chrobry 21.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam ! Chciałbym podłączyć elektrozawór do mojego systemu alarmowego. Chodzi o to aby podczas nieobecności w domu zawór zamykał dopływ wody. Gdzie szukać takiego zaworu i jak jest on sterowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 21.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 mówiłem, mówiłem, może i tak - dla mnie było już wtedy za późno dla mnie centrala jest OK oprócz tego że osłabł sygnał antena z lepszym zyskiem? hmm a ta która jest jaki ma? W wawie na giełdzie mają tego mnogo - jaką kupić? Obudowa centrali to opu-3 (plastikowa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 21.10.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 mówiłem, mówiłem, może i tak - dla mnie było już wtedy za późno dla mnie centrala jest OK oprócz tego że osłabł sygnał antena z lepszym zyskiem? hmm a ta która jest jaki ma? W wawie na giełdzie mają tego mnogo - jaką kupić? Obudowa centrali to opu-3 (plastikowa)? of course kiedyś dzwoniłem do satela w tej sprawie - kazali tak ułożyć antenki i kabelki od nich aby sie nie krzyżowąły i nie zawijały o siebie ciężko trochę bo miejsca mało na tych standardowych uchwytach pomyślałem coby nawiercić i przyczepić do zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.10.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Chciałbym podłączyć elektrozawór do mojego systemu alarmowego. Chodzi o to aby podczas nieobecności w domu zawór zamykał dopływ wody. Gdzie szukać takiego zaworu i jak jest on sterowany ? Ja kupowałem tutaj: http://sklep.elektrozawory.pl/ Tam też masz resztę informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 21.10.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.10.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 drogo Są tacy co mają taniej i to ponad połowę ale nie polecę - nie ta jakość, nie te parametry. To ma skutecznie odcinać cały budynek - Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 21.10.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 brałeś oczywiście NO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.10.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 brałeś oczywiście NO ? NZ (normalnie zamknięte). Co bowiem w sytuacji gdy zabraknie prądu? - zawór się otworzy. Edit: U mnie dodatkowo zawór jest sterowany przez czujki zalania, więc tym bardziej NZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.10.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Arm ( mam nadzieje że czegoś nie pokręciłem) kiedyś pisał że montuje tak kontaktrony z rezystorami w oknach że w razie awarii może kontaktron i rezystory wyciągnąć na zewnątrz z ramy okiennej. Tzn że upycha kabelki z rezystorami do środka ramy okiennej. Powiem szczerz że też tak próbowałem ale nic z tego mi nie wyszło. Napiszcie jak to macie zrobione u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.10.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 brałeś oczywiście NO ? NZ (normalnie zamknięte). Co bowiem w sytuacji gdy zabraknie prądu? - zawór się otworzy. Edit: U mnie dodatkowo zawór jest sterowany przez czujki zalania, więc tym bardziej NZ. Skoro jest już mowa o elektrozaworach to jaki elektrozawór zastosowaliście na odcięcie gazu ziemnego. Wczoraj powiedziałem gazownikowi że chcę zastosować taki elektrozawór sterowany centralą alarmową a on na mnie wywalił wielkie oczy. Jak u mnie gaz będzie szedł do kotłowni i druga nitka do kuchni to potrzebuje dwa elektorzawory jeden w kotłowni a drugi w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 21.10.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Arm ( mam nadzieje że czegoś nie pokręciłem) kiedyś pisał że montuje tak kontaktrony z rezystorami w oknach że w razie awarii może kontaktron i rezystory wyciągnąć na zewnątrz z ramy okiennej. Tzn że upycha kabelki z rezystorami do środka ramy okiennej. Powiem szczerz że też tak próbowałem ale nic z tego mi nie wyszło. Napiszcie jak to macie zrobione u siebie. Tak pisałem i tak instaluję. Oczywiście wiele zależy od okien i kontraktronów (o wiele wygodzniej zamontować w otworze 9,5 mm niż 8 mm.Ale jeśli masz okna plastikowe to nie wiem w czym jest u ciebie problem ale doświadczenie też robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.10.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 [to jaki elektrozawór zastosowaliście na odcięcie gazu ziemnego. Pod adresem który podawałem (menu z lewej, punkt 6) masz zawory gazowe. Najsensowniej byłoby dać jeden na głównym wejściu poza budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.10.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Arm ( mam nadzieje że czegoś nie pokręciłem) kiedyś pisał że montuje tak kontaktrony z rezystorami w oknach że w razie awarii może kontaktron i rezystory wyciągnąć na zewnątrz z ramy okiennej. Tzn że upycha kabelki z rezystorami do środka ramy okiennej. Powiem szczerz że też tak próbowałem ale nic z tego mi nie wyszło. Napiszcie jak to macie zrobione u siebie. Tak pisałem i tak instaluję. Oczywiście wiele zależy od okien i kontraktronów (o wiele wygodzniej zamontować w otworze 9,5 mm niż 8 mm.Ale jeśli masz okna plastikowe to nie wiem w czym jest u ciebie problem ale doświadczenie też robi swoje. Próbowałem przeciągnąć od dołu ramy YTDY 6x0,5 przez otwór 9mm i tutaj już był problem bo nie dało się go bezpiecznie przeciągnąć zwłaszcza że w oknach balkonowych mam teraz poszerzenia dolne o wysokości do 20cm. Przeciągasz cały przewód YTDY czy tylko 2 żyły pod kontaktron. Potem jak miałem zlutowane rezystory w koszulce termokurczliwej to włożenie tego przez otwór 9mm raczej jest nie możliwe rezystory się ułamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.10.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Próbowałem przeciągnąć od dołu ramy YTDY 6x0,5 przez otwór 9mm i tutaj już był problem bo nie dało się go bezpiecznie przeciągnąć zwłaszcza że w oknach balkonowych mam teraz poszerzenia dolne o wysokości do 20cm. Przeciągasz cały przewód YTDY czy tylko 2 żyły pod kontaktron. Potem jak miałem zlutowane rezystory w koszulce termokurczliwej to włożenie tego przez otwór 9mm raczej jest nie możliwe rezystory się ułamią. Zamiast koszulki termokurczliwej polecam wąską, cienką taśmę klejącą np. Scapa. Ścisło zaizolować i wtedy będzie łatwiej ułożyć w profilu. Praktyka czyni mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 22.10.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Arm ( mam nadzieje że czegoś nie pokręciłem) kiedyś pisał że montuje tak kontaktrony z rezystorami w oknach że w razie awarii może kontaktron i rezystory wyciągnąć na zewnątrz z ramy okiennej. Tzn że upycha kabelki z rezystorami do środka ramy okiennej. Powiem szczerz że też tak próbowałem ale nic z tego mi nie wyszło. Napiszcie jak to macie zrobione u siebie. Tak pisałem i tak instaluję. Oczywiście wiele zależy od okien i kontraktronów (o wiele wygodzniej zamontować w otworze 9,5 mm niż 8 mm.Ale jeśli masz okna plastikowe to nie wiem w czym jest u ciebie problem ale doświadczenie też robi swoje. Próbowałem przeciągnąć od dołu ramy YTDY 6x0,5 przez otwór 9mm i tutaj już był problem bo nie dało się go bezpiecznie przeciągnąć zwłaszcza że w oknach balkonowych mam teraz poszerzenia dolne o wysokości do 20cm. Przeciągasz cały przewód YTDY czy tylko 2 żyły pod kontaktron. Potem jak miałem zlutowane rezystory w koszulce termokurczliwej to włożenie tego przez otwór 9mm raczej jest nie możliwe rezystory się ułamią. Przeciagam cały przewód ,ja osobiście nie zakładam koszulek termokurczliwych w tym przypadku tylko izoluję taśmą w pewny sposób tak że jeden rezystor jest za drugim -bez problemu się mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.10.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Napiszcie jak to macie zrobione u siebie. Przede wszystkim rezystory lutuję jeden pod drugim (wzdłuż przewodów), wtedy nie potrzebuję ich izolować jeden od drugiego a całość jest nieco szersza niż same przewody, a przede wszystkim węższa niż sam kontaktron. Można też rezystory między sobą połączyć kawałkiem przewodu, co spowoduje, że całość będzie elastyczna i trudniej doprowadzić do złamania rezystorów. Ja jednak tak nie robiłem - w końcu rezystory w ramie nie będą cały czas pracować, a delikatnie da się jednak je wygiąć w miarę potrzeby. Izoluję potem taśmą samowulkanizującą, co ma swoje wady i zalety - chroni lepiej niż zwykła taśma izolacyjna, ale niestety nie da się jej zdjąć w razie konieczności (pozostaje obcięcie kabelka). Natomiast jeśli coś potrzebujesz przewlec np. przez ramę, to w trudnych przypadkach polecam to zrobić od drugiej strony kawałkiem cienkiego i sztywnego drutu (np. jedna żyła z YDTY) i potem do niego przymocować (np. lutując) docelowy kabel i potem przeciągnąć całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini_dry 22.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Zbychu, zajrzyj proszę do maila.pozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 22.10.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 brałeś oczywiście NO ? NZ (normalnie zamknięte). Co bowiem w sytuacji gdy zabraknie prądu? - zawór się otworzy. Edit: U mnie dodatkowo zawór jest sterowany przez czujki zalania, więc tym bardziej NZ. hmm, może mi się coś poknociło - a czy taki nie ciągnie wtedy non stop prąd? a jeśli tak to ile? Bo jakoś w moich przemyśleniach kiedyś zdyskwalifikowałem z tego powodu ten rodzaj - a może coś mi sie popiep... mówiłem, mówiłem, może i tak - dla mnie było już wtedy za późno dla mnie centrala jest OK oprócz tego że osłabł sygnał antena z lepszym zyskiem? hmm a ta która jest jaki ma? W wawie na giełdzie mają tego mnogo - jaką kupić? Obudowa centrali to opu-3 (plastikowa)? of course kiedyś dzwoniłem do satela w tej sprawie - kazali tak ułożyć antenki i kabelki od nich aby sie nie krzyżowąły i nie zawijały o siebie ciężko trochę bo miejsca mało na tych standardowych uchwytach hem a coś w temacie? plastikowa, plastikowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.10.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Próbowałem przeciągnąć od dołu ramy YTDY 6x0,5 przez otwór 9mm i tutaj już był problem bo nie dało się go bezpiecznie przeciągnąć zwłaszcza że w oknach balkonowych mam teraz poszerzenia dolne o wysokości do 20cm. Przeciągasz cały przewód YTDY czy tylko 2 żyły pod kontaktron. Potem jak miałem zlutowane rezystory w koszulce termokurczliwej to włożenie tego przez otwór 9mm raczej jest nie możliwe rezystory się ułamią. Zamiast koszulki termokurczliwej polecam wąską, cienką taśmę klejącą np. Scapa. Ścisło zaizolować i wtedy będzie łatwiej ułożyć w profilu. Praktyka czyni mistrza A wogóle jest o co walczyć czy zdarzyło się Wam kiedykolwiek wymieniać resytory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 23.10.2009 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 hmm, może mi się coś poknociło - a czy taki nie ciągnie wtedy non stop prąd? a jeśli tak to ile? ..... zdyskwalifikowałem z tego powodu ten rodzaj Ciągnie jak jest załączony, mój 8W. Dla centusiów oczywiście dostępny jest model bezprądowy - z napędem ręcznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts