Witalis 09.10.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Rekordem w ostatnim czasie było chyba wadliwe oprogramowanie modułów E i EPS. Owszem, zdarza się najlepszym, ale ukrywanie tego przed instalatorami nie jest ok. Klient zgłasza fałszywe alarmy, instalator jeździ i szuka dziury w całym, a tu się okazuje, że to Satel wypuścił fajans. Sam wymieniłem kilkadziesiąt modułów w wielu obiektach. Zrobiłem przy tym sporo kilometrów i straciłem sporo czasu. Napisałem w tej sprawie do Satela i nawet nie usłyszałem (przeczytałem) PRZEPRASZAMY! Zbychu, czy możesz nieco rozwinąć tę informację Czy wadliwe moduły można poznać po numerach serii? Może po dacie produkcji? Niedawno kupiłem na allegro trzy moduły E i jeden EPS, jeszcze ich nie podłączyłem i teraz się zastanawiam czy może ktoś "sprytny" puścił je na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 09.10.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Po lekturze forum zrezygnowałem (niestety )z czujek zewnętrznych ale kładąc kabelki "na wszelki wypadek" (czytaj: jak technologia zabezpieczeń zrobi większy krok a ceny spadną) położyłem teź instalację do czujek zewnętrznych. Ale teraz założyłem sobie coś co chyba przerasta moją wiedzę i tym bardziej praktykę, więc proszę o pomoc. Mianowicie: Chciałbym jednak powiesić jakieś tanie czujki zewnętrzne ale: 1. ich wzbudzenie nie powodowało by alarmu zasadniczego, tylko zawycie syreny przez krótki czas (1-3 sek) Tak żeby tylko poinformować "gościa", że system żyje i trochę go zaniepokoić 2. agencja ochrony oczywiście nie byłaby powiadamiana 3. i może jeszcze: pierwsze naruszenie zostało by zignorowane dopiero drugie i następne (w jakimś zadanym czasie) powodowałyby owo krótkie zawycie syreny (dotyczy to tylko czujek zewnętrzych). Założenia niby proste ale realizacja...??? Moje myślenie (jak narazie - czysto teoretyczne) zatrzymało się na drugiej partycji i dodatkowym sygnalizatorze, czyli przy pełnym uzbrojeniu (alarm zasadniczy + alarm zewnętrzny) musiałbym używać dwóch haseł. I przy rozbrojeniu też. Czy nasuwa się Wam prostsze i wygodniejsze rozwiązanie ?? Jak zrealizować punkt 3 ? Aaa, zapomniałem - centrala integra 128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 09.10.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz". Fajnie, ze programiscie maja poczyucie humoru - powinien jeszcze nadawać dzwiękowy sygnał "a ti a ti! nununu!" arm.pl - bedzie cegla i suporex (troche tego, troche tego). Przed klejem mnie ostrzegano - że jak zaczną robić tynki, to nic z tego nie zostanie. klej faktycznie jak dostanie wilgoci to się odkleja, ja robię okablowanie na aluminiowe blaszki .Niektórzy je odradzają przy przewodach alarmowych i mają trochę racji -ja stosuję przewód o pogrubionej izolacji zewnętrznej (mam producenta w tej samej miejscowości)i nic złego się nie dzieje.Jest jeszcze jeden sposób przy cienkich przewodach: nakleić na taśmę aluminiową gumkę lub gąbkę -taką do uszczelniania starych okien .Niestety zwiększa to koszt. Pamiętaj też aby w rogach wewnętrznych ścian trochę podkuć, nieraz tynkarze przy wyprowadzaniu rogów packą przecinają przewód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 09.10.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Po lekturze forum zrezygnowałem (niestety )z czujek zewnętrznych ale kładąc kabelki "na wszelki wypadek" (czytaj: jak technologia zabezpieczeń zrobi większy krok a ceny spadną) położyłem teź instalację do czujek zewnętrznych. Ale teraz założyłem sobie coś co chyba przerasta moją wiedzę i tym bardziej praktykę, więc proszę o pomoc. Mianowicie: Chciałbym jednak powiesić jakieś tanie czujki zewnętrzne ale: 1. ich wzbudzenie nie powodowało by alarmu zasadniczego, tylko zawycie syreny przez krótki czas (1-3 sek) Tak żeby tylko poinformować "gościa", że system żyje i trochę go zaniepokoić 2. agencja ochrony oczywiście nie byłaby powiadamiana 3. i może jeszcze: pierwsze naruszenie zostało by zignorowane dopiero drugie i następne (w jakimś zadanym czasie) powodowałyby owo krótkie zawycie syreny (dotyczy to tylko czujek zewnętrzych). Założenia niby proste ale realizacja...??? Moje myślenie (jak narazie - czysto teoretyczne) zatrzymało się na drugiej partycji i dodatkowym sygnalizatorze, czyli przy pełnym uzbrojeniu (alarm zasadniczy + alarm zewnętrzny) musiałbym używać dwóch haseł. I przy rozbrojeniu też. Czy nasuwa się Wam prostsze i wygodniejsze rozwiązanie ?? Jak zrealizować punkt 3 ? Aaa, zapomniałem - centrala integra 128 Zastosuj linię licznikową,co do modułów to kupiłeś nowe czy używane?Jeśli nowe to masz gwarancję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 09.10.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Zastosuj linię licznikową, Rozumiem, że to się tyczy pkt.3 ? OK. Pokombinuję, dzięki co do modułów to kupiłeś nowe czy używane?Jeśli nowe to masz gwarancję . Tak, kupowałem jako nowe z gwarancją ale nie o to pytałem. Chciałem wiedzieć czy po wpięciu do sytemu mam w większym stopniu uważać na nie jako źródło fałszywych alarmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 09.10.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Zastosuj linię licznikową, Rozumiem, że to się tyczy pkt.3 ? OK. Pokombinuję, dzięki co do modułów to kupiłeś nowe czy używane?Jeśli nowe to masz gwarancję . Tak, kupowałem jako nowe z gwarancją ale nie o to pytałem. Chciałem wiedzieć czy po wpięciu do sytemu mam w większym stopniu uważać na nie jako źródło fałszywych alarmów. Moze się wypowie ktoś inny -mnie to jakoś omineło , kupiłem niechcący wiekszą ilość ca 64e wcześniej i w tym okresie nie kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geocache 11.10.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Prosze o pomoc was, jaki kontaktron - typ, firma - polecicie do drzwi zewnetrznych stalowych typu KMT STAL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 11.10.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Prosze o pomoc was, jaki kontaktron - typ, firma - polecicie do drzwi zewnetrznych stalowych typu KMT STAL ? nie wiem co poradzą fachowcy, ja montowałem właśnie do drzwi tej firmy - kontaktron MC240 + adaptor MC200-S12. Minusem jest to, że trzeba mieć wiertło 19mm do stali które tanie nie jest (jak na jednokrotne użycie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 11.10.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Mam pytanie, czy ktoś montował zamiast kontaktronów włączniki? Jeżeli tak to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.10.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Bardzo proszę podpowiedzcie, co zrobiliśmy nie tak w Integrze. Jest hasło 1 do zarządzania systemem. Wprowadziliśmy hasło 2 dla użytkownika. Efekt jest taki, że alarm uzbrojony hasłem 1 nie daje się rozbroić hasłem 2 i pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz". Założenie mieliśmy proste: hasło 1 - używamy my, hasło 2 - wykonawca. Alarm uzbrojony przez użytkownika 2 da się rozbroić użytkownikiem 1 i odwrotnie. marta Musisz dla 2 użytkownika włączyć uprawnienie: "Wył. za innego" Kod administratora [*] Użytkownicy [#] Edycja użytkowników [#] Użytkownik 2 [#] Uprawnienia [#] Wył. za innego (musi być "T" - jeśli nie jest, to naciśnij [0] i pojawi się "T"), następnie [#] i [*] "Czy zapisać zmiany" [1] i na koniec [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.10.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Rekordem w ostatnim czasie było chyba wadliwe oprogramowanie modułów E i EPS. Owszem, zdarza się najlepszym, ale ukrywanie tego przed instalatorami nie jest ok. Klient zgłasza fałszywe alarmy, instalator jeździ i szuka dziury w całym, a tu się okazuje, że to Satel wypuścił fajans. Sam wymieniłem kilkadziesiąt modułów w wielu obiektach. Zrobiłem przy tym sporo kilometrów i straciłem sporo czasu. Napisałem w tej sprawie do Satela i nawet nie usłyszałem (przeczytałem) PRZEPRASZAMY! Zbychu, czy możesz nieco rozwinąć tę informację Czy wadliwe moduły można poznać po numerach serii? Może po dacie produkcji? Niedawno kupiłem na allegro trzy moduły E i jeden EPS, jeszcze ich nie podłączyłem i teraz się zastanawiam czy może ktoś "sprytny" puścił je na allegro Wadliwe moduły mają kwadratowe procesory SMD (miniaturowe, lutowane do płytki) i nie mają na procesorze białej naklejki z wersją oprogramowania. Wadliwe moduły przez jakiś czas normalnie działają. Zaczyna się od wywołania fałszywego alarmu (często sabotażowego), po którym "wypada" z systemu kilka linii (system przestaje reagować na naruszanie kilku wejść!!!). Wejście w tryb serwisowy i wyjście resetuje system i znowu wszystko przez jakiś czas działa. ZGROZA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.10.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Po lekturze forum zrezygnowałem (niestety )z czujek zewnętrznych ... Chciałbym jednak powiesić jakieś tanie czujki zewnętrzne ale: To, czy "niestety", to zobaczysz po zamontowaniu tych tanich czujek 1. ich wzbudzenie nie powodowało by alarmu zasadniczego, tylko zawycie syreny przez krótki czas (1-3 sek) Tak żeby tylko poinformować "gościa", że system żyje i trochę go zaniepokoić 2. agencja ochrony oczywiście nie byłaby powiadamiana 3. i może jeszcze: pierwsze naruszenie zostało by zignorowane dopiero drugie i następne (w jakimś zadanym czasie) powodowałyby owo krótkie zawycie syreny (dotyczy to tylko czujek zewnętrzych). Założenia niby proste ale realizacja...??? Moje myślenie (jak narazie - czysto teoretyczne) zatrzymało się na drugiej partycji i dodatkowym sygnalizatorze, czyli przy pełnym uzbrojeniu (alarm zasadniczy + alarm zewnętrzny) musiałbym używać dwóch haseł. I przy rozbrojeniu też. Czy nasuwa się Wam prostsze i wygodniejsze rozwiązanie ?? Jak zrealizować punkt 3 ? Aaa, zapomniałem - centrala integra 128 Przy Integrze 128 to prościzna Jeśli masz potrzebę osobnego uzbrajania systemu wewnętrznego i zewnętrznego, to stwórz osobną strefę (nie jak napisałeś partycję) i przypisz do niej czujki zewnętrzne. Ad1. Zakładam, że masz tylko 16 wyjść na płycie centrali. Sygnalizator jest podłączony do wyjścia programowalnego - przyjmijmy, że to wyjście 1. Ustaw typ tego wyjścia jako 47 - suma logiczna wyjść, czas działania bez znaczenia, wyjścia sterujące np. 17 i 18. Po takim zaprogramowaniu, zadziałanie wyjścia 1 nastąpi po zadziałaniu wyjścia wirtualnego 17 lub po zadziałaniu wyjścia wirtualnego 18. Teraz czas zaprogramować wirtualne wyjścia sterujące, czyli 17 i 18. Wyjście 17 zaprogramuj jako typ 2 - Alarm pożarowo-włamaniowy, ustaw czas działania np. 2 minuty, ustaw wyzwalanie z wszystkich wejść, poza wejściami obsługującymi czujki zewnętrzne, z wszystkich manipulatorów, ze strefy 1, kasowanie we wszystkich strefach. Wyjście 18 zaprogramuj jako typ 1 - Alarm włamaniowy, ustaw czas działania np. np. 5 sekund, ustaw wyzwalanie tylko z wejść obsługujących czujki zewnętrzne. Teraz wywołanie alarmu z czujek zewnętrznych uruchomi sygnalizator na 5 sekund, a wywołanie alarmu z czujek wewnętrznych uruchomi sygnalizator na 2 minuty. Ad2. W wyjściu podającym sygnał włamania na nadajnik monitoringu zaprogramuj wyzwalanie z wszystkich wejść, poza wejściami obsługującymi czujki zewnętrzne i po sprawie Alarm z czujek zewnętrznych nie będzie sygnalizowany z czujek zewnętrznych. Ad3. Dla każdej czujki zewnętrznej ustaw typ reakcji linii jako 16 - Licznikowa L1 i ustaw parametry licznika (czas zliczania i ilość naruszeń, których przekroczenie wywoła alarm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.10.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Prosze o pomoc was, jaki kontaktron - typ, firma - polecicie do drzwi zewnetrznych stalowych typu KMT STAL ? Np. Bosch MINI + magnes pierścieniowy neodymowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.10.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Mam pytanie, czy ktoś montował zamiast kontaktronów włączniki? Jeżeli tak to jakie? A po co chcesz sobie komplikować życie? Co masz przeciwko czujnikom kontaktronowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 12.10.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 _ZBYCH_ i... wszystko jasne ! Wielkie dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 12.10.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witajciejestem po wstępnej wycenie alarmowca.... co o tym myślicie? WYSZCZEGÓLNIENIE MATERIAŁÓW j.m. ilość Cena Wartość nettoCentrala Integra 32 szt. 1 415,00 415,00Manipulator KL LCD szt. 3 415,00 1245,00Ekspander wyjść szt. 1 215,00 215,00Ekspander wejść szt. 1 145,00 145,00moduł dystrybucji napięcia szt. 1 88,00 88,00sygnalizator zewnętrzny 4003 szt. 1 142,00 142,00Obudowa z zasilaczem AWO 515 szt. 1 212,00 212,00Akumulator 12V/17Ah szt. 1 192,00 192,00Pasywny dualny czujnik podczerwieni kobalt plus szt 1 145,00 145,00Czujnik otwarcia bram szt 2 75,00 150,00Radiolinia stref Elmes UMB 100 szt 1 55,00 55,00Pasywny czujnik podczerwieni pet szt 6 88,00 528,00Czujnik otwarcia drzwi szt 2 18,00 36,00Wskaźnik czuwania szt 2 40,00 80,00Procesor mowy powiadomienie słowne szt. 1 166,00 166,00Materiały montażowe kpl. 1 750,00 750,00 4564,00Prace montażowe i uruchomienie systemu kpl. 1 1100,00 suma NETTO materiały i prace 5664,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 12.10.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 To ceny warszawskie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 12.10.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 poznan jesli chodzi o sprzet to wiem ze sa wysokie bo chocby wchodzac na elarmy.com.pl czy jakos tak sprawdzilem, że jego ceny netto to w necie brutto o ile taniej da sie w rzeczywistosci dostac te urzadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 http://www.allegro.pl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 12.10.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Mam pytanie, czy ktoś montował zamiast kontaktronów włączniki? Jeżeli tak to jakie? A po co chcesz sobie komplikować życie? Co masz przeciwko czujnikom kontaktronowym? Absolutnie nie mam nic przeciwko czujnikom kontaktronowym, sam mam takie zamontowane. Jednak ostatnio przekonałem się że dość łatwo je obejść i chciałbym dodać jeszcze włączniki bo mam wolne dwie pary przewodów w kablach do kontaktronów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts