odaro 31.01.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Zbychu, wiem że masz duże doświadczenie z Impaq+, może coś podpowiesz? Widziałem Twoje zdjęcia pomontażowe, ale nie wiem jak ten kabel wprowadzić najlepiej do środka. Pliiis... W tej czujce jest dużo miejsca Są takie, w których jest znaczne gorzej Wiercisz sobie w spodzie otworek na przewód, ściągasz pancerz przewodu tak, aby ledwo wchodził do czujki, pary przewodów przekładasz pod płytką (masz 3 mm miejsca pod płytką) i wyprowadzasz je między płytką, a obudową. http://www.zbychdom.republika.pl/Alarmy/Czujki/Impaq_przewody.JPG A jak podchodzicie z przewodem do samej czujki inercyjnej. Przewód jest doprowadzony do dolnej ramy okna a czujkę chcemy dać pionowo powiedzmy 10cm od dolnej ramy na łupku stałym. Jak ukryć te 10cm przewodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.01.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 A jak podchodzicie z przewodem do samej czujki inercyjnej. Przewód jest doprowadzony do dolnej ramy okna a czujkę chcemy dać pionowo powiedzmy 10cm od dolnej ramy na łupku stałym. Jak ukryć te 10cm przewodu? Dlaczego aż 10 cm od dolnej ramy? Ja jeśli muszę zamontować czujkę między skrzydłami (na stałym słupku), to robię ją równo z dołem skrzydeł, czyli jakieś 3 - 4 cm od dołu. Wiercę skośnie długim, cienkim wiertłem. Uwaga! Wymaga to wyczucia, bo łatwo można złamać wiertło i uszkodzić ramę okna. Wiertło będzie się ześlizgiwało po metalowym wzmocnieniu dolnej ramy, więc trzeba bez docisku zrobić najpierw fazkę w tym profilu, żeby wiertło miało punkt oparcia. Nie wiercimy na pełnych obrotach, tylko z wyczuciem i pewnie, oburącz trzymamy wiertarkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyzu-belial 31.01.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Teorię znam już w miarę dobrze, pozostała jeszcze praktyka Po pierwsze: dałeś tylko 2 kontaktrony - drzwi wejściowe i brama garażowa, a powinieneś zadbać o zabezpieczenie okien (bo głównie tędy wejdzie potencjalny włamywacz) kontaktronami/ czujkami stłuczeniowymi. po drugie: Salon, drzwi na taras(?) nie zabezpieczone, łatwy dostęp do czujki w rogu, znowu okna. Po trzecie: Piętro - łazienka: nie martw się nie ukradną Ci antyperspiranta , ale wejdą oknem. Piętro - pokoje z balkonem: Drzwiami w tych pokojach wejdzie każdy. Czujki na inne ściany, kontaktrony, j.w. Pomyśl jak włamywacz, zastanów się gdzie mu pozwalasz na wejście i zabezpiecz to. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak40 31.01.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Problem z kontaktronami w oknach polega na tym, że ich montaż to ogrom pracy. Myślicie, że są one koniecznie we wszystkich oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 31.01.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ja juz nie mam siłdrugi tydzien kombinuje i nie moge sie polaczyc kablem rs z centraląto juz 3 kabelek i ciagle komunikat "brak sygnały CTS" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.01.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 A jak podchodzicie z przewodem do samej czujki inercyjnej. Przewód jest doprowadzony do dolnej ramy okna a czujkę chcemy dać pionowo powiedzmy 10cm od dolnej ramy na łupku stałym. Jak ukryć te 10cm przewodu? Dlaczego aż 10 cm od dolnej ramy? Ja jeśli muszę zamontować czujkę między skrzydłami (na stałym słupku), to robię ją równo z dołem skrzydeł, czyli jakieś 3 - 4 cm od dołu. Wiercę skośnie długim, cienkim wiertłem. Uwaga! Wymaga to wyczucia, bo łatwo można złamać wiertło i uszkodzić ramę okna. Wiertło będzie się ześlizgiwało po metalowym wzmocnieniu dolnej ramy, więc trzeba bez docisku zrobić najpierw fazkę w tym profilu, żeby wiertło miało punkt oparcia. Nie wiercimy na pełnych obrotach, tylko z wyczuciem i pewnie, oburącz trzymamy wiertarkę! No i mam kolejne stresujące zajęcie do wykonania. Zbychu nie masz jakiś zdjęć z montażu czujki inercyjnej. Da się czujki inercyjne zamontować na już zamontowanych oknach ale bez parapetów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 31.01.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Da się czujki inercyjne zamontować na już zamontowanych oknach ale bez parapetów? jasne, ja tak właśnie teraz robię, montuję VD-1 wiercąc długim wiertłem po skosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 31.01.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 ja juz nie mam sił drugi tydzien kombinuje i nie moge sie polaczyc kablem rs z centralą to juz 3 kabelek i ciagle komunikat "brak sygnały CTS" No co ty się tak poddajesz szybko, to co bedzie dalej? Napisz co robisz po kolei? Może robisz jakiś drobny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.02.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Centrala wisi juz miesiąc i niby działa tylko z manipulatora nie chce mi sie klikac wszystkiego.Podłączyłem manipulatory i zrobilem adresacje i identyfilkacje ich.Podobnie zrobiłem z modułem rozszerzenia i też działa.Włączyłem download. Zrobiłem juz dwa kabelki.Odpalam Dload i pojawia sie komunikat brak sygnału CTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 01.02.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 w programie Dloadx jak uruchomisz po prawej na górze jest taka kropka od portu com, jeśli masz wszystko dobrze poustawiane (numer com i prędkości), a ta kropka jest czerwonego koloru to spróbuj na nią kliknąć aby się zrobiła zielona (u mnie tak się wczoraj stało, pisało brak sygnału CTS, a jak kliknąłem na tą kropkę, zmieniła się na zielono i komunikacja została nawiązana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.02.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 tak robie zawsze i robi sie zielona na jakieś 2s a potem zmienia sie na czerwoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 01.02.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 hasła oczywiście masz dobrze poustawiane, funkcja downloading z manipulatora uruchomiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.02.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 tak z manipulatora właczone start downloadinga jakie hasła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 01.02.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 hasło centrali i hasło downloadx (odczytujesz/ustawiasz je w manipulatorze, po wpisaniu hasła serwisowego), i później te same hasła podajesz w programie Downloadx nie hasło tylko identyfikator, źle napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.02.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 identyfikator ustawilemale gdyby to bylo źle to sie połaczy ale wyswietli komunikat o złym identyfikatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 01.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Niewiem jakim portem się posługujesz czy fizycznym Comem na płycie czy przez przejściówkę. wielokrotnie miałem problemy z tym drugim typem. Mysisz posprawdzać każdy port po kolei w ustawieniach, ostatnio na komputerze u inwestora było połączenie na Com 18.Jeśli robisz przez fizyczny port to może masz go uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.02.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 sprawdzalem ze 20 razy na swoim laptopie poprzez przejściówke USb i myślałem ze to jej winaale chyba na 4 komputerach klientów z Comem na płycie było to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 sprawdzalem ze 20 razy na swoim laptopie poprzez przejściówke USb i myślałem ze to jej wina ale chyba na 4 komputerach klientów z Comem na płycie było to samo Kabel robiłeś sam? z której strony instrukcji brałeś wzór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 01.02.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 sprawdzałem ze 20 razy na swoim laptopie poprzez przejściówkę USb i myślałem ze to jej wina ale chyba na 4 komputerach klientów z Comem na płycie było to samo Ja też miałem kiedyś problemy z połączeniem. Wszystko było OK, sprawdzałem 1000 razy a nie chciało się łączyć. Ja co prawda miałem kabel RS bez przejściówki. U mnie pomogło jak zrestartowałem podłączonego do centrali kompa. Przedtem uruchamiałem kompa i podłączałem kabelki, a teraz podłączam wszystko i dopiero uruchamiam kompa. Nie wiem czy to jakieś czary, bo na logikę to się kupy nie trzyma, ale może tobie też pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 02.02.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Albo zastosuj moduł eternetowy ETH-1 i olej tego RS'a. Ja u siebie co prawda nie miałem problemu z RS'em ale zdecydowałem że przy tak rozbudowanym systemie szkoda nie dać ETH-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts