_ZBYCH_ 17.04.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 1. Dlaczego kontaktrony nie czerpią prądu z centrali? Skąd zatem? Kontaktron jest elementem pasywnym, czyli nie potrzebują prądu do działania . Stąd też wynika nazewnictwo: - czujnik - element pasywny (np. kontaktron) - czujka - element aktywny zawierający czujnik (np. czujka inercyjna) To tylko taki szczegół 2. Liczbę czujników zawyżają właśnie kotaktrony, bo w przypadku okien dwuskrzydłowych idą po dwa, samych czujników zbicia szyby lub ruchu (jeszcze się wahamy w co 'wejść") będzie niewiele, bo wystarczy u nas jeden na pomieszczenie a chyba nie w każdym je zamontujemy (zwłaszcza ruchu, przez wzgląd na zwierzęta). Samych linii nie powinno być więcej jak do 30, licząc razem z kontaktronami. Zatem powinno wystrczyć miejsca i zasilania w centrali. Jeszcze poczytam link od thalex...Dzięki! Przy oknach dwuskrzydłowych oba kontaktrony pracują na wspólnej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.04.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Gdzie najlepiej zomontować odbiornik? Z dala od dużych elementów metalowych. Najlepiej jak najwyżej (pod warunkiem, że dach nie jest kryty blachą). Ale nie zawsze jest to krytyczny wymóg bo np można odbiornik zabudować w obudowie centralki alarmowej a wyprowadzić poza obudowę tylko przewód antenki. Oczywiście zmniejszy się nieco zasięg. Nie tylko zmniejszy zasięg, ale również ukierunkuje odbiór (metalowa obudowa zadziała jak reflektor). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 17.04.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Gdzie najlepiej zomontować odbiornik? Z dala od dużych elementów metalowych. Najlepiej jak najwyżej (pod warunkiem, że dach nie jest kryty blachą). Ale nie zawsze jest to krytyczny wymóg bo np można odbiornik zabudować w obudowie centralki alarmowej a wyprowadzić poza obudowę tylko przewód antenki. Oczywiście zmniejszy się nieco zasięg. Nie tylko zmniejszy zasięg, ale również ukierunkuje odbiór (metalowa obudowa zadziała jak reflektor). A to już będzie nawet zaletą bo ja wracam do domu zawsze od strony frontowej a ewentualnie złodziej który ukradł pilota raczej wchodzi od strony przeciwnej i jemu polot nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.04.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 http://www.zbychdom.republika.pl/icon/miki.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 17.04.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Ponownie ja. Zapamiętałam z tego wątku, że czujka zbicia szyby ma zasięg 7-9m. Dlaczego zatem facet od firmy ochroniarskiej upiera się, że mają być nad oknem? Nie wiemy jeszcze jaką użyć czujkę: ruchu czy zbicia szyby, ale czy to ma jakieś znaczenie na etapie kładzenia kabli? To znaczy chodzi o umieszczenie czujki w pomieszczeniu. Jeżeli wybiorę róg pokoju z którego 'widać' obydwa okna i tam umieszczę kabelek, to mogę go wykorzystać do czujki ruchu albo zbicia szyby? I jeszcze: zastanawiamy się wciąż nad czujką inercyjną. Gdzie umieścić końcówkę kabelka? Np. w oknie dwuskrzydłowym: po środku słupka? Wszyscy 'alarmowcy' proponują nam kotłownię na miejsce centrali. A co jeżeli zrezygnujemy z pieca gazowego (koszty) na rzecz coś bardziej stałego (drewno)? Czy to nie wpłynie na działanie alarmu? Jeden gość chciał umieszczać centralę na strychu, ale jest on nieocieplony a tu było info, że strych odpada. O rany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.04.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Ponownie ja. Zapamiętałam z tego wątku, że czujka zbicia szyby ma zasięg 7-9m. Dlaczego zatem facet od firmy ochroniarskiej upiera się, że mają być nad oknem? Upiera się , a ma jakieś praktyczne doświadczenie, czy to czyste asekuranctwo? Nie wiemy jeszcze jaką użyć czujkę: ruchu czy zbicia szyby, ale czy to ma jakieś znaczenie na etapie kładzenia kabli? To znaczy chodzi o umieszczenie czujki w pomieszczeniu. Jeżeli wybiorę róg pokoju z którego 'widać' obydwa okna i tam umieszczę kabelek, to mogę go wykorzystać do czujki ruchu albo zbicia szyby? Generalnie tak (jeśli zasięg czujki jest odpowiedni). Podkreślam, że każda czujka musi być przetestowana! Czujkę ruchu można przetestować bez narzędzi, ale do testowania akustycznej czujki zbicia szyby wymagany jest specjalny tester. Upewnij się, czy Twoi instalatorzy takowy tester posiadają. I jeszcze: zastanawiamy się wciąż nad czujką inercyjną. Gdzie umieścić końcówkę kabelka? Np. w oknie dwuskrzydłowym: po środku słupka? Tak. Wszyscy 'alarmowcy' proponują nam kotłownię na miejsce centrali. A co jeżeli zrezygnujemy z pieca gazowego (koszty) na rzecz coś bardziej stałego (drewno)? Czy to nie wpłynie na działanie alarmu? Jeden gość chciał umieszczać centralę na strychu, ale jest on nieocieplony a tu było info, że strych odpada. O rany... Kotłownia nie jest złym miejscem na centralę (niezależnie od typu kotła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 17.04.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Zbych! Wielkie dzięki! Za informację i .. cierpliwość w tłumaczeniu oczywistego ignorantce i technicznemu antytalenciu! Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.04.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Zbych! Wielkie dzięki! Za informację i .. cierpliwość w tłumaczeniu oczywistego ignorantce i technicznemu antytalenciu! Pozdrowienia! Każdy z nas jest ignorantem i antytalentem, tylko że każdy w innej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 17.04.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witam wszystkich ponownie po wolnym Na wstepieodniose sie do obszru jaki obejmuje czujnik zbicia szyby: - DG50(DSC) zasieg max 10x10m a min to 3x3m - AC100(DSC) zasieg max 7,6m reaguje na szyby zwykle,laminowane, hartowane, zbrojone, klejone tak podaje producent Co do ustyuowania czujnika zbicia szyby ponizej zamieszcam fragment instrukcji i tam widac jak powinno sie dobrac lokalizacje czujnika aby najlepiej spelniał swoja role Co do czujnika inercyjego sadze ze lepiej wyprowdzic kabel na srodkowym słupku gdyz złodziej bedzie starał sie o dobranie sie do czesci klamkowej aby ostatecznie mozna bylo otworzyc okno ale moge sie mylic Na centralke zawsze sie wybiera pomieszcze raczej nie dostepne dla osob obcych a w przypadku kotłowni to zawsze beda istanily mozliwosci ze beda sie tam krecic serwisanci ktorzy zawsze beda mogli ocenic co jest za system i bardziej sie przyjrzec. Po drugie na miejsce centrali zawsze powinno sie wybierac pomieszczenie bez okien a moim zdaniem najlepiej na takie miejsce by sie nadawala garderoba. Obudowa jest mala estetyczna a po drugie nikt obcy nie bedzie tam nigdy zagladał. Ale to tylko moje spostrzezenia i napewno jak bede zabezpieczał dom to tym beda sie kierował. Co do radiolini to nie radze stosowac tego sposobu lepiej wtpuscic kabel w garazu i pozostawic go zaizolowanym a za pewien czas kupic dodatkowa klawiature i zamontowac zaden problem. Chyba zbyt duzym wydatkiem nie bedzie kilka metrow kabla ulozonych dodatkowo tym bardziej ze w rozrachunku ogolnym praktycznie nie bedzie to odczuwalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 17.04.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witam wszystkich ponownie po wolnym Na wstepieodniose sie do obszru jaki obejmuje czujnik zbicia szyby: - DG50(DSC) zasieg max 10x10m a min to 3x3m - AC100(DSC) zasieg max 7,6m reaguje na szyby zwykle,laminowane, hartowane, zbrojone, klejone tak podaje producent A ja powtarzam, każda czujka po montażu musi być przetestowana. Co Ci z zasięgów katalogowych, jak wystarczy powiesić ciężkie, grube zasłony i już cały misterny plan... Co do ustyuowania czujnika zbicia szyby ponizej zamieszcam fragment instrukcji i tam widac jak powinno sie dobrac lokalizacje czujnika aby najlepiej spelniał swoja role Nic nie widać, ale jak by instruktażowo nie dobierać miejsca montażu - patrz powyżej... Co do czujnika inercyjego sadze ze lepiej wyprowdzic kabel na srodkowym słupku gdyz złodziej bedzie starał sie o dobranie sie do czesci klamkowej aby ostatecznie mozna bylo otworzyc okno ale moge sie mylic Saper myli się tylko raz... Po co te dywagacje Na centralke zawsze sie wybiera pomieszcze raczej nie dostepne dla osob obcych a w przypadku kotłowni to zawsze beda istanily mozliwosci ze beda sie tam krecic serwisanci ktorzy zawsze beda mogli ocenic co jest za system i bardziej sie przyjrzec. Po drugie na miejsce centrali zawsze powinno sie wybierac pomieszczenie bez okien a moim zdaniem najlepiej na takie miejsce by sie nadawala garderoba. Obudowa jest mala estetyczna a po drugie nikt obcy nie bedzie tam nigdy zagladał. Ale to tylko moje spostrzezenia i napewno jak bede zabezpieczał dom to tym beda sie kierował. A co osobom postronnym powie biała skrzynka? Czy na podstawie białej skrzynki można ocenić jaki system jest zamontowany w obiekcie? Chyba dużo więcej mówi klawiatura przy wejściu... Co im da zlokalizowanie centrali alarmowej? Piszesz, że "obudowa jest mało estetyczna", hmm, a kotłownia jest bardziej estetyczna? hudini - ile lat pracujesz w tej branży i na jakim stanowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banasr 19.04.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Witam.Małe pytanko do ZBYCHA. Jakie kontraktony wpuszczane w ramę dotyczy okien plastikowych byś polecił i czy może posiadasz jakieś namiary na internetowy sklep gdzie można takie cuda kupić.Pozdrawiambanasr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 19.04.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 nie męczcie tak _ZBYCHA_ http://www.zbychdom.republika.pl/kontaktron/1 http://www.satel.pl/images/produkty_foto/kontaktrony.jpg http://www.satel.pl/images/produkty_foto/k3_1.jpg http://www.satel.pl/images/produkty_foto/k1_1.jpg Właśnie niedawno opisywałem problem montażu czujnika w profilu tego typu. Wszystko jest jeszcze proste jeśli nie ma okucia WK2 lub WK3. http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/_baron1.jpg Jesli mamy okucie WK 2 lub WK 3, to zajmuje ono miejsce na montaż magnesu i trzeba dokupić neodymowe magnesy, o takie: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/magnes.jpg i przykręcać je wkrętem tak: http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/_baron2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banasr 19.04.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 No zdjęcia cudowne, ale sprawy montażu już sobie oblukałem, a wolał bym montować coś co nie sprawia w użytkowaniu kłopotów i dlatego pytam speców o dobry model kontaktrona. Może Thales cuś zaproponuje, albo inny spec od systemów alarmowych.Posdroffkabanasr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 19.04.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 No zdjęcia cudowne, ale sprawy montażu już sobie oblukałem, a wolał bym montować coś co nie sprawia w użytkowaniu kłopotów i dlatego pytam speców o dobry model kontaktrona. Może Thales cuś zaproponuje, albo inny spec od systemów alarmowych. Posdroffka banasr może stróża kup nic więcej mi do głowy nie przychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 19.04.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 do mnie to fotki przemawiają, jak widzę to zaraz wiem, co i jak, no i nie muszę kolejnego pytania zadawać jak dokładnie montwać kontraktrony, bo już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 19.04.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 mam już parę doświadczeń na temat tego, co wzbudza różne czujki (fałszywe alarmy) - inercyjne - spuszczenie klapy sedesowej z hukiem (dodam, że czujka nie była zamocowana na kiblu, tylko na oknie powyżej) - zbicia szyby - tą z kolei wzbudza wojna na poduszki (trzeba mieć pewnie odpowiednie poduszki - generujące niskie dźwięki - ja miałem) Etam, pokiełbasiło się Tobie To akustyczna czujka zadziałała na upadek ciężkiej klapy na sedes, a zapewne inercyjna zadziałała na uderzenie poduszką... Bez obrazy, ale akurat było tak, jak mówię (sprawdzałem, wierz mi). Nie będę tu publicznie wyłuszczał, bo po co mam mówić co gdzie mam w domu, rozumiesz... Jeśli to dla Ciebie ważne, to wpadnij to ci zademonstruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.04.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Wróg czuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 19.04.2005 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 pssst - nie rozgaduj co ja mam i gdzie - szybko wykasuj, to co napisałeś- pogadamy jak wpadniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyś - 20.04.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Poradźcie, gdzie trzymać kluczyki do klamek okiennych, tak aby zawsze były pod ręką, nie ginęły, a jednocześnie nie ułatwiały włamania. Może mogą być zawieszone na klamce? Wtedy są pod ręką i nie giną, ale może sposób ten ułatwi otworzenie okna osobom niepowołanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 20.04.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Na zdjęciach powyżej widzę czujkę IMPAQ Plus zamontwoaną na środkowym słupku. Czy montuje się ją w dolnej części okna (tak jak na zdjęciu) czy w górnej, czy też zasadniczo nie gra to roli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts