Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...czy można wykonac całkowity reset centrali? moze cos nie tak z nią;(

Tryb serwisowy > Restarty > Restart wszystkiego

Zbychu... manipulator nie działa i niemozna zapisac nowych zmnian;( Czy mozna zrobic reset z kołków? Który przywróci wszystko do stany 0

...Robie reset z kołka jak w instrukcji czyli czekam około 10 sek i nic...ponownie łacze sie z centrala ale dalej błedy na wej nr 3 i manipulator tylko date wyswietla

Dałem wszedzie brak czujki ale jest klops przy zapisie: Nie wszystkie dane zostały zapisane poniewaz sa w systemie strefy w stanie czuwania;(

co dalej?

Aby zapisać dane, musisz rozbroić wszystkie strefy!

Jak rozbrojic strefy jak na manipulatorze mozna tylko date oklądac jak naciskam klawisze to tylko gwiazdki wyskakuja;( kod instalatora nie działa... co jeszcze.?

Zbychu... manipulator nie działa i niemozna zapisac nowych zmnian;( Czy mozna zrobic reset z kołków? Który przywróci wszystko do stany 0

...Robie reset z kołka jak w instrukcji czyli czekam około 10 sek i nic...ponownie łacze sie z centrala ale dalej błedy na wej nr 3 i manipulator tylko date wyswietla

Jak to manipulator nie działa? A co manipulator pokazuje na wyświetlaczu?

Odłącz oba zasilania, zdejmij zworkę od bateryjki na płycie, odczekaj 5 minut, załóż zworkę od bateryjki i wejdź w TS z kołków.

Jak to manipulator nie działa? A co manipulator pokazuje na wyświetlaczu?

Odłącz oba zasilania, zdejmij zworkę od bateryjki na płycie, odczekaj 5 minut, załóż zworkę od bateryjki i wejdź w TS z kołków.

Manipulator pokazuje tylko datę.. wciskajac przyciski numeryczne pokazuje gwiazdki...

zworke zdjąc? chyba raczej załozyc...? bo zakładam tylko na tryb serisowy z kołków a potem zdejmuje...

po około 10 sek.

Manipulator mam jeden ...na poczatek wszystko minimalistycznie...

Dziekuje za podpowiedzi :) siedze na mrozie i działam:)

Mam pytanie odnoście czujki Texecom Impaq+: w jaki sposób doprowadzić do niej kabel od spodu? W tym wątku były opisy i zdjęcia mocowania takiej czujki i wynikało z nich, że kable wprowadza się właśnie od strony "pleców" czujki. Problem tylko w tym, że trzeba by chyba rozwiercić płytkę drukowaną, bo wypełnia ona całą obudowę, a złącza są po jej przeciwnej stronie.

Tego problemu nie ma np. w Satel VD-1 gdzie płytka jest przymocowana do zdejmowanej części obudowy i spodnią spokojnie można przewiercić i wprowadzić tamtędy kabel.

Druga sprawa: czy ma znaczenie orientacja (poziomo, ponowo) instalacji czujek wibracyjnych? Mam akurat 2 x VD-1, jedna pionowo, druga poziomo. Ta pionowo zdecydowanie jest bardziej czuła, ustawienia czułości w obu takie same. Być może wpływ ma miejsce montażu (okno tarasowe i drzwi), ale tak z ciekawości pytam...

Zbychu, wiem że masz duże doświadczenie z Impaq+, może coś podpowiesz?

Widziałem Twoje zdjęcia pomontażowe, ale nie wiem jak ten kabel wprowadzić najlepiej do środka.

Pliiis... ;)

Manipulator pokazuje tylko datę.. wciskajac przyciski numeryczne pokazuje gwiazdki...

zworke zdjąc? chyba raczej załozyc...? bo zakładam tylko na tryb serisowy z kołków a potem zdejmuje...

po około 10 sek.

Manipulator mam jeden ...na poczatek wszystko minimalistycznie...

Dziekuje za podpowiedzi :) siedze na mrozie i działam:)

To ja mam propozycję, weź kolego ten sprzęt do ciepłego domku, weź instrukcję, przeczytaj dwa razy, a dopiero bierz się do programowania i podłączania.

Zadajesz pytania, na podstawowe tematy. Gdybyś zadał sobie trochę trudu i przeczytał instrukcję, to byś o takie rzeczy nie pytał. Wstyd!

Jeśli każdy, kto zechce sam zamontować system alarmowy zacznie pytać tu o podstawy opisane w instrukcji, to niebawem przybędzie tu kolejne kilkaset stron, które nic nowego do tego wątku nie wniosą.

Czytajcie instrukcję

Zbychu, wiem że masz duże doświadczenie z Impaq+, może coś podpowiesz?

Widziałem Twoje zdjęcia pomontażowe, ale nie wiem jak ten kabel wprowadzić najlepiej do środka.

Pliiis... ;)

W tej czujce jest dużo miejsca :) Są takie, w których jest znaczne gorzej :-?

Wiercisz sobie w spodzie otworek na przewód, ściągasz pancerz przewodu tak, aby ledwo wchodził do czujki, pary przewodów przekładasz pod płytką (masz 3 mm miejsca pod płytką) i wyprowadzasz je między płytką, a obudową.

http://www.zbychdom.republika.pl/Alarmy/Czujki/Impaq_przewody.JPG

Wielkie dzięki! Tak właśnie przypuszczałem.

A czy orientacja montażu (poziomo, pionowo) wpływa na czułość? Z moich obserwacji wynika, że pionowo czujka VD-1 działa lepiej, ale może się mylę.

A jak jest z Impaq+?

Orientacja czujki nie ma wpływu na czułość. Wpływ na czułość ma podłoże, do którego jest czujka montowana oraz stopień izolowania okna (drzwi) na uszczelkach. Bywa też, że dwie takie same czujki mają różną czułość, bo wynika to z tolerancji elementów elektronicznych.

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie czujek FLASH (PIR+ zbicie szkła). W instrukcji napisano "...Niezależna praca sekcji PIR i zbicia szkła..." Czy oznacza to, że można niezależnie włączyć tylko czujkę zbicia szkła (np. na noc) lub jedno i drugie?

Tak w ogóle to jakie macie zdanie o tej czujce i generalnie o tego typu czujkach?

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie czujek FLASH (PIR+ zbicie szkła). W instrukcji napisano "...Niezależna praca sekcji PIR i zbicia szkła..." Czy oznacza to, że można niezależnie włączyć tylko czujkę zbicia szkła (np. na noc) lub jedno i drugie?

Tak w ogóle to jakie macie zdanie o tej czujce i generalnie o tego typu czujkach?

Pozdrawiam

Możesz właczyć niezaleznie bo masz dwa oddzielne obwody (w pełnej funkcjonalności zużywasz 2 wejścia centrali)

Witajcie! Jestem tu nowy, więc jeszcze raz witam wszystkich szanownych forumowiczów serdecznie! Jestem obecnie na etapie samodzielnego montowania instalacji elektrycznej i pomyślałem sobie, że sam zamontuję również system alarmowy. Do ochrony domku o pow. 130 m^2 dobrałem centralę Satel Integra 64, czujki dualne Cobalt oraz zwykłe PIR Aqua. Do tego dorzucę jeszcze satelowskie kontraktrony oraz dodatkowe czujki dymu i CO.

Uważacie, że ten system będzie w porządku?

Teorię znam już w miarę dobrze, pozostała jeszcze praktyka :) Nie wiem, jak dokładnie rozmieścić czujki. Planowałem uczynić to tak, jak na załączonym obrazku. Mam jednak kilka wątpliwości. Otóż czy do ochrony salonu i kuchni wystarczy jedna czujka dualna? Nie wiem również, gdzie zamontować dwie czujki w pokojach na piętrze. Na obrazku rozmieściłem je przy oknie, ale jak wcześniej pisaliście, złodziej będzie je mógł zasłonić zaraz po otwarciu okna. Niestety, inna lokalizacja nie wchodzi za bardzo w grę, bo w obu pomieszczeniach mam na tej ścianie skosy.

Uważacie, że warto sygnalizator zewnętrzny montować na kominie? Ściana frontowa jest niestety bardzo niska, więc obawiam się, że złodzieje łatwo będą mogli uszkodzić urządzenie...

Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomocą i opinie odnośnie mojego zamysłu rozmieszczenia czujek i całego systemu. Pozdrawiam serdecznie!

http://img15.imageshack.us/img15/4107/alarm.th.png