Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Po co ci aż dwa sygnalizatory wewnętrzne? zawału chcesz w nocy dostać?

Jeden będzie na parterze na korytarzu obsługujący tak naprawdę cały dom a drugi w piwnicy w pomieszczeniu, które ma byc przeznaczone w przyszłości na kino domowe, dobrze wytłumione. Wolałbym jednak ten alarm usłyszeć, nawet podczas oglądania głośnego filmu 8)

W kinie chyba lepiej zastosować sygnalizator optyczny :)

Znacznie lepiej będzie jak zainstalujesz przekażnik odcinający napięcie w tym pomieszczeniu podczas alarmu :lol:

Chyba lepiej przekaźnik włączający pełne oświetlenie, bo jak będzie taki odcinający prąd, to nie rozpozna, czy właśnie ma włamanie, czy to tylko prąd wyłączyli :wink:

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam:) mam pytanie do zaawansowanych w temacie:)

dzis odpaliłem INTEGRĘ 64 - na spokojnie z 3 czujkami 2 dualne i jedna zwykła modele BOSCH BLD1-P tri tech, BLD1-P zwyła ...prawie wszystko ok. Na manipulatorze czujki dualne maja info o sabotażu za to czujka normala bez problemów . napiszczie czy czujki dualne łaczy sie w jakis inny sposób czy moze trzeba je w DLOAX ustawic w jakis inny sposób? Jutro dzień drugi nad pracami uruchomienia alarmu....dajcie znac dobrą rada bym nie bładził.

Pozdrawiam

ADAMO

JEsli chodzi o rezystory to jak najo 2 szt po 1,1k ... sprawdzone miernikiem przed instalacją, a o co chodzi a raczej co rozumiesz w (poustawianu wejsc?) mam ustawione typ lini na 2EOL?NC typ reakcji zwykła, czy trzeba cos jeszcze....dziwny tez objaw ze po skasowaniu sabotażu na manipulatorze po raz drugi znów sie pojawił az w koncu zaproponował pominięcie...

Co jutro z tym fantem zrobic...nie ma cisnienia ale kazda uwaga i dobra rada w cenie:)

czyli z Twojego opisu wynika że wsio masz OK, ja bym szukał przyczyny w błędnym podłączeniu kabelków, jaki masz ten czujnik?

Bosch takie jak opisane powyzej...INTEGRĘ 64 - na spokojniena poczatek z 3 czujkami 2 dualne i jedna zwykła modele BOSCH BLD1-P tri tech, BLD1-P zwykła ...prawie wszystko ok....

wszystkie pozostałe to te same modele...

czyli z Twojego opisu wynika że wsio masz OK, ja bym szukał przyczyny w błędnym podłączeniu kabelków, jaki masz ten czujnik?

http://phonex.pl/forum/bosc.jpg

no z tego co widze na Twoim schemacie to U mnie prawie wszystko oki tylko rezystory mam podłaczene od NC, NC i do T po prawej stronie zas kabelki do wejscia centrali w NC srodkowe i T lewe... ace to chyba znaczenia niema:)( chyba ze ma...chodz w czujce zwykłej mam tak samo i buja ...

To nie do końca jest tak fajnie. Pamiętaj, że stosując czujki inercyjne bez analizatora pozbawiasz się kontroli okablowania i obecności czujki!

OK podliczyłem to wszystko i wychodzi, że zastosowanie czujek impaq+ jest chyba najbardziej optymalne cenowo jak i funkcjonalnie. Dzięki wielkie za pomoc! :)

W kinie chyba lepiej zastosować sygnalizator optyczny :)

Na razie wystawie tylko kabel, jak się w końcu dorobię tego kina to się będę zastanawiał :)

Pozdrawiam

Mam pytanie odnoście czujki Texecom Impaq+: w jaki sposób doprowadzić do niej kabel od spodu? W tym wątku były opisy i zdjęcia mocowania takiej czujki i wynikało z nich, że kable wprowadza się właśnie od strony "pleców" czujki. Problem tylko w tym, że trzeba by chyba rozwiercić płytkę drukowaną, bo wypełnia ona całą obudowę, a złącza są po jej przeciwnej stronie.

Tego problemu nie ma np. w Satel VD-1 gdzie płytka jest przymocowana do zdejmowanej części obudowy i spodnią spokojnie można przewiercić i wprowadzić tamtędy kabel.

Druga sprawa: czy ma znaczenie orientacja (poziomo, ponowo) instalacji czujek wibracyjnych? Mam akurat 2 x VD-1, jedna pionowo, druga poziomo. Ta pionowo zdecydowanie jest bardziej czuła, ustawienia czułości w obu takie same. Być może wpływ ma miejsce montażu (okno tarasowe i drzwi), ale tak z ciekawości pytam...

Up...

Witam ... wszystkich fachowców:)

Dzis dzien drugi działania:)

Własnie siedze przed centralka alarmowa wczorajsze podpowiedzi kolegi nic nie dały;( wszystko podłączone ok, zasilania ok ale na wej1 i wej2 nie działały czujki dualne. Postanowiłem zrobic restars z kołków przy podpiętej tylko jednej czujce na wej.3 było oki wszystko rozpoczeło sie prawidłowo...jedna czujka wszystko gra... postanowiłem przepiać działajaca czujkę na wej nr 1 i klops ciagle wyswietla naruszenie tak samo na wej 2. zrobiłem restart z kołków i nic...potem odpiołem wszystkie czujki i zostawiłem podłaczony sam manipulator..i...klops swieci naruszenie wej3 chodz centrala jest wolna i nie mozna nic zrobic na manipulatorze czy można wykonac całkowity reset centrali? moze cos nie tak z nią;( siedze i czekam na odp:) plizzz ;)siedze i czekam na info lub tel. 505550423...adamo