrywanie ruchu tylko na wysokości montażu czujki.

Pomyśl też o tym, że psy potrafią wchodzić na meble lub skaczą do góry za owadami i w ten sposób naruszają strefę chronioną i powodują niepotrzebne alarmy.

dzięki

mój pies nie skacze, nie lubi, ślizga sie

:roll:

czy jablotron ma te kurtyny poziome (jakoś się nie spotkałam w ich zestwach czujek z czymś takim) czy mam się przenieść na inną firmę i na jaką?

W katalogu który posiadam (jablotron) nie ma soczewek pet alley ani czujek PET.

Pies przebywa w całym domu?Może wystarczy wydzielić mu jakąś strefę.

pies ma 3/4 parteru, bo nie ma drzwi :-?

ta czujka optex LX-402 jest bezprzewodowa czy przewodowa? Nie mogłam się doczytać nigdzie... i z jaką centralą to może współpracować?

Generalnie widzę, że dla mnie najlepsza byłaby kurtyna pozioma, pet nie pet, każda pozioma działa tak samo, mam nadzieję. Ale preferuję wersję bezprzewodową. Producent nieistotny, centrali jeszcze nie mam... Kupię co będzie trzeba.

I co?

Acha, Jablotron ma peta ale nie kurtynę i do 40 cm wysokości. Mój pies jest za duży.......

poradźcie coś, rozmowa z instalatorami przyprawia mnie o .....

Tu trzeba pomyśleć i znać produkty z różnych firm. takiego jeszcze nie spotkałam...

Witam Forumowiczów !

Mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w tym wątku...

W którym miejscu i jak zamontować czujki inerkcyjne (Impaq plus) oraz kontaktron najazdowy w bramie garażowej 450x225 ? Najlepiej jakieś przykładowe zdjęcia.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

W całej pełni Cię _ZBYCHU_ popieram!

Trudno o specjalistę od zabezpieczania mienia! Najczęściej spotyka się monterów alarmów, którzy zwykle znają jeden czy dwa ich typy.

Smutne...

Swoją drogą - po co komu integra, która tylko obiadu nie umie ugotować - bo resztę umie, jak chcą ją wykorzystać w raptem 2%? Dla "mocnego" zasilacza?! :o

Adam M.

pies ma 3/4 parteru, bo nie ma drzwi :-?

ta czujka optex LX-402 jest bezprzewodowa czy przewodowa? Nie mogłam się doczytać nigdzie... i z jaką centralą to może współpracować?

Generalnie widzę, że dla mnie najlepsza byłaby kurtyna pozioma, pet nie pet, każda pozioma działa tak samo, mam nadzieję. Ale preferuję wersję bezprzewodową. Producent nieistotny, centrali jeszcze nie mam... Kupię co będzie trzeba.

I co?

Acha, Jablotron ma peta ale nie kurtynę i do 40 cm wysokości. Mój pies jest za duży.......

poradźcie coś, rozmowa z instalatorami przyprawia mnie o .....

Tu trzeba pomyśleć i znać produkty z różnych firm. takiego jeszcze nie spotkałam...

Optex LX-402 To czujka przewodowa.To będzie ból -mało jest nietypowych czujek bezprzewodowych, spróbuj poszukać coś u visonica, może to cię zadowoli:

http://www.visonic.com.pl/www.visonic.com/visonic/visonichomepage.nsf/sysProductActiveByName/[email protected]

Witam!

Zastanawiam się już jakiś czas nad modułem komunikacji zdalnej z Integrą. Do wyboru ETHM-1 albo któryś GSM. ETHM-1 daje super możlliwości komunikacji ja -> centrala, a GSM centrala ->ja :-).

Teraz pytanie czy mając ETHM mogę jakoś to wszystko ustawić tak żeby system mnie informował np.SMS-em/mailem o uzbrojeniu/rozbrojeniu/włamaniu itp. Czy tylko mogę sam sobie soprawdzać po "zalogowaniu" się z zewnątrz do centrali. Jeśli tak, to co w przypadku awarii zasilania w całym domu?

W opisie na stronie Satela nic nie ma o powiadamianiu za pomocą ETHM, ale może jest jakiś sprytny na to sposób.

Pozdr

Łukasz

Mam probemik (mam nadzieję, że banalny dla rutyniarzy) z moją Integrą 64 - ostatnio bawiłem się trochę w dodawanie bajerków typu włączanie podświetlenia LCD-ków po naruszeniu wejścia albo jeśli nie jest w czuwaniu itp, podniosłem firmware do 1.06, i wszystko niby jest OK poza jednym: z DloadX nie mogę nic robić z userami - dodawać, edytować, usuwać. Jedyne, co moge, to dodać/usunąć admina, ale co z userami?

Z manipulatora oczywiście moge - ale jest to upierdliwe.

Userów definiowałem prawie rok temu i chyba dałbym sobie głowę głowę uciąć za to, że robiłem to z DloadX... A może bzdury gadam?

Przeczytałem wszystkie 3 instrukcje i jedynie w instrukcji użytkownika jest taka wzmianka:

"Serwis może dodawać, edytować i usuwać użytkowników w partycji przy pomocy programu DLOADX, jeżeli administrator załączy opcję EDYCJA W DLOADX."

Oczywiście takiej opcji nie widzę i nic więcej o niej nie ma w dokumentacji.

Osioł jestem czy co?

Mam probemik (mam nadzieję, że banalny dla rutyniarzy) z moją Integrą 64 - ostatnio bawiłem się trochę w dodawanie bajerków typu włączanie podświetlenia LCD-ków po naruszeniu wejścia albo jeśli nie jest w czuwaniu itp, podniosłem firmware do 1.06, i wszystko niby jest OK poza jednym: z DloadX nie mogę nic robić z userami - dodawać, edytować, usuwać. Jedyne, co moge, to dodać/usunąć admina, ale co z userami?

Z manipulatora oczywiście moge - ale jest to upierdliwe.

Userów definiowałem prawie rok temu i chyba dałbym sobie głowę głowę uciąć za to, że robiłem to z DloadX... A może bzdury gadam?

Przeczytałem wszystkie 3 instrukcje i jedynie w instrukcji użytkownika jest taka wzmianka:

"Serwis może dodawać, edytować i usuwać użytkowników w partycji przy pomocy programu DLOADX, jeżeli administrator załączy opcję EDYCJA W DLOADX."

Oczywiście takiej opcji nie widzę i nic więcej o niej nie ma w dokumentacji.

Osioł jestem czy co?

Wpisz hasło administratora, wejdź w menu zmiana opcji , jest tam opcja "serwis edytuje" albo coś takiego zaznacz i będziesz mógł edytować userów w dloadx.

Witam!

Zastanawiam się już jakiś czas nad modułem komunikacji zdalnej z Integrą. Do wyboru ETHM-1 albo któryś GSM. ETHM-1 daje super możlliwości komunikacji ja -> centrala, a GSM centrala ->ja :-).

Teraz pytanie czy mając ETHM mogę jakoś to wszystko ustawić tak żeby system mnie informował np.SMS-em/mailem o uzbrojeniu/rozbrojeniu/włamaniu itp. Czy tylko mogę sam sobie soprawdzać po "zalogowaniu" się z zewnątrz do centrali. Jeśli tak, to co w przypadku awarii zasilania w całym domu?

W opisie na stronie Satela nic nie ma o powiadamianiu za pomocą ETHM, ale może jest jakiś sprytny na to sposób.

Pozdr

Łukasz

Ethm nie wyśle nic do ciebie, ewentualnie możesz monitorować system po ip (ethm) jeśli masz dostęp do stacji monitorowania. Pozostaje zakupic oba urządzenia.

No właśnie.

Bo w trybie serwisowym, na który mogę wejść z tego hasła, mogę edytować userów.

No i przez DloadX mogę dodawać/usuwać/edytować administratorów - ale zwykłych userów już nie :(

Czyli pozostaje usunąć użytkowników z klawiatury, usunąć administratora z DloadX, dodać nowego administratora i potem userów?

Mam takie pytania w temacie..

Właśnie założyłem alarm (sąsiedzi mają to i ja mogę, nie? :wink: ) .

Mam tylko 1 klawiature i ustawiłem 2 strefy: całość z garażem i tylko garaż.

1. Przydałąby się jeszcze jakaś strefa Waszym zdaniem czy wystarczy?

2. Czy uzbrajając alarm mogę zostawić otwarte okna? Czy alarm się nie włączy jeśli np. wskutek podmuchu wiatru domknie się okno?

Optex LX-402 To czujka przewodowa.To będzie ból -mało jest nietypowych czujek bezprzewodowych, spróbuj poszukać coś u visonica, może to cię zadowoli:

http://www.visonic.com.pl/

chyba mam co chciałam.

Kuchnia - pies rzadko wchodzi - może być ich czujka pet

pokój - ta kurtyna poziomo!!!!!!!!!

Tylko ma jedną wadę, jak zrozumiałam z opisu. Centrala ma powiadomienie na telefon. Nic nie piszą o opcji radiowej. A linia u nas powietrzna, przyjdzie ktoś z kombinerkami i po alarmie. Czy do tej ich centrali Vi-MAX 8/32 można podłączyć jakiś dialer GSM??

Witam,

mam pewien problem z samowzbudającymi się czujkami. Alarm mam od ponad miesiąca, na początku było ok, po 2 tygodniach pierwszy fałszywy alarm (o 2 w nocy :evil: ), potem był spokój znów z tydzień-dwa, a teraz jak się ochłodziło to potrafi i 2x dziennie wyć, zarówno w nocy jak i w dzień. Okna mam pozamykane, zwierząt większych od myszy nie posiadam :lol:

Co ciekawe, wzbudzają się różne czujki - gdyby to była jedna i ta sama, bym se pomyślał że coś z nią jest nie tak, ale jak na razie miałem alarm 2x z jednej i po jednym z 3 innych, z czego jedna jest czujką dualną, więc nawet pełzający chłodek przy bramie garażowej nie powinien był jej ruszyć.

Czujki są Satela, jak i cały system.

Ewcia, ja swoje klocki kupowałem na Rewolucji naprzeciw Uniwerku, numer chyba 42, w bramie. Jest szyld na ulicy.

sprawdziłam, ma też połączenie GSM.

OK

Teraz gdzie to kupić, oprócz sklepu internetowego?

Proszę bardzo ale nie wybierałbym raczej centrali visonoca , tylko czujniki , odbiornik i podłaczył do innej centrali typowo przewodowej. Systemy visonica raczej nie należą do systemów bezawaryjnych.

http://www.visonic.com.pl/www.visonic.com/visonic/visonichomepage.nsf/[email protected]

Co jest grane powiedzcie mi.

Chciałem zrobić alarm w podobny sposób jak robi to Zbych czyli podstawa kontaktrony i czujki inercyjne jak uzupełnienie czujki PIR i co ano już 5 instalatorów zwiało od mnie z budowy jak powiedziałem im czego oczekuje.

Ano bo większość chce szybko odwalić robotę i iść na następną. Montaż czujki PIR trwa ok. 3 minut i wymaga zdolności manualnych sześciolatka. Nad kontaktronem, nie daj Boże jeszcze wpuszczanym (większość instalatorów nie potrafi nawet poprawnie wymówić tej skomplikowanej nazwy :lol:), trzeba się trochę nabiedzić.

Z tego wszystkiego to najbardziej wystraszyły ich czujki inercyjne lub montaż wpuszczanych kontraktonów ale ile się przy tym nasłuchałem ciekawych teorii :lol:

A to ciekawe, bo montaż czujek inercyjnych jest naprawdę banalny. Wpuszczane kontaktrony faktycznie mogą zniechęcić. Moich instalatorów musiałem długo przekonywać do zasadności cechowania, czyli montażu dodatkowych rezystorów. No cóż, przyznam się - w końcu ich przekupiłem ;)

No i nie pozostaje mi nic innego jak samemu narazie poprowadzić okablowanie a później martwić się co dalej.

Ale tu pojawiają sie pierwsze wątpliwości.

np jak poprowadzić kable do czujki inercyjnej na środku okna od góry czy może od dołu tak jak pod kontaktron. Ile żył potrzeba pod inercyjną.

Przewód prowadź tak, by nie uszkodzić go potem wsuwanym parapetem, czyli najlepiej pionowo od góry (rozumiem, że "na środku okna" nie oznacza miejsca na przecięciu przekątnych :lol: ) lub boku. Mozna też od dołu, byle nie po ościeżnicy (czy jak to się tam nazywa). Żył jak najwięcej. Zawsze jest ryzyko, że jakiś mądry tynkarz-murarz czy inny majster uszkodzi wiązkę, czasem tylko częściowo. Druga sprawa, że ceny tych przewodów nie zależą od ilości żył, a od popularności. W mojej wsi najtańszy jest przewód 3x2x0,5 , i taki Ci polecam.

Czy można zrobić tak wyrzucę na zewnątrz żelowany kabel z którego później w przyszłości pociągnę kable pod czujki zewnętrzne, zrobię jakieś rozgałęzienia w puszce. Tylko czy ta puszka to dobry pomysł

Puszka to zły pomysł. Trzymaj się zasady 1 czujka = 1 kabel. Wyjątkowo jesli w ramę okna wstawiasz 2 kontaktrony, można poprowadzić 1 wiązkę i potem ją rozdzielić. Czujki zewnętrzne tez wydają mi się zbędne ale może się nie znam ;)

I jeszcze ważne: po każdej ekipie, zanim jej zapłacisz, sprawdzaj drożnośc WSZYSTKICH linii. Mnie któraś ekipa strzeliła jedną linię po całości, na szczęście niezbyt kluczową, no ale zawsze żal. I teraz szukaj wiatru w polu...