Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

ZBYCHU - tak czytam i czytam i się czasami zastanawiam czy jest coś czego o alarmach nie wiesz? A już najbardziej to podziwiam, że potrafisz znaleźć czas dla nas wszystkich. Ja osobiście do dziś (wstyd przyznać :oops: ) nie ruszyłam koncepcyjnie alarmu w moim przyszłym domu, a już w marcu ruszają dalsze prace. Wiem, że na początku i tak nie założę sugerowanych rozwiązań (niestety finanse), ale przynajmniej ułożę kabelki. Później (po wprowadzeniu) postaram się wygospodarzyć jakieś środki i uzbroić te kableki sensownie ale nie rozrzutnie.

I to tyle tytułem kadzenia i samokrytyki. Jakoś nie mogłem się oprzeć. :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZBYCHU - tak czytam i czytam i się czasami zastanawiam czy jest coś czego o alarmach nie wiesz? A już najbardziej to podziwiam, że potrafisz znaleźć czas dla nas wszystkich. Ja osobiście do dziś (wstyd przyznać :oops: ) nie ruszyłam koncepcyjnie alarmu w moim przyszłym domu, a już w marcu ruszają dalsze prace. Wiem, że na początku i tak nie założę sugerowanych rozwiązań (niestety finanse), ale przynajmniej ułożę kabelki. Później (po wprowadzeniu) postaram się wygospodarzyć jakieś środki i uzbroić te kableki sensownie ale nie rozrzutnie.

I to tyle tytułem kadzenia i samokrytyki. Jakoś nie mogłem się oprzeć. :D

Pozdrawiam

Dziękuję :D. Bardzo mi miło :D.

Na pewno jest jeszcze sporo rzeczy, których nie wiem o systemach alarmowych, ale stale i intensywnie się uczę :lol:. Przez kilkanascie lat praktyki wypracowałem pewne rozwiązania, które Wam przekazuję :D.

Lubię to forum i lubię tu pisać. Staram się pomagać innym, na tyle na ile pozwala moja wiedza i czas.

Powodzenia w budowaniu!

Dlatego polecam dodatkowy zamek do takiego okna:

http://www.velux.pl/img/pages_produkty/roofwindows_lock2.jpg

Dzięki za informacje - to kosztuje 168 pln za sztukę.

Aha - dla waszej informacji - dzisiaj w nocy próbowano włamać się do mnie przez balkon (może wizjoner jestem czy co?) ale wywiercono otwór (fi 8 alb 9) pod klamką.

Na szczęście okucia antywłamaniowe nie pozwoliły palantom dostać się poprzez wywarzenie drzwi - spróbowali klamkę - też się odbili - jest kluczyk w klamce (we wszystkich w domu).

Dziwne jest to że widzieli ze mam solid, widzieli szyby antywłamaniowe P4, widzieli naklejone CU4 na każdą taflę szyb właczone 24h, dodatkowo kontaktron na każde ze skrzydeł.

Ale wiercenie w plastiku nie wywołuje drgań. Gdybym tylko miał impaq plus albo czujkę zewnętrzną nad balkonem - to alarm wykryłby to. Po otwaarciu i tak czekałaby na nich czujka ruchu - a wtedy mieli by 5 minut lub dyskusję ze mną.

Wole mieć niestety włamanie wtedy kiedy mnie nie ma a nie kiedy cała rodzina jest w domku i śpi.

Ciekawe czy wrócą .............

witam:)

Mam pytanie do fachowców od ISWN. Wiadomo, że instalację wykonują prawie wszyscy elektrycy. Jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa kocesji. Czy wykonawca musi ją mieć. Co z odpowiedzialnością wykonawcy za włamanie i oszukanie źle wykonanej instalacji. Co wreszcie na to ubezpieczyciele domów i mieszkań?

Ciekawy jestem odpowiedzi.

rafałek - chyba bodajże wczoraj mieliśmy dyskusję w innym wątku na temat kluczyka w klamce. Dalej uważasz że jest niepotrzebny?

W przykładzie z VELUX'a nie chodzi o kluczyk w klamce... FAKRO nie ma kluczyka i wydaje mi się, że tak łatwo jak VELUXA go nie otworzysz, ale tu niech się wypowie ktoś mądrzejszy bo to tylko moje zdanie. Mam na myśli powyższy przypadek.

Co do kluczyka w klamce to co mi on da jak złodziej już wybije szybę i wejdzie do środka? Jeśli nie mam alarmu to raczej niewiele. To jest tylko jedno z wielu zabezpieczeń wspomagających, do sanego kluczyka w klamce nie przywiązywał bym tak wielkiej wagi ani nie pokłądał w nim tak wielkich nadzieji. Istotne są tylko rozwiązania bardziej kompleksowe.

Aha - dla waszej informacji - dzisiaj w nocy próbowano włamać się do mnie przez balkon (może wizjoner jestem czy co?) ale wywiercono otwór (fi 8 alb 9) pod klamką.

Na szczęście okucia antywłamaniowe nie pozwoliły palantom dostać się poprzez wywarzenie drzwi - spróbowali klamkę - też się odbili - jest kluczyk w klamce (we wszystkich w domu).

Niestety włamy polegające na przewierceniu otworu pod klamką w plastiku

-wierci się w tym miejscu ,gdzie nie ma wzmocnienia -są ostatnio na porządku dziennym .Przez ten otwór włożyliby ...... i przekręcili klamkę otwierając np. WK 2 bez mrugnięcia okiem ,gdyby była bez klucza lub przycisku .

Gość SS
witam:)

Jak na dzień dzisiejszy wygląda sprawa kocesji. Czy wykonawca musi ją mieć. Co z odpowiedzialnością wykonawcy za włamanie i oszukanie źle wykonanej instalacji. Co wreszcie na to ubezpieczyciele domów i mieszkań?

quote]

Koncesja - jeśłi obiekty podlegające obowiązkowej ochronie,

"W grupie pracowników zabezpieczenia technicznego obowiązek posiadania licencji pierwszego stopnia obejmuje wszystkich pracowników.." gen . Zbigniew Tomasz Nowicki

Co do odpowiedzialności bywa różnie ponieważ są fatalne luki w podejściu do wymagań co do ochrony - polecam lekturę

http://www.systemyalarmowe.com.pl/siudalski.pdf

Niemniej coraz częściej są wydawane wyroki obciążające instalatorów za "brak nalezytej staranności". Zdarzają się też odmowy wypłaty odszkodowania gdy system był źle skonfigurowany lub nie konserwowany

SJS

panowie czy zrobie dobrze jak ułoże 6x0,5 ytdy do czujek ruchu ,klawiaturki sterującej,czujki CO.

Tak, wystarczy. Każdy nowoczesny system alarmowy wymaga czterech żył do podłączenia czujki, czy klawiatury, więc przewód sześciożyłowy jest już z zapasem. Do sygnalizatora wymagane jest sześć żył. Do nadajnika monitoringu nie zaszkodzi dziesięć żył.

Mam pytanie: ile żył do kontraktona , bo raz piszecie że 4 a raz że 2 (pomijam te wątki z 1 +1wspólny)

Generalnie czujnik kontaktronowy wykorzystuje dwie żyły, ale jeśli okablowanie jest wykonywane podtynkowo, to polecam wykonać okablowanie przewodem czterożyłowym. Trudniej go uszkodzić, bo ma grubszą izolację. Ponad to jest szansa, że zawsze dwie z czterech żył pozostaną sprawne :D.

_ZBYCH_,

czy kiedyś spotkałeś się z przypadkiem włamywaczy którzy "obchodzili" kontaktrony magnesem np. neodymowym w drzwiach balkonowych czy skrzydłach okien?

Dzięki :roll:

Nie, nie spotkałem się z takim przypadkiem i o takim nie słyszałem.

Jeśli złodziej będzie posiadał odpowiednią wiedzę i będzie na tyle przygotowany, żeby ominąć czujnik kontaktronowy, to tym bardziej ominie pasywną czujkę podczerwieni...