pablitoo 10.11.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 (...) czujki zalania :FD1 Satela (kupiłem testowo ,wisi u mnie 2 miesiąc i narazie bez kłopotów , wykrywa zalania które sam specjalnie wywołuje) dymu Polon czadu Satel DG 1CO U mnie w systemie czujki dymu Exodus OH - doskonałe czujki posiadające dodatkowo czujnik temperatury / próg zadziałania 57 stopni / , i czujki gazu ziemnego DG1 ME . Tak na marginesie - wie ktoś gdzie można nabyc testery do tych czujek / DG1 ME / ?? - chętnie bym sprawdził działanie tychże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 10.11.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Czy ma ktoś jakieś doświadczenie, żeby porównać centrale Satela: CA10 i Integra 24?Chcę założyc alarm w domu z trzema manipulatorami, potrzebuję 16 wejść (tyle daje mi centrala CA10 z ekspanderem i 3. manipulatorami, 18 wejść daje mi Integra 24 z ekspanderem i 3. manipulatorami). Różnica w cenie całego zestawu to ~200zł (taniej wychodzi CA10).Wiem, że CA10 to dobra centrala. Nie mogę jednak znaleźć zbyt wiele opinii na temat linii central alarmowych Integra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 10.11.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Czy ma ktoś jakieś doświadczenie, żeby porównać centrale Satela: CA10 i Integra 24? Chcę założyc alarm w domu z trzema manipulatorami, potrzebuję 16 wejść (tyle daje mi centrala CA10 z ekspanderem i 3. manipulatorami, 18 wejść daje mi Integra 24 z ekspanderem i 3. manipulatorami). Różnica w cenie całego zestawu to ~200zł (taniej wychodzi CA10). Wiem, że CA10 to dobra centrala. Nie mogę jednak znaleźć zbyt wiele opinii na temat linii central alarmowych Integra... Kiepsko szukasz, ciężko te centrale porównywać , na korzyść CA10 przemawia tylko cena. A co jeśli będziesz jednak chciał cos dołożyć do ca-10? Weż lepiej integrę tylko nie 24 a minimum 32. Czy instalował będziesz sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 10.11.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Weż lepiej integrę tylko nie 24 a minimum 32. Czy instalował będziesz sam? Na dzień dzisiejszy potrzebuję 16 wejść, Integra 24 daje mi 24, więc o 8 więcej niż zamierzam podłączyć. Raczej nie będę niszczył ścian, żeby zainstalować kolejną czujkę, chyba, że Integra daje możliwość podłączenia czujek bezprzewodowych (np. za pomocą modułu) - wtedy kupno Integry 32 ew. miałoby sens - np. kontraktony bezprzewodowe przy wszystkich oknach. Tyle, że takie kontraktony są dość drogie... Będę instalował sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 10.11.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Weż lepiej integrę tylko nie 24 a minimum 32. Czy instalował będziesz sam? Na dzień dzisiejszy potrzebuję 16 wejść, Integra 24 daje mi 24, więc o 8 więcej niż zamierzam podłączyć. Raczej nie będę niszczył ścian, żeby zainstalować kolejną czujkę, chyba, że Integra daje możliwość podłączenia czujek bezprzewodowych (np. za pomocą modułu) - wtedy kupno Integry 32 ew. miałoby sens - np. kontraktony bezprzewodowe przy wszystkich oknach. Tyle, że takie kontraktony są dość drogie... Będę instalował sam. tak integra daje możliwość podłączenia modułu bezprzewodowego ACU-100 ,pozatym linie wejściowe to nie wszystko, liczą się jeszcze wyjścia.W tej centrali masz rozbudowane programowanie wyjść i często przydają się tzw wyjścia wirtualne, których ilość docenisz pewnie później w miare nabierania doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 10.11.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 (...) czujki zalania :FD1 Satela (kupiłem testowo ,wisi u mnie 2 miesiąc i narazie bez kłopotów , wykrywa zalania które sam specjalnie wywołuje) dymu Polon czadu Satel DG 1CO U mnie w systemie czujki dymu Exodus OH - doskonałe czujki posiadające dodatkowo czujnik temperatury / próg zadziałania 57 stopni / , i czujki gazu ziemnego DG1 ME . Tak na marginesie - wie ktoś gdzie można nabyc testery do tych czujek / DG1 ME / ?? - chętnie bym sprawdził działanie tychże ... Testery przewidziane przez satela to nic innego jak fiolki z zamknietym w nich gazem testowym i torebka foliowa.Możesz to dostać u dystrybutorów satela, niestety sa pakowane po 5 szt i taki zestaw kosztuje 50 zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 10.11.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 czy stosujecie coś do awaryjnego odcięcia wody w przypadku zalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.11.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 myślę o czymś z tego: http://www.sklep.insbud.net/index.php/cPath/21_23 (o ile to nie Ty mi je podrzuciłeś w tym drugim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 10.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Proszę, o podpowiedź n/t alarmu. Chciałbym zainstalować w swoim domku coś niedrogiego na złodzieja. Macie może jakieś namiary na firmę, która byłaby wstanie rzetelnie coś doradzić za rozsądną cenę w okolicach Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 11.11.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Sprecyzuj, dla niektórych niedrogo to 2000 a dla innych 300 pln. Za 300 też sie da. Kupujesz moduł powiadamiania z funkcją alarmu i masz.Do tego sa średnio 2-4 wejścia na czujki i minimum jedno wyjście na syrenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Alarmiarz, który teoretycznie będzie u mnie robił instalację chce postawić wszystko lub znaczną większość na DSC (kręci nosem np. na centralę satela). Czy cisnąć go na producentów polecanych przez _ZBYCHA_ (ponownie dziękuję stukrotnie) czy pozwolić na działanie. Które czujki stłuczeniowe są warte uwagi? Pozdrav Na centrale Satela kręcą nosem instalatorzy, których przerastają możliwości programowe tych central Po prostu nie dają sobie rady z zaprogramowaniem tej centrali. Nie warto na siłę brać instalatora, który kręci nosem na Satela, bo to prośba o problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 czy stosujecie coś do awaryjnego odcięcia wody w przypadku zalania ? Stosujemy Jedyne rozwiązanie jakie znam, to elektrozawór Jeśli przewidujesz montować w instalacji np. zmiękczacz wody, to elektrozawór powinien być montowany za nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Proszę, o podpowiedź n/t alarmu. Chciałbym zainstalować w swoim domku coś niedrogiego na złodzieja. Macie może jakieś namiary na firmę, która byłaby wstanie rzetelnie coś doradzić za rozsądną cenę w okolicach Wrocławia. Na razie, to trudno cokolwiek Tobie podpowiadać. Coś niedrogiego, to znaczy co? Co i w jaki sposób chcesz zabezpieczyć dom? Jak duży dom? Jaka wartość mienia? Wklej link do rzutów. Masz jakieś wymagania? (np. zwierzę w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Sprecyzuj, dla niektórych niedrogo to 2000 a dla innych 300 pln. Za 300 też sie da. Kupujesz moduł powiadamiania z funkcją alarmu i masz. Do tego sa średnio 2-4 wejścia na czujki i minimum jedno wyjście na syrenę. Nie przesadzaj. Za 300 zł, to kupi sam moduł GSM, a gdzie telefon do niego, zasilacz, akumulator, czujki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.11.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 czy stosujecie coś do awaryjnego odcięcia wody w przypadku zalania ? Stosujemy Jedyne rozwiązanie jakie znam, to elektrozawór Jakieś konkretne do polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 11.11.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 myślę o czymś z tego: http://www.sklep.insbud.net/index.php/cPath/21_23 (o ile to nie Ty mi je podrzuciłeś w tym drugim wątku ten jest niezły, może ktoś ma jakieś doświadczenia? choć czas zamykania w sytuacjach awaryjnych 10 sek, no niewiem, wsumie lepiej 10 sek. niż godzina-dwie-cały dzień ? też już kiedyś na to trafiłem, ale wolałbym coś na 12V, kiedyś trafiłem na stronę gdzie było mase różnorakich elektrozaworów, przeróżnej maści, na różne media, i automatyczne i dwustanowe, i na różne napięcia, i elektrozawory, ze sterowaniem ręcznym, ale gdzieś mi się zapodziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.11.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 elektrozawory są też tu: http://sklep.elektrozawory.pl/ http://flamagaz.eu/ Ale pytanie pozostaje otwarte - który się nadaje do domu, małe zużycie prądu, możliwość pracy 365dni w roku/24h (niektóre widziałem miały ograniczenia), najlepiej zasilany 12/24v, nie za drogi, dobrej jakości (żeby nie spowodował więcej szkody sam niż pożytku , do wyboru NO/NC, możliwość ręcznego przestawienia/rozpięcia w razie czego (żeby nie było, że awaria zasilania = brak wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 11.11.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Proszę, o podpowiedź n/t alarmu. Chciałbym zainstalować w swoim domku coś niedrogiego na złodzieja. Macie może jakieś namiary na firmę, która byłaby wstanie rzetelnie coś doradzić za rozsądną cenę w okolicach Wrocławia. Na razie, to trudno cokolwiek Tobie podpowiadać. Coś niedrogiego, to znaczy co? Co i w jaki sposób chcesz zabezpieczyć dom? Jak duży dom? Jaka wartość mienia? Wklej link do rzutów. Masz jakieś wymagania? (np. zwierzę w domu). Niedrogie mam na myśli coś za jakieś 1500 - 2500 tyś zł.(z montażem o ile jest to możliwe) Zależy mi na jakimś w miare prostym systemem do którego można zastosować ok 8 czujek. Jestem totalnym laikiem w tym temacie dlatego też proszę o podpowiedź. Głównie chcodzi o zabezpieczenie przed złodziejami aby mieli małe utrudnienie przed wejściem. Poniżej link do domu, w którym chciałbym to zastosować http://www.dobry-dom.pl/projekt100,1362/gotowe_projekty_domow/gracjan.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 elektrozawory są też tu: http://sklep.elektrozawory.pl/ http://flamagaz.eu/ Ale pytanie pozostaje otwarte - który się nadaje do domu, małe zużycie prądu, możliwość pracy 365dni w roku/24h (niektóre widziałem miały ograniczenia), najlepiej zasilany 12/24v, nie za drogi, dobrej jakości (żeby nie spowodował więcej szkody sam niż pożytku , do wyboru NO/NC, możliwość ręcznego przestawienia/rozpięcia w razie czego (żeby nie było, że awaria zasilania = brak wody). Moim zdaniem taki zawór z siłownikiem nie nadaje się do takiego zastosowania. Po pierwsze ma długi czas zamykania (bo jest napędzany silniczkiem z serwomechanizmem). Po drugie wymaga zasilenia do zamknięcia, czyli jakiekolwiek uszkodzenie np. okablowania powoduje niesprawność układu zamykania Do takiego zastosowania powinien być użyty szybki zawór elektromagnetyczny puszczający wodę tylko wtedy, kiedy ma zasilanie. Wówczas uszkodzenie okablowania, cewki elektromagnesu lub wyczerpanie źródła awaryjnego zasilania (jeśli takowe jest) powoduje zamknięcie dopływu wody. Ja zastosowałem u siebie elektrozawór Danfos EV220B U mnie rzadko nie ma prądu, więc uznałem, że nie ma sensu inwestowanie w zasilacz buforowy dla podtrzymania pracy przy braku prądu. Dlatego mam cewkę na napięcie 230V. Oczywiście mam też by-pass i mogę puścić wodę mimo braku prądu. Może nie jest to najtańszy elektrozawór, ale markowy i sprawdzony (zebrał bardzo dobre opinie instalatorów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 12.11.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A tak nieco zmieniając temat:- czym najlepiej mocowac przewody alarmowe do ściany / pustaka (przed tynkami)?- i jak radzicie sobie z plątaniną kabli w skrzynce z alarmem? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts