Wirecki 20.04.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Dzisiaj kladlem przewody, wszystkie przykleilem glutownica. Czy przewod moze byc w rogu miedzy sciana a stopem? Osobiscie nie widze przeciwskazan, ale troche mi to nie daje spokoju Gdzie najlepiec w drzwich wejsciowych i balkonowych zalozyc kontrakton?up To to już nawet ja wiem, choć jestem laikiem w temacie... Wyszukiwarka i masz wszystko po kilka razy wyjaśnione w wątku, część nawet ze zdjęciami. Róg wiercisz na skos i przeprowadzasz kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 20.04.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 To to już nawet ja wiem, choć jestem laikiem w temacie... Wyszukiwarka i masz wszystko po kilka razy wyjaśnione w wątku, część nawet ze zdjęciami. Róg wiercisz na skos i przeprowadzasz kabel A ja nie jestem laikiem a mam watpliwosc... Przejrzalem pierwsze 20 stron tego tematu, wszystkiego nie zdazylem. Jaki rog i jaki skos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.04.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ups... sorry nie zajarzyłem, że chodzi o róg stropu i ściany, ale skoro kabli elektrycznych nie kładzie się w takim narożniku, to nie pozwoliłbym na położenie tam kabla alarmu. Jeśli to pomieszczenie w którym może być podwieszany sufit -tym bardziej.O drzwi (określonego typu) pytałem na stronie 90 wątku, jest tam też odpowiedź _Zbycha. O balkonowych, choć specyficznych, też m.in. tam jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 20.04.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ups... sorry nie zajarzyłem, że chodzi o róg stropu i ściany, ale skoro kabli elektrycznych nie kładzie się w takim narożniku, to nie pozwoliłbym na położenie tam kabla alarmu. Jeśli to pomieszczenie w którym może być podwieszany sufit -tym bardziej. Staram sie trzymac minimum 5cm od kabli pradowych, wiec wole pod samym sufitem przykleic. Na sufity podwieszane pamietam, zreszta w tych pomieszczeniach gdzie to zrobilem takich nie bedzie O drzwi (określonego typu) pytałem na stronie 90 wątku, jest tam też odpowiedź _Zbycha. O balkonowych, choć specyficznych, też m.in. tam jest... Zajrze, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 20.04.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 HejIntegra czy w jednej partycji można zrobić 2 strefy tak aby czujniki sie powtarzały?np I strefa wszystkie czujniki II strefa niektóre czujniki tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 20.04.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Hej Integra czy w jednej partycji można zrobić 2 strefy tak aby czujniki sie powtarzały? np I strefa wszystkie czujniki II strefa niektóre czujniki tylko NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 20.04.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Hej Integra czy w jednej partycji można zrobić 2 strefy tak aby czujniki sie powtarzały? np I strefa wszystkie czujniki II strefa niektóre czujniki tylko NIE rozumiem ze muszę zrobić druga partycje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 20.04.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Hej Integra czy w jednej partycji można zrobić 2 strefy tak aby czujniki sie powtarzały? np I strefa wszystkie czujniki II strefa niektóre czujniki tylko NIE rozumiem ze muszę zrobić druga partycje?? Napisz coś więcej do czego Ci to potrzebne. Są do wykorzystania np. zależności między strefami i kilka ciekawych funkcji, typów linii i jeszcze nie wiadomo czego, ale żeby coś zaproponować trzeba wiedzieć w czym jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 20.04.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Chodzi porostu o to ze gdy załączam system i robię załącz wybrane chce mieć całość, strefę nocna i strefę inna.Razem 3 strefyW całości wszystkie czujnikiW strefie nocnej 5 czujnikóww strefie innej 2 czujniki Ale jak w całości mam wszystkie czujniki to nie mogę wybrać ich do strefy nocnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 21.04.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Chodzi porostu o to ze gdy załączam system i robię załącz wybrane chce mieć całość, strefę nocna i strefę inna. Razem 3 strefy W całości wszystkie czujniki W strefie nocnej 5 czujników w strefie innej 2 czujniki Ale jak w całości mam wszystkie czujniki to nie mogę wybrać ich do strefy nocnej Nie byłoby zadnej kombinacji gdybyś chciał używać funkcj "załącz wszystko" zamiast mieć w wybranych "całość". Niestety projektanci nie wzieli pod uwagę że funkcja załącz wszystko może być niewystarczająca do załączania wszystkiego w Twoim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 21.04.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Chodzi porostu o to ze gdy załączam system i robię załącz wybrane chce mieć całość, strefę nocna i strefę inna. Razem 3 strefy W całości wszystkie czujniki W strefie nocnej 5 czujników w strefie innej 2 czujniki Ale jak w całości mam wszystkie czujniki to nie mogę wybrać ich do strefy nocnej Nie byłoby zadnej kombinacji gdybyś chciał używać funkcj "załącz wszystko" zamiast mieć w wybranych "całość". Niestety projektanci nie wzieli pod uwagę że funkcja załącz wszystko może być niewystarczająca do załączania wszystkiego w Twoim przypadku. To w końcu jak to mam zrobić? myślałem ze to aż takie skomplikowane nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 22.04.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Bo nie jest.Jeśli masz kontaktron na dzwiach wejściowych i bramie garażowej (jeśli zdarza Ci się nią wychodzić) to podziel system na dwie strefy. Nie wiem jakie nazwy nadasz tym strefom ale pisałeś coś o innej strefie więc wydziel tą inną strefę a pozostałe czujniki wrzyć do drugiej. Sterfę nocną można rozwiązać zaznaczając opcję "Blokowana przy braku wyjścia" dla wszystkich czujników, które mają w nocy nie działać. Jeśli masz kontaktron na drzwiach system będzie wiedział jak ma się jak uzbroić tzn. jeśli otworzysz drzwi po uzbrojeniu włączy wszystkie czujniki tej strefy, jeśli nie otworzysz drzwi, tylko te które nie mają zaznaczonej tej opcji.Co do włączania to po wciśnięciu kodu i krzyżyka lub OK pojawia Ci się menu, w którym od razu możesz załączyć wszystkie strefy lub po wyborze wybrane którąś z dwuch stref.Do tej pory w 100% uzytkownikom to wystarczało. Takim rozwiązaniem jakie chcesz wprowadzic tworząc kolejne partycje i strefy nie rozwiążesz swojego problemu, a tylko skomplikujesz sobie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 22.04.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Bo nie jest. Jeśli masz kontaktron na dzwiach wejściowych i bramie garażowej (jeśli zdarza Ci się nią wychodzić) to podziel system na dwie strefy. Nie wiem jakie nazwy nadasz tym strefom ale pisałeś coś o innej strefie więc wydziel tą inną strefę a pozostałe czujniki wrzyć do drugiej. Sterfę nocną można rozwiązać zaznaczając opcję "Blokowana przy braku wyjścia" dla wszystkich czujników, które mają w nocy nie działać. Jeśli masz kontaktron na drzwiach system będzie wiedział jak ma się jak uzbroić tzn. jeśli otworzysz drzwi po uzbrojeniu włączy wszystkie czujniki tej strefy, jeśli nie otworzysz drzwi, tylko te które nie mają zaznaczonej tej opcji. Co do włączania to po wciśnięciu kodu i krzyżyka lub OK pojawia Ci się menu, w którym od razu możesz załączyć wszystkie strefy lub po wyborze wybrane którąś z dwuch stref. Do tej pory w 100% uzytkownikom to wystarczało. Takim rozwiązaniem jakie chcesz wprowadzic tworząc kolejne partycje i strefy nie rozwiążesz swojego problemu, a tylko skomplikujesz sobie życie. nie do końca wychodzi! kontaktronów brak, tylko czujniki w pierwszej strefie rozumiem musi być wszystko tak? w drugiej chciałbym uzbrajać tylko 3 czujniki a w 3 strefie tylko 2 czujniki i nie chce się ustawić tak jak bym chciał! myślałem ze w strefach zaznaczę tylko te które chce i po problemie a tu nie da sie;/ W miedzy czasie chciałbym tez zrobić szczekniecie na syrenie u uzbrajanie z pilota Pilot podłączyłem pod jedna linie i ustawiłem linie na pot zał wył czuwanie czy coś takiego? dobrze? i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 22.04.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Integra + Modem GSM NV3.0F. Mam problem z fałszywym powiadomieniem o naruszeniu wejść modemu. Trzy (z czterech) wejść modemu GSM skonfigurowane są jako NO i podpięte do wyjść Integry, które działają jako wskaźnik GOTOWY (odwrócona pol.) Fałszywa aktywacja wejść jest zawsze z tych trzech wejść jednocześnie (chyba), raz lub dwa razy na dobę w nieregularnych odstępach czasowych. Nie zuważyłem żadnego związku czasowego ze zdarzeniami w integrze lub w modemie (uzbrajanie, rozbrajanie, zapisywanie do pamięci, wył. i załącznie czuwania modemu itp.)Czwarte wejscie modemu podpięte jest do wyjścia o typie 83.Koniec sygnalizacji wyjść (informuje mnie o powrocie 230AC) i nigdy nie dawało fałszywego SMSa.Sprawdziłem:- zamieniłem ze sobą trzecie i czwarte wejście modemu - uszkodzenie przeniosło się- przekonfigurowałem wejścia na NC i READY polaryzacja+ - nie pomogło - na tych trzech wejściach podałem wyjście typu 14.Naruszenie wejścia - pomogło, "fałszywe" smsy przestały przychodzić. Jednak to rozwiązanie jest tylko połowiczne, ponieważ straciłem kontrolę nad podglądem stanu drzwi, bramy garażowej i okien. Dom jest w jeszcze nie zamieszkały i przewijają się różne ekipy więc chciałbym "widzieć" czy po wyjściu pozamykali okna i drzwi (mam sygnalizację obecności rygla w futrynie). Jak podaje producent modemu, czułość wejść ustawiona jest na min.500ms. Wygląda na to, że integra jest "winna" i od czasu do pory na wyjściach typu READY jednocześnie pojawia się na krótki moment stan przeciwny. Niestety nie mam tego jak potwierdzić. W pamięci zdarzeń nie ma żadnego zapisu. Zakłocenie pochodzące z sieci 230AC (typu włączanie się jakiegoś odbiornika, grzejnika, pompy) odpada bo po wyjściu fachowców nic nie jest podłączone (prócz alarmu zailanego z sieci przez automatyczny przełącznik faz) Chciałbym uniknąć rozwiązania - na wyjściach przekaźnik z opóźnionym przyciąganiem lub zwalnianiem zwłaszcza że tego rodzaju konfiguracja jest czasowa, do momentu wykończenia domu. Może macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.04.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 No i mam problem. Jak wyłączyć centralkę Satel Integra 128. Potrzebuje to zrobić na czas tynkowania. Nie wiem jak to zrobić a na dodatek coś mi się pomerdało i nie pamiętam kodu Admina ani Serwisu mam tylko kod uzbrajania alarmu. Ma komputer mam zgrane ustawienia konfiguracji alarmu. Da się jakoś rozbroić żeby nie stracić aktualnej konfiguracji no i żeby syrena nie wyła zbyt długo dla spokojności sąsiadów Czy kabel do połączenia centrali z komputerem można gdzieś kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 23.04.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Integra + Modem GSM NV3.0F. Mam problem z fałszywym powiadomieniem o naruszeniu wejść modemu. Trzy (z czterech) wejść modemu GSM skonfigurowane są jako NO i podpięte do wyjść Integry, które działają jako wskaźnik GOTOWY (odwrócona pol.) Fałszywa aktywacja wejść jest zawsze z tych trzech wejść jednocześnie (chyba), raz lub dwa razy na dobę w nieregularnych odstępach czasowych. Nie zuważyłem żadnego związku czasowego ze zdarzeniami w integrze lub w modemie (uzbrajanie, rozbrajanie, zapisywanie do pamięci, wył. i załącznie czuwania modemu itp.) Czwarte wejscie modemu podpięte jest do wyjścia o typie 83.Koniec sygnalizacji wyjść (informuje mnie o powrocie 230AC) i nigdy nie dawało fałszywego SMSa. Sprawdziłem: - zamieniłem ze sobą trzecie i czwarte wejście modemu - uszkodzenie przeniosło się - przekonfigurowałem wejścia na NC i READY polaryzacja+ - nie pomogło - na tych trzech wejściach podałem wyjście typu 14.Naruszenie wejścia - pomogło, "fałszywe" smsy przestały przychodzić. Jednak to rozwiązanie jest tylko połowiczne, ponieważ straciłem kontrolę nad podglądem stanu drzwi, bramy garażowej i okien. Dom jest w jeszcze nie zamieszkały i przewijają się różne ekipy więc chciałbym "widzieć" czy po wyjściu pozamykali okna i drzwi (mam sygnalizację obecności rygla w futrynie). Jak podaje producent modemu, czułość wejść ustawiona jest na min.500ms. Wygląda na to, że integra jest "winna" i od czasu do pory na wyjściach typu READY jednocześnie pojawia się na krótki moment stan przeciwny. Niestety nie mam tego jak potwierdzić. W pamięci zdarzeń nie ma żadnego zapisu. Zakłocenie pochodzące z sieci 230AC (typu włączanie się jakiegoś odbiornika, grzejnika, pompy) odpada bo po wyjściu fachowców nic nie jest podłączone (prócz alarmu zailanego z sieci przez automatyczny przełącznik faz) Chciałbym uniknąć rozwiązania - na wyjściach przekaźnik z opóźnionym przyciąganiem lub zwalnianiem zwłaszcza że tego rodzaju konfiguracja jest czasowa, do momentu wykończenia domu. Może macie jakiś pomysł? Spróbuj założyć przekażniki separujące, nieraz integra się gryzie jak połaczysz masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 23.04.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No i mam problem. Jak wyłączyć centralkę Satel Integra 128. Potrzebuje to zrobić na czas tynkowania. Nie wiem jak to zrobić a na dodatek coś mi się pomerdało i nie pamiętam kodu Admina ani Serwisu mam tylko kod uzbrajania alarmu. Ma komputer mam zgrane ustawienia konfiguracji alarmu. Da się jakoś rozbroić żeby nie stracić aktualnej konfiguracji no i żeby syrena nie wyła zbyt długo dla spokojności sąsiadów Czy kabel do połączenia centrali z komputerem można gdzieś kupić? Musisz ja odpalić z tzw.Kołków Wyłączasz z prądu , zwierasz zworki reset na płycie, właczasz prąd, po chwili zdejmujesz zworkę klawiatura powinna być w trybie serwisowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszken 26.04.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnej kwesti. Muszę doprowadzić przewód alarmowy z centrali do bramy wjazdowej do dwóch kontaktronów - w furtce i bramie. Czy mogę położyć standardowe przewody alarmowe? Jeżeli tak to czy takie przewody kładzie się w rurach ochronnych? Czy może powinienem użyć specjalnych przewodów/kabli? Z góry dziękuję za pomocleszken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 26.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnej kwesti. Muszę doprowadzić przewód alarmowy z centrali do bramy wjazdowej do dwóch kontaktronów - w furtce i bramie. Czy mogę położyć standardowe przewody alarmowe? Jeżeli tak to czy takie przewody kładzie się w rurach ochronnych? Czy może powinienem użyć specjalnych przewodów/kabli? Z góry dziękuję za pomoc leszken Żeby nie mieć w przyszłości jakichś ekscesów z poparciałymi przewodami proponuję położyć przewód typowo ziemny żelowany conajmiej ośmio żyłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekko 26.04.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Szukam i szukam i jednak zwracam sie o pomoc. Prosze o instrukcje jak w Satelu Integra 64 ustawic wszystko, aby otrzymac opoznienie na czujkach w garazu (na czas wjazdu i rozbrojeniu alarmu z klawiatury w garazu) przy uruchomieniu wyjscia X z pilota. Bez wczesniejszego wcisniecia przycisku pilota czujki powinny byc natychmiastowe? Z gory dziekuje, pozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts