_ZBYCH_ 27.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Po co ci aż dwa sygnalizatory wewnętrzne? zawału chcesz w nocy dostać? Jeden będzie na parterze na korytarzu obsługujący tak naprawdę cały dom a drugi w piwnicy w pomieszczeniu, które ma byc przeznaczone w przyszłości na kino domowe, dobrze wytłumione. Wolałbym jednak ten alarm usłyszeć, nawet podczas oglądania głośnego filmu W kinie chyba lepiej zastosować sygnalizator optyczny Znacznie lepiej będzie jak zainstalujesz przekażnik odcinający napięcie w tym pomieszczeniu podczas alarmu Chyba lepiej przekaźnik włączający pełne oświetlenie, bo jak będzie taki odcinający prąd, to nie rozpozna, czy właśnie ma włamanie, czy to tylko prąd wyłączyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam:) mam pytanie do zaawansowanych w temacie:)dzis odpaliłem INTEGRĘ 64 - na spokojnie z 3 czujkami 2 dualne i jedna zwykła modele BOSCH BLD1-P tri tech, BLD1-P zwyła ...prawie wszystko ok. Na manipulatorze czujki dualne maja info o sabotażu za to czujka normala bez problemów . napiszczie czy czujki dualne łaczy sie w jakis inny sposób czy moze trzeba je w DLOAX ustawic w jakis inny sposób? Jutro dzień drugi nad pracami uruchomienia alarmu....dajcie znac dobrą rada bym nie bładził.Pozdrawiam ADAMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 nie ma znaczenia czy dualna czy zwykła, idea podłączania taka sama, jeśli w konfiguracji 2EOL to dwa rezystory po 1,1 kOhma, sprawdź czy masz dobrze wejścia poustawiane, a szczególnie ich parametry i czy dobre rezystory (jak Zbych napisał w komplecie dają również 2,2 kOhma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 JEsli chodzi o rezystory to jak najo 2 szt po 1,1k ... sprawdzone miernikiem przed instalacją, a o co chodzi a raczej co rozumiesz w (poustawianu wejsc?) mam ustawione typ lini na 2EOL?NC typ reakcji zwykła, czy trzeba cos jeszcze....dziwny tez objaw ze po skasowaniu sabotażu na manipulatorze po raz drugi znów sie pojawił az w koncu zaproponował pominięcie...Co jutro z tym fantem zrobic...nie ma cisnienia ale kazda uwaga i dobra rada w cenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 czyli z Twojego opisu wynika że wsio masz OK, ja bym szukał przyczyny w błędnym podłączeniu kabelków, jaki masz ten czujnik? http://phonex.pl/forum/bosc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 czyli z Twojego opisu wynika że wsio masz OK, ja bym szukał przyczyny w błędnym podłączeniu kabelków, jaki masz ten czujnik? Bosch takie jak opisane powyzej...INTEGRĘ 64 - na spokojniena poczatek z 3 czujkami 2 dualne i jedna zwykła modele BOSCH BLD1-P tri tech, BLD1-P zwykła ...prawie wszystko ok.... wszystkie pozostałe to te same modele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 spróbuj ustawić jeszcze w opcjach wejścia/szczegóły/opóźnienie po zasilaniu i tam zrób T, może ona się jakoś dłużej uruchamia, choć to nie wiem czy w tym problemie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 czyli z Twojego opisu wynika że wsio masz OK, ja bym szukał przyczyny w błędnym podłączeniu kabelków, jaki masz ten czujnik? http://phonex.pl/forum/bosc.jpg no z tego co widze na Twoim schemacie to U mnie prawie wszystko oki tylko rezystory mam podłaczene od NC, NC i do T po prawej stronie zas kabelki do wejscia centrali w NC srodkowe i T lewe... ace to chyba znaczenia niema:)( chyba ze ma...chodz w czujce zwykłej mam tak samo i buja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 to nie ma znaczenia, masz dobrze, i obie czujki tak głupieją czy tylko jedna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 jedna ma sabotarz a druga jest slepa i głucha;( i to własnie tylko te dualne:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 ta ślepa i głucha, dioda nie świeci, napięcie sprawdzałeś na zaciskach zasilania czy jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 ta ślepa i głucha, dioda nie świeci, napięcie sprawdzałeś na zaciskach zasilania czy jest? pomiarów nie robiłem...bo juz było za zimno:( jutro poszaleje z miernikiem:) i dam znac:) dzieki i pozdrowienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wozio 28.01.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 To nie do końca jest tak fajnie. Pamiętaj, że stosując czujki inercyjne bez analizatora pozbawiasz się kontroli okablowania i obecności czujki! OK podliczyłem to wszystko i wychodzi, że zastosowanie czujek impaq+ jest chyba najbardziej optymalne cenowo jak i funkcjonalnie. Dzięki wielkie za pomoc! W kinie chyba lepiej zastosować sygnalizator optyczny Na razie wystawie tylko kabel, jak się w końcu dorobię tego kina to się będę zastanawiał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 28.01.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Mam pytanie odnoście czujki Texecom Impaq+: w jaki sposób doprowadzić do niej kabel od spodu? W tym wątku były opisy i zdjęcia mocowania takiej czujki i wynikało z nich, że kable wprowadza się właśnie od strony "pleców" czujki. Problem tylko w tym, że trzeba by chyba rozwiercić płytkę drukowaną, bo wypełnia ona całą obudowę, a złącza są po jej przeciwnej stronie. Tego problemu nie ma np. w Satel VD-1 gdzie płytka jest przymocowana do zdejmowanej części obudowy i spodnią spokojnie można przewiercić i wprowadzić tamtędy kabel. Druga sprawa: czy ma znaczenie orientacja (poziomo, ponowo) instalacji czujek wibracyjnych? Mam akurat 2 x VD-1, jedna pionowo, druga poziomo. Ta pionowo zdecydowanie jest bardziej czuła, ustawienia czułości w obu takie same. Być może wpływ ma miejsce montażu (okno tarasowe i drzwi), ale tak z ciekawości pytam... Up... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 28.01.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czujka roletowa, to zwijacz sznurka z zamontowanymi magnesami na kółku zwijacza i kontaktronem w obudowie. Czy do rolety lepiej zastosować czujkę roletową czy zwykły kontaktron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 28.01.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam ... wszystkich fachowców:)Dzis dzien drugi działania:)Własnie siedze przed centralka alarmowa wczorajsze podpowiedzi kolegi nic nie dały;( wszystko podłączone ok, zasilania ok ale na wej1 i wej2 nie działały czujki dualne. Postanowiłem zrobic restars z kołków przy podpiętej tylko jednej czujce na wej.3 było oki wszystko rozpoczeło sie prawidłowo...jedna czujka wszystko gra... postanowiłem przepiać działajaca czujkę na wej nr 1 i klops ciagle wyswietla naruszenie tak samo na wej 2. zrobiłem restart z kołków i nic...potem odpiołem wszystkie czujki i zostawiłem podłaczony sam manipulator..i...klops swieci naruszenie wej3 chodz centrala jest wolna i nie mozna nic zrobic na manipulatorze czy można wykonac całkowity reset centrali? moze cos nie tak z nią;( siedze i czekam na odp:) plizzz ;)siedze i czekam na info lub tel. 505550423...adamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 28.01.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 no to lipa na forum niema nikogo;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.01.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 a wejdź w ustawienia wejść i 1 i 2 daj brak, czy wtedy też będzie sygnalizował uszkodzenie, później zmień na np NO, wyjdź z trybu serwisowego, uzbrój alarm i zewrzyj Z1 z COM, czy wzbudzi się alarm (oczywiście jak centrala nie będzie sygnalizowała uszkodzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts