arpl 06.12.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Chcaiłbym zapytac czy taki zestaw bedzie dobrym i kompatybilnym rozwiazaniem Dom z użytkowym podaszem + garaż z przejsciem do budynku. Całość podzielona na 2 strefy, dół z garażem i piętro na noc. W sumie 7 czujników Siemens IR 120 tam gdzie mój mały pies ma dostęp po opuszczeniu domu + 2 sztuki PIR (garaż,przedsionek) + 1 dualna czujka kotłownia opalana weglem. Do tego oczywiscie jeszcze jakis czujnik dymu na kotłownie i kuchnie (kuchnia bez gazu) Centrala: Integra 64 lub zastanawiam się czy warto WRL 128 (jesli zrobie na INT64 to i tak chce miec moduł GSM,centrala napewno bardziej przyszłosciowa) Manipulatory: KLCD x2 jeden na wejscie do budynku + drugi w garazu (aby uzbroic górę + doł . Na piętrze strefowa klawiatura (uzbrojenie na noc strefy parteru z garażem) Do tego oczywiscie syrena zewnętrzna ledowa + wewnetrzna+akumulator 18ah+obudowa,antenki gsm, Na wejsciu do budynku(przedsionek) chcę zrobić opóznienie na czujce PIR , i tak samo w garażu czujka PIR z opóżnieniem.Połączenia czujek 2EOL. I pytanie czy bedzie to działało sprawnie i bez problemowo ???\ Pozdrawiam i czekam na krytyke bo pochwał się nie spodziewam W sumie wybór sprzętu jest na poziomie, chociaż ja jednak dołożyłbym przynajmniej kontraktrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 06.12.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Polecicie jeszcze jakies czujki inercyjne na okna ? Fantom Texecom Impaq lub satel Vd1 Widze, ze to ogolnie duze urzadzonka sa. Nie mam miejsca aby jes wstawic posrodku okna (za waska), ale nawet gdybym mial to raczej okna nie zdobia. Czy moges smailo umiescici je posrodku w poziomie ale na samej gorze lub na samym dole okna (najwieksze 1,5 x 1,5 m)? Ma ktos moze zdjecia z zamontowanymi takimi czujkami ? Fantom Poszukaj w tym wątku były zdjęcia zamieszczone przez zbycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 06.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dobra, szkoda kasy na alarmy warte 100zł, jak już kupować to konkretny, co myślicie o takim: - ok 8 czujek na baterie -centralka/moduł z powiadomieniem na 3numery tel. ma dzwonić a nie wysyłać sms. (bez kabelka - wkładam karte sim od PLAY i już) -akumulator min 7Ah -centralka i akumulator w obudowie na klucz -funkcje antysabotażowe tam gdzie się je stosuje np zamek od obudowy -powiadomienie na tel o niskim poziomie energii w akumulatorze/czujkach -2 syreny (głosowe+wizualne) 2 syreny zwykle połączone są kablem zasilającym do akumulatora prawda? a gdyby obudowę z centralką/modułem i akumulatorem ukryć na strychu? (mam piwnice parter poddasze strych) pytanie tylko czy czujki z piwnicy będą miały łączność z tak oddaloną centralką? -coś słyszałem o manipulatorze ale nie wiem czy to konieczne...? A funkcja ignorowania małych obiektów do 15 kg to dobre wyjście? Jakieś sugestie lub zastrzeżenia odnośnie tego alarmu? Rozumiem ze nie masz jeszcze tynków? Po co się pchasz w systemy bezprzewodowe, jesli możesz zainstalować porządny przewodowy na tym etapie budowy.Możesz tez zastosować rozwiązanie hybrydowe, część urządzeń przewodowa, część bezprzewodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icebounder 06.12.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dobra, szkoda kasy na alarmy warte 100zł, jak już kupować to konkretny, co myślicie o takim: - min 8 czujek -centralka/moduł z wbudowanym tel przemysłowym z powiadomieniem na 3numery tel. ma dzwonić a nie wysyłać sms (kogo w środku nocy obudzi sms?). (bez kabelka telefonicznego - wkładam karte sim od PLAY i już) -akumulator 18Ah -centralka i akumulator w obudowie na klucz -funkcje antysabotażowe tam gdzie się je stosuje np zamek od obudowy -powiadomienie na tel o niskim poziomie energii w akumulatorze -2 syreny (głosowe+wizualne) 2 syreny połączone kablem zasilającym do akumulatora. Obudowa z centralką/modułem i akumulatorem ukryta na strychu. -coś słyszałem o manipulatorze i kontraktorze (?) ale nie wiem czy to konieczne...? A funkcja ignorowania małych obiektów do 15 kg to dobre wyjście? Jakieś sugestie lub zastrzeżenia odnośnie tego alarmu? Rozumiem ze nie masz jeszcze tynków? Po co się pchasz w systemy bezprzewodowe, jesli możesz zainstalować porządny przewodowy na tym etapie budowy.Możesz tez zastosować rozwiązanie hybrydowe, część urządzeń przewodowa, część bezprzewodowa. Jednak doświadczenie robi swoje:) Oczywiście masz rację Rozwiązuje to mój problem komunikacji czujek z piwnicy z centralką na strychu. Zrobię wszystko przewodowe przed tynkowaniem tylko doradźcie czy reszta brzmi dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znajomy 06.12.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 W sumie wybór sprzętu jest na poziomie, chociaż ja jednak dołożyłbym przynajmniej kontraktrony. Mam zamiar podciagnąc przewody na kontraktony pod drzwi i brame garażową. Na oknach jednak nie planuje z powodów gwarancyjnych Dzięki bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 06.12.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 W sumie wybór sprzętu jest na poziomie, chociaż ja jednak dołożyłbym przynajmniej kontraktrony. Mam zamiar podciagnąc przewody na kontraktony pod drzwi i brame garażową. Na oknach jednak nie planuje z powodów gwarancyjnych Dzięki bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam twój wybór , ja jednak namawiam na takie rozwiązanie, jak będziesz prowadził przewody,to puść sobie po jednym do okien, są też kontraktrony napowierzchiowe i w ich przypadku nie ma mowy o utracie gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 06.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dobra, szkoda kasy na alarmy warte 100zł, jak już kupować to konkretny, co myślicie o takim: - min 8 czujek -centralka/moduł z wbudowanym tel przemysłowym z powiadomieniem na 3numery tel. ma dzwonić a nie wysyłać sms (kogo w środku nocy obudzi sms?). (bez kabelka telefonicznego - wkładam karte sim od PLAY i już) -akumulator 18Ah -centralka i akumulator w obudowie na klucz -funkcje antysabotażowe tam gdzie się je stosuje np zamek od obudowy -powiadomienie na tel o niskim poziomie energii w akumulatorze -2 syreny (głosowe+wizualne) 2 syreny połączone kablem zasilającym do akumulatora. Obudowa z centralką/modułem i akumulatorem ukryta na strychu. -coś słyszałem o manipulatorze i kontraktorze (?) ale nie wiem czy to konieczne...? A funkcja ignorowania małych obiektów do 15 kg to dobre wyjście? Jakieś sugestie lub zastrzeżenia odnośnie tego alarmu? Rozumiem ze nie masz jeszcze tynków? Po co się pchasz w systemy bezprzewodowe, jesli możesz zainstalować porządny przewodowy na tym etapie budowy.Możesz tez zastosować rozwiązanie hybrydowe, część urządzeń przewodowa, część bezprzewodowa. Jednak doświadczenie robi swoje:) Oczywiście masz rację Rozwiązuje to mój problem komunikacji czujek z piwnicy z centralką na strychu. Zrobię wszystko przewodowe przed tynkowaniem tylko doradźcie czy reszta brzmi dobrze Wg mnie to podałeś za mało danych aby cos tobie doradzić, jak chcesz to podeślij na priv podkłady budowlane. Kontraktron to czujnik magnetyczny, klawiatura ( czy manipulator) musi być w systemie przynajmniej jedna. Poczytaj jeszcze przed decyzją poniewaz wydaje mi sie że jesteś zupełnie zielony w tym co chcesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.12.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Czy mozna kupic cos takiego jak rygle elektromagnetyczne ? Ale takie prawdziwe "rygle". Czyli podaje sie prad a rygiel sie wysuwa. Znouw prad i rygiel sei chowa. chcialem do bramy od garazu sobie orobic dodatkowe ryglowanie bo mam tylko reczne, a achcialbym podlaczyc do silnika lub do alarmu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.12.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Polecicie jeszcze jakies czujki inercyjne na okna ? Fantom Texecom Impaq lub satel Vd1 Widze, ze to ogolnie duze urzadzonka sa. Nie mam miejsca aby jes wstawic posrodku okna (za waska), ale nawet gdybym mial to raczej okna nie zdobia. Czy moges smailo umiescici je posrodku w poziomie ale na samej gorze lub na samym dole okna (najwieksze 1,5 x 1,5 m)? Ma ktos moze zdjecia z zamontowanymi takimi czujkami ? Fantom Poszukaj w tym wątku były zdjęcia zamieszczone przez zbycha. Znalazlem cos na podstronie 7, ale czujak jest po prostu na dole miedzy skrzydlami. A mi sei chyba nie zmiesci (waska szczelina jestr po zmaknieciu skrzydel). Dla pewnosci jak bede na budowie to zmierze. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enty 08.12.2009 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 http://www.cs.pl/doc/zamkniecia_solenoid.pdfNp tu znajdziesz rygiel który działa na zasadzie elektrozaczepu rewersyjnego. W tym układzie warto zastosować zasilacz buforowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.12.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 http://www.cs.pl/doc/zamkniecia_solenoid.pdf Np tu znajdziesz rygiel który działa na zasadzie elektrozaczepu rewersyjnego. W tym układzie warto zastosować zasilacz buforowy pozdrawiam A taki ktory nie wymaga podtzrymywania ? Czyli idze sygnal jeden tyo zamyka, idzie nastepny to otwiera. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jek 08.12.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 WitamW końcu przeczytałem wszystkie 110 stron tego tematu jak i wątek o programowanych instalacjach dla entuzjastów i parę innych wątków ale nigdzie nie znalazłem nic o rozwiązaniach które zamierzam zastosować w nowo budowanym domu a nie które z nich działają i sprawdzają się w dotychczas użytkowanym mieszkaniu.Są to bardzo proste i tanie rozwiązania a znacząco poprawiające poczucie bezpieczeństwa i komfortu.Myślę że warto je tutaj zasygnalizować mimo że pewnie niewielu osobom wydadzą się przydatne.Ale po kolei. Chciałbym mieć w przyszłym domu coś co by mnie informowało o :- leżąc sobie wieczorem w łóżeczku często się zastanawiam czy zamknąłem(przesunąłem rygiel)drzwi wejściowych lub czy inny domownik ich nie otworzył muszę wstać i iść sprawdzić.Moje rozwiązanie powoduje że nawet nie muszą podnosić głowy z poduszki zerkam na czujkę PIR i już wiem że są zamknięte-znowu leżąc w łóżeczku wieczorem chciałbym wiedzieć i inni domownicy pewnie też by chcieli czy system alarmowy jest uaktywniony na czuwanie nocne ponieważ może się tak zdarzyć jeżeli system uaktywniają na noc różni domownicy że nikt go nie włączy myśląc że zrobi to ktoś inny.Zerknę na PIR i już wiem działa mogę spać spokojnie-otwierając poprzez domofon furtkę np.listonoszowi chciałbym wiedzieć czy kojec dla psów jest zamknięty(mam go w takim miejscu że nie widzę go z żadnego okna i musiał bym wyjść na zewnątrz żeby to sprawdzić) by mógł on bezpiecznie wejść.Ta funkcja jest też mi przydatna w nocy podczas czuwania alarmu ponieważ kojec z psami jest normalnie zamknięty a może być otwierany automatycznie po zadziałaniu czujek zewnętrznych (spełniają one funkcję dodatkową w systemie alarmowym) lub z pilota(funkcja przydatna w razie napadu przed domem).Spoglądam na PIR będąc w salonie lub sypialni i wiem czy pieski spacerują po podwórku -o zadziałaniu czujek zewnętrznych (tylko cichy alarm)też chciałbym wiedzieć zwłaszcza w nocy co w połączeniu z automatycznie otwieranym kojcem i włączającym się oświetleniem w tej strefie dla nieproszonego gościa będzie małym zaskoczeniem.Krótki sygnał dźwiękowy w nocy z PIR zerkam i wiem jaka jest sytuacja- będąc w pomieszczeniach takich jak salon gabinet czy sypialnie chciałbym wiedzieć (nie wstając z kanapy) czy dzieci wychodząc do szkoły nie zostawiły uchylonych drzwi lub furtki jak również czy żona wyjeżdżając do pracy nie zostawiła otwartej bramy garażowej lub posesyjnej.Wystarczy że zerknę na czujkę PIR i już wiem.Każde otwarcie bramki, drzwi wejściowych lub którejkolwiek z bram powoduje jednosekundowy cichy sygnał (możliwość wyłączenia w każdym z pomieszczeń oddzielnie jak komuś przeszkadza)Powyższe funkcje będę realizował poprzez cztery różnokolorowe LEDy każda funkcja inny kolor i brzęczyk wszystko to umieszczone w czujkach PIR.Teraz mam dwa LEDy i brzęczyk przy czterech może być problem można zastosować diody dwukolorowe ale wtedy zmniejszy się czytelność chyba troszkę.Jak jest mało miejsca w PIRach to można dać dodatkowe puszki przy wyłącznikach ramki, zaślepki i na nich te LEDy a brzęczyk w puszce.Przydałby się jeszcze mikro przełącznik do odłączania sygnalizacji dźwiękowej ale ja takiego nie mam i mi to nie przeszkadza takie ciche piknięcie nawet fajnie jest gdy wiem że żona już jedzie lub dzieci idą przez furtkę.I jeszcze jedna według mnie przydatna funkcja którą ktoś napisał na wątku dla entuzjastów to umieszczenie przy manipulatorze w wiatrołapie dwóch mrugających LED jedna sygnalizuje otwarte okna dachowe a druga okna na parterze.Wszystko oczywiście podpięte do integry ale to już niech satelowcy się wypowiedzą chyba nie powinno być problemów.Ja mam to w dotychczasowym mieszkaniu zrobione niezależnie od alarmu. SZCZUKOT zamek drzwi mam zrobiony na autoalarmie i siłowniku centralnego zamka steruję pilotem i nawet zamyka powtórnie jeżeli wcisnę pilot a nie otworze drzwi.Jak chcesz to napiszę coś więcej.W nowym domu chciałem zastosować zamek elektromagnetyczny profesjonalny o którym wspominał ZBYCH ale jego cena to coś koło 2.5 tyś.Raczej odpada. Wszelkie sugestie wskazane bo przymierzam się do kładzenia kabelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 08.12.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Myślę, że bez wszczepienia chipa się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.12.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czy ktoś się orientuje, czy montaż kontaktonów (przy bramie Normstahl) skutkuje utratą gwarancji? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 08.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 czy w integrze32 dioda charge wam miga, świeci na stałe czy robi jeszcze coś innego, czy wyjście AUX ma jakieś zabezpieczenie przed zwarciem lub zbyt dużym obciążeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 08.12.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czy ktoś się orientuje, czy montaż kontaktonów (przy bramie Normstahl) skutkuje utratą gwarancji? Pozdr. Ja mam przy normstahlu ale żadnej ingerencji w bramę nie było. Kontaktron na kawałku blachy zamontowany jest do oryginalnych śrub będących przy bramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakimu 08.12.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam, trochę mi przeszkadza (dzieciak się boi w nocy) w domu świecenie tej czerwonej diody w PIR-ach (Satel Aqua). Tak na marginesie po co to się ciągle włącza, jak system jest nieuzbrojony? Jak to można wyłączyć (jakoś w opcjach centrali Integra/w samej czujce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.12.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam, trochę mi przeszkadza (dzieciak się boi w nocy) w domu świecenie tej czerwonej diody w PIR-ach (Satel Aqua). Tak na marginesie po co to się ciągle włącza, jak system jest nieuzbrojony? Jak to można wyłączyć (jakoś w opcjach centrali Integra/w samej czujce)? Musisz niestety wyłaczyć diodę ręcznie, zdejmując zworkę wewnątrz czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakimu 09.12.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam, trochę mi przeszkadza (dzieciak się boi w nocy) w domu świecenie tej czerwonej diody w PIR-ach (Satel Aqua). Tak na marginesie po co to się ciągle włącza, jak system jest nieuzbrojony? Jak to można wyłączyć (jakoś w opcjach centrali Integra/w samej czujce)? Musisz niestety wyłaczyć diodę ręcznie, zdejmując zworkę wewnątrz czujnika. Dzięki, a tak właściwie do czego ta opcja (dioda) służy? Jakaś istotna funkcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 09.12.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 a tak właściwie do czego ta opcja (dioda) służy? Jakaś istotna funkcja? A sam na stronę Satela nie możesz zajrzeć? http://www.satel.pl/pl/produktid/82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts