arpl 27.11.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Rozumiem że boisz się że zgubisz telefon, ale wtedy zawsze masz przeciez klawiaturę w domu i możesz z niej wyłączyć.Pozatym czy często gubisz telefon? Daleki jestem od bicia piany Po prostu jestem przeciwnikiem wyłączania w ten sposób alarmu, szczególnie gdy sposób ten jest dostępny dla wszystkich domowników (w tym dzieci). Za dużo jest tu niewiadomych - jak opiszesz w telefonie SMS wyłączający czuwanie aby był niezrozumiały dla osoby postronnej, czy kasujesz każdy wysłany SMS, jak przekonasz dziecko że telefonu nie pożycza się każdemu w klasie, w czasie rozboju sprawcy kradną pieniądze, telefony komórkowe i dokumenty. I tylko o to mi chodzi. Osobiście zawsze odradzam klientom takie rozwiązanie aby wyłaczać system sms,a tym bardziej aby taką mozliwość miały dzieci.Czasami uzywam tego rozwiązania do awaryjnego włączania alarmu.Dla ekip budowlanych najlepsze są kody jednorazowe, dajesz fachowcowi klucze i kod jednorazowy do rozbrojenia a uzbroić można zawsze bez kodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 27.11.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 chcialabym instalację alarmową na już. jestem ze Starych Babic (koło wa-wy) polećcie mi jakiegoś instalatora. nie mam jeszcze tynków, ale już niebawem będą, więc dlatego tak zależy mi na czasie. nie znam się na technice i nie wiem czego chcę, zwierząt w domu nie będzie.pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 27.11.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Tutejszy szaman _ZBYCH_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 27.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Potrzebuję następujących funkcji:1. każdorazowo sms z info o włączeniu/wyłączeniu czuwania alarmu, włamaniu, sabotażu, z info która czujka/strefa została naruszona, info o awarii z opisem jakimś że np. chodzi o zanik napięcia i przejście na zasilanie z aku (nie wiem jakie jeszcze awarie w ogóle rejestruje centrala).2. możliwość wyłączenia/włączenia czuwania alarmu telefonem (sms-em/lub dzwoniąc i wybierając kod tonowo) Oczywiście nie musi to być wszystko opisane szczegółowo, moga być wysyłane sms-em jakieś skrótowe kody (oby jakoś edytowalne). Znalazłem różne moduły: Ropam MGSM, Komfort5 http://www.alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=23029&sid=5508632b oraz Satelowskie GSM-4S, LT-1, LT-2. Czy ktoś może mi wyjaśnić, który jest najlepszy do moich potrzeb, bo po opisach w necie jakoś ciężko mi się połapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solaris5 27.11.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Potrzebuję następujących funkcji: 1. każdorazowo sms z info o włączeniu/wyłączeniu czuwania alarmu, włamaniu, sabotażu, z info która czujka/strefa została naruszona, info o awarii z opisem jakimś że np. chodzi o zanik napięcia i przejście na zasilanie z aku (nie wiem jakie jeszcze awarie w ogóle rejestruje centrala). 2. możliwość wyłączenia/włączenia czuwania alarmu telefonem (sms-em/lub dzwoniąc i wybierając kod tonowo) Oczywiście nie musi to być wszystko opisane szczegółowo, moga być wysyłane sms-em jakieś skrótowe kody (oby jakoś edytowalne). Znalazłem różne moduły: Ropam MGSM, Komfort5 http://www.alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=23029&sid=5508632b oraz Satelowskie GSM-4S, LT-1, LT-2. Czy ktoś może mi wyjaśnić, który jest najlepszy do moich potrzeb, bo po opisach w necie jakoś ciężko mi się połapać. Mam to wszystko (może poza wyłączaniem czuwania ) , o czym piszesz, zrealizowane na GSM-4S. Centralę łączysz z tym modułem 4 żyłowym przewodem plus zasilanie i możesz wysyłać prawie nieograniczoną liczbę całkiem długich sms, które definiujesz w samej centrali. Oprócz standardowych np. alarmów z wejść, fajne są sms informujące o stanie wyjść. Z opisu widzę, że LT-1 i LT2 też mają konwersję komunikatów PAGER (DTMF) na SMS, więc pewnie komunikaty będą szły równie dobrze, natomiast do sterowania z Twojej komórki moduł będzie musiał mieć wyjścia do podłączenia z wejściami centrali i tu GSM-4S jest chyba bezkonkurencyjny. Tylko ta cena ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solaris5 27.11.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Potrzebuję następujących funkcji: 1. każdorazowo sms z info o włączeniu/wyłączeniu czuwania alarmu [...] Przyjąłem milcząco, że masz centralę Satel Integra lub CA64, nie wiem dlaczego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 27.11.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Potrzebuję następujących funkcji: 1. każdorazowo sms z info o włączeniu/wyłączeniu czuwania alarmu, włamaniu, sabotażu, z info która czujka/strefa została naruszona, info o awarii z opisem jakimś że np. chodzi o zanik napięcia i przejście na zasilanie z aku (nie wiem jakie jeszcze awarie w ogóle rejestruje centrala). 2. możliwość wyłączenia/włączenia czuwania alarmu telefonem (sms-em/lub dzwoniąc i wybierając kod tonowo) Oczywiście nie musi to być wszystko opisane szczegółowo, moga być wysyłane sms-em jakieś skrótowe kody (oby jakoś edytowalne). Znalazłem różne moduły: Ropam MGSM, Komfort5 http://www.alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=23029&sid=5508632b oraz Satelowskie GSM-4S, LT-1, LT-2. Czy ktoś może mi wyjaśnić, który jest najlepszy do moich potrzeb, bo po opisach w necie jakoś ciężko mi się połapać. Jeśli nie potrzebujesz sterować centrali sms to w zupełności wystarczy Lt1 satela.Jeśli dojdzie sterowanie to GSM-4s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 28.11.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Przez LT-1S też można sterować telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 28.11.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Przez LT-1S też można sterować telefonicznie. Tak tylko trzeba zapamiętać pip pip , ja pisałem o sterowaniu sms-ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 28.11.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Jak prawidlowo zamontowac kontraktony ? W ktorym miejscu powinny byc ? Ponizej przekroj ramy okna. http://images48.fotosik.pl/231/495528d4095955ecmed.jpg Fantom http://www.arm.pl/foty/kntprofil.JPG ja bym dał w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 28.11.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Jeśli nie potrzebujesz sterować centrali sms to w zupełności wystarczy Lt1 satela.Jeśli dojdzie sterowanie to GSM-4s Tzn. Chcę jakoś sterować, ale może być to na zasadzie normalnego zadzwonienia i wpisania czegoś/jakiegoś kodu tonowo, jeśli to jest możliwe. Przez LT-1S też można sterować telefonicznie. Tak tylko trzeba zapamiętać pip pip , ja pisałem o sterowaniu sms-ami No tak pip, pip - może jakiś mało kumaty jestem, ale prosiłbym o kilka słów wyjaśnienia ) ooo cooo choodzi. Wygląda, że 4S byłby najlepszy, tak? W pierwszym lepszym sklepie internetowym: LT-1S 670zł, LT-2S 720zł, GSM 4S 850zł - to nie jest tak duża różnica, więc jedyny sporo tańszy jest ten Moduł Gsm KOMPAKT 5 - 412zł. Tylko doradźcie czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.11.2009 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 no to jeśli G4s kosztuje 850 to co by nie mówić o Integrze WRL to ja za swoją dałem 1140no ale potwierdzam że mi zaszwankował moduł gsm - jest w serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.11.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Jak prawidlowo zamontowac kontraktony ? W ktorym miejscu powinny byc ? Ponizej przekroj ramy okna. Fantom http://www.arm.pl/foty/kntprofil.JPG ja bym dał w tym miejscu. Serdeczne dzieki. Sprawdze na budowie jak to wyglada. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 29.11.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Jeśli nie potrzebujesz sterować centrali sms to w zupełności wystarczy Lt1 satela.Jeśli dojdzie sterowanie to GSM-4s Tzn. Chcę jakoś sterować, ale może być to na zasadzie normalnego zadzwonienia i wpisania czegoś/jakiegoś kodu tonowo, jeśli to jest możliwe. Przez LT-1S też można sterować telefonicznie. Tak tylko trzeba zapamiętać pip pip , ja pisałem o sterowaniu sms-ami No tak pip, pip - może jakiś mało kumaty jestem, ale prosiłbym o kilka słów wyjaśnienia ) ooo cooo choodzi. Wygląda, że 4S byłby najlepszy, tak? W pierwszym lepszym sklepie internetowym: LT-1S 670zł, LT-2S 720zł, GSM 4S 850zł - to nie jest tak duża różnica, więc jedyny sporo tańszy jest ten Moduł Gsm KOMPAKT 5 - 412zł. Tylko doradźcie czy warto. co do sterowania telefonicznego to przeczytaj sobie ten dział w instrukcji satela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 30.11.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Jeśli nie potrzeba sterowania, to należy też rozważyć GPRS-T1. Mam go i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.12.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jak prawidlowo zamontowac kontraktony ? W ktorym miejscu powinny byc ? Ponizej przekroj ramy okna. ..... Fantom ..... ja bym dał w tym miejscu. A poleci ktos jeszcze jakies konkretne modele kontraktonow ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Małe pytanko dotyczące czujki Siemens'a IR120C http://www.nordserwis.pl/pics/ir120.jpg - "test chodzenia" i wejście sterujące "4" - test chodzenia - czyli jak rozumiem sygnalizacja świecenia diodą aktywowana podczas poruszania się w strefie chronionej przez czujkę - czyli podczas łażenia pod czujką / system nie w dozorze / naruszenie strefy - zaświecenie się diody - tak ? Wejście "4" - do czego ono służy ?? , jakie może być jego zastosowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Wejścia to steruje zdalnie testem chodzenia. Domyślnie podanie 0V wyłącza test (można zmienić polaryzację za pomocą DIP switch'a). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.12.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Wejścia to steruje zdalnie testem chodzenia. Domyślnie podanie 0V wyłącza test (można zmienić polaryzację za pomocą DIP switch'a). Fabrycznie jest podane 12V / DIP switch "1" w pozycji off / - czyli test chodzenia włączony . Dziękuję - tak właśnie myślałem ale jakoś miałem problem ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.12.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Fabrycznie jest podane 12V / DIP switch "1" w pozycji off / - czyli test chodzenia włączony . Dokładnie tak. Jak przełączysz polaryzację, to wyłączysz test (oczywiście bez podłączania czegokolwiek do wejścia). Co do wykorzystania - nie wiem, nic nie przychodzi mi do głowy. No może tylko podłączenie pod jakieś wyjście i sterując tym wyjściem można sobie testować podczas regulacji czułości itp. Po regulacji wyłączyć test przełączając wejście i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts