nieosiagalny 18.01.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości czy kontaktrony satela w 2EOL-u są dobre to chciałbym tylko powiedzieć, że padło mi 5 w ciągu pół roku. Teraz mam założone zwykłe kontaktrony + dolutowany rezystor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.01.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości czy kontaktrony satela w 2EOL-u są dobre to chciałbym tylko powiedzieć, że padło mi 5 w ciągu pół roku. Teraz mam założone zwykłe kontaktrony + dolutowany rezystor. Moze jakies konkrety ? Co padlo ? Chcialem tez robic takie Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enerdom 18.01.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Pytanko - czy ktores czujki (pir, dualne itp) "przebijaja sie" przez okno ? Czyli skierowane na wprost np wychwyca ruch za oknem ? Dualna czujka (pir + mw) zadziała gdy obie wiązki będą naruszone- od samej mikrofali nie będzie alarmu-więc montuj śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 18.01.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości czy kontaktrony satela w 2EOL-u są dobre to chciałbym tylko powiedzieć, że padło mi 5 w ciągu pół roku. Teraz mam założone zwykłe kontaktrony + dolutowany rezystor. Moze jakies konkrety ? Co padlo ? Chcialem tez robic takie Fantom Jedyny konkret jaki mam to taki, że kontaktrony, które miałem zamontowane po prostu przestały reagować na otwieranie/zamykanie okna. Nie były zwarte (centralka wtedy alarmuje) tylko po prostu przestały działać. Mój instalator powiedział, że jest zdziwiony i sam się zaczął zastanawiać czy to może od mrozu czy co, ale fakt faktem, 5 kontaktronów trzeba było wymienić. Samych kontaktronów nie rozbieraliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 18.01.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości czy kontaktrony satela w 2EOL-u są dobre to chciałbym tylko powiedzieć, że padło mi 5 w ciągu pół roku. Teraz mam założone zwykłe kontaktrony + dolutowany rezystor. Moze jakies konkrety ? Co padlo ? Chcialem tez robic takie Fantom Jedyny konkret jaki mam to taki, że kontaktrony, które miałem zamontowane po prostu przestały reagować na otwieranie/zamykanie okna. Nie były zwarte (centralka wtedy alarmuje) tylko po prostu przestały działać. Mój instalator powiedział, że jest zdziwiony i sam się zaczął zastanawiać czy to może od mrozu czy co, ale fakt faktem, 5 kontaktronów trzeba było wymienić. Samych kontaktronów nie rozbieraliśmy. W tym nie ma nic dziwnego. Kiedyś ten sam problem dotknął czujników udarowo-kontaktronowych Abax-a. Wina tkwi w wadliwych bańkach kontaktronowych. Jak to kiedyś napisał Zbych - "kontaktron kontaktronowi nie równy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 18.01.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Zainstalowano mi alarm Integra 128 z powiadomieniem GSM. W mojej okolicy czesto nie ma prądu - przeróbki sieci itp - w tym momencie przychodzi mi sms "Włamanie" i na zbity pysk jade na budowe bo jest Włam! Czy z poziomu klawiatury znajac hasło serwisanta jestem w stanie wyłączyć powiadomienie o braku napięcia lub tez zroznicowac komunikat? aby nie wysylal wlamanie tylko brak prądu? Z poziomu klawiatury to pewnie trudne będzie żeby zróżnicować... wyłączyć pewnie się da - ja nie ćwiczyłem. Podepnij jakiś kompik, laptopa.. wtedy dasz radę ustawić powiadamianie o braku prądu i jego przywróceniu. Jak masz alarm "Włamanie" tzn. ktoś coś niewłaściwie sparametryzował... Musial bym zapewne kupic kabel , i jak jest z programowaniem centrali? na jakims jezyku to jest oparte czy moze intuicyjne menu? tresc "wlamanie" ustawil czlowiek od alarmu - taka jest tresc sms jak jest naruszona jakas strefa itp Nie wiem czym się przejmujesz , powierzyłeś montaż , zapłaciłeś niech przyjedzie i poprawi. Wiesz przynajmniej jaki masz moduł gsm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 18.01.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 a czy można zmienić czas na wejście ręcznie z manipulatora LCD mam satela integra Można , musisz znać jednak kod instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 18.01.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości czy kontaktrony satela w 2EOL-u są dobre to chciałbym tylko powiedzieć, że padło mi 5 w ciągu pół roku. Teraz mam założone zwykłe kontaktrony + dolutowany rezystor. Moze jakies konkrety ? Co padlo ? Chcialem tez robic takie Fantom Jedyny konkret jaki mam to taki, że kontaktrony, które miałem zamontowane po prostu przestały reagować na otwieranie/zamykanie okna. Nie były zwarte (centralka wtedy alarmuje) tylko po prostu przestały działać. Mój instalator powiedział, że jest zdziwiony i sam się zaczął zastanawiać czy to może od mrozu czy co, ale fakt faktem, 5 kontaktronów trzeba było wymienić. Samych kontaktronów nie rozbieraliśmy. Miałem tez taki przypadek ale ze zwykłymi wpuszczanymi, po prostu się sklejają czasami i wersja DEol raczej nic tu nie ma do rzeczy.To Samo można było zaobserwować w kontraktronach Bezprzewodowych elemesa , jak nie otwierałeś za długo to sie sklejał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enerdom 18.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Dlatego warto czasami robić przegląd systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 18.01.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 znam kod instalatora , to jak to zrobić arm.pl ? a tak zapytam można coś jeszcze zrobić z pozycji manipulatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.01.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Dlatego warto czasami robić przegląd systemu Nie czasem, a regularnie Klienci niestety nie rozumieją, że system alarmowy wymaga regularnej obsługi serwisowej. Przypominają sobie o konieczności wykonania przeglądu, jak zaczynają się fałszywe alarmy (np. z zakurzonych czujek dymu), albo jak dochodzi do włamania i ubezpieczyciel zapyta, czy system alarmowy jest konserwowany... Co po niektórzy uważają, że konserwacja nie jest potrzebna, bo "co tam w elektronice może się popsuć - albo działa, albo nie działa i system wykrywa usterkę" - tak mi ostatnio powiedział klient, który dzwonił pierwszy raz po pięciu latach od montażu dużego systemu alarmowego Dzwonił tylko dlatego, bo padła mu Integra i były fałszywe alarmy sabotażowe. Nieważne, że akumulatory już mają mniej, niż połowę nominalnej pojemności, nieważne, że czujki PIR są prawie ślepe od pokrywającego je kurzu, nieważne, że baterie w pilotach napadowych już padły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 18.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 znam kod instalatora , to jak to zrobić arm.pl ? a tak zapytam można coś jeszcze zrobić z pozycji manipulatora ? Wchodzisz w tryb serwisowy, strzałkami w dół aż będą "wejścia" wybierasz ta opcję potem menu szczegóły, wybierasz interesujące cię wejście , potem znowu strzałkami do czasu na wejście , zmieniasz czas i wychodzisz z trybu serwisowego nie zapominając o zapisaniu do Flasha. Z klawiatury możesz zmienić/zaprogramować praktycznie wszystko. Może opisałem to niezbyt jasno ale powinieneś sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enerdom 18.01.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jak mówi staropolskie przysłowie: mądry Polak po włamaniu.Miałem przypadek w bezprzewodowym Wisdomie, że instalator z agencji ochronywyłączył "odpytywanie czujek".System pięknie się załączał,sygnał o załączeniu szedł do stacji monitoringu a złodziej mógł wynieść wszystko łącznie z czujkami(padły baterie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 18.01.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jak mówi staropolskie przysłowie: mądry Polak po włamaniu. Miałem przypadek w bezprzewodowym Wisdomie, że instalator z agencji ochrony wyłączył "odpytywanie czujek".System pięknie się załączał,sygnał o załączeniu szedł do stacji monitoringu a złodziej mógł wynieść wszystko łącznie z czujkami (padły baterie) A tak z ciekawości ,długo miałeś wtedy ten system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enerdom 18.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 A tak z ciekawości ,długo miałeś wtedy ten system?Nie ja miałem.Przyjechałem dołożyć parę czujek.A ile" chodził" bez wymiany baterii to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.01.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Doradzicie gdzie wstawic i jakie (pojedyncze czy dualne) czujki wewnatrz domu ? Do tego bedzie obwodowy na kontraktonach. W srodku domu nie chce przesadzic - mysle nad maks 4-5 czujkami ruchu a do tego czujka gazu i dymu. Poludnie na gorze schematw. Kominek na parterze kolo komina w salonie. Centralka na strychu (chyba do niej tez jedna czujka powinna byc ?) Fantom A mozna prosic jakis opis aranzacji pomieszczen gdzie np. szafki wiszace szafy kwiaty łazienki kotłownia Kotlowni ogolni nei ma - tylko piec CO - na dole przy scianie garazowej w tym pomieszczeniu. Szafek wiszacych ogolnie brak - co najwyzej w kuchni. Lazienki - jedna mala na dole (tam gdzie CO) i druga nad nia (na dole po lewej). Kwiatki ? A kto to wie ... Fantom Na parterze daj czujnik w każdym pomieszczeniu z oknem, salon (jesli z kominkiem) , garaż , kotłownia czujniki dualne, tam gdzie nie spodziewasz sie kłopotów z róznicą temperatur czujniki PIR. A gdzie dawac czujki dymu (garaz i kuchnia ?) lub gazu (sypialnia ?) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 19.01.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 zrobilem kabelek 5żyłowy zgodnie z instrukcją a pojawia sie komunikat brak sygnału CTS. Kombinowałem z dwoma portami i na dwoch komputerach i to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 20.01.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 zrobilem kabelek 5żyłowy zgodnie z instrukcją a pojawia sie komunikat brak sygnału CTS. Kombinowałem z dwoma portami i na dwoch komputerach i to samo Możesz jaśniej pisać, bo kabelków jest róznych bez liku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 20.01.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 zrobiłem kabel ze skretki komputerowej wg opisu w instrukcji Integra - 5 żył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 20.01.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 zrobiłem kabel ze skretki komputerowej wg opisu w instrukcji Integra - 5 żył Przewód miedzy kompem a integrą? Sprawdź wszystko jeszcze raz , skrętka jest dosyć sztywna i krucha i nie zabardzo się nadaje na taki przewód, lepsza będzie linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts