Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie pomyliłem :)

ale wczoraj poczytałem jeszcze i ..

1. pisza że nie moze być skrętka - czy to istotne? bo ja dałem metr skrętki na przewód do rs232

2. gdzies tez czytałem ze podaje sie centrali wartosc tych rezystorów

3. troszke dziwne ze jak mam błąd to nie moge wejsc w nic z klawiatury

Ad 1. Nie istotne

Ad 2. Nie ma takiej potrzeby

Ad 3. Dziwne, to jest to, że nie mając pojęcia nie przeczytasz najpierw dokładnie krok po kroku instrukcji...

Wprowadzasz kod instalatora 12345 i potwierdzasz klawiszem *, a nie # - to powoduje wejście w menu, po którym poruszasz się kursorami góra-dół. Tam sobie włącz Download i # - dla włączenia komunikacji z komputerem lub Tryb serwisowy i # - dla wejścia w programowanie z klawiatury.

Witam,

Proszę o opinie czy taka instalacja alarmowa ma sens i czy będzie w porządku dla moich zastosowań. Dom jednorodzinny z garażem w piwnicy. Mam jedno wymaganie: chciałbym mieć alarm który załączony w nocy nie włączy się przy normalnym użytkowaniu budynku, czyli na dół do salonu czy też do kuchni można by zejść bez konieczności rozbrajania alarmu. Tak samo żona jak zostanie sama w domu to żeby mogła załączyć sobie alarm żeby się nie bać.

Co sądzicie o instalacji opartej na kontaktorach w każdym skrzydle okien i drzwi plus czujki inercyjne na każdym oknie. Wydaje mi się, że czujki inercyjne na drzwiach i bramie garażowej nie mają sensu.

Do tego dwie klawiatury w garażu i przy głównych drzwiach i czujki dymu na każdym piętrze i gazu w kotłowni.

Co o tym myślicie? Czy taki system będzie sprawnie działał? O czymś na pewno nie pomyślałem :)

Pozdrawiam

ok wszedlem , skasowalem nawet awarie i teraz sie nie zgłasza

odpalilem downloading i nadal nie moge sie polaczyc z centralą

W DloadX w menu wybierz Połączenie > Konfiguracja i ustaw odpowiedni port RS232. Następnie kliknij na szarą kropkę w pasku menu (po prawej stronie - przy napisie COM...)

tak robilem

ustawiam odpowiedniego Coma

potem na szara kropke i na moment pojawia sie zielona a potem czerwona i bład ze nie ma sygnału CTS

masz zły kabel, ten z instrukcji jest błędny, poszukaj na stronie satela schematu kabla 5 żyłowego ! A do tego musisz poustawiać odpowiednie identyfikatory!

tak robilem

ustawiam odpowiedniego Coma

potem na szara kropke i na moment pojawia sie zielona a potem czerwona i bład ze nie ma sygnału CTS

masz zły kabel, ten z instrukcji jest błędny, poszukaj na stronie satela schematu kabla 5 żyłowego ! A do tego musisz poustawiać odpowiednie identyfikatory!

Przy pierwszym połączeniu z centralą identyfikatory nie powinny być istotne, ale jak na takiego lajkonika to przewód może sobie na wszelki wypadek kup orginalny nie kosztuje wiele.

Ze względu na srogie mrozy i wynikający z tego nadmiar czasu postanowiłem rozpocząć ćwiczenia z Integry. Dzisiaj kurier dostarczył mi zestaw i podłączyłem to wstępnie na biurku. Faktycznie możliwości systemu ogromne i cieszę się ze po lekturze forum zdecydowałem się właśnie na integrę.

Pytanie do praktyków …

Postanowiłem w strefie garaż wprowadzić wejście które zablokuje czasowo czujki i kontaktrony w garażu po naciśnięciu przycisku w pilocie od bramy:

1. wybrałem wejście ustawiłem

2. typ reakcji 64 blokujące gr. 1

3. do grupy pierwszej dodałem strefę garaż

4. Typ linii NO bo na razie działam przełącznikiem

niestety zwarcie wejścia blokującego nie blokuje czujki pir i kontaktroku które bez opóźnienia wywołują alarm. Proszę o jakieś sugestie ?

Mój zestaw:

Centrala: Integra 128

Czujki inercyjne: TEXECOM Impaq+

Kontaktrony: Bosch CMINI

Czujki dualne: Siemens IRM120C

Czujka PIR: IR120

Manipulator: INT-KLCDL-BL

Sygnalizatory: SD-3001 2 szt (elewacja / komin)

Czujniki Dymu: jeszcze nie wiem jakie ????

Czujniki Gazu: DG-1 LPG, DG-1 CO

niestety zwarcie wejścia blokującego nie blokuje czujki pir i kontaktroku które bez opóźnienia wywołują alarm. Proszę o jakieś sugestie ?

W oknie Wejścia masz na górze zakładkę Blokady. Wejdź tam i ustaw, które wejścia mają być blokowane po naruszeniu linii blokującej :)

Mam pytanie odnoście czujki Texecom Impaq+: w jaki sposób doprowadzić do niej kabel od spodu? W tym wątku były opisy i zdjęcia mocowania takiej czujki i wynikało z nich, że kable wprowadza się właśnie od strony "pleców" czujki. Problem tylko w tym, że trzeba by chyba rozwiercić płytkę drukowaną, bo wypełnia ona całą obudowę, a złącza są po jej przeciwnej stronie.

Tego problemu nie ma np. w Satel VD-1 gdzie płytka jest przymocowana do zdejmowanej części obudowy i spodnią spokojnie można przewiercić i wprowadzić tamtędy kabel.

Ktoś podpowie?

Druga sprawa: czy ma znaczenie orientacja (poziomo, ponowo) instalacji czujek wibracyjnych? Mam akurat 2 x VD-1, jedna pionowo, druga poziomo. Ta pionowo zdecydowanie jest bardziej czuła, ustawienia czułości w obu takie same. Być może wpływ ma miejsce montażu (okno tarasowe i drzwi), ale tak z ciekawości pytam...