_ZBYCH_ 08.04.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 To znów ja! Właśnie obejrzałam sobie twoje stronki z przykładowymi alarmami. No i znów pytanie: dlaczego czujki zbicia szyby są w drzwiach/ nad drzwiami (?) wejściowymi do pomieszczeń? Mówiono mi, żeby montować je nad oknem? Czy to niedobry sposób? Nie ma to znaczenia. Ważne, aby montaż czujki był zgodny z instrukcja instalacji. Przeważnie czujki maja zasięg do 7 - 9 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.04.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Dzięki Zbych! Jesteś nieoceniony! Skoro to zwykłe kontaktrony wpuszczane (a nie systemowe - powiązane z okuciem), to wykonawca ściemnia, że nie można ich zamontować później, po wyprodukowaniu okna . Ja właśnie takie kontaktrony montuję i to w dowolnym czasie, także kilka lat po montażu okien . Zupełnie nie rozumiem, dlaczego producent okien upiera się przy montażu kontaktronów na górze Raczej nie upierał się, że nie może ich zamontować później, po wyprodukowaniu okna tylko że tak jest wygodniej. Pewnie masz rację co do tego dlaczego chce mieć kontaktrony na górze, ale ja również nie wyobrażam sobie jak mam funkcjonować latem przy zamkniętym oknie, dlatego będę się upierać przy tym dolnym kontaktronie. Mam nadzieję, że to nie będzie problem nie do przeskoczenia. A propos jeszcze kontaktronów, pewnie lepsze są te systemowe (cena o czymś świadczy), ale czy te zwykłe wpuszczane są do niczego? Strata pieniędzy? I a propos czujki zbicia szyby - mam w salonie wykusz, czy w związku z tym jedna czujka wystarczy. Martwię się, że nie 'usłyszy' zbicia szyby w drzwiach tarasowych, które są w ścianie nie przeciwległej ale prostopadłej do ściany z wykuszem. (O rany, mam nadzieję, że to jest zrozumiałe z tymi ścianami...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Raczej nie upierał się, że nie może ich zamontować później, po wyprodukowaniu okna tylko że tak jest wygodniej. Pewnie masz rację co do tego dlaczego chce mieć kontaktrony na górze, ale ja również nie wyobrażam sobie jak mam funkcjonować latem przy zamkniętym oknie, dlatego będę się upierać przy tym dolnym kontaktronie. Mam nadzieję, że to nie będzie problem nie do przeskoczenia. Pokaż wykonawcy okien to zdjęcie z forum, może się nauczy montować kontaktrony na dole okien . A propos jeszcze kontaktronów, pewnie lepsze są te systemowe (cena o czymś świadczy), ale czy te zwykłe wpuszczane są do niczego? Strata pieniędzy? Absolutnie nie! Kontaktrony wpuszczane też są dobre! Systemowe mają jeszcze tą zaletę, że wykrywają okno przymknięte, ale nie zamknięte na klamkę. Ponad to wykrywają próbę przekręcenia klamki (w przypadku nawiercenia ramy i próby otwarcia klamki), a nie dopiero otwarcie okna. Tylko cena jest szkodliwa . Jeszcze mi się nie trafił klient z takimi czujnikami. I a propos czujki zbicia szyby - mam w salonie wykusz, czy w związku z tym jedna czujka wystarczy. Martwię się, że nie 'usłyszy' zbicia szyby w drzwiach tarasowych, które są w ścianie nie przeciwległej ale prostopadłej do ściany z wykuszem. (O rany, mam nadzieję, że to jest zrozumiałe z tymi ścianami...) To instalator musi dobrać prawidłowe miejsce montażu czujki. Po montażu taka czujka musi być przetestowana specjalnym akustycznym testerem (zapytaj, czy takowym dysponują ). Ponad to czujki akustyczne powinny być testowane testerem przy każdym przeglądzie systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 08.04.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Marzanna Guzikowska napisał: I a propos czujki zbicia szyby - mam w salonie wykusz, czy w związku z tym jedna czujka wystarczy. Martwię się, że nie 'usłyszy' zbicia szyby w drzwiach tarasowych, które są w ścianie nie przeciwległej ale prostopadłej do ściany z wykuszem. (O rany, mam nadzieję, że to jest zrozumiałe z tymi ścianami...) To instalator musi dobrać prawidłowe miejsce montażu czujki. Po montażu taka czujka musi być przetestowana specjalnym akustycznym testerem (zapytaj, czy takowym dysponują ). Ponad to czujki akustyczne powinny być testowane testerem przy każdym przeglądzie systemu. Problem w tym, że najpierw montuję same okablowanie (etap elektryki) a w drugim etapie dopiero same czujki. Mam nadzieję, że instalator będzie to wiedział zanim przetestuje czujki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2005 Marzanna Guzikowska napisał: I a propos czujki zbicia szyby - mam w salonie wykusz, czy w związku z tym jedna czujka wystarczy. Martwię się, że nie 'usłyszy' zbicia szyby w drzwiach tarasowych, które są w ścianie nie przeciwległej ale prostopadłej do ściany z wykuszem. (O rany, mam nadzieję, że to jest zrozumiałe z tymi ścianami...) To instalator musi dobrać prawidłowe miejsce montażu czujki. Po montażu taka czujka musi być przetestowana specjalnym akustycznym testerem (zapytaj, czy takowym dysponują ). Ponad to czujki akustyczne powinny być testowane testerem przy każdym przeglądzie systemu. Problem w tym, że najpierw montuję same okablowanie (etap elektryki) a w drugim etapie dopiero same czujki. Mam nadzieję, że instalator będzie to wiedział zanim przetestuje czujki... Nic się nie martw. Najwyżej później przekują połowę salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buniek 09.04.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Mam następujące pytanko. Rozpoczynam właśnie wykończeniówkę domu, za półtora tygodnia wstawiają mi okna. Planowałem od tego momentu wynająć miejscowego (peryferyjna wrocławska wiocha) do spania (czytaj pilnowania) domu, ale skoro mam na to wydać przez dajmy na to 3 miesiące podczas prac wykończeniowych ponad tysiaka na stróża, to może lepiej coś zamontować. Trochę poczytałem wątek, no i wychodzi mi że byłoby najlepiej zamontować system z kontaktonami w drzwiach i oknach. Na mój rozum więcej mi nie trzeba. Ale jakimi, tych rodzajów kontaktonów to jest ze czterdzieści. Ważne dla mnie jest, żeby: 1.kontaktony były skuteczne na operację "wycinania" okna2. system był niedrogi3. spełniał wymogi firm monitoringowych4. przydał się na przyszłość, tj. po zamieszkaniu Poradźcie co wmontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.04.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 buniek - przed wycieciem okna zabezpieczy cie otynkowanie glifow zewnetrznych A czy nie lepiej od razu docelowa instalacje zrobic i tylko niezbedna jego czesc do czasu zamieszkania uaktywnic? taka metoda na pewno istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 09.04.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 cześć Jareko wiedziałem, że macie cieżkie czasy z tymi oknami, ale że aż takie, że za alarmy się bierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.04.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 ... 1.kontaktony były skuteczne na operację "wycinania" okna 2. system był niedrogi 3. spełniał wymogi firm monitoringowych 4. przydał się na przyszłość, tj. po zamieszkaniu Niestety, wszystko się wzajemnie wyklucza . Ad. 1 Kontaktrony nie reagują na wycinanie szyby, a jedynie na otwarcie okna (drzwi lub bramy garażowej) Ad. 2 Ten warunek przy takim systemie nie może być spełniony Ad. 3 Nie ma takowych. Oni przyjmują każdy system, byle klient płacił co miesiąc abonament, a system nie generował fałszywych alarmów... Ad. 4 Każdy system się przyda po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.04.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 mam propozycje. Zbych - co o niej sadzisz? A gdyby po prostu na ten czas petle obejmujaca kazde okno zamontowac? Pruba wyciecia choc jednego konczylaby sie przecieciem przewodu i alarmem - taki antysabotaz Mdzelawski - ja na forum nie tylko dla okien bywam a swoja droga moja kariera prywaciaza od montazu autoalarmow sie zaczela - dzis tutaj okienny watek sie pojawil stad moje w nim slowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.04.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 mam propozycje. Zbych - co o niej sadzisz? A gdyby po prostu na ten czas petle obejmujaca kazde okno zamontowac? Pruba wyciecia choc jednego konczylaby sie przecieciem przewodu i alarmem - taki antysabotaz Można, ale w połączeniu z prostym układem, który proponował w innym wątku thalex. Proponuję jednak zamontować podstawową konfigurację systemu alarmowego z dwoma czujkami dualnymi w newralgicznych punktach domu. Taki system ochroni też wewnętrzne instalacje, które z reguły są wykonywane tuż po montażu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banasr 09.04.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Hej.Ja trochę techniczny problem z kontraktonami wpuszczanymi w ramę okna (plastiki). Może jakiś instalator opowie technicznie jak doprowadzić przewody tzn. czy bokiem wpuszczać przewód w ramę, a co z metalowymi wzmocnieniami ram? Czy też je trzeba przewiercać na wylot? Oczywiście co profil to inaczej wygląda ale może jest jakaś zasada montażu?Pozdrawiam.banasr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.04.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Właśnie niedawno opisywałem problem montażu czujnika w profilu tego typu. Wszystko jest jeszcze proste jeśli nie ma okucia WK2 lub WK3. http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/_baron1.jpg Jesli mamy okucie WK 2 lub WK 3, to zajmuje ono miejsce na montaż magnesu i trzeba dokupić neodymowe magnesy, o takie: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/magnes.jpg i przykręcać je wkrętem tak: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/_baron2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 10.04.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Hej. Ja trochę techniczny problem z kontraktonami wpuszczanymi w ramę okna (plastiki). Może jakiś instalator opowie technicznie jak doprowadzić przewody tzn. czy bokiem wpuszczać przewód w ramę, a co z metalowymi wzmocnieniami ram? Czy też je trzeba przewiercać na wylot? Oczywiście co profil to inaczej wygląda ale może jest jakaś zasada montażu? Pozdrawiam. banasr Tutaj są konkretni Panowie Instalatorzy a nie jacyś... Zależy na jakim etapie to robisz, nic nie stoi na przeszkodzie aby przewiercić wzmocnienie. ps _ZBYCHU_ odpowiedziałem co prawda może nie najlepiej ale musimy Ciebie oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.04.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Hej. Ja trochę techniczny problem z kontraktonami wpuszczanymi w ramę okna (plastiki). Może jakiś instalator opowie technicznie jak doprowadzić przewody tzn. czy bokiem wpuszczać przewód w ramę, a co z metalowymi wzmocnieniami ram? Czy też je trzeba przewiercać na wylot? Oczywiście co profil to inaczej wygląda ale może jest jakaś zasada montażu? Pozdrawiam. banasr Tutaj są konkretni Panowie a nie jacyś... Zależy na jakim etapie to robisz, nic nie stoi na przeszkodzie aby przewiercić wzmocnienie. ps _ZBYCHU_ odpowiedziałem co prawda może nie najlepiej ale musimy Ciebie oszczędzać. http://www.zbychdom.republika.pl/icon/miki.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buniek 10.04.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Ad. 1 Kontaktrony nie reagują na wycinanie szyby, a jedynie na otwarcie okna (drzwi lub bramy garażowej) ZBYCHU, a czujki akustyczne, albo sejsmiczne do kontraktonów nie spełnią zadania? Może nieprecyzyjnie zadałem pytanie, ale chodzi mi o to, by alarm się włączał w wypadku, gdy ktoś zacznie majstrować przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.04.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Ad. 1 Kontaktrony nie reagują na wycinanie szyby, a jedynie na otwarcie okna (drzwi lub bramy garażowej) ZBYCHU, a czujki akustyczne, albo sejsmiczne do kontraktonów nie spełnią zadania? Może nieprecyzyjnie zadałem pytanie, ale chodzi mi o to, by alarm się włączał w wypadku, gdy ktoś zacznie majstrować przy oknie. Czujki inercyjne zadziałają przy próbie forsowania okna, ale nie wykryją wycięcia otworu w szybie (co się zdarza tylko na filmach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.04.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Zbyniu nie tylko w filmach sie zdarza choc teraz faktycznie szyb sie nie wycina tylko......... (cenzura ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.04.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Zbych napisał: Nic się nie martw. Najwyżej później przekują połowę salonu :lol No ładnie! Ale mnie pocieszyłeś! Wtedy pogryzę instalatora i każę mu tynkować bruzdy! Jeszcze raz dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banasr 10.04.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Tutaj są konkretni Panowie Instalatorzy a nie jacyś... Całe szczęście że tu są sami PANOWIE INSTALATORZY a nie FACHOWCY Czyli nic nie stoi na przeszkodzie do przewiercenia okna w całości. A etap to jeszcze przed wstawieniem okien. Posdroffka dla PANÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts