arpl 20.12.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam!!! Mam specyfikację na prosty alarm (1 strefa, dwie klawiatury), badałem cenę w kilku źródłach i mam ofertę na osprzęt za 1730 zł + 500 zł za montaż (kable rozprowadzone wcześniej. Czy to dobra oferta, przyzwoity sprzęt, czy raczej szukać czegoś innego (satel, esprit, integra)? 1. JA-82K Centrala alarmowa , 4wej. przewodowe, akumulator, obudowa x1 2. JA-82C Moduł 10 linii przewodowych do JA-82K x1 3. JA-80E Klawiatura LCD przewodowa z czytnikiem kart zbliżeniowych x2 4. COBALT Czujnik ruchu, dualny: podwójny PIR + mikrofala x2 5. JS-20 LARGO Czujnik ruchu PIR z analizą cyfrową sygnału 120st./12m x10 6. SPW-100 Syrena wewnętrzna, 110dB x1 7. OS-350 Sygnalizator zewnętrzny, piezo, sabotaż x1 Z góry dziękuję za pomoc i cenne uwagi Naprawdę nikt nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie? Ja mam do powiedzenia tylko tyle, nie podcieraj du.. szkłem Czyli kaszana? A jakieś argumenty? Propozycja czegoś w rozsądnej cenie? Może bardziej merytorycznie? Mało popularny system -trudność ze znalezieniem serwisanta Pozatym czeski Myślę ze lepiej zdecyduj się na Satela, ewentualnie DSC .Satel integra to wg mnie dobre rozwiązanie na pare lat.Pozatym duże możliwości programowe,różnorodność modułów rozszerzających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 20.12.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Cześć, wiem że to już było ale szukanie czegoś na tym forum to prawie gra w totka - ja zawsze przegrywam, dostaję pustą stronę, bez żadnych wyników mam czujki nie chcę ich zasilać non stop (po co mają ciągnąć prąd)i podczas przejścia w czuwanie, załączam im zasilanie (42), i dostaje komunikat o tym że są naruszone, jak to zrobić żeby był niewrażliwy na takie naruszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ORLEN 20.12.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Cześć, wiem że to już było ale szukanie czegoś na tym forum to prawie gra w totka - ja zawsze przegrywam, dostaję pustą stronę, bez żadnych wyników mam czujki nie chcę ich zasilać non stop (po co mają ciągnąć prąd)i podczas przejścia w czuwanie, załączam im zasilanie (42), i dostaje komunikat o tym że są naruszone, jak to zrobić żeby był niewrażliwy na takie naruszenie? To proste, zamiast szukać tego na forum i przegrywać jak w totka, trzeba przeczytać ze zrozumieniem instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 21.12.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Dzięki orlen, ale gdybyś ty czytał instrukcje Satela, to wiedziałbyś że nie ma w nich bardzo wielu odpowiedzi na bardzo wiele pytań! Jak wiesz to napisz, zajęło by Ci to mniej czasu niż pisanie złośliwości, ew. możesz nie pisać gotowej recepty, tylko stronę instrukcji na której jest rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.12.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Dzięki orlen, ale gdybyś ty czytał instrukcje Satela, to wiedziałbyś że nie ma w nich bardzo wielu odpowiedzi na bardzo wiele pytań! Jak wiesz to napisz, zajęło by Ci to mniej czasu niż pisanie złośliwości, ew. możesz nie pisać gotowej recepty, tylko stronę instrukcji na której jest rozwiązanie Ja się nie dziwię kolegom instalatorom, że się irytują na takie zapytania, bo zamiast najpierw przeczytać dokładnie instrukcję (nawet kilka razy i nie koniecznie od deski do deski, tylko wybrane działy), to bierzecie się za montaż i programowanie i oczekujecie od nas, że będziemy Wam streszczać instrukcję oraz udzielać informacji, które bez problemu można znaleźć w instrukcji. To, o co pytasz akurat jest jasno opisane w instrukcji. Dział 4.3.3 (w najnowszej instrukcji dział 6.3.3) OPCJE (wejść), funkcja: Kontrolowanie przy załączeniu czuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam Mam pytanie do znawcow tematu. Jakie lepiej czujki zastosowac inercyjne czy zbicia szyby ? a moze i jedne i drugie (dom z poddaszem uzytkowym) Tomek Jedne i drugie, ale nie na raz Czujki inercyjne należy montować na całym parterze (do drzwi, okien i bramy garażowej) oraz ewentualnie na poddaszu (piętrze) w drzwiach tarasowych i balkonowych, a także w oknach, do których jest łatwy dostęp (np. z daszków pod oknami). W pomieszczeniach z oknami dachowymi należy zamontować akustyczne czujki zbicia szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_00 22.12.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a jesli na poddaszu w pokoju mam i okno dachowe jak i drzwi balkonowe to wtedy stosotwac inrecyjne na drzwi balkonowe + czujka zbica szyby ? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_00 22.12.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a drugie pytanie - czyli na parterze nie stosowac czujek zbicia szyby tylko inercyjne ? (dlaczego nie mozna np. dac inercyyjnych i zbicia szyby) Lubie wiedziec ci i jak a nie wystarczy mi ze 2+2=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderlei 22.12.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Czujki inercyjne należy montować na całym parterze (do drzwi, okien i bramy garażowej) drzwi ? ale to chyba przy założeniu, że wszyscy będą używać domofonu, dzwonka (dlaczego nie mozna np. dac inercyyjnych i zbicia szyby) można, co więcej możesz dorzucić jeszcze kurtyny na okna tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 23.12.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Nie da się uzależnić czasu opóźnienia na wyjście od manipulatora, z którego uzbrajamy system Jeśli na drzwiach i bramie garażowej zamontowane są kontaktrony, to można jedynie ustawić najdłuższy czas na wyjście, i zaprogramować linie kontaktronów na drzwiach i bramie jako typ 86 - Wejścia/Wyjścia - finalna - jest to typ linii posiadający opóźnienie na wejście, ale po załączeniu czuwania i wykryciu końca naruszenia tego wejścia centrala kończy odliczanie czasu na wyjście i rozpoczyna czuwanie. To fajne rozwiązanie na "wyjście" z domu. A jakie rozwiązanie zastosować na "wejście". Brama garażowa sterowana jest pilotem. Otwieram bramę i mam opóźnienie, nie testowałem, ale chyba trzeba by ustawić bardzo długi czas, żeby wjechać/wysiąść/wyłączyć alarm z manipulatora. Pilot do alarmu można podłączyć - OK, ale co on miałby robić - aktywować opóźnienie, wyłączać alarm wogóle. Bardziej niż szczegóły techniczne (to może potem) interesuje mnie koncepcja - jak to zrobić żeby było najbezpieczniej/najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 24.12.2008 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Dzięki orlen, ale gdybyś ty czytał instrukcje Satela, to wiedziałbyś że nie ma w nich bardzo wielu odpowiedzi na bardzo wiele pytań! Jak wiesz to napisz, zajęło by Ci to mniej czasu niż pisanie złośliwości, ew. możesz nie pisać gotowej recepty, tylko stronę instrukcji na której jest rozwiązanie Ja się nie dziwię kolegom instalatorom, że się irytują na takie zapytania, bo zamiast najpierw przeczytać dokładnie instrukcję (nawet kilka razy i nie koniecznie od deski do deski, tylko wybrane działy), to bierzecie się za montaż i programowanie i oczekujecie od nas, że będziemy Wam streszczać instrukcję oraz udzielać informacji, które bez problemu można znaleźć w instrukcji. To, o co pytasz akurat jest jasno opisane w instrukcji. Dział 4.3.3 (w najnowszej instrukcji dział 6.3.3) OPCJE (wejść), funkcja: Kontrolowanie przy załączeniu czuwania. Dzięki Zbychu, ale może nie opisałem zbyt dokładnie sytuacji, ale przypadek wygląda tak, mam Impaqi, chcę żeby były wyłączone i włączały się po włączeniu czuwania, ale w takiej sytuacji mam od razu ostrzeżenie o naruszeniu, mam czas reakcji 200ms, typ reakcji zwykła, i Bez al. po zał. zas +, a Kontr. przy zał. czuw. -. Oczywiście po załączeniu nie mam alarmu, ale to dodatkowe pytanie jest denerwujące, i pytałem czy mogę je jakoś wyłączyć, ale nie chcę wyłączać tego dla całego systemu, po np. przy kont, to będzie bardzo przydatna funk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 24.12.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Witam Panowie prosze o pomoc dnidoswiadczonemu amatorowoi Jeszcze raz dzięki Zbychu za pomoc - kolory kabelkow bylyu dobrze podpinane po obu stronach, wlniety byl kabelek dobrze ze mialem drugi poprowadzony do manipulatora ktory wykorzystałem .. A teraz do rzeczy mianowicie moja Integra 64 zaupg do 1.6 i DloadX nie mogę ustawić prawidłowo wyjśc. Wyjscie nr 1 ustawiam jako zailanie dla sygnalizatora SD3001 a wyjscia 5 i 6 jakow wyzwlajace STA i STO. Za pomoc softu DloadX nie moge ustawic czasów dla tych wyjsc a z poziomu manipulatora bez problemu. Czy się ktos spotkal z takim problemem? I oto moje pytania 1. jesli chodzi o zasilajace to czy wogule powinno sie ustawiac jakis czas? czy zasilanie dla sygnalizatora nie powinno byc caly czas ? 2. jak podpiać sygnalizator do centrali bo sa rozne schemtay podlaczania. bo instrukcja od SD3001 wskazuje na podpiecie rezystorow 2,2 koma a instukcja od integry nie mowi o tym nic. Ktorym sie kierowac czy z instukcji instalacji od Integry ? 3. wyjsica 5 i 6 - jesli STA i STO mam ustawione jest na zmiane polaryzacji z z 0 na 12 V to powinny byc w polaryzacji + czy bez niej ? dzieki wielkie za wszelka pomoc pozdrawiam serdecznie i przede wszystkim Zyczę zdrowych Wesolych oraz Pogodnych Swiat Bozego Narodzenia spedzonych w cieplej, rodzinnej atmosferze zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 25.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 witam zaczynam budowę i chciałbym zainstalować alarm dla mnie to obca działka zupełnie się na tym nie znam czy zna ktoś KOGOŚ z woj. opolskiego wartego polecenia ewentualnie chętną osobę która by mi doradziła co warto założyć w domu, będę wdzięczny, prv: [email protected] link do projektu: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/rzuty.php zmiany są nie wielkie,będę wdzięczny za pomysły i pomoc ewentualne namiary na prv lub firmę w z woj. pzdrwojtas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 25.12.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam Panowie prosze o pomoc dnidoswiadczonemu amatorowoi Jeszcze raz dzięki Zbychu za pomoc - kolory kabelkow bylyu dobrze podpinane po obu stronach, wlniety byl kabelek dobrze ze mialem drugi poprowadzony do manipulatora ktory wykorzystałem .. A teraz do rzeczy mianowicie moja Integra 64 zaupg do 1.6 i DloadX nie mogę ustawić prawidłowo wyjśc. Wyjscie nr 1 ustawiam jako zailanie dla sygnalizatora SD3001 a wyjscia 5 i 6 jakow wyzwlajace STA i STO. Za pomoc softu DloadX nie moge ustawic czasów dla tych wyjsc a z poziomu manipulatora bez problemu. Czy się ktos spotkal z takim problemem? I oto moje pytania 1. jesli chodzi o zasilajace to czy wogule powinno sie ustawiac jakis czas? czy zasilanie dla sygnalizatora nie powinno byc caly czas ? 2. jak podpiać sygnalizator do centrali bo sa rozne schemtay podlaczania. bo instrukcja od SD3001 wskazuje na podpiecie rezystorow 2,2 koma a instukcja od integry nie mowi o tym nic. Ktorym sie kierowac czy z instukcji instalacji od Integry ? 3. wyjsica 5 i 6 - jesli STA i STO mam ustawione jest na zmiane polaryzacji z z 0 na 12 V to powinny byc w polaryzacji + czy bez niej ? dzieki wielkie za wszelka pomoc pozdrawiam serdecznie i przede wszystkim Zyczę zdrowych Wesolych oraz Pogodnych Swiat Bozego Narodzenia spedzonych w cieplej, rodzinnej atmosferze zbyszek Wyjście zasilające ten sygnalizator musisz mieć cały czas pod napięciem, a tylko sterować niskonapięciowymi.Co do reszty to jest to chyba w instrukcji sygnalizatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 25.12.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 witam zaczynam budowę i chciałbym zainstalować alarm dla mnie to obca działka zupełnie się na tym nie znam czy zna ktoś KOGOŚ z woj. opolskiego wartego polecenia ewentualnie chętną osobę która by mi doradziła co warto założyć w domu, będę wdzięczny, prv: [email protected] link do projektu: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/rzuty.php zmiany są nie wielkie, będę wdzięczny za pomysły i pomoc ewentualne namiary na prv lub firmę w z woj. pzdr wojtas Poszło na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 26.12.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Trochę nawiążę do wcześniejszych postów dotyczących akumulatorów o większych pojemnościach Otóż chciałbym zastosować u siebie oddzielny zasilacz buforowy z akumulatorem 40 Ah (potrzebuję takiej pojemności w związku z długimi okresami niebytności w domu, a awarie sieci zasilającej zdarzają się u mnie niestety dosyć często). Ponadto potrzebuję nieco większej wydajności prądowej zasilacza niż zwykłe trafo zintegrowane z obudowami uniewersalnymi. Myślałem o czymś w rodzaju Pulsar'a AWZ-500 Generalnie wszlekiego rodzaju czujki (PIR, inercyjne, gazu, itp.) byłyby zasilane bezpośrednio z zasilacza buforowego. Dodatkowo chciałbym zrezygnować z zasilacza i akumulatora zintegrowanych z obudową centrali (jak również zrezygnować z zasilacza i akumulatora znajdujących się w nadajniku firmy ochroniarskiej) i całość systemu zasilać z jednego centralnego zasilacza buforowego. Jak jednak rozwiązać zasilanie płyty głównej (Integra 128)? Ta centrala wymaga zasilania napięciem 20V AC oraz zasilania rezerwowego z akumulatora 12 V. Natomiast wspomniany przeze mnie zasilacz buforowy podaje tylko napięcie 12 V DC. Teoretycznie można byłoby podłączyć zasilacz pod zaciski akumulatora centrali, ale pojawią się problemy... Po pierwsze Integra nie wystartuje tylko przy zasilaniu rezerwowym, po drugie przy takim rodzaju zasilania centrala pewnie cały czas będzie sygnalizować zanik zewnętrznego napięcia zasilającego... Jak to rozwiązać? Wiem, że najprościej byłoby pozostawić "mały" zasilacz+aku dla samej centrali, a z zasilacza buforowego zasilać całą resztę systemu. Czy jednak jest możliwość zmuszenia Integry do pracy z takim centralnym zasilaczem buforowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 26.12.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Trochę nawiążę do wcześniejszych postów dotyczących akumulatorów o większych pojemnościach Otóż chciałbym zastosować u siebie oddzielny zasilacz buforowy z akumulatorem 40 Ah (potrzebuję takiej pojemności w związku z długimi okresami niebytności w domu, a awarie sieci zasilającej zdarzają się u mnie niestety dosyć często). Ponadto potrzebuję nieco większej wydajności prądowej zasilacza niż zwykłe trafo zintegrowane z obudowami uniewersalnymi. Myślałem o czymś w rodzaju Pulsar'a AWZ-500 Generalnie wszlekiego rodzaju czujki (PIR, inercyjne, gazu, itp.) byłyby zasilane bezpośrednio z zasilacza buforowego. Dodatkowo chciałbym zrezygnować z zasilacza i akumulatora zintegrowanych z obudową centrali (jak również zrezygnować z zasilacza i akumulatora znajdujących się w nadajniku firmy ochroniarskiej) i całość systemu zasilać z jednego centralnego zasilacza buforowego. Jak jednak rozwiązać zasilanie płyty głównej (Integra 128)? Ta centrala wymaga zasilania napięciem 20V AC oraz zasilania rezerwowego z akumulatora 12 V. Natomiast wspomniany przeze mnie zasilacz buforowy podaje tylko napięcie 12 V DC. Teoretycznie można byłoby podłączyć zasilacz pod zaciski akumulatora centrali, ale pojawią się problemy... Po pierwsze Integra nie wystartuje tylko przy zasilaniu rezerwowym, po drugie przy takim rodzaju zasilania centrala pewnie cały czas będzie sygnalizować zanik zewnętrznego napięcia zasilającego... Jak to rozwiązać? Wiem, że najprościej byłoby pozostawić "mały" zasilacz+aku dla samej centrali, a z zasilacza buforowego zasilać całą resztę systemu. Czy jednak jest możliwość zmuszenia Integry do pracy z takim centralnym zasilaczem buforowym? Pewnie się coś uda zrobić tylko po co? Zastanów się jak ci się przepali bezpiecznik na wyjściu zasilacza to nie bedzie działało nic.Zostaw Integrę z akumulatorem 17Ah niech zasila siebie i klawiatury a resztę zasil z bufora.Generalnie jestem osobiscie zwolennikiem montażu np. dwóch zasilaczy 17Ah niz jednego 40 .Zasilacze mniejsze łatwiej kupić , akumulatory też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 26.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Pewnie się coś uda zrobić tylko po co? Zastanów się jak ci się przepali bezpiecznik na wyjściu zasilacza to nie bedzie działało nic.Zostaw Integrę z akumulatorem 17Ah niech zasila siebie i klawiatury a resztę zasil z bufora.Generalnie jestem osobiscie zwolennikiem montażu np. dwóch zasilaczy 17Ah niz jednego 40 .Zasilacze mniejsze łatwiej kupić , akumulatory też. Te zasilacze mają z reguły przynajmniej dwa niezależne wyjścia, z niezależnymi zabezpieczeniami - więc "problem przepalonego bezpiecznika" raczej nie jest taki istotny. Zakładam natomiast, że porządny zasilacz z dobrze zaprojektowaną elektroniką ma dużo wyższy MTBF niż tani zasilacz z elektroniką składającą się z mostka Zenera i stabilizatora serii LM... Dlatego póki co skłaniam się raczej do wspomnianego rozwiązania - aczkolwiek chętnie posłucham opinii fachowców - może jednak takie scentralizowanie zasilania nie jest najlepszym wyjsciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 26.12.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Wyjścia mają niezależne zabezpieczenia ale wejście już nie. Niech padnie trafo i wszystkie obwody padają po jakimś czasie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 26.12.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 No tak, ale przy standardowym rozwiązaniu - czyli zasilaniu wszystkiego z zasilacza i aku znajdujących się w obudowie centrali - jest dokładnia ta sama sytuacja... A jednak pod względem niezawodności zewnętrzne zasilacze buforowe wypadają chyba jednak korzystniej... BTW: ja się nie upieram przy swoim rozwiązaniu. Zbieram póki co za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts