HubertG 29.09.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Czujki narazie będą umiejscowione nisko nad ziemią pod propan z póżniejszyą możliwością przeniesienia wyżej w momencie jak podłączą mi gaz miejski Nie wiem czy to standard ale mają przełącznik odnosnie rodzaju gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.09.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Zazwyczaj na czujkach jest napisane gdzie ja sie powinno zainstalowac, by byla skuteczna. Np. Satelowskiej czujce czadu jest cos o wysokosci 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 30.09.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witajcie, Mam pytanie pośrednio związane z alarmami - chodzi mi o kamery.... Potrzebuję 2 szt. kamery zewnętrzne, które mogą też pracować w nocy, umieszczone mają być w podbitce, więc lepiej żeby były kopułkowe, ale nie koniecznie..... Doprowadzone mam do nich skrętkę i 230v - wolałbym nie stosowac zasilacza bo nie będę miał zbytnio dostępu żeby np go wymienić gdyby coś się stało...... Z góry dziękuję pozdr Do najczęstszych usterek kamer zasilanych z 230V~należy uszkodzenie zasilacza. Jeżeli masz skrętkę to możesz w tym przewodzie puścić zarówno zasilanie 12V jak i sygnał . Co do kamer to najrozsądniejszym rozwiązaniem jest postawienie kamer o dobrej czułości i osobno doświetlaczy IR . takie rozwiązanie daje najlepsze efekty w obrazie nocnym i nie jest obarczone wadą kamery z promiennikiem które z reguły dają prześwietlony obraz postaci gdy znajduje się około 4 metrów od kamery czyli już w granicy identyfikacji. Możesz się zastanowić nad kamerą Samsung SCC B2333P która ma rewelacyjne parametry jeśli chodzi o czułość. Jeżeli jednak chcesz koniecznie kopułę z doświetlaczem IR to pomyśl nad kamerą Bosch-a WZ45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.09.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Todaks fajnie że pojawiłeś się w tym wątku. Napisz czy już zainstalowałeś jakiś system alarmowy Nexo lub Verso. Możesz masz jakieś nowe doświadczenia spostrzeżenia. Czv wg Ciebie można zrobić instalacją z automatyką budynkową łącząc w jeden system Nexo albo Verso razem z sterownikem PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.09.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witajcie, Mam pytanie pośrednio związane z alarmami - chodzi mi o kamery.... Potrzebuję 2 szt. kamery zewnętrzne, które mogą też pracować w nocy, umieszczone mają być w podbitce, więc lepiej żeby były kopułkowe, ale nie koniecznie..... Doprowadzone mam do nich skrętkę i 230v - wolałbym nie stosowac zasilacza bo nie będę miał zbytnio dostępu żeby np go wymienić gdyby coś się stało...... Z góry dziękuję pozdr Do najczęstszych usterek kamer zasilanych z 230V~należy uszkodzenie zasilacza. Jeżeli masz skrętkę to możesz w tym przewodzie puścić zarówno zasilanie 12V jak i sygnał . Co do kamer to najrozsądniejszym rozwiązaniem jest postawienie kamer o dobrej czułości i osobno doświetlaczy IR . takie rozwiązanie daje najlepsze efekty w obrazie nocnym i nie jest obarczone wadą kamery z promiennikiem które z reguły dają prześwietlony obraz postaci gdy znajduje się około 4 metrów od kamery czyli już w granicy identyfikacji. Możesz się zastanowić nad kamerą Samsung SCC B2333P która ma rewelacyjne parametry jeśli chodzi o czułość. Jeżeli jednak chcesz koniecznie kopułę z doświetlaczem IR to pomyśl nad kamerą Bosch-a WZ45. To jakie kable położyć jeżeli kamery są w planach ale za kilka lat powiedzmy 3 lata. Tylko skrętka wystarczy i tylko jeden kabel skrętki czy może dać 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.09.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kombinuję jak koń pod górę i nic. Integra, SMS o braku zasilania AC mam, nie mogę natomiast znaleźć jak ustawić informację o powrocie AC.Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 30.09.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 To jakie kable położyć jeżeli kamery są w planach ale za kilka lat powiedzmy 3 lata. Tylko skrętka wystarczy i tylko jeden kabel skrętki czy może dać 2x Dla samej kamery bez względu czy będzie to analogowa czy IP wystarczy tylko skrętka . Dla obudowy z grzałką można doprowadzić osobny przewód do 230V~z najbliższego punktu zasilającego( zaniki tego napięcia dla systemu są bez znaczenia - chodzi tylko o zasilanie grzałek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 30.09.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kombinuję jak koń pod górę i nic. Integra, SMS o braku zasilania AC mam, nie mogę natomiast znaleźć jak ustawić informację o powrocie AC. Pomoże ktoś? Nie wiem czy to ten kontekst, ale nie podałeś jaki moduł GSM. Ja mam GPRS-T1 i ustawiam 3-301 Koniec braku zasilania sieciowego (ContactID). Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 30.09.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Todaks fajnie że pojawiłeś się w tym wątku. Napisz czy już zainstalowałeś jakiś system alarmowy Nexo lub Verso. Możesz masz jakieś nowe doświadczenia spostrzeżenia. Czv wg Ciebie można zrobić instalacją z automatyką budynkową łącząc w jeden system Nexo albo Verso razem z sterownikem PLC. Nigdy nie pracowałem ze sterownikami PLC więc w tym temacie się nie wypowiem. Jeśli chodzi o Verso to nie zainstalowałem jeszcze żadnego systemu na obiekcie w chwili obecnej trwają rozmowy w sprawie ewentualnej instalacji w jednym z budynków w Warszawce. Jeśli chodzi o Nexo - zainteresowanie jest b. duże, nie tak dawno skończyłem testowanie tego systemu ( pozdrowienia dla P. Kowalczyka oraz Irka ). W tej chwili trwają prace nad pierwszą instalacją i wkrótce będzie uruchamiana . Jak się można domyśleć produkt spełnił moje oczekiwania . W między czasie otrzymałem z firmy Vidicon do przetestowania system alarmowy włoskiej firmy Iniim . O pierwszych spostrzeżeniach można przeczytać na mojej stronie www. Wracając do Twojego pytania na temat moich spostrzeżeń co do nexo i verso. Verso do doskonały produkt dla osób którzy wychodzą z założenia że system należy założyć , zaprogramować i eksploatować bez większych zmian ( każda zmiana wymaga przyjazdu instalatora ). System o bardzo dużych możliwościach jednak z uwagi na te możliwości producent nie chce ryzykować i otwierać dostępność do produktu z obawy ( słusznej z resztą )że ludziska nie poradzą sobie z nim i zaczną krążyć opinie że coś z nim nie tak. System nexo nie posiada aż tak dużych możliwości z zakresu automatyki ale i nie jest do tego projektowany. To system do małych i średnich obiektów dla ludzi którzy chcą sobie coś od czasu do czasu w systemie zmienić , udoskonalić . Wszystkie funkcje logiczne można programować z pozycji użytkownika . Stąd też te instalacje będą częściej wykonywane . Nexo to system dla osób którym Integra czy np. Iniim nie wystarcza . Wkrótce postaram się opisać czy i w jakim stopniu system nexo spełnia obecne normy systemów SSWiN czyli PN-EN 50131-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.09.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kombinuję jak koń pod górę i nic. Integra, SMS o braku zasilania AC mam, nie mogę natomiast znaleźć jak ustawić informację o powrocie AC. Pomoże ktoś? Nie wiem czy to ten kontekst, ale nie podałeś jaki moduł GSM. Ja mam GPRS-T1 i ustawiam 3-301 Koniec braku zasilania sieciowego (ContactID). Działa. Niestety to uboższy krewny - GSM LT 1S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 30.09.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kombinuję jak koń pod górę i nic. Integra, SMS o braku zasilania AC mam, nie mogę natomiast znaleźć jak ustawić informację o powrocie AC. Pomoże ktoś? Najprościej - ustaw wyście centrali jako typ 28 połącz je z wejściem modułu GSM i opisz naruszenie i koniec naruszenia wejścia jako brak i powrót AC. (Nie wysyłaj wówczas bezpośredniego komunikatu z centrali o braku AC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 30.09.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kombinuję jak koń pod górę i nic. Integra, SMS o braku zasilania AC mam, nie mogę natomiast znaleźć jak ustawić informację o powrocie AC. Pomoże ktoś? Najprościej - ustaw wyście centrali jako typ 28 połącz je z wejściem modułu GSM i opisz naruszenie i koniec naruszenia wejścia jako brak i powrót AC. (Nie wysyłaj wówczas bezpośredniego komunikatu z centrali o braku AC). Dopiero jak to napisałem pokazała się Twoja informacja że masz LT 1S. Nie mam jak sprawdzić ale spróbuj ustawić wyjście jako 28 w negacji i przypisz mu komunikat SMS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.09.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Nie mam jak sprawdzić ale spróbuj ustawić wyjście jako 28 w negacji i przypisz mu komunikat SMS Dzięki A ja durny kombinowałem jak fizycznie dostać tę informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.09.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Wracając do Twojego pytania na temat moich spostrzeżeń co do nexo i verso. Verso do doskonały produkt dla osób którzy wychodzą z założenia że system należy założyć , zaprogramować i eksploatować bez większych zmian ( każda zmiana wymaga przyjazdu instalatora ). A jakby porównać cenowo Nexo z Verso jest między nimi duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 30.09.2009 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kombinuję jak koń pod górę i nic. Integra, SMS o braku zasilania AC mam, nie mogę natomiast znaleźć jak ustawić informację o powrocie AC. Pomoże ktoś? Nie wiem czy to ten kontekst, ale nie podałeś jaki moduł GSM. Ja mam GPRS-T1 i ustawiam 3-301 Koniec braku zasilania sieciowego (ContactID). Działa. Niestety to uboższy krewny - GSM LT 1S Lt1 to zaden uboższy krewny to zupełnie inny moduł, gprs-t1 to konwerter monitoringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 01.10.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Wracając do Twojego pytania na temat moich spostrzeżeń co do nexo i verso. Verso do doskonały produkt dla osób którzy wychodzą z założenia że system należy założyć , zaprogramować i eksploatować bez większych zmian ( każda zmiana wymaga przyjazdu instalatora ). A jakby porównać cenowo Nexo z Verso jest między nimi duża różnica. Rzuć przykład : ile punktów świetlnych regulowanych , ile zwykłych itp. wtedy będzie można porównać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 01.10.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Mam bardzo pilne krótkie pytanko - czy do centrali VERSA-10 Satel'a telefon stacjonarny podłącza się kablem typowo telefonicznym czy mogę to zrobić tym samym co reszta okablowania alarmu czyli YTDY 6x0,5mm? Czy jest jakaś różnica?Z góry dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.10.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Wracając do Twojego pytania na temat moich spostrzeżeń co do nexo i verso. Verso do doskonały produkt dla osób którzy wychodzą z założenia że system należy założyć , zaprogramować i eksploatować bez większych zmian ( każda zmiana wymaga przyjazdu instalatora ). A jakby porównać cenowo Nexo z Verso jest między nimi duża różnica. Rzuć przykład : ile punktów świetlnych regulowanych , ile zwykłych itp. wtedy będzie można porównać . No właśnie ilość punktów świetlnych ma być taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.10.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Mam bardzo pilne krótkie pytanko - czy do centrali VERSA-10 Satel'a telefon stacjonarny podłącza się kablem typowo telefonicznym czy mogę to zrobić tym samym co reszta okablowania alarmu czyli YTDY 6x0,5mm? Czy jest jakaś różnica? Z góry dziękuję za info. Możesz 6x0.5 na krótkim dystansie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 02.10.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Mam bardzo pilne krótkie pytanko - czy do centrali VERSA-10 Satel'a telefon stacjonarny podłącza się kablem typowo telefonicznym czy mogę to zrobić tym samym co reszta okablowania alarmu czyli YTDY 6x0,5mm? Czy jest jakaś różnica? Z góry dziękuję za info. Możesz 6x0.5 na krótkim dystansie, Hmm a ile to jest krótki dystans? U mnie będzie jakieś 6-7 metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts