Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Czy to jest poprawne podłączenie?

Oraz interesuje mnie szczelina jaka jest bezpieczna w kontaktronie i o ile może być przesunięcie pomiędzy magnesem a kontaktronem?

http://img693.imageshack.us/img693/2576/kontaktron.th.jpg

Podłączenie jest poprawne,rezystory 1,1k.Co do szczeliny to musisz sobie ją ustawić metodą prób i błędów, dobrze żeby niewielki ruch skrzydła powodował naruszenie, z drugiej strony magnesy czasami się trochę rozmagnesowują i jak zrobisz na styk to potem będzie problem.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym wątku nie raz zostałem olany daltego tak pisze nie bez powodu. Może i mnie poniosło.

Tu nikt nikogo nie olewa ale nie sposób pisać odpowiedzi na wciąż te same pytania . Nie sposób również pisać elaboraty wprowadzające w świat instalacji. Czasami mam wrażenie że pytający chcą udowodnić że to czego inni uczą się kilka lat oni są w stanie pojąć w jeden dzień .Jestem w stanie zrozumieć samodzielne próby osób które otarły się już w jakiś sposób o "świat elektryki" i tym , jeśli pytanie ma sens ,można odpowiadać. Jednak nie pojmuję ludzi którzy biorą się za coś o czy nie mają kompletnie pojęcia . Wtedy mam chęć zadać im pytanie - czy wyrostek też Pan sam sobie zoperuje ?

Jako przykład: przedwczoraj wysłąłem do serwisu centralę integra którą zakupił ode mnie jeden z kolegów z forum. Niestety bardzo chciał szybko podłaczyć system i podłaczył 230v pod zaciski AC, watpię czy to naprawią .

no to ja też z pytaniem wyjadę do znawców tematu :)

jak wcześniej pisałem padł mi GSM w Integrze 128 WRL

oddałem do serwisu 0 prawie miesiąc czekałem i co? wróciła z notką - NIc nie stwierdzono? :evil: :evil:

no ale nic - podłączyłem i znów to samo

zaznaczam gsm działał mi pół roku, nagle pięknego poranka przestał a jak zacząłem kombinować zauważyłem coś takiego

http://images43.fotosik.pl/237/2a05686716f28d08m.jpg

http://images37.fotosik.pl/233/a51855d54217acf6m.jpg

http://images40.fotosik.pl/233/79ce3f58eec3b9cfm.jpg

http://images49.fotosik.pl/238/fe88a7b8a5b6d4f3m.jpg

nie miga dioda GSM STATUS, tak jakby modułu GSM nie widziało - próbowałem różne karty wkładać...

ktoś może sie spotkał z czymś takim?

Jak postępować z tym serwisem Satela - dokładnie im opisałem co i jak - albo nie czytali albo zwyczajnie mnie olali :(

Witajcie,

mamy mainpulator SATEL-a INT KLCD GR LCD typ I (zielone podświetlenie). W trakcie uzywania klawiatury ekranik się rozświetla a potem przez długi czas jest rozświetlony. Czy można jakoś ten czas podświetlenia wyświetlacza skrócić ? Mam na to jakiś wpływ poprzez centralę (SATEL) ?

W tym wątku nie raz zostałem olany daltego tak pisze nie bez powodu. Może i mnie poniosło.

Wirecki nie tobie mnie oceniać. :roll:

No Ciekawe rzeczy piszesz.... Rozumiem, że z reguły wszyscy się liczą z Tobą i twoim zdaniem, tylko "Alarmy" Cię olały...?

Zdziwiłbym się, że z taką postawą ktokolwiek chce jeszcze Ci pomóc, no chyba że wpłacisz zaliczkę....

Co do oceniania - widać, że istota forum dyskusyjnego jest Ci zupełnie obca.

Pozdr.

Jak postępować z tym serwisem Satela - dokładnie im opisałem co i jak - albo nie czytali albo zwyczajnie mnie olali

Na karcie naprawy masz podpis technika. Zadzwoń do serwisu i porozmawiaj z tym serwisantem. Przekaż mu swoje uwagi . Zapewne będziesz jeszcze raz musiał wysłać płytę ale wówczas pod adresem umieścisz adnotację do kogo z serwisu ta centrala ma trafić . W opisie powołaj się na przeprowadzoną rozmowę .

Takie a nie inne postępowanie w serwisach ( nie tylko satelowskim ) to skutek faktu że 80% relkamacji wynika z niedoczytania instrukcji poprzez użytkowników bądź poprzez całkowity brak kompetencji. Ludzie zapomnieli że centrale a;larmowe i inne podzespoły to nie są gotowe wyroby typu pralka , lodówka .

Witajcie,

mamy mainpulator SATEL-a INT KLCD GR LCD typ I (zielone podświetlenie). W trakcie uzywania klawiatury ekranik się rozświetla a potem przez długi czas jest rozświetlony. Czy można jakoś ten czas podświetlenia wyświetlacza skrócić ? Mam na to jakiś wpływ poprzez centralę (SATEL) ?

Masz - możesz wyłączyć lub włączyć to podświetlenie na stałe.

A tak na marginesie - obawiasz sie o wyższe rachunki ?

Jako przykład: przedwczoraj wysłąłem do serwisu centralę integra którą zakupił ode mnie jeden z kolegów z forum. Niestety bardzo chciał szybko podłaczyć system i podłaczył 230v pod zaciski AC, watpię czy to naprawią .

Całe szczęście że nic mu sie nie stało. Mogło się to skończyć eksplozją kondensatora na zasilaczu i w efekcie np. utratą oka .

Gość Saxxxnt

Och dzięki filozofie za rady aby czytac instrukcje myślałem że one są tylko do rozpalania w piecu. Jak zwykle więcej pieniaczy na forum niż pomocnych ludzi.

Jeśli ktoś ma rady w stylu "czytaj insrukcje" i nie chce konkretnie odpowiedziec na pytanie to niech zamknie dziub i wogóle go nie otwiera bo kłapanie nie pomaga.

Na karcie naprawy masz podpis technika. Zadzwoń do serwisu i porozmawiaj z tym serwisantem. Przekaż mu swoje uwagi . Zapewne będziesz jeszcze raz musiał wysłać płytę ale wówczas pod adresem umieścisz adnotację do kogo z serwisu ta centrala ma trafić . W opisie powołaj się na przeprowadzoną rozmowę .

Takie a nie inne postępowanie w serwisach ( nie tylko satelowskim ) to skutek faktu że 80% relkamacji wynika z niedoczytania instrukcji poprzez użytkowników bądź poprzez całkowity brak kompetencji. Ludzie zapomnieli że centrale a;larmowe i inne podzespoły to nie są gotowe wyroby typu pralka , lodówka .

ok dzięki za radę

swoja drogą w moim przypadku była to niekompetencja ... serwisu - skoro ktoś wysyła centralę przez pół Polski to chyba nie po to aby przez miesiąc dyndała ona gdzieś w paczkach a nie pracowała

po cholerę każą wpisywać ten numer telefonu - mógł zadzwonić, dopytać lub po prostu SPRAWDZIĆ- nie można lecieć hurtem bo ludzie Nie czytają

ech

ale to już rozmowa na inny temat

dzięki i pozdrawiam

swoja drogą w moim przypadku była to niekompetencja ... serwisu - skoro ktoś wysyła centralę przez pół Polski to chyba nie po to aby przez miesiąc dyndała ona gdzieś w paczkach a nie pracowała

po cholerę każą wpisywać ten numer telefonu - mógł zadzwonić, dopytać lub po prostu SPRAWDZIĆ- nie można lecieć hurtem bo ludzie Nie czytają

Mimo faktu o którym pisałem , też uważam że działanie serwisu w taki sposób jest niedopuszczalne. Serwis satela nie jeden raz dał już d..y .

Witajcie,

Masz - możesz wyłączyć lub włączyć to podświetlenie na stałe.

Hmm - czyli nie mam na to wpływu. Bo nie chcę tego wyłączać tylko skrócić czas rozjaśnienia.

A tak na marginesie - obawiasz sie o wyższe rachunki ?

To nie wiesz, Złośliwcze, że w dobie kryzysu trzeba próbować różnych metod oszczędzania ? ;-)

Jak mozna podlaczyc kamere IP pod TV ?

Chcialbym zrobic cos w stylu : dzwoni domofon a na tv przelacza mi sie obraz z kamery na wejsciu taki videodomofon).

I w jaki sposobmozna rozwiazac autoamtyczna zmiane zrodla sygnalu (z anteny na kamere) przez centralke ? Lub np zrealizowac PiP ?

Fantom

ps. Ewentualnie jak to rozwiazac za pomoca zwyklej kamery analogowej.

Chcialbym zrobic cos w stylu : dzwoni domofon a na tv przelacza mi sie obraz z kamery na wejsciu taki videodomofon).

I w jaki sposobmozna rozwiazac autoamtyczna zmiane zrodla sygnalu (z anteny na kamere) przez centralke ? Lub np zrealizowac PiP ?

Fantom

Kamery IP jeżeli nie ma dodatkowego wyjścia video ,nie da się podłączyć pod telewizor.

Automatyczną zmianę źródła możesz wykonać na wejściu euro .Bolec nr. 8 jest do sterowania . Jeżeli na ten bolec podasz +12V, to telewizor przełączy się na sygnał video podany ne wejściu euro.

Fantom

Kamery IP jeżeli nie ma dodatkowego wyjścia video ,nie da się podłączyć pod telewizor.

Automatyczną zmianę źródła możesz wykonać na wejściu euro .Bolec nr. 8 jest do sterowania . Jeżeli na ten bolec podasz +12V, to telewizor przełączy się na sygnał video podany ne wejściu euro.

Dzieki za info. Czyli jak przelaczyc TV juz wiem. Te 12 V ma byc chwilowe czy na stale ?

Nie ma jakis "boxow" do przejscia z IP na analog (oczywiscie pomijajc zwykly komputer) ?

Jak przelaczyc na wczesniejszy sygna w TV ?

Fantom

Fantom

Dzieki za info. Czyli jak przelaczyc TV juz wiem. Te 12 V ma byc chwilowe czy na stale ?

Nie ma jakis "boxow" do przejscia z IP na analog (oczywiscie pomijajc zwykly komputer) ?

Jak przelaczyc na wczesniejszy sygna w TV ?

Fantom

Są dekodery do kamer Ip ale chyba trochę za drogie na takie zabawy.

Witam

Taki temat odnośnie programowania WRL...

Chcę dostawać powiadomienie a zazbrojeniu/rozbrojeniu alarmu.

skonfigurowałem wyjście typ 23 polaryzacja X

do tego podpiąłem 3 wejścia:

1.Typ 8,reakcja 47 bez akcji alarmowej.

2.Typ8, reakcja 16 licznikowa L1 gdzie MAX licznika = 1

3.Typ8, reakcja 16 licznikowa L2 gdzie max licznika = 3

podpiąłem te wejścia pod sygnalizację SMS...

jako rozpoczęcie czuwania, zakończenie czuwania, rozbrojenie alarmu.

I powinno działać.. ale nie działa.

Początkujący jestem... pokierujcie o czym zapomniałem?

aaa i gdzie znajdę jakiś łopatologiczny wykład o łączeniu się z centralą przez GPRS z sieci prywatnej za pomocą dloadx?

Pozdrawiam Alarmowo :-)

Witam

Taki temat odnośnie programowania WRL...

Chcę dostawać powiadomienie a zazbrojeniu/rozbrojeniu alarmu.

skonfigurowałem wyjście typ 23 polaryzacja X

do tego podpiąłem 3 wejścia:

1.Typ 8,reakcja 47 bez akcji alarmowej.

2.Typ8, reakcja 16 licznikowa L1 gdzie MAX licznika = 1

3.Typ8, reakcja 16 licznikowa L2 gdzie max licznika = 3

podpiąłem te wejścia pod sygnalizację SMS...

jako rozpoczęcie czuwania, zakończenie czuwania, rozbrojenie alarmu.

I powinno działać.. ale nie działa.

Początkujący jestem... pokierujcie o czym zapomniałem?

aaa i gdzie znajdę jakiś łopatologiczny wykład o łączeniu się z centralą przez GPRS z sieci prywatnej za pomocą dloadx?

Pozdrawiam Alarmowo :-)

:D

Pierwsze wyjście typ21 wskażnik czuwania

drugie wyjście typ83 koniec sygnalizacji wyjść i wskazujesz wyjście 21

Musi działać

Co do łaczenia się przez gprs z imtegrą,to właściwie ona łączy się z tobą więc:

1.musisz mieć przekierowany port na ruterze ze wskazaniem na komputer z dload.

2.W integrze musisz wpisać adres np dyndns (zakładam że masz neostradę)który musisz sobie oczywiście skonfigurować .

3.wysyłasz sms do integry z hasłem np: dload i powinna się skomunikować z twoim komputerem.

Mam sporo obiektów na wrl rozrzuconych po polsce i jak narazie chodzi to dobrze (oczywiście musi byc dobry zsięg sieci gsm , karta musi mieć usługe gprs włączoną).