_ZBYCH_ 24.02.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam pytania dot podłączenia sygnalizatora SD-3001 z własnym akumulatorem do Integry 64. 1) do jakiego wyjścia w centrali mam podłączyć +12V sygnalizatora? W instrukcji jest przykład dla Integry 32, gdzie to wyjście podłącza się do AUX. W mojej Integrze AUX nie ma. 2) Czy konieczne jest podłączanie rezystorów? 3) W jaki sposób bez wycia syreny mogę później odłączyć ją od centrali przy późniejszej rozbudowie systemu? Pozdr Krzy Ad 1. Do jednego z wyjść prądowych zaprogramowanych jako zasilające (standardowo OUT 3 i OUT 4) Ad 2. Rezystory stosujesz do wejść sterujących, a nie do zasilania. Ad 3. Trzeba podłączyć zewnętrzne źródło zasilania (np. akumulator) lub odłączyć sygnalizator - ten włączy się na zaprogramowany zworkami czas i na tym koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.02.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 dobra, czyli nie ma sensu wsadzać do EPS akumulatora tej samej pojemności co do centrali? Bo co mi z niego, jak ten w centrali po np. 20h się wyładuje i centrala padnie?Nie jestem fachowcem od alarmów stąd piszę co wiem i liczę na pomoc innych, a napisz Zbych czy jak się połączy obie płyty to oprócz aspektu o którym pisałeś może się coś stać?Do centrali mam podłączonych około 20 urządzeń, a do EPS 8, aku dałem po 19Ah do obu, i przyznam że połączyłem plusy ze sobą rozumując że da mi to większą pojemność zbiorczą. Czy lepiej odłączyć od plusa centrali 7 urządzeń (przyjmując te same pobory prądu) i podłączyć do EPS, a połączenie plusem pomiędzy nimi rozłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.02.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 dobra, czyli nie ma sensu wsadzać do EPS akumulatora tej samej pojemności co do centrali? Bo co mi z niego, jak ten w centrali po np. 20h się wyładuje i centrala padnie? Nie jestem fachowcem od alarmów stąd piszę co wiem i liczę na pomoc innych, a napisz Zbych czy jak się połączy obie płyty to oprócz aspektu o którym pisałeś może się coś stać? Do centrali mam podłączonych około 20 urządzeń, a do EPS 8, aku dałem po 19Ah do obu, i przyznam że połączyłem plusy ze sobą rozumując że da mi to większą pojemność zbiorczą. Czy lepiej odłączyć od plusa centrali 7 urządzeń (przyjmując te same pobory prądu) i podłączyć do EPS, a połączenie plusem pomiędzy nimi rozłączyć? Nie tędy droga. Połączenie plusów centrali i zasilacza systemowego nie spowoduje uszkodzenia systemu, ale jest to złe rozwiązanie. Należy zrobić tak, jak napisałeś na końcu, czyli rozłączyć plusy zasilania i równomiernie obciążyć zasilacz centrali i dodatkowy zasilacz systemowy - również wliczając w to zasilanie samej płyty centrali i zasilacza systemowego, oraz manipulatorów i wszystkich pozostałych urządzeń systemu. Krótko i na temat: kłania się bilans prądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.02.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Krótko i na temat: kłania się bilans prądów no to czeka mnie mała przeróbka, dzięki za fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 24.02.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 dobra, czyli nie ma sensu wsadzać do EPS akumulatora tej samej pojemności co do centrali? Bo co mi z niego, jak ten w centrali po np. 20h się wyładuje i centrala padnie? Nie jestem fachowcem od alarmów stąd piszę co wiem i liczę na pomoc innych, a napisz Zbych czy jak się połączy obie płyty to oprócz aspektu o którym pisałeś może się coś stać? Do centrali mam podłączonych około 20 urządzeń, a do EPS 8, aku dałem po 19Ah do obu, i przyznam że połączyłem plusy ze sobą rozumując że da mi to większą pojemność zbiorczą. Czy lepiej odłączyć od plusa centrali 7 urządzeń (przyjmując te same pobory prądu) i podłączyć do EPS, a połączenie plusem pomiędzy nimi rozłączyć? Jak już tak rozumujesz to "urządzenie" urządzeniu nierówne, jedno ma pobór 20 mA a inne 60mA, zrób jak pisze zbych bilans prądów i rozdziel zasilania porówno, pozatym stosuj sprawdzone akumulatory.Jak juz chcesz dać mocniejszy zasilacz to stosuj Ca-64PP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy1719499215 24.02.2010 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam pytania dot podłączenia sygnalizatora SD-3001 z własnym akumulatorem do Integry 64. 1) do jakiego wyjścia w centrali mam podłączyć +12V sygnalizatora? W instrukcji jest przykład dla Integry 32, gdzie to wyjście podłącza się do AUX. W mojej Integrze AUX nie ma. 2) Czy konieczne jest podłączanie rezystorów? 3) W jaki sposób bez wycia syreny mogę później odłączyć ją od centrali przy późniejszej rozbudowie systemu? Pozdr Krzy Ad 1. Do jednego z wyjść prądowych zaprogramowanych jako zasilające (standardowo OUT 3 i OUT 4) Ad 2. Rezystory stosujesz do wejść sterujących, a nie do zasilania. Ad 3. Trzeba podłączyć zewnętrzne źródło zasilania (np. akumulator) lub odłączyć sygnalizator - ten włączy się na zaprogramowany zworkami czas i na tym koniec Dzięki za odpowiedź Dopytam jeszcze o rezystory. W instrukcji do centrali na schemacie podłączenia sygnalizatora nie ma takowych na schemacie, natomiast w instrukcji do sygnalizatora jest informacja, że są konieczne. W końcu nie wiem czy muszą być podłączone, czy można je sobie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjjanek1 25.02.2010 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 dziękuje za odpowiedz dotyczącego podłączenia zasilacza buforowego+ eps. Pytałem dlatego ponieważ zasilacz buforowy chciałem pod kamerkę oraz modem GSM lt1 s a eps chciałem podłączyć pod czujki , ale wszystko już jasne. Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarkutno 25.02.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 centrala ma ograniczony pobór prądowy, gdy mamy rozbudowany system po to jest EPS, aby nie przeciążać płyty centrali Spodziewałem się właśnie takiej odpowiedzi, bo takie jest również rozumowanie sporej grupy instalatorów. Zasilacz (zasilacze) systemowe stosuje się nie tylko w przypadku potrzeby osiągnięcia wyższej wydajności prądowej, niż oferuje sama centrala alarmowa, ale również dla osiągnięcia wymaganego czasu zasilania awaryjnego systemu alarmowego. Dla każdego urządzenia zasilającego należy sporządzić bilans prądów. Z niego wynika, jaki zasilacz potrzebujemy oraz jaki akumulator. więc teraz odpowiedz proszę czy można to połączyć, czy nie, i dlaczego? Nie można łączyć wyjść zasilających w centrali i zasilaczach systemowych, bo m.in. zmienia to bilans prądowy obu urządzeń. To jest wystarczający powód i innych nie będę wymieniał. Mam pytanko do mądrzejszych od siebie w kwestii alarmów , posiadam verse 15 która ma 2A zasilacz z bilansu wynika ze mam 1.8A pobor przez wszystkie urządzenia, chce podłączyć zestaw gsm-4 PS zwłasnym zasilaczem aps-15 wykorzystac go do załączania czuwania SMSem , wyjście w gsm po wysłaniu sms jest łączone do masy kabelek z tego wyjścia łącze do wejścia w centrali które mam jako załączające czuwanie , teraz mam pytanko czy moge połączyc ze sobą com-y gsm i centrali poto by nie musieć używac dodatkowego przekaźnika do załączania czuwania ,czyli plusy będoą nadał osobne a tylko masy ze sobą połącze. czy można tak zrobić? bo są to dwa osobne użądzenia z osobnymi zasilaniami tzn każde ma swój plus i każde ma swoj com i chce te comy połączyc ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 25.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 centrala ma ograniczony pobór prądowy, gdy mamy rozbudowany system po to jest EPS, aby nie przeciążać płyty centrali Spodziewałem się właśnie takiej odpowiedzi, bo takie jest również rozumowanie sporej grupy instalatorów. Zasilacz (zasilacze) systemowe stosuje się nie tylko w przypadku potrzeby osiągnięcia wyższej wydajności prądowej, niż oferuje sama centrala alarmowa, ale również dla osiągnięcia wymaganego czasu zasilania awaryjnego systemu alarmowego. Dla każdego urządzenia zasilającego należy sporządzić bilans prądów. Z niego wynika, jaki zasilacz potrzebujemy oraz jaki akumulator. więc teraz odpowiedz proszę czy można to połączyć, czy nie, i dlaczego? Nie można łączyć wyjść zasilających w centrali i zasilaczach systemowych, bo m.in. zmienia to bilans prądowy obu urządzeń. To jest wystarczający powód i innych nie będę wymieniał. Mam pytanko do mądrzejszych od siebie w kwestii alarmów , posiadam verse 15 która ma 2A zasilacz z bilansu wynika ze mam 1.8A pobor przez wszystkie urządzenia, chce podłączyć zestaw gsm-4 PS zwłasnym zasilaczem aps-15 wykorzystac go do załączania czuwania SMSem , wyjście w gsm po wysłaniu sms jest łączone do masy kabelek z tego wyjścia łącze do wejścia w centrali które mam jako załączające czuwanie , teraz mam pytanko czy moge połączyc ze sobą com-y gsm i centrali poto by nie musieć używac dodatkowego przekaźnika do załączania czuwania ,czyli plusy będoą nadał osobne a tylko masy ze sobą połącze. czy można tak zrobić? bo są to dwa osobne użądzenia z osobnymi zasilaniami tzn każde ma swój plus i każde ma swoj com i chce te comy połączyc ze sobą. Masy możesz łączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarkutno 25.02.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Masy możesz łączyć. Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleks1719503352 26.02.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wejście 1 to przykładowy czujnik pir. wyjscie np.10 wskażnik gotowy z odwrócną polaryzacją (typ17) wyjście np 11. koniec sygnalizacji wyjść (typ 83) , czas np 3 minuty ,wskazujesz wyjście 10. Wyjście np 12 typ suma logiczna wskazujesz wyjścia 10 i 11 nie miałem czasu sprawdzić czy działa ale musisz pogłowkować z typem 83 i suma logiczną i napewno się uda. To są konkrety! Serdecznie dziękuję Tego właśnie potrzebowałem. Co prawda przejście z jednego stanu do drugiego (czyli zakończenie działania wyjścia typu 17 i rozpoczęcie działania wyjścia typu 83) powoduje 0,5 sekundową przerwę w działaniu oświetlenia, ale jest nieźle Nie wiem tylko, czy takie impulsowe przerwy nie mają wpływu na trwałość lamp i przekaźników sterujących Masz jakąś wiedzę na ten temat? Pozdrawiam Aleks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 27.02.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Wejście 1 to przykładowy czujnik pir. wyjscie np.10 wskażnik gotowy z odwrócną polaryzacją (typ17) wyjście np 11. koniec sygnalizacji wyjść (typ 83) , czas np 3 minuty ,wskazujesz wyjście 10. Wyjście np 12 typ suma logiczna wskazujesz wyjścia 10 i 11 nie miałem czasu sprawdzić czy działa ale musisz pogłowkować z typem 83 i suma logiczną i napewno się uda. To są konkrety! Serdecznie dziękuję Tego właśnie potrzebowałem. Co prawda przejście z jednego stanu do drugiego (czyli zakończenie działania wyjścia typu 17 i rozpoczęcie działania wyjścia typu 83) powoduje 0,5 sekundową przerwę w działaniu oświetlenia, ale jest nieźle Nie wiem tylko, czy takie impulsowe przerwy nie mają wpływu na trwałość lamp i przekaźników sterujących Masz jakąś wiedzę na ten temat? Pozdrawiam Aleks To akurat przykład zastosowania , możesz jeszcze pokombinować z innymi typami wyjść co do przekażników to zalezy jakie zastosowałeś ja stosuję relpola i chodzą przez -naście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 28.02.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Podłączyłem 8 czujek w Integra 32 do OUT1 i to wyjście ustawiem na typ 42-zasilanie w czuwaniu.Mam też expander na 8 wyjść podłączony bezpośrednio obok centrali. Do niego czujki podłącza sie bezpośrednio pod 12V i działaja cały czas a nie jak tamte 8 jako 42.Jak to podłączyć inaczej? czy moge podłaczyc tylko zasilanie czujek z expandera do wyjścia OUT Integry?I jeszcze jedna sprawa. Jak ustawie to Zasilanie w czuwaniu to mam wszystkie czujki naruszone - czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarkutno 28.02.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Podłączyłem 8 czujek w Integra 32 do OUT1 i to wyjście ustawiem na typ 42-zasilanie w czuwaniu. Mam też expander na 8 wyjść podłączony bezpośrednio obok centrali. Do niego czujki podłącza sie bezpośrednio pod 12V i działaja cały czas a nie jak tamte 8 jako 42. Jak to podłączyć inaczej? czy moge podłaczyc tylko zasilanie czujek z expandera do wyjścia OUT Integry? I jeszcze jedna sprawa. Jak ustawie to Zasilanie w czuwaniu to mam wszystkie czujki naruszone - czy to normalne? Możesz tak podłączyć zasilanie z centrali , ad2 to normalne gdy czujka nie ma zasilania to styki nc są rozwarte i pokazuje naruszenie trzeba tylko wyłączyć "opcje kontrolowane przy załączeniu czuwania "bo inaczej nie zazbrojsz alarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.03.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a to juz ustawiłem a czy ktoś wie ile to prądu bierze jak działa nawet gdy nie ma czuwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.03.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a to juz ustawiłem a czy ktoś wie ile to prądu bierze jak działa nawet gdy nie ma czuwania? Pobór prądu urządzenia jest zawsze w jego instrukcji montażu, musisz zsumować wszystkie czujniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal111 01.03.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a własnie tego nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 01.03.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a własnie tego nie znalazłem powinno być w danych technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekf 03.03.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam pytanie odnośnie systemu alarmowego(firmy) do domu z poddaszem użytkowym oraz piwnicą.Jaką firmę polecacie( Salel , DSC, Paradox).Która z wymienionych firm jest mniej awaryjna i co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.03.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam pytanie odnośnie systemu alarmowego(firmy) do domu z poddaszem użytkowym oraz piwnicą. Jaką firmę polecacie( Salel , DSC, Paradox).Która z wymienionych firm jest mniej awaryjna i co polecacie? Polecamy... poczytać ten wątek. Naprawdę warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts