Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Dzięki Zbych właśnie o to chodzi.Nie wiem jak to jest w szczegółach ( nie zajmuję się tym) czy zezwolenie w przypadku jonizacyjnych czujników dymu jest potrzebne do zakupu czy montażu ale dokładnie to wzbudziło moje zdziwienie.

Dzięki też za poprzednią odpowiedź. Sprostowanie odnośnie liczby pilotów oczywiście jest jak najbardziej słuszne. Zgadza się jeden pilot

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W opisie tego czujnika sie informacja że jest to czujnik jonizacyjny....

Wysyłany pocztą do samodzielnego montazu.troche mnie to zaskoczyło. Moze ktoś wie o co chodzi?

Pozdrawiam

Ja mam złe doświadczenia z czujnikami jonizacyjnymi.

Straaasznie czułe (o ile się nie mylę czujniki jonizacyjne reagują na zawartość cząstek węgla w powietrzu).

Efekt był taki, że wystarczyło coś smażyć (nawet nie było widać dymu) - a czujnik już reagował. Do zastosowań domowych chyba lepiej sprawdzają się czujki optyczne...

Co do samodzielnego montażu - to chyba jeszcze tańsza opcja niż "made in China" :wink:

Koledze e-system chodziło o to, że normalnie na zakup czujek jonizacyjnych wymagane jest zezwolenie Państwowej Agencji Atomistyki, a oni te czujniki Kidde sprzedają wysyłkowo :roll:

No to faktycznie dziwne :roll:

Bo ja parę lat temu rzeczone czujki jonizacyjne kupowałem po prostu "z półki" - bynajmniej nie spod lady :wink: w jednej z uznanych firm sprzedających systemy alarmowe. I nawet fakturę dostałem...

Zacytuję się z innego wątku, może ktoś pomoże?

Instalatorzy polecają nam cały system firmy Paradox (chyba kanadyjska).

Ja naczytałam się o Satelu i w dyskusji z nimi właśnie tę firmę zaproponowałam. Instalatorzy pozostawili nam wolny wybór, dodali tylko, że Paradox jest łatwiejszy w obsłudze (np. żeby załączyć jedną część domu wystarczy dłużej przytrzymać jeden przycisk a nie - jak w przypadku Satela - wcisnąć przycisk i wpisać kod). Dodam, że mówimy tutaj o tańszej wersji Satela, CA-10 (...?) Modelu Paradoxa też nie znam, na razie wszystko ustalane było "na gębę".

No i co wybrać?

Tuz za rogiem Na stronie 81 tego forum jeden jegomość z wocławka dość sensownie wypowiada sie na temat kamer( zreszta uczciwośc nakazuje wspomniec że nie jest to jego pierwsza sensowna wypowiedź) a w profilu ma adres do strony swojego sklepu. Możę warto zajrzeć. Myślę że wtym wypadku można liczyc przynajmnie na odpowiednia pomoc w doborze sprzetu i ewentualne wsparcie przy instalacji.

Pozdrawiam

ps. życze duzych i udanych zakupów oczywiście w nadziei na jakiś procent od sprzedawcy. :D :D :D

Ja naczytałam się o Satelu i w dyskusji z nimi właśnie tę firmę zaproponowałam.

Skoro polecają to go znają . Jak go znają to znaczy że potrafią wykorzystać jego atuty . Oczywiście myślę tutaj o systemie EVO . To system który wsród systemów adresowalnych jest jednym z najlepszych .

Satelowi ustępuje tylko pod względem możliwości programowalnych funkcji

automatyki ( wyjścia wirtualne ) Satel ustępuje stylistyką klawiatur. Próżno szukać tego typu wzorów u naszego rodzimego producenta

http://todaks.pl/towary/DNE-K07_DO_IN.jpg

Oczywiście wersja komunikatów klawiatury polskojęzyczna .

Myślę że wtym wypadku można liczyc przynajmnie na odpowiednia pomoc w doborze sprzetu i ewentualne wsparcie przy instalacji.

Pozdrawiam

ps. życze duzych i udanych zakupów oczywiście w nadziei na jakiś procent od sprzedawcy. :D :D :D

Dziękuję za ciepłe słowa . Z przykrością informuję że nie prowadzę sprzedaży wysyłkowej .Oczywiście na porady w doborze i uruchomieniu można liczyć

Zacytuję się z innego wątku, może ktoś pomoże?

Ja naczytałam się o Satelu i w dyskusji z nimi właśnie tę firmę zaproponowałam. Instalatorzy pozostawili nam wolny wybór, dodali tylko, że Paradox jest łatwiejszy w obsłudze (np. żeby załączyć jedną część domu wystarczy dłużej przytrzymać jeden przycisk a nie - jak w przypadku Satela - wcisnąć przycisk i wpisać kod). Dodam, że mówimy tutaj o tańszej wersji Satela, CA-10 (...?) Modelu Paradoxa też nie znam, na razie wszystko ustalane było "na gębę".

No i co wybrać?

Czyli napewno mowa o ESPIT. Powiem tak - solidny sprzęt, w rozsądnych cenach, mało awaryjny i co najważniejsze za chwilkę wychodzi nowa wersja tego sprzętu, która praktycznie możliwościami nie ustępuje Satelowi Integrze pod kontem ilości obsługiwanych modułów jak też typów wejść/wyjść. Z CA10 nawet nie ma co już się porównywać. Z pełnym odczytem bufora zdarzeń co do tej pory według mnie było jedyną wadą tego sprzętu. Będą one wpełni osługiwalne oprogramowaniem WinLoad, który teraz osługuje kombajny pod nazwą Evo/Digiplex. A co najważniejsze po wprowadzeniu tych zmian cena ma zostać na poziomie dotychczasowych Esprit 7x8. No może nie ma tylu partycji co Satel, ale podział na 4 obwody ( 2 niezależne i w nich strefy nocne) do zwykłego domku to i tak bardzo często ponad program.

Szczerze polecam te centralki bo naprawde są niezawodne i z tego co się zapowiada dla Satela już niedługo będą ostrym konkurentem. Dzisiaj niestety to nie mamy ich co porównywać. Chociaż jeśli mam być szczery to Satel CA10 to pomyłka. Jeśli zdecydujesz się na satela to weź Integre 24 dołożysz pare groszy do modułu, a będzie jak niebo, a ziemia.

Czyli napewno mowa o ESPIT. Powiem tak - solidny sprzęt, w rozsądnych cenach, mało awaryjny i co najważniejsze za chwilkę wychodzi nowa wersja tego sprzętu, która praktycznie możliwościami nie ustępuje Satelowi Integrze

Z tego co wiem to następca ESPRIT jest Spectra która juz dawno jest w sprzedaży i chyba się zbyt dobrze nie przyjęła .

Z pełnym odczytem bufora zdarzeń co do tej pory według mnie było jedyną wadą tego sprzętu.

Przecież w centralach ESPRIT można odczytać bufor zdarzeń problem tkwił nie w pełnym odczycie a w wielkości bufora tj.256 zdarzeń :cry:

Awaryjność central ESPRIT można uznać za zerową .

Z Paradox-a mogę polecić na pewno serię EVO oraz bardzo ciekawą centralę

MG5050 z wbudowanym odbiornikiem dla czujników bezprzewodowych .

ESPRIT już spełnił swoje zadanie w historii ..... :lol: zresztą tak samo jak CA-10

Przecież w centralach ESPRIT można odczytać bufor zdarzeń problem tkwił nie w pełnym odczycie a w wielkości bufora tj.256 zdarzeń

A możesz powiedzieć jak odczytywałeś pełny bufor z datą godziną dniem miesiąca miesiącem rokiem z Esprit no chba że się podłączałeś symulując linie tel. i z programu pod Dosem.Bo z LCD raczej tego się nie dowiedziałeś. A tu masz racje to już nie ta epoka.

Czyli napewno mowa o ESPIT. Powiem tak - solidny sprzęt, w rozsądnych cenach, mało awaryjny i co najważniejsze za chwilkę wychodzi nowa wersja tego sprzętu, która praktycznie możliwościami nie ustępuje Satelowi Integrze

Z tego co wiem to następca ESPRIT jest Spectra która juz dawno jest w sprzedaży i chyba się zbyt dobrze nie przyjęła .

Z pełnym odczytem bufora zdarzeń co do tej pory według mnie było jedyną wadą tego sprzętu.

Przecież w centralach ESPRIT można odczytać bufor zdarzeń problem tkwił nie w pełnym odczycie a w wielkości bufora tj.256 zdarzeń :cry:

Awaryjność central ESPRIT można uznać za zerową .

Z Paradox-a mogę polecić na pewno serię EVO oraz bardzo ciekawą centralę

MG5050 z wbudowanym odbiornikiem dla czujników bezprzewodowych .

ESPRIT już spełnił swoje zadanie w historii ..... :lol: zresztą tak samo jak CA-10

Bez przesady z tą zerową bezawaryjnością Esprita, pracowałem kiedyś w dużej firmie gdzie prowadziliśmy serwis różnych systemów i Esprit wcale nie wypadał dobrze. Pare lat temu robiłem zestawienie i najmniej usterek było z DSC.

Muszę tylko dodać że systemy były instalowane przez różnych instalatorów i tzw . magików ( komu teraz przyszłoby do głowy zainstalować 8 liniową centralę i podłaczyć do niej 39 czujek pir?)

A możesz powiedzieć jak odczytywałeś pełny bufor z datą godziną dniem miesiąca miesiącem rokiem z Esprit no chba że się podłączałeś symulując linie tel. i z programu pod Dosem.Bo z LCD raczej tego się nie dowiedziałeś.

No właśnie za pomocą kompa . Co do tych z za oceanu to pożyjemy , zobaczymy .Póki co mówmy o tym co ju ż jest . :wink:

Bez przesady z tą zerową bezawaryjnością Esprita, pracowałem kiedyś w dużej firmie gdzie prowadziliśmy serwis różnych systemów i Esprit wcale nie wypadał dobrze. Pare lat temu robiłem zestawienie i najmniej usterek było z DSC.

Muszę tylko dodać że systemy były instalowane przez różnych instalatorów i tzw . magików ( komu teraz przyszłoby do głowy zainstalować 8 liniową centralę i podłaczyć do niej 39 czujek pir?)

Ja mówię o tych postawionych prawidłowo . Bo jak ktoś palant, to nawet najlepszy sprzęt głupoty nie zdzierży . Dziś widziałem nadajnik Noktona wpięty w klemy akumulatora od ESPRIT 728ULT. Magik się dziwił bo mu usterkę sieci wywalało :lol:

A możesz powiedzieć jak odczytywałeś pełny bufor z datą godziną dniem miesiąca miesiącem rokiem z Esprit no chba że się podłączałeś symulując linie tel. i z programu pod Dosem.Bo z LCD raczej tego się nie dowiedziałeś.

No właśnie za pomocą kompa . Co do tych z za oceanu to pożyjemy , zobaczymy .Póki co mówmy o tym co ju ż jest . :wink:

No to akurat już jest coprawda nie u nas, ale jest. OMC już zaciera ręce więc lada dzień wprowadzą do sprzedazy.

Poniekąd masz rację, ale własnie płyną z zaoceanu nowe wersje central. Takie mini EVO. Powiedzmy mini bo mało linii obsługuje i mało kosztuje natomiast może to samo co Evo nawet obrabia adresowalne czujniki i moduły no normalnie wszystko i uwierz mi wiem co mówię.

Satel też pokazywał coś nowego na targach Securex -następce CA-10 lub tańszą wersję integry ale kiedy wejdzie do sprzedaży -niewiadomo.

Witam,

Nie jestem entuzjastą ca 10 i przy małych systemach zdecydowanie wole korzystać z Prosysa rokoneta którgo tez śmiało mogę polecić ze wzgledu na latwość obsługi i stabilność. Rzeczywiście ca 10 w rozbudowanych funkcjonalnie systemach nie nalezy do najłatwiejszych w obsłudze, ale w prostych sprawdza sie wcale nie tak źle.. W dużej mierze to kwestia odpowiedniej, dobranej do potrzeb klienta konfiguracji. ( przykladowe opisy takowych znajdziesz tu na forum jak i na http://www.elektroda.pl) A skoro juz jesteśmy przy konfiguracji to tak naprawde od niej należy zaczynać. Może dokladnie ustalcie z instalatorem co i jak ma działać a dopiero potem dobierzcie do tego odpowiednia centralę ( wydaje mi sie że tak by było po kolei) Co do samego paradoxa to nie mam do niego większych uwag poza tą do oferowanego w niej a nadużywanego przez instalatorów systemu podwajania linii który daje wymierne korzyści na etapie instalacji. ( oszczędamy na portach centrali jak i możemy poczynic przy odpowiednim dublowaniu na kablach) a może przynieśc wiele komplikacji przy diagnozowaniu usterek związanych z sabotażami. (owszem centrala rożróżnia z kórego z dwóch czujników na linii był alarm ale już nie rozróżni z którego był sabotaż)

I jeszcze jedno. centrala to funkcjonalnośc sytabilność systemu. To co jednak najważniejsze czyli bezpieczeństwo to odpowiednio dobrane i rozmieszczione czujniki.

Pozdrawiam

Ja mówię o tych postawionych prawidłowo . Bo jak ktoś palant, to nawet najlepszy sprzęt głupoty nie zdzierży . Dziś widziałem nadajnik Noktona wpięty w klemy akumulatora od ESPRIT 728ULT. Magik się dziwił bo mu usterkę sieci wywalało :lol:

To fakt , u mnie w okolicy działa firma na noktonach (S......n) i wg nich tak ma byc podłączony ten nadajnik (nokton) .

Myślę że wtym wypadku można liczyc przynajmnie na odpowiednia pomoc w doborze sprzetu i ewentualne wsparcie przy instalacji.

Pozdrawiam

Dziękuję za ciepłe słowa . Z przykrością informuję że nie prowadzę sprzedaży wysyłkowej .Oczywiście na porady w doborze i uruchomieniu można liczyć

Dobra,dobra po prostu chcesz sie wymigać od tej prowizji. :D :D :D

A tak poważnie to oczywiście przepraszam za wprowadzenie w błąd.