Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie systemu alarmowego(firmy) do domu z poddaszem użytkowym oraz piwnicą.

Jaką firmę polecacie( Salel , DSC, Paradox).Która z wymienionych firm jest mniej awaryjna i co polecacie?

To wszystko zależy od tego jak rozbudowany będzie system i jakie funkcje musi spełnić . Nie mniej istotną sprawą jest popularność sytemu w Twojej miejscowości. Doskonała adresowalna centrala EVO która posiada bardzo fajne klawiatury i jest bardzo prosta w obsłudze codziennej moze być nie lada kłopotem instalacyjnym w przypadku braku osób które wiedzą jak ją zamontować.

Podsumowując : najpierw należy określić wymagania wobec systemu a następnie dokonać wyboru centrali która sprosta tym wymaganiom .

Co do awaryjności wspomnianych przez Ciebie systemów to powiem tylko że w przypadku Paradoxa jest to dość rzadka przypadłość. Z DSC nie mam zbytnio do czynienia więc się nie wypowiem . Co do Satela to jak ich jakaś trefna seria nie dopada, też można przyjąć że są bezawaryjne .

teraz mam pytanko czy moge połączyc ze sobą com-y gsm i centrali poto by nie musieć używac dodatkowego przekaźnika do załączania czuwania ,czyli plusy będoą nadał osobne a tylko masy ze sobą połącze. czy można tak zrobić? bo są to dwa osobne użądzenia z osobnymi zasilaniami tzn każde ma swój plus i każde ma swoj com i chce te comy połączyc ze sobą
.

W takich przypadkach zawsze należy łączyć ze sobą masy urządzeń.

Todaks -dziękuję za odpowiedź.W domu chcę założyć czujki dymu oraz czujki ruchu.Zastanawiam się nad kontaktronami ( ponoć można przy użyciu magnesu je unieszkodliwić) .Dom ma mięć II strefy II manipulatory oraz powiadomienie GSM)

Który alarm byś polecał?

Juz Ci napisałem ze nie da się w tak bezpośredni sposób odpowiedzieć . Być może wystarczy Ci zwykła E65 z klawiaturą Led lub LCD ( 32 linie ) oraz moduł GSM. Ale jeżeli np. będziesz chciał osobny SMS z każdej linii wówczas musisz zapomnieć o E55 (pomimo jej bardzo dobrej ceny ) i przyjrzeć sie bacznie Integrze . Nie jestem zwolennikiem Integry WRL z racji bezpieczenstwa systemu i nie tylko więc może Integra 64 i moduł LT2S. Jeśli masz bardzo dużo kabli instalacyjnych i nie chcesz kolejnych kilometrów z instalacji alarmowej , mozesz przemyśleć zainmstalowanie centrali EVO. Za pomocą jednego przewodu możesz w niej połączyc wszystkie czujniki PIR ( szyna adresowa) A moze warto skorzystać z wsparcia obsługi systemu poprzez komunikaty glosowe. Wówczas warto przyjrzec sie centrali Inimm . Jeśli masz w planach wykorzystanie systemu do wykonywania bardziej złozonych funkcji automatyki warto pomysleć o systemie firmy Nexwell.

Co do kontaktronów to fakt że mozna je unieszkodliwić za pomoca obcego magnesu wcale nie oznacza że nie można lub nie warto ich stosować. Na tym forum publikowałem zdjęcia z opisem montażu kontaktronów tak by wszelkie próby ominięcia ich za pomoca magnesu generowały akcję alarmową systemu. Są również kontaktrony parametryzowane które wykrywaja obce pole magnetyczne. Jednak te wymagają znacznie większej precyzji w montażu.

witam.

1. mam problem z odczytaniem zapisanych plików w DloadX do integry32 po przeinstalowaniu systemu. Pyta o klucz kodowania. Czy jest jakiś standardowy, bo po instalacji ( przedtem i teraz) nie zmieniałem żadnych kodów w DloadX.

2. mam też problem z komunikacją z centralą przez COMa, ale to może być kwestia ustawien w sterownikach. ustawiam 19200, bity danych: 8, parzystość: parzyste, bit stopu: 1, ale sterowanie przepływem nie pamietam jak miałem wcześniej, a próbowałem sprzętowe i Xon/Xoff. chyba że jest problem bo przeinstalowałem XP i są jakieś inne klucze do komunikacji

Mam pytanie do instalatorów : jakie są aktualnie ceny robocizny za punkt ? mam kable poprowadzone wystarczy tylko po podłączać czujki i klawiaturki .

aktualne ceny od 10 do 200 :)

:D ok , rozumiem że potrzebujesz więcej szczegółów ? dostałem ofertę na 120zł minus 50% za to że kable są już ułożone czyli 60zł netto/1punkt , czy to dobra cena dla klienta ? pytam bo chciałbym utargować ale też nie chcę się wygłupić .

Mam pytanie do instalatorów : jakie są aktualnie ceny robocizny za punkt ? mam kable poprowadzone wystarczy tylko po podłączać czujki i klawiaturki .

aktualne ceny od 10 do 200 :)

:D ok , rozumiem że potrzebujesz więcej szczegółów ? dostałem ofertę na 120zł minus 50% za to że kable są już ułożone czyli 60zł netto/1punkt , czy to dobra cena dla klienta ? pytam bo chciałbym utargować ale też nie chcę się wygłupić .

Tak na dobrą sprawę to bez konkretnego projektu, a przynajmniej dokładnego opisu instalacji, nikt poważny Tobie tego nie wyceni. Pojęcie punkt jest tak samo ogólne jak pojęcie samochód (ile za naprawę samochodu? ma cztery koła i silnik...)

BARDZO uogólniając i (domyślając się kilku rzeczy) to cena OK, ale targować można się zawsze :) no i pytanie o 'punkt'. Masz w tym oczywiście zaprogramowanie czy tylko 'podłączenie' tak jak napisałeś? :)

Tak z programowaniem . Po prostu na gotowo .

ciekawe co to znaczy w twojej wycenie punkt? Cena jest uśredniona?

Sygalizator zewnętrzny kosztuje powiedzmy 120 zł , sensowny czujnik pir 60 zł, kontraktron powiedzmu 15 zł więc jak to się ma do tych 60 zł , ofertę pewnie masz z S...S... na Pyronixa, ale może się mylę.

witam.

1. mam problem z odczytaniem zapisanych plików w DloadX do integry32 po przeinstalowaniu systemu. Pyta o klucz kodowania. Czy jest jakiś standardowy, bo po instalacji ( przedtem i teraz) nie zmieniałem żadnych kodów w DloadX.

2. mam też problem z komunikacją z centralą przez COMa, ale to może być kwestia ustawien w sterownikach. ustawiam 19200, bity danych: 8, parzystość: parzyste, bit stopu: 1, ale sterowanie przepływem nie pamietam jak miałem wcześniej, a próbowałem sprzętowe i Xon/Xoff. chyba że jest problem bo przeinstalowałem XP i są jakieś inne klucze do komunikacji

Jest pewnie tak jak piszesz, podejrzyj w centrali kody komunikacji i przepisz do swojego dloada.

Sygalizator zewnętrzny kosztuje powiedzmy 120 zł , sensowny czujnik pir 60 zł, kontraktron powiedzmu 15 zł więc jak to się ma do tych 60 zł , ofertę pewnie masz z S...S... na Pyronixa, ale może się mylę.

Cały alarm na elementach Satela , punkt to poprostu np: czyjka , klawiatura , wyjka na ścianie , centrala itp. (wszystko po równo)

Cały alarm na elementach Satela , punkt to poprostu np: czyjka , klawiatura , wyjka na ścianie , centrala itp. (wszystko po równo)

No to właśnie dziwny sposób wyliczenia ponieważ każdy z tych elementów bardzo różni się w momencie zakupu.