pablitoo 01.12.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Kurcze - mała dygresja do IRUM20 i całej czujki IR120C - przy zastosowaniu IRUM20 - kapa totalna - nie da się wprowadzić kabla do wnętrza czujki przez wnętrze uchwytu - tak żeby kabel nie był widoczny z zewnątrz ... - kabel można wprowadzić do czujki tylko z zewnątrz , poza uchwytem - więc będzie widoczny ... - ekhhhh - taki wypas czujka i taka kapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.12.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jak prawidlowo zamontowac kontraktony ? W ktorym miejscu powinny byc ? Ponizej przekroj ramy okna. ..... Fantom ..... ja bym dał w tym miejscu. A poleci ktos jeszcze jakies konkretne modele kontraktonow ? Fantom Najbardziej popularne są Bosch c-mini ostatnio. Jak będziesz potrzebował to odezwij się na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.12.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Fabrycznie jest podane 12V / DIP switch "1" w pozycji off / - czyli test chodzenia włączony . Dokładnie tak. Jak przełączysz polaryzację, to wyłączysz test (oczywiście bez podłączania czegokolwiek do wejścia). Co do wykorzystania - nie wiem, nic nie przychodzi mi do głowy. No może tylko podłączenie pod jakieś wyjście i sterując tym wyjściem można sobie testować podczas regulacji czułości itp. Po regulacji wyłączyć test przełączając wejście i tyle. Dokładnie tak, w codziennym uzytkowaniu ledy masz wyłączone ,a w momencie testów czujek włączasz je przez wyjście centrali i sprawdzasz, nie trzeba biegac od czujki do czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.12.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Kurcze - mała dygresja do IRUM20 i całej czujki IR120C - przy zastosowaniu IRUM20 - kapa totalna - nie da się wprowadzić kabla do wnętrza czujki przez wnętrze uchwytu - tak żeby kabel nie był widoczny z zewnątrz ... - kabel można wprowadzić do czujki tylko z zewnątrz , poza uchwytem - więc będzie widoczny ... - ekhhhh - taki wypas czujka i taka kapa I cena uchwytu tez jak na kawałek plastiku spora, ale idealnie pasuje uchwyt od czujników elmesa, chociaż jest trochę mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.12.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 (...) Dokładnie tak, w codziennym uzytkowaniu ledy masz wyłączone ,a w momencie testów czujek włączasz je przez wyjście centrali i sprawdzasz, nie trzeba biegac od czujki do czujki. Czyli podczas normalnego użytkowania dioda led w czujce nie sygnalizuje naruszeń strefy chronionej / jak system nie jest w dozorze / ? Niezależnie od ustawienia DIP switcha "1" ?? Generalnie zależy mi na tym aby dioda w czujce zaświecała się podczas wejścia w obszar chroniony - taka sygnalizacja że czujka działa - np jak w czujkach DSC EC301 lub w innych gdzie można załaczyć sygnalizację diody ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.12.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 (...) Dokładnie tak, w codziennym uzytkowaniu ledy masz wyłączone ,a w momencie testów czujek włączasz je przez wyjście centrali i sprawdzasz, nie trzeba biegac od czujki do czujki. Czyli podczas normalnego użytkowania dioda led w czujce nie sygnalizuje naruszeń strefy chronionej / jak system nie jest w dozorze / ? Niezależnie od ustawienia DIP switcha "1" ?? To, co napisał arm.pl dotyczyło wykorzystania wejścia '4'. Jeśli nie masz podłączone do tego wejścia nic, zmieniając polaryzację załączasz lub wyłączasz test chodzenia. Domyślnie włączony. Możesz natomiast podłączyć do wejścia '4' kabelek z wyjścia centrali i nim sterować czy chcesz mieć test włączony, czy nie. Przykładowe zastosowanie: normalnie test wyłączony, jak chcesz zrobić test - zmieniasz stan wyjścia centrali i test działa. Mam nadzieję że teraz wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.12.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 (...) To, co napisał arm.pl dotyczyło wykorzystania wejścia '4'. Jeśli nie masz podłączone do tego wejścia nic, zmieniając polaryzację załączasz lub wyłączasz test chodzenia. Domyślnie włączony. Możesz natomiast podłączyć do wejścia '4' kabelek z wyjścia centrali i nim sterować czy chcesz mieć test włączony, czy nie. Przykładowe zastosowanie: normalnie test wyłączony, jak chcesz zrobić test - zmieniasz stan wyjścia centrali i test działa. Mam nadzieję że teraz wszystko jasne. No tak - wszystko jasne - jakiś takiś zamroczony jestem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 03.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Należy pisać na adres: [email protected] Tak i napisałem ale jak 14 listopada odpowiedział automat: Twoja wiadomość została przekazana do Tomasza Warakomskiego z działu technicznego. Doloży on wszelkich starań aby udzielić jak najszybszej i kompetentnej odpowiedzi. To do dzisiaj żadnej odpowiedzi. Na urlopie wszyscy czy co? Jest odpowiedź, wygląda co prawda na standardową odpowiedź nr 1 ale już wiem na czym stoję: Niestety nie ma możliwości resetu wyjść BI Niestety ograniczeniem tutaj jest wielkość pamięci potrzebnej dla programu. Nie ma możliwości powiększenia jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.12.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Jak prawidlowo zamontowac kontraktony ? W ktorym miejscu powinny byc ? Ponizej przekroj ramy okna. ..... Fantom ..... ja bym dał w tym miejscu. A poleci ktos jeszcze jakies konkretne modele kontraktonow ? Fantom Najbardziej popularne są Bosch c-mini ostatnio. Jak będziesz potrzebował to odezwij się na priva. A cos spolaryzowanego ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icebounder 03.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam wszystkich jestem nowy:), bardzo przydałoby nam się na budowie bezprzewodowy cichy alarm. Czujka i odbiornik w domu w którym aktualnie mieszkamy. odległość w linii prostej to ok 150m (otwarta przestrzeń). ale na allegro te alarm/dzwonek czy alarm z powiadomieniem na pager które są w przystępnej cenie - ok 60zł mają zasięg ok 100m(otwarta przestrzeń). http://www.allegro.pl/item829255281_czujnik_ruchu_bezprzewodowy_z_powiad_na_pager.html Może mi ktoś pomóc? myślałem o powiadomieniu gps ale to drogie i abonament.a te porządniejsze alarmy są na 230V a w zimie nie będziemy mieli prądu na budowie... Są takie zestawy tylko o lepszym zasięgu?Z góry thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.12.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Polecicie jeszcze jakies czujki inercyjne na okna ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 03.12.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Jak prawidlowo zamontowac kontraktony ? W ktorym miejscu powinny byc ? Ponizej przekroj ramy okna. ..... Fantom ..... ja bym dał w tym miejscu. A poleci ktos jeszcze jakies konkretne modele kontraktonow ? Fantom Najbardziej popularne są Bosch c-mini ostatnio. Jak będziesz potrzebował to odezwij się na priva. A cos spolaryzowanego ? Fantom Alarmtech MC370 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 03.12.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witam wszystkich jestem nowy:), bardzo przydałoby nam się na budowie bezprzewodowy cichy alarm. Czujka i odbiornik w domu w którym aktualnie mieszkamy. odległość w linii prostej to ok 150m (otwarta przestrzeń). ale na allegro te alarm/dzwonek czy alarm z powiadomieniem na pager które są w przystępnej cenie - ok 60zł mają zasięg ok 100m(otwarta przestrzeń). http://www.allegro.pl/item829255281_czujnik_ruchu_bezprzewodowy_z_powiad_na_pager.html Może mi ktoś pomóc? myślałem o powiadomieniu gps ale to drogie i abonament.a te porządniejsze alarmy są na 230V a w zimie nie będziemy mieli prądu na budowie... Są takie zestawy tylko o lepszym zasięgu? Z góry thx Musisz popatrzeć na Allegro, ten czujnik raczej nie nadaje się do zabezpieczenia domu, czas działania bateri 2 lata -raczej w to nie wierzę w tym przypadku. Spróbuj się zastanowić nad użyciem kilku czujek od normalnego alarmu które potem sobie podłaczycz do własciwej centrali alarmowej. Proponuję do przesyłania informacji użyć radiolini np elmes albo Gorke. Możesz to wszystko podłaczyć do 12v akumulatora i co jakiś czas go doładować. Rozwiązanie gsm tez nie musi byc drogie: Satel T2 ma proste funkcje centralki alarmowej , razem z anteną bedzie kosztował około 400 zł a zamiast abonamentu wkładasz kartę Play doładowujesz 20 zł i masz kartę aktywną rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 03.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Polecicie jeszcze jakies czujki inercyjne na okna ? Fantom Texecom Impaq lub satel Vd1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 03.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Należy pisać na adres: [email protected] Tak i napisałem ale jak 14 listopada odpowiedział automat: Twoja wiadomość została przekazana do Tomasza Warakomskiego z działu technicznego. Doloży on wszelkich starań aby udzielić jak najszybszej i kompetentnej odpowiedzi. To do dzisiaj żadnej odpowiedzi. Na urlopie wszyscy czy co? Jest odpowiedź, wygląda co prawda na standardową odpowiedź nr 1 ale już wiem na czym stoję: Niestety nie ma możliwości resetu wyjść BI Niestety ograniczeniem tutaj jest wielkość pamięci potrzebnej dla programu. Nie ma możliwości powiększenia jej. To dziwne poniewaz w opcjach sterowania klawiaturą (konfiguracjia kod+ strzałka) taka możliwość jest. Mam być w u nich niedługo to ich pomęcze na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icebounder 04.12.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam wszystkich jestem nowy:), bardzo przydałoby nam się na budowie bezprzewodowy cichy alarm. Czujka i odbiornik w domu w którym aktualnie mieszkamy. odległość w linii prostej to ok 150m (otwarta przestrzeń). ale na allegro te alarm/dzwonek czy alarm z powiadomieniem na pager które są w przystępnej cenie - ok 60zł mają zasięg ok 100m(otwarta przestrzeń). http://www.allegro.pl/item829255281_czujnik_ruchu_bezprzewodowy_z_powiad_na_pager.html Może mi ktoś pomóc? myślałem o powiadomieniu gps ale to drogie i abonament.a te porządniejsze alarmy są na 230V a w zimie nie będziemy mieli prądu na budowie... Są takie zestawy tylko o lepszym zasięgu? Z góry thx Musisz popatrzeć na Allegro, ten czujnik raczej nie nadaje się do zabezpieczenia domu, czas działania bateri 2 lata -raczej w to nie wierzę w tym przypadku. Spróbuj się zastanowić nad użyciem kilku czujek od normalnego alarmu które potem sobie podłaczycz do własciwej centrali alarmowej. Proponuję do przesyłania informacji użyć radiolini np elmes albo Gorke. Możesz to wszystko podłaczyć do 12v akumulatora i co jakiś czas go doładować. Rozwiązanie gsm tez nie musi byc drogie: Satel T2 ma proste funkcje centralki alarmowej , razem z anteną bedzie kosztował około 400 zł a zamiast abonamentu wkładasz kartę Play doładowujesz 20 zł i masz kartę aktywną rok. A czujki? dowolne? Skąd mam wiedzieć czy podejdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enty 04.12.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 "podejdą dowolne" takie same jak stosuje się np do central przewodowych chociażby satela, Tylko może weź dualne abyś nie został specjalistą w sprincie na 150m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znajomy 05.12.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam Chcaiłbym zapytac czy taki zestaw bedzie dobrym i kompatybilnym rozwiazaniem Dom z użytkowym podaszem + garaż z przejsciem do budynku. Całość podzielona na 2 strefy, dół z garażem i piętro na noc. W sumie 7 czujników Siemens IR 120 tam gdzie mój mały pies ma dostęp po opuszczeniu domu + 2 sztuki PIR (garaż,przedsionek) + 1 dualna czujka kotłownia opalana weglem. Do tego oczywiscie jeszcze jakis czujnik dymu na kotłownie i kuchnie (kuchnia bez gazu) Centrala: Integra 64 lub zastanawiam się czy warto WRL 128 (jesli zrobie na INT64 to i tak chce miec moduł GSM,centrala napewno bardziej przyszłosciowa) Manipulatory: KLCD x2 jeden na wejscie do budynku + drugi w garazu (aby uzbroic górę + doł . Na piętrze strefowa klawiatura (uzbrojenie na noc strefy parteru z garażem) Do tego oczywiscie syrena zewnętrzna ledowa + wewnetrzna+akumulator 18ah+obudowa,antenki gsm, Na wejsciu do budynku(przedsionek) chcę zrobić opóznienie na czujce PIR , i tak samo w garażu czujka PIR z opóżnieniem.Połączenia czujek 2EOL. I pytanie czy bedzie to działało sprawnie i bez problemowo ???\ Pozdrawiam i czekam na krytyke bo pochwał się nie spodziewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.12.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Polecicie jeszcze jakies czujki inercyjne na okna ? Fantom Texecom Impaq lub satel Vd1 Widze, ze to ogolnie duze urzadzonka sa. Nie mam miejsca aby jes wstawic posrodku okna (za waska), ale nawet gdybym mial to raczej okna nie zdobia. Czy moges smailo umiescici je posrodku w poziomie ale na samej gorze lub na samym dole okna (najwieksze 1,5 x 1,5 m)? Ma ktos moze zdjecia z zamontowanymi takimi czujkami ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icebounder 05.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Dobra, szkoda kasy na alarmy warte 100zł, jak już kupować to konkretny, co myślicie o takim: - ok 8 czujek na baterie -centralka/moduł z powiadomieniem na 3numery tel. ma dzwonić a nie wysyłać sms. (bez kabelka - wkładam karte sim od PLAY i już) -akumulator min 7Ah -centralka i akumulator w obudowie na klucz -funkcje antysabotażowe tam gdzie się je stosuje np zamek od obudowy -powiadomienie na tel o niskim poziomie energii w akumulatorze/czujkach -2 syreny (głosowe+wizualne) 2 syreny zwykle połączone są kablem zasilającym do akumulatora prawda? a gdyby obudowę z centralką/modułem i akumulatorem ukryć na strychu? (mam piwnice parter poddasze strych) pytanie tylko czy czujki z piwnicy będą miały łączność z tak oddaloną centralką? -coś słyszałem o manipulatorze ale nie wiem czy to konieczne...? A funkcja ignorowania małych obiektów do 15 kg to dobre wyjście? Jakieś sugestie lub zastrzeżenia odnośnie tego alarmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts