Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

witam wszystkich oświeconych.

Mam pytanie: czy mając dwie strefy, gdzie część czujek jest przypisana do obu stref można zaprogramować tak aby dla strefy (powiedzmy) nr1 czuwanie czujki załączało się bezzwocznie, a w strefie nr2 - czuwanie zał się ze zwłoką czasową na wej. i wyj.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Arek

Napisz przynajmniej jaką masz centralę

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam intergre 32 i modul GPRS-T2. ....

A jak ustawiłeś opcję "Sterowanie naruszeniem"?

co masz na mysli? Nie jestem instalatorem wiec mowcie do mnie tak zebym zrozumial :lol:

IMHO wyłączanie alarmu SMSem nie jest najlepszym pomysłem. Co zrobisz jak zgubisz telefon lub Ci go ukradną?

Zeby wlaczyc/wylaczyc system to nie wystarczy wyslac tylko sms'a. Aby centrala przyjela zgloszenie to trzeba wyslac wczesniej ustalona (tj zaprogramowana w systemie) tresc. Newet jesli zmieni sie wielkosc liter to system nie przyjmnie takiego sms'a. Jest to rozwiazania w miare bezpieczne. Zreszta jak zgubie telefon to skad zlodziej bedzie wiedzial ze tym telefonem mozna rozbroic alarm? To nie jest rzecz o ktorej rozpowiada sie wszedzie do okola:)

W opcjach lini (82)masz taką zakładkę :sterowanie naruszeniem (wyłaczenie stanem )-spróbuj zmienić.

IMHO wyłączanie alarmu SMSem nie jest najlepszym pomysłem. Co zrobisz jak zgubisz telefon lub Ci go ukradną?

No dobra to po co jest ta opcja? Jak bezpieczniej uzyskać funkcjonalność polegającą na zdalnym sterowaniu systemem. Pytam poważnie, bo też zastanawiam się (już od dość dawna) nad taką opcją.

Ale satel nie pisze że ta opcja w module gsm służy konkretnie do tego celu.

To jak ja wykorzystasz zależy od ciebie, jeśli zdecydujesz się na uzbrajanie systemu -jest to twój wybór (jeśli ktos takiej funkcji potrzebuje to dlaczego nie?) ale raczej nie ustawiam nigdy rozbrojania za pomocą gsm, chociaż zabezpieczenia wydają się wystarczające, naprawdę musiałoby sie nałożyc kilka niesprzyjających okoliczności żeby z tego powodu ktos cię okradł. Ale jeśli będzie awaria modułu gsm ?

No dobra to po co jest ta opcja? Jak bezpieczniej uzyskać funkcjonalność polegającą na zdalnym sterowaniu systemem. Pytam poważnie, bo też zastanawiam się (już od dość dawna) nad taką opcją.

Można włączyć/wyłączyć/sprawdzić stan dzwoniąc do centrali ,po wpisaniu hasła telefonicznego przy użyciu kodów DTMF.

witam wszystkich oświeconych.

Mam pytanie: czy mając dwie strefy, gdzie część czujek jest przypisana do obu stref można zaprogramować tak aby dla strefy (powiedzmy) nr1 czuwanie czujki załączało się bezzwocznie, a w strefie nr2 - czuwanie zał się ze zwłoką czasową na wej. i wyj.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Arek

Napisz przynajmniej jaką masz centralę

...ups...?!? faktycznie, przepraszam bardzo.

Mam INTEGRE 64

Zreszta jak zgubie telefon to skad zlodziej bedzie wiedzial ze tym telefonem mozna rozbroic alarm?

Jeśli kasujesz treść każdego wysłanego SMSa to nie będzie wiedział.

Jeśli jako hasło załączenia alarmu wysyłasz np. "Ala ma kota" a wyłączenia "Ala go kocha" to nie wpadnie na pomysł do czego to można wykorzystać.

Opcja "Sterowanie naruszeniem" wyłączona powoduje że naruszenie wejścia włącza czuwanie do momentu aż nastąpi koniec naruszenia - czyli też nie bardzo.

Można wykorzystać wyjścia GPRS-T2 określone jako "załącz" i "wyłącz" (opisane na str. 15 instrukcji). Tylko tu wracamy do punktu wyjścia: załączasz, tracisz telefon, nie możesz wyłączyć.

Nie lepiej zrobić to jako wejście (80) żeby można było tylko załączać?

Wtedy ta funkcja dla mnie byłaby niepraktyczna, np. dałem ekipie wykończeniowej klucze ale kodów do alarmu nie, dzwonią do mnie że już są, ja zdalnie wyłączam i mogą wejść.

Ale wydaje mi się ze poprzez sterowanie telefoniczne jest bardziej bezpiecznie.

Chociaż bardziej skomplikowane dla użytkownika.

Wtedy ta funkcja dla mnie byłaby niepraktyczna

No to poświęcić jeszcze jedno wejście i zdefiniować jako (81) - tylko wyłączające i ewentualnie dołożyć jednego SMSa zwrotnego typu "GPRS wyłączył alarm".

Klopot w tym ze T-2 ma tylko jedno wyjscie sterujace. I tak zle i tak nie dobrze.

Przed momentem sprawdzalem ustawienie wejscia na 82 i w opcjach "zelezne od wyjscia", ale w takim wypadku zupelnie NIC sie nie dzialo. Nie uzbrajal i nie rozbrajal. Dziala mi tylko opcja NC albo NO.

Ja mam zrobione wg. sposobu jaki znalazłem na elektrodzie.

Jedno z wejść mam zał/wył czuwanie (82) i typ wg. wyjścia (np wyj 3).

Wyjście 3 ustawiamy jaki przekaźnik telefoniczny.

Trzeba dodać/ustawić obecnemu użytkownikowi hasło telefoniczne, i uruchomić opcję sterowanie telefoniczne.

Centrala po odebraniu czeka na hasło, jeśli jest poprawne można sprawdzić stan systemu, włączyć/wyłączyć strefy.

Ja mam zrobione wg. sposobu jaki znalazłem na elektrodzie.

Jedno z wejść mam zał/wył czuwanie (82) i typ wg. wyjścia (np wyj 3).

Wyjście 3 ustawiamy jaki przekaźnik telefoniczny.

Trzeba dodać/ustawić obecnemu użytkownikowi hasło telefoniczne, i uruchomić opcję sterowanie telefoniczne.

Centrala po odebraniu czeka na hasło, jeśli jest poprawne można sprawdzić stan systemu, włączyć/wyłączyć strefy.

Sposob dobry jesli centrala jest podlaczona do linii telefonicznej. W moim przypadku nie wiadomo kiedy tps sa podlaczy telefon wiec pozostaje tylko gsm.

wejscie 82 ustawilem na NO/NC. W zasadzie moge tym samym wlaczyc/wylaczyc alarm, ale sposob ten jest daleki od idealu.

Po pierwsze:

wyglada na to ze manipulator jest "wyzszy w hierarchi" gdyz uzbrojenie alarmu w manipulatorze skutkuje tym, ze sms mi go nie wylacza. Natomiast uzbrojenie alarmu za posrednictwem sms'a nie stanowi przeszkody w rozbrojeniu przez manipulator.

Po drugie:

Jesli wlacze alarm za pomoca sms'a to stan wyjscia w T-2 mi sie odpowiednio zmieni i tak juz pozostaje. Jesli w miedzyczasie alarm rozbroje w manipulatorze to zeby ponownie uzbroic alarm przez sms'a to wpierw bede musial wyslac wiadomosc ktora przywroci stan wyjscia w T-2 do stanu pierwotnego. Czyli jednym slowem trzeba zawsze pamietac, aby nawet po rozbrojeniu alarmu w manipulatorze, tak czy inaczej wyslac sms's rozbrajajacego (i analogocznie w druga strone)

Ta metoda jest do bani. Potrzebuje rozwiazanie, ktore sprawi ze kazda zmiana wyjscia w T-2 spowoduje wlaczenie/wylaczenie alarmu.

O aktualnym stanie alarmu jestem informowany przez sms'a.

Jeśli masz moduł GSM to wszystko robisz przez ten moduł, nie potrzeba linii TP.

Możesz załączyć/wyłączyć niezależnie od tego czym alarm był uzbrojony(klawiaturą czy telefonicznie)

Jeśli ma moduł z bramką (lt1, lt2) a tu jest mowa o T2 który ma wyjście przekaźnikowe.

a tu jest mowa o T2 który ma wyjście przekaźnikowe.

Czyli to co pisałem - wejście (82), opcja "Sterowanie naruszeniem" wyłączona.

Jeden SMS załącza i podtrzymuje przekaźnik, drugi SMS zwalnia przekaźnik. Problemem może być utrata telefonu po załączeniu przekaźnika.

Rozumiem że boisz się że zgubisz telefon, ale wtedy zawsze masz przeciez klawiaturę w domu i możesz z niej wyłączyć.Pozatym czy często gubisz telefon?

Rozumiem że boisz się że zgubisz telefon, ale wtedy zawsze masz przeciez klawiaturę w domu i możesz z niej wyłączyć.Pozatym czy często gubisz telefon?

Daleki jestem od bicia piany :) Po prostu jestem przeciwnikiem wyłączania w ten sposób alarmu, szczególnie gdy sposób ten jest dostępny dla wszystkich domowników (w tym dzieci). Za dużo jest tu niewiadomych - jak opiszesz w telefonie SMS wyłączający czuwanie aby był niezrozumiały dla osoby postronnej, czy kasujesz każdy wysłany SMS, jak przekonasz dziecko że telefonu nie pożycza się każdemu w klasie, w czasie rozboju sprawcy kradną pieniądze, telefony komórkowe i dokumenty.

I tylko o to mi chodzi.