arpl 31.07.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 To ja się naraże większości:) Po co mi WRL ? jak nie korzystam z ABAXA ? po Co mi WRL jak jako instalator mam swiadomośc ze i tak kiedys szlag trafi albo cenrale albo gsma albo abaxa...wtedy latwiej mi podmienic jedno z urzadzen niż centrale całą. zreszta wszyscy instalatorzy czy dystrybutorzy wiedza jak dziala serwis satela . a jeszcze z tak ekonomicznego punktu taniej wyjdzie INT64 plus gsm niż INT128 WRL . Ale fakt pewnie ci co pisza ileżoni tego założyli to zginieliby gdyby trafili na inne systemy ( i nie pisze tu o DSC czy Rokonecie) Osobiście nikogo nie przekonuję tylko do WRL-a , sprzęt dobieram w zalezności od potrzeb, w niektórych przypadkach WRL jest niezastąpiony jak na razie w tej klasie cenowej i nie chodzi mi o koszty .Tak oczywiście wszyscy wiedzą jak działa serwis satela , ale jeśli jesteś instalatorem , zainstalowałeś system to powinieneś byc przygotowany na takie sytuacje i miec sprzęt zastępczy na czas naprawy a nie oddać sprzęt do serwisu i czekać 3 tygodnie aż wróci (klient bez ochrony) Ale mogę się mylić. Po ostatnich burzach w mojej okolicy do serwisu trafiło sporo uszkodzonych central różnych producentów i satel wcale nie był tu najgorszy.Sprzęt tej firmy prędzej czy pożniej wraca do mnie z powrotem z serwisu , mam w konserwacji różne systemy czasami egzotyczne , stare ale działają narazie nadal . Generalnie ostatnio skupiacie się na tym kto więcej czego zainstalował, a ten dział miał służyć wymianie informacji technicznych a nie handlowych i reklamowych. A tu tylko przepychanki ostatnio....... Ps. A jak masz świadomość że prędzej czy poźniej coś ci się popsuje to jest jeszcze taka opcja jak Emeryt-Rencista do ochrony ale jak się rozchoruje to wszyscy przecież wiemy jak działa służba zdrowia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.08.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Macie sprawdzony jakiś dobry wykrywacz przewodów pod tynkiem taki co sobie poradzi z przewodami YTDY które nie są jeszcze pod napięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
climber79 03.08.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam Czy istnieją czyjki potrójne: PIR + mikrofala + stłuczenie szkła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 03.08.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 arm.pl fakt nie zdarzyło mi się zostawić klienta bez ochrony.I wsumie nie zabieram głosu na forum nie z tego powodu iż nie mam co powiedzieć ale czytając te przepychanki czasem śmieję się z różnych pomysłów albo watków toczących sie w poblizu.Czasu też mało mam:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.08.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Proszę o poradę! Burze - tak ostatnio nad polską dość często...2 tygodnie temu byłem w domku w ciągu dnia - jak pierdy... cokolwiek blisko aż mi się nogi zatrzęsły to wychodząc patrzę a inercyjna która siedzi na metalowych drzwiach kotłowni wywala sabotaż. Zdjęłem ją - jest uszkodzona - założyłem inną wejście działa.Nie wiem co sie stało?Wczoraj w nocy podobnie stało się z inercyjną na drzwiach garażowych??Jakieś przepięcie poszło po ziemi - nie wiem! Pytanie:- oddać na gwarancję?- uziemić przewodem stalowe drzwi do GSU- coś innego? Czujki były przykręcone na wkręty - nie dotykały one do płytki ale zawsze przeskok miał krótszą drogę - może przykleić na coś twardego np. poxipol? Spotkaliście się z takimi problemami, jak radziliście i czy jest szansa na naprawę gwarancyjną? Pozdr editchodzi o Impaq+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 05.08.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Burza to takie fajne zjawisko na które niestety nie masz wpływu. Ostatnio jak likwidowałem szkode klientowi po wyładowaniach to nawet sami śmialismy się z tego:) Po porostu co drugie urządzenie było spalone:) TZW co drugi wystąp. Ale temu kolesiowi pięknie dało.... w kuchni siedział i widział jak lodówka czy mikrofalówka mu skaka . BTW koledzy instalatorzy : jak często wymieniacie ( podmieniacie ) teraz INTEGRY z usterką której nie ma czyli alarmy sabotażowe z lini płyty? To taka usterka na niby bo co odsyłam płytę do satela z opisem ; z lista zdarzeń to i tak wraca z opisem " Usterki brak..... profilaktycznie wymieniono filtry..." Tylko czemu ta płyta w tej samej sekundzie rejestruje sabotaże czujników z płyty? w dowolnej kolejnosci od 1 przez wszystkie jakie są? i na 100 % nie jest to wina okablowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.08.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 no w moim przypadku płyta jest ok - podmieniłem na tą linię inne czujki i działają a jak z tymi "trefnymi" - oddać je na gwarancję? Będzie coś z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 05.08.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 różnie działają serwisy... mogą wymienić i będziesz zadowolony albo też mogą sprawdzić że po przepięciu i nici z reklamacji.Co ci szkodzi spróbować ? Zawsze możesz napisać i servis Volty jest ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 05.08.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 no w moim przypadku płyta jest ok - podmieniłem na tą linię inne czujki i działają a jak z tymi "trefnymi" - oddać je na gwarancję? Będzie coś z tego?[/quote jak nie widać uszkodzeń to pewnie że oddaj, może naprawią (albo wymienią). Miałem ostatnio podobny przypadek na oknie aluminiowym i co ciekawe texecom się zjarał a wiszący obok VD-1 satela żyje i ma się dobrze, w satelu jest faktycznie płytka dalej od śrubek mocujących .Może to tylko zbieg okoliczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 05.08.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Burza to takie fajne zjawisko na które niestety nie masz wpływu. Ostatnio jak likwidowałem szkode klientowi po wyładowaniach to nawet sami śmialismy się z tego:) Po porostu co drugie urządzenie było spalone:) TZW co drugi wystąp. Ale temu kolesiowi pięknie dało.... w kuchni siedział i widział jak lodówka czy mikrofalówka mu skaka . BTW koledzy instalatorzy : jak często wymieniacie ( podmieniacie ) teraz INTEGRY z usterką której nie ma czyli alarmy sabotażowe z lini płyty? To taka usterka na niby bo co odsyłam płytę do satela z opisem ; z lista zdarzeń to i tak wraca z opisem " Usterki brak..... profilaktycznie wymieniono filtry..." Tylko czemu ta płyta w tej samej sekundzie rejestruje sabotaże czujników z płyty? w dowolnej kolejnosci od 1 przez wszystkie jakie są? i na 100 % nie jest to wina okablowania:) Kurcze odpukać ale ja dopiero dwie integry oddałem do naprawy z powodów nieznanych, burz nie liczę. Ale jeden moduł ca64e już 3 razy był w serwisie i nadal się zawiesza a serwis satela usterki nie znalazł. Nawet jest to ostatnio zabawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.08.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 apropos montowanie na te śrubkidrzwi metalowe, brama także - a może by przykleić na poxipol - będzie przenosiło drgania a troche zaizoluje przed takimi "przeskokami"I co z uziemieniem tychże drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 06.08.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Burza to takie fajne zjawisko na które niestety nie masz wpływu. Ostatnio jak likwidowałem szkode klientowi po wyładowaniach to nawet sami śmialismy się z tego:) Po porostu co drugie urządzenie było spalone:) TZW co drugi wystąp. Ale temu kolesiowi pięknie dało.... w kuchni siedział i widział jak lodówka czy mikrofalówka mu skaka . A kwesti burzy, a raczej piorunów: Może zdradzić kilka szczegułów ? Czy w domu była przepięciówka B+C ? Czy linia zasilająca ziemna i na jakiej odległości ziemna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 06.08.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A czy można prowadzić przewody z elektrycznymi?Niezła "choinka" się robi w kablach i trudno o inną drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.08.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Poszukuje wykrywacza przewodów alarmowych. Kupiłem takiego Boscha http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-pl/Product.jsp?country=PL&lang=pl&division=hw&ccat_id=95297&object_id=9994 ale ten wogóle nie wykrywa przewodów YTDY ani skrętki UTP. Przewody YDYp wykrywa bardzo sprawnie zarówno te pod napięciem jak i te bez napięcia pod tynkiem CW grubości do 1,5cm. Czego używacie do lokalizacji przewodów YTDY pod tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 08.08.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Burza to takie fajne zjawisko na które niestety nie masz wpływu. Ostatnio jak likwidowałem szkode klientowi po wyładowaniach to nawet sami śmialismy się z tego:) Po porostu co drugie urządzenie było spalone:) TZW co drugi wystąp. Ale temu kolesiowi pięknie dało.... w kuchni siedział i widział jak lodówka czy mikrofalówka mu skaka . A kwesti burzy, a raczej piorunów: Może zdradzić kilka szczegułów ? Czy w domu była przepięciówka B+C ? Czy linia zasilająca ziemna i na jakiej odległości ziemna? Jest ogromówka..... lini ziemna tylko od słupa jakies 30 m ale wiesz doskonale że to ograniczy skutki ale na wyładowanie .... niewiele pomoże jak dobrze walnie. Szoda ze nie mam fotek bo ciekawie wygladały urządzenia . Osłona sterownika do bramy wygladała tak jakyś potraktował to z kałacha elementy w ten sposób odlatywały z płyty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.08.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Proszę o poradę! Burze - tak ostatnio nad polską dość często... 2 tygodnie temu byłem w domku w ciągu dnia - jak pierdy... cokolwiek blisko aż mi się nogi zatrzęsły to wychodząc patrzę a inercyjna która siedzi na metalowych drzwiach kotłowni wywala sabotaż. Zdjęłem ją - jest uszkodzona - założyłem inną wejście działa. Nie wiem co sie stało? Wczoraj w nocy podobnie stało się z inercyjną na drzwiach garażowych?? Jakieś przepięcie poszło po ziemi - nie wiem! Pytanie: - oddać na gwarancję? - uziemić przewodem stalowe drzwi do GSU - coś innego? Czujki były przykręcone na wkręty - nie dotykały one do płytki ale zawsze przeskok miał krótszą drogę - może przykleić na coś twardego np. poxipol? Spotkaliście się z takimi problemami, jak radziliście i czy jest szansa na naprawę gwarancyjną? Pozdr edit chodzi o Impaq+ Mnie na kilkaset zamontowanych Impaq-w, od wyładowań padły tylko dwie (w jednym domu, na bramach garażowych). Nie jest to jakiś znaczący problem więc ja bym nie kombinował z klejeniem czujki do podłoża, tym bardziej, że nie wiadomo, czy to w ogóle coś zmieni. Może to nie przeskok iskry z wkrętów mocujących na płytkę elektroniki, a indukcja elektromagnetyczna w przewodzie do czujki doprowadziły do uszkodzenia czujki . Zapakuj te uszkodzone płytki w nowe obudowy (nie nawiercone) i w kartoniki, idź do magazynu Volty i poproś o wymianę sztuka za sztukę. Powiedz, że nie działają od nowości Ponieważ to jest produkt przez nich sprowadzany, to nie bawią się w serwis, tylko w wymianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 09.08.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Zbych instalator alarmowy powiedział mi że integra na 6 czujek to przesada i szkoda kasy. Jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.08.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 BTW koledzy instalatorzy : jak często wymieniacie ( podmieniacie ) teraz INTEGRY z usterką której nie ma czyli alarmy sabotażowe z lini płyty? To taka usterka na niby bo co odsyłam płytę do satela z opisem ; z lista zdarzeń to i tak wraca z opisem " Usterki brak..... profilaktycznie wymieniono filtry..." Tylko czemu ta płyta w tej samej sekundzie rejestruje sabotaże czujników z płyty? w dowolnej kolejnosci od 1 przez wszystkie jakie są? i na 100 % nie jest to wina okablowania:) To w Satelu normalne Lecą sobie w kulki i jeśli nie ma widocznych oznak uszkodzenia sprzętu (spalenie), to zawsze naprawiają sprzęt i piszą, że "Usterki brak. Profilaktycznie wymieniono chipy przeciwzakłóceniowe". Prawdopodobnie w ten sposób poprawiają sobie statystykę pod ISO. Jak dla mnie, to jest to brak szacunku dla instalatora To, że na sprzęt z serwisu trzeba czekać miesiąc, to GRANDA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.08.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Zbych instalator alarmowy powiedział mi że integra na 6 czujek to przesada i szkoda kasy. Jak uważasz. Integra 128, to może faktycznie przesada, ale Integra 32 - dlaczego nie? Kwestia Twoich potrzeb i kasy do wydania. Integra 32 (płyta główna) kosztuje 339 zł + klawiatura LCD 309 zł (z małym wyświetlaczem tekstowym) lub 339 zł (z dużym wyświetlaczem tekstowym). Satel ma od niedawna nowe centrale - VERSA. Model VERSA 10 (10 wejść) kosztuje 259 zł + klawiatura LED (z kontrolkami) 149 zł lub klawiatura LCD (z wyświetlaczem tekstowym) 229 zł Do tego oczywiście osobno obudowa i akumulator. Ceny katalogowe netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.08.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 A czy można prowadzić przewody z elektrycznymi? Niezła "choinka" się robi w kablach i trudno o inną drogę. NIE MOŻNA! No chyba, że chcesz mieć problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts