civic9 04.10.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 , ja też czasem wchodzę i wychodzę (a tego nie rozróżnia) No właśnie - czy Satel nie da sie ustawić, aby inaczej reagował w zależności od tego, kto wszedł (a raczej - które hasło zostało podane)? Jesli można ustawiać ktore hasło rozbraja które strefy, to inne skutki tez chyba możne? można skonfigurować w satelu reakcje w zależności od tego który użytkownik podał kod, ale ja mam moduł gsm ropam, gdzie mam kilka sygnałów wejściowych, od numeru wejścia zależy treść powiadomienia, i raczej nie wchodzi w grę, żeby dla każdego użytkownika poświęcać jedno wyjście centrali i wejście w module gsm. może jak dorzucę jeszcze 4 wejścia do modułu gsm to wtedy pomyślę, na razie mam tylko 4 i wszystkie wykorzystane (uzbrojenie, rozbrojenie, alarm, awaria/sabotaż). być może możliwości modułu satelowego ze względu na ściślejszą integrację są większe w tym kontekście. oczywiście w takiej sytuacji jak moja można ograniczyć powiadamianie do listy konkretnych użytkowników/kodów. nie musi powiadamiać o wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJN 08.10.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam, mam zainstalowaną intregrę i moduł z własnym zasilaczem.W Instrukcji instalatora Integry, odnalazłem procedurę podłączenia zasilania.W systemach posiadających moduły rozszerzające z własnym zasilaniem zaleca się uruchomienie najpierw centrali, a następnie kolejno pozostałych części systemu.oraz kolejność odłączania źródeł zasilaniaJeżeli zaistnieje sytuacja, w której konieczne będzie całkowite odłączenie zasilania centrali, to należy wyłączyć kolejno sieć i akumulator. Chciałbym się upewnić, że procedura dla odłączenia zasilania będzie odwrotna, czyli najpierw odłączam 230V w module, potem akumulator modułu, a następnie odłączam 230V centrali i akumulator centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekko 08.10.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 To ja rowniez sie dolacze do kwestii zasilania. Czy majac sytuacje - centrala Integra z akumulatorem i dodatkowy zasilacz z akumulatorem (z modulow rozsz.) - czy mozna jakos spiac obydwa zrodla zasilania, tak aby w razie utraty pradu w jednym znich drugi obslugiwal pozosala czesc sysemu?Oczywiscie przy zalozeniu ze wydajnosc 1 aku wystarcza na zasilanie calego systemu. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Oczywiscie przy zalozeniu ze wydajnosc 1 aku wystarcza na zasilanie calego systemu. Wystarcza, tylko na krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Pytanie do kol. instalatorów: czy takie oto uchwyty też nie mogą być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.10.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 To ja rowniez sie dolacze do kwestii zasilania. Czy majac sytuacje - centrala Integra z akumulatorem i dodatkowy zasilacz z akumulatorem (z modulow rozsz.) - czy mozna jakos spiac obydwa zrodla zasilania, tak aby w razie utraty pradu w jednym znich drugi obslugiwal pozosala czesc sysemu? Oczywiscie przy zalozeniu ze wydajnosc 1 aku wystarcza na zasilanie calego systemu. Pozdrawiam Darek Nie rób tego , rozdziel sobie zasilane urządzenia na centralę i moduł.Możesz łączyć masę modułów i centrali ale + nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 To ja rowniez sie dolacze do kwestii zasilania. Czy majac sytuacje - centrala Integra z akumulatorem i dodatkowy zasilacz z akumulatorem (z modulow rozsz.) - czy mozna jakos spiac obydwa zrodla zasilania, tak aby w razie utraty pradu w jednym znich drugi obslugiwal pozosala czesc sysemu? Oczywiscie przy zalozeniu ze wydajnosc 1 aku wystarcza na zasilanie calego systemu. Pozdrawiam Darek Nie rób tego , rozdziel sobie zasilane urządzenia na centralę i moduł.Możesz łączyć masę modułów i centrali ale + nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 To ja rowniez sie dolacze do kwestii zasilania. Czy majac sytuacje - centrala Integra z akumulatorem i dodatkowy zasilacz z akumulatorem (z modulow rozsz.) - czy mozna jakos spiac obydwa zrodla zasilania, tak aby w razie utraty pradu w jednym znich drugi obslugiwal pozosala czesc sysemu? Oczywiscie przy zalozeniu ze wydajnosc 1 aku wystarcza na zasilanie calego systemu. Pozdrawiam Darek Nie rób tego , rozdziel sobie zasilane urządzenia na centralę i moduł.Możesz łączyć masę modułów i centrali ale + nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.10.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 To ja rowniez sie dolacze do kwestii zasilania. Czy majac sytuacje - centrala Integra z akumulatorem i dodatkowy zasilacz z akumulatorem (z modulow rozsz.) - czy mozna jakos spiac obydwa zrodla zasilania, tak aby w razie utraty pradu w jednym znich drugi obslugiwal pozosala czesc sysemu? Oczywiscie przy zalozeniu ze wydajnosc 1 aku wystarcza na zasilanie calego systemu. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.10.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 OK, OK - daj spokój, chyba już zrozumiał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.10.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 OK, OK - daj spokój, chyba już zrozumiał! Sorki ale coś mi się zawiesiło w kompie, to nie było zamierzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.10.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Wiem, żart A co z tymi uchwicikami - może być na nie? Jakoś ten klej wydaje mi się niepewny mocno, w kontekście tynkarzy itp.. No i pojawiła sie jeszcze jedna koncepcja - na zaprawę (tynk) tzn. rozrobić sobie wiaderko zaprawy cementowej i przyklejać na takie placki. Upierdliwe, ale chyba skuteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 09.10.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Wiem, żart A co z tymi uchwicikami - może być na nie? Jakoś ten klej wydaje mi się niepewny mocno, w kontekście tynkarzy itp.. No i pojawiła sie jeszcze jedna koncepcja - na zaprawę (tynk) tzn. rozrobić sobie wiaderko zaprawy cementowej i przyklejać na takie placki. Upierdliwe, ale chyba skuteczne? Mogą być uchwyciki, ale lepiej na klej termotopliwy, zależy do czego bedziesz mocował, czy do cegły , maxa czy suporexu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 09.10.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Bardzo proszę podpowiedzcie, co zrobiliśmy nie tak w Integrze. Jest hasło 1 do zarządzania systemem. Wprowadziliśmy hasło 2 dla użytkownika.Efekt jest taki, że alarm uzbrojony hasłem 1 nie daje się rozbroić hasłem 2 i pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz". Założenie mieliśmy proste: hasło 1 - używamy my, hasło 2 - wykonawca. Alarm uzbrojony przez użytkownika 2 da się rozbroić użytkownikiem 1 i odwrotnie. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.10.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Bardzo proszę podpowiedzcie, co zrobiliśmy nie tak w Integrze. Jest hasło 1 do zarządzania systemem. Wprowadziliśmy hasło 2 dla użytkownika. Efekt jest taki, że alarm uzbrojony hasłem 1 nie daje się rozbroić hasłem 2 i pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz". Założenie mieliśmy proste: hasło 1 - używamy my, hasło 2 - wykonawca. Alarm uzbrojony przez użytkownika 2 da się rozbroić użytkownikiem 1 i odwrotnie. marta Jest osobne uprawnienie do rozbrajania systemu uzbrojonego innym hasłem. Musisz je przyznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.10.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz". Fajnie, ze programiscie maja poczyucie humoru - powinien jeszcze nadawać dzwiękowy sygnał "a ti a ti! nununu!" arm.pl - bedzie cegla i suporex (troche tego, troche tego). Przed klejem mnie ostrzegano - że jak zaczną robić tynki, to nic z tego nie zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 09.10.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 arm.pl - bedzie cegla i suporex (troche tego, troche tego). Przed klejem mnie ostrzegano - że jak zaczną robić tynki, to nic z tego nie zostanie. Robiłem na klej, później dodatkowo placki gipsowe. Przy końcówkach dodatkowo dawałem siatkę z włókna szklanego. Klej puszcza po jakimś czasie sam z siebie (nie zatynkowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.10.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Klej puszcza po jakimś czasie sam z siebie (nie zatynkowany). O no no no właśnie to! Placki gipsowe powiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 09.10.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Klej puszcza po jakimś czasie sam z siebie (nie zatynkowany). O no no no właśnie to! Placki gipsowe powiadasz? Tak, tak jak się kiedyś (klasycznie) montowało przewody. Klej ułatwia o tyle sprawę że gips się już kładzie na ułożony i przytrzymany przewód, czyli nie ma stresu i można używać gipsu szpachlowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 09.10.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 dziękuję za podpowiedź. marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts