Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Jeszce jedno pytanie

Instalator wymienił mi akumulator po około 10 miesiącach (nie był już w stanie spełniać swojej funkcji) twierdząc że jest to spowodowane bardzo częstymi spadkami napięcia, i wieloma cyklami ładowania rozładowywania akumulatora. Wymiana akumulatora po kolejnych kilku miesiąch - nieciekawa perspektywa. Jest na to jakiś sposób. Czy Integra żeczywiescie jest tak czuła na spadki napięcia?

Wiadomość na PW

jeżeli to PW ma związek z pytaniem to ja też poproszę o wiadomość...

U mnie też dosyć często pojawiają się spadki i braki napięcia. Czy mam się nastawić na częste wymiany akumulatora???

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie też dosyć często pojawiają się spadki i braki napięcia. Czy mam się nastawić na częste wymiany akumulatora???

Nie to PW miało związek z tym ze musiałem zadać kilka pytań a nie chciałem na forum tworzyć czatu. Spadki i braki napięcia nie oznaczają że trzeba będzie często wymieniać akumulator . Obecne centrale z reguły posiadają zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora . Oznacza to że jeżeli akumulator osiągnie zadany poziom rozładowania centrala przejdzie w tryb uśpienia ( brak ochrony) nie dopuszczając do zasiarczenia akumulatora .

Większość central na bieżąco sprawdza też stan naładowania akumulatora i w przypadku wykrycia znacznego spadku pojemności generuje odpowiedni komunikat ( nie oznacza to że mamy czekać z wymianą akumulatora do czasu gdy taki komunikat sie pojawi ). Należy pamiętać że przy każdym przeglądzie serwisowym instalator powinien sprawdzić stan akumulatora i w przypadku stwierdzenia spadku pojemności powinien powiadomić o konieczności wymiany.

Przy okazji akumulatora :-). Ostatnio nie było u mnie prądu jakiś czas (burza). Centrala przechodząc w stan pracy z aku redukuje pobór prądu (np. przestają się świecić manipulatory). Ale prosiłbym o poradę jak trzeba poustawiać opcje w Integrze, żeby zminimalizować pobór prądu w takiej sytuacji. Zastanowiło mnie np. zapalanie się diodek w czujkach PIR. Jeśli się jest w tym czasie w domu to zawsze to trochę prądu pobiera, bo każdy ruch to zapalenie. W sumie jeśli jestem w domu, to właściwie mógłbym "uśpić" system, bo po co ma rozładowywać aku. Jest taka możliwość? Wracając do ciągle świecących manipulatorów, to chyba bez sensu nawet jak jest zasilanie z sieci. Można je tak ustawić, żeby zapalały się dopiero po naciśnięciu dowolnego przycisku? No i jeszcze diodki w PIR'ach, właściwie jak jest rola tych diodek, po co one się zapalają, jest w tym jakiś głębszy sens, którego nie dostrzegam?

Nie chcę się powtarzać, to moje zasady które Orlen i Todaks chcecie zmienić. Nie zabraniam wam tego typu praktyk, natomiast ja tak nie pracuję.

Jeśli chodzi o WRL, to w piątek dokładnie 12 sztuka w tym roku.

Co rozumiesz pod pojęciem duża instalacja?????. Jeśli pełne obłożenie 128 w biurowcu albo zakładze produkcyjnym, razem z kontrolą dostępu, to tak zdarza się 1 na 10. Mimo to zawsze 1:1, za wyjątkiem pkt prowadzonych do expanderów rozmieszczonych po obiekcie.

A teraz ta nieszczęsna instalacja za 400. Jeśli jak napisałem wykonuje się kompleksową instalację, np, elektryka, alarm itd, to to jest kwota w ramach gratisu żeby opłacić człowieka, a nie brak szacunku do samego siebie.

Dla mnie nie ma sztywnych cen, Forumowicze u których instalowałem, wiedzą że mają np taniej niż jego sąsiad. Czy narzekają z tego powodu po 3 latach, raczej nie bo mam kolejne z polecenia. Więc w perspektywie czasu jedna dobra cena daje 3 kolejne instalacje i dalej jak piramidka. Jestem zwolenikiem "małą łyżeczką powoli". Prawda że więcej pracy mało czasu, ale jak w stopcę Robię to co lubię i nawet z tego żyję.

Przy okazji akumulatora :-). Ostatnio nie było u mnie prądu jakiś czas (burza). Centrala przechodząc w stan pracy z aku redukuje pobór prądu (np. przestają się świecić manipulatory). Ale prosiłbym o poradę jak trzeba poustawiać opcje w Integrze, żeby zminimalizować pobór prądu w takiej sytuacji. Zastanowiło mnie np. zapalanie się diodek w czujkach PIR. Jeśli się jest w tym czasie w domu to zawsze to trochę prądu pobiera, bo każdy ruch to zapalenie. W sumie jeśli jestem w domu, to właściwie mógłbym "uśpić" system, bo po co ma rozładowywać aku. Jest taka możliwość? Wracając do ciągle świecących manipulatorów, to chyba bez sensu nawet jak jest zasilanie z sieci. Można je tak ustawić, żeby zapalały się dopiero po naciśnięciu dowolnego przycisku? No i jeszcze diodki w PIR'ach, właściwie jak jest rola tych diodek, po co one się zapalają, jest w tym jakiś głębszy sens, którego nie dostrzegam?

Rachunek z energetyki dostałeś i szukasz cięć jak Tusk w polskim budżecie????

Tak możesz diody zgasić niestety nie z poziomu centrali tylko sprzętowo w samej czujce, jest zworka "LED" służy ona tylko do sygnalizacji o naruszeniu.

Tak Klawiaturę też mozesz wygasić, jest w funkcji autopodświetlenie i podświetlenie LCD, strona 74 instrukcji programowania, albo Tryb serwisowy - Sprzęt - Manipulatory

W jaki sposób wyłączyć sygnalizację dźwiękową braku zasilania w Interze 128. W nocy bardzo często są b. krótkie wyłączenia prądu i nie chce mi się za każdym razem wstawać i kasować sygnalizację awarii.

opcja [pozostałe],

zakładka - czasy, zwiększ czas braku AC,

zakładka - pozostałe , odznacz [pamięć awarii do skasowania]

Czas braku AC nie ma tu związku.

Albo wyłącz pamięć awarii :

Tryb serwisowy > Opcje > Opcje różne > Pamięć awarii > brak T

albo jeśli chcesz mieć pamięć awarii, to wyłącz w manipulatorze opcję sygnalizacji nowej awarii:

Tryb serwisowy > Struktura > Sprzęt > Manipulatory > Ustawienia > Wybór manipulatora > Opcje > Syg nowej aw.

Rachunek z energetyki dostałeś i szukasz cięć jak Tusk w polskim budżecie????

;-) sensu szukam, jak jest to chętnie posłucham, a pewnie jest (bo po coś te diodki w czujkach są), ale ja nie widzę

Tak możesz diody zgasić niestety nie z poziomu centrali tylko sprzętowo w samej czujce, jest zworka "LED" służy ona tylko do sygnalizacji o naruszeniu.

Tak Klawiaturę też mozesz wygasić, jest w funkcji autopodświetlenie i podświetlenie LCD, strona 74 instrukcji programowania, albo Tryb serwisowy - Sprzęt - Manipulatory

Dzięki.

A minimalizacja poboru prądu przy braku sieci?

Witam Wszystkich

Proszę o rade

Od pewnego czasu mam kłopot z "szumiącymi manipulatorami LCD /klawaitury/.Mam instalacje opartą na płycie Satela. Czym jest to zpowodowanę ?

Z góry dzieki za odpowiedz

Zapewne uszkodzona płyta centrali. Zadzwoń do działu technicznego Satela, bo może już mieli do czynienia z taką awarią.

Moja Zona narzeka, ze kontaktrony avd-100 zeszpeca nam okna.

To lepiej obudzić się z brzytwą przy twarzy???

Dwa miesiące temu miałem takich klientów, którym bandyci weszli do nie chronionego domu i zastraszyli obudzonych właścicieli brzytwą. W domu był zamontowany alarm, ale z czujkami ruchu. Nie był włączany na noc, bo w domu był kot, który uruchamiał alarm, a pani domu absolutnie nie zgodziła się na zamykanie kota w jednym z pomieszczeń. Brak odpowiednich zabezpieczeń i brak zdrowego rozsądku kosztował właścicieli około 130 tyś. zł strat + ogromny stres + dożywotnią szramę na psychice wszystkich domowników.

Dodam jeszcze, że po tym zdarzeniu wydali w sumie ponad 70 tyś. na wszelkie zabezpieczenie domu (wymiana okien i drzwi w dwuletnim domu, montaż systemu alarmowego i innych zabezpieczeń dostosowanych do potrzeb domowników). Gdyby od razu przy budowie domu pomyśleli o odpowiednich zabezpieczeniach, koszty byłyby dwukrotnie niższe i zapewne uniknęli by takiego traumatycznego przeżycia, tym bardziej, że to majętni ludzie i stać ich było na wydanie odpowiednich pieniędzy na zabezpieczenie domu już przy jego budowie..

Mądry Polak po szkodzie...

Niestety... „Nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą i po szkodzie głupi”

A kto powiedział, że centrala WRL musi być montowana w plastikowej obudowie sprzedawanej (bez transformatora) w zestawie z centralą?

Pstryczku, dlaczego ma się nie zgadzać na prowadzenie okablowania w pętlach? Osobiście uważam, że nie ma nic złego w okablowaniu wykonanym w ten sposób, ale z głową. Jeśli instalator wykonujący okablowanie będzie również montował system, to sam dla siebie zrobi okablowanie jak trzeba, więc nie pisz tu, że to jest zły sposób okablowania, bo nigdzie nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby tak nie robić. Widać nigdy nie wykonywałeś dużych systemów, więc nie wiesz.

Dlaczego konkretnie "nie przemawia za Tobą" (chyba do Ciebie) Prosys?

Odnośnie wysokości podatku VAT, to normalna stawka, to 22%. Jeśli firma instalacyjna ma możliwość i chce wziąć na siebie część podatku VAT (15%) to chwała jej za to, ale nie można jej do tego zmuszać.

100/100

Witam Wszystkich

Proszę o rade

Od pewnego czasu mam kłopot z "szumiącymi manipulatorami LCD /klawaitury/.Mam instalacje opartą na płycie Satela. Czym jest to zpowodowanę ?

Z góry dzieki za odpowiedz

Zapewne uszkodzona płyta centrali. Zadzwoń do działu technicznego Satela, bo może już mieli do czynienia z taką awarią.

Wetnę się w rozmowę. Miałem 2x podobny temat.

Pierwszy to ok 30 czujników zasilanych z centrali. - Pomógł zasilacz, który zasila teraz 20 czujników, a 10 to centrala.

Drugi to niepełne zwarcie na linii zasilającej, co pomogło to oczywiste.

W obu przypadkach zarówno manipulatory jak i płyta centrali szumiała.

Nie wykluczam też uszkodzenia samej płyty, ale może warto na początek odłączyć zasilanie czujników z płyty i stopniowo je podłączaś aż do uzyskania "szumów".

Ile masz czujników????, jaki akumulator????

Jeśli wymiana akumulatora pomogła na jakiś czas to stawiam na dwa pierwsze objawy, zbyt duże obciążenie spowodowane albo ilością czujek albo zwarciem.

zapewne nie będę popularny w tym co powiem ale :

1- uważam że znacznie lepszym rozwiązaniem będzie płyta centrali Integra 64 i osobny moduł GSM , powód - bezpieczeństwo ( moduł GSM można łatwiej ukryć) , większe pole manewru w przypadku słabego sygnału GSM

Też tak uważam, szczególnie, że w większości przypadków zapewne kontroler urządzeń bezprzewodowych wbudowany w płytę Integra WRL zostaje nie wykorzystany. Ponad to nie wszędzie jest równie dobry zasięg GSM, a czasem centrala jest montowana nisko (w piwnicy lub pod schodami) i GSM raz ma zasięg, a raz nie. osobny moduł GSM jest mały i elegancki, więc można go zamontować w każdym miejscu.

Nie bez znaczenia jest też serwis WRL. W przypadku awarii jednej z części centrali trzeba wymieniać całą centralę.

Zgadzam się z kolegami. Jak dla mnie jedyną zaletą centrali Integra WRL jest rozbudowana funkcja sterowania systemem przez komunikaty SMS (funkcja nieosiągalna przez osobny komunikator GSM).

3- przeraża mnie instalator który za wykonanie systemu kasuje niespełna 400 zł ( ekonomia w biznesie jest nieubłagana)

Owszem, ekonomia ekonomią, ale zauważ ile w tym przypadku instalator dodatkowo zarabia na urządzeniach. Moim zdaniem taki instalator robi z siebie błazna podając klientowi informację, że on bierze 400 zł za montaż takiego systemu.

Mnie przeraża coś innego - jak wiele przypadkowych osób zajmuje się branżą security :(

Zgadzam się z Orlenem, takie pieniądze za montaż systemu w domu to jakieś nieporozumienie. Argumentacja kolegi Pstryczka o takiej cenie przy kompleksowym wykonywaniu instalacji elektrycznych jakoś do mnie nie przemawia, bo wg mnie i tak klienta skasujesz normalnie za montaż alarmu, tyle, że ukryjesz to w innych pozycjach kosztorysu.

4- wykonanie okablowania za pomocą przewodu 8x0,5 ( podejrzewam że instalator na jednym przewodzie będzie instalował 2 lub 3 czujniki ) jest jak najbardziej uzasadnione. Zarówno ekonomicznie jak i praktycznie . Taki sposób nie ma złego wpływu na jakość działania systemu

Zgadzam się w pełni.

Również się pod tym podpisuję.

Todaks, Twoje obawy co do niepopularności są zupełnie nie uzasadnione :wink: :lol:

dzięki wszystkim za rade i zainteresowanie moim "szumiącym problemem" - co do ilości czujek to mam około 12 (jak dobrze pamietam), akumulator - muszę sprawdzić. Do satela już napisałem e-maila. Zobaczymy czy odpowiedzą. Jutr będę na działce - to pospisuje sobie różne dane (jaki akumulator, transformator, ile czujek dokładnie itp, itd) i wtedy się odezwę na forum. Spróbuje jeszcze wykonać rzeczy o których mówił mi Tadex.....

Rozmawiałam dzis w Oknoplaście z samym technologiem :o - dostąpiłam tego zaszczytu.

Otóz według nich nie mozna zastosowac przedłuzki z czopem kontaktowym bo im sie jakies nozyce nie zmieszczą.

Głupoty opowiada :-?

Jak mu się nie mieści na górze między narożnikiem, a nożycą (nożyca, to górny element od strony zawiasu, umożliwiający uchylanie okna), to mogą go zrobić na dole, tylko trzeba chcieć trochę pomyśleć, ale po co się wysilać :roll:

Przecież łatwiej powiedzieć klientowi, że się nie da i koniec :evil:

Jeśli nie zależy Tobie na kontroli pozycji klamki, tylko wystarczy Ci kontrola otwarcia okna, to w ogóle nie ma problemu, bo wówczas kontaktron można zamontować w dowolnym miejscu i zamontować tzw, magnes stały.

Wówczas na pewno będzie też taniej. Jeśli zamontują czujnik na dole i taki stały magnes, to można zostawić uchylone okno przy uzbrojonym systemie (i okno jest pod ochroną).

Zbychu, gdzie można zdobyć taką wiedzę? :)

W internecie oraz w praktyce zawodowej :)

jak do tej pory wszystkie funkcje działały - aczkolwiek nie używałem zbyt wielu /jeszcze nie mieszkamy w naszym nowym domku - została jeszcze troche do zrobienia w śrdodku /. Elektryka czy się znam - jestem lekarzem , a elektryka cóż - korki kiedyś watowałem za dawnych czasów /tak to sie chyba nazywało/......

Pozdrawiam

W takim razie nie pozostaje nic innego jak dostosować się do porady Orlena.

Efekt o którym piszesz może być wywołany brakiem bezpośredniej Masy z szyny manipulatorów , często jest to wynikiem niedokręconego styku( co może tłumaczyć czasowy zanik usterki gdy w centrali grzebał serwis oraz fakt że dzieje się to na obu manipulatorach) .

Nie ma co gdybać ... ale jedno jest pewne - akumulator nie miał z tym nic wspólnego

Brak masy manipulatorów spowodowałby sygnalizację sabotażu manipulatorów (braku manipulatorów), więc to raczej nie to.

Jeszce jedno pytanie

Instalator wymienił mi akumulator po około 10 miesiącach (nie był już w stanie spełniać swojej funkcji) twierdząc że jest to spowodowane bardzo częstymi spadkami napięcia, i wieloma cyklami ładowania rozładowywania akumulatora. Wymiana akumulatora po kolejnych kilku miesiąch - nieciekawa perspektywa. Jest na to jakiś sposób. Czy Integra żeczywiescie jest tak czuła na spadki napięcia?

Wg mnie, padnięty po 10 miesiącach akumulator, to nie wina spadków napięcia w sieci 230V, a kiepskiej jakości (najtańszego) akumulatora.

Wielokrotnie już tu pisałem, że nie warto kupować tanich akumulatorów, bo właśnie tak to się kończy...

Jeszce jedno pytanie

Wiadomość na PW

Częste braki zasilania sieciowego na pewno wpłyną na krótszy czas eksploatacji akumulatora. Każdy akumulator ma określoną ilość cykli rozładowań / ładowań.

Wetnę się w rozmowę. Miałem 2x podobny temat.

Pierwszy to ok 30 czujników zasilanych z centrali. - Pomógł zasilacz, który zasila teraz 20 czujników, a 10 to centrala.

Drugi to niepełne zwarcie na linii zasilającej, co pomogło to oczywiste.

W obu przypadkach zarówno manipulatory jak i płyta centrali szumiała.

Nie wykluczam też uszkodzenia samej płyty, ale może warto na początek odłączyć zasilanie czujników z płyty i stopniowo je podłączaś aż do uzyskania "szumów".

Ile masz czujników????, jaki akumulator????

Jeśli wymiana akumulatora pomogła na jakiś czas to stawiam na dwa pierwsze objawy, zbyt duże obciążenie spowodowane albo ilością czujek albo zwarciem.

Dwie sprawy:

1. Kłania się bilans prądów

2. Przy przeciążeniu Integra automatycznie odłącza wyjście zasilające