Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Proszę o informację, czy posiadając system alarmowy z demontażu i chcąc zainstalować go u siebie muszę wykonać reset centrali oraz klawiatur?

Profilaktycznie włączyłem system z 1 podłączoną czujką oraz klawiaturą i na klawiaturze pojawił się komunikat usterka. Czy związane jest to z brakiem resetu czy powód jest inny?

System to dsc 5020, klawiatury led

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcinn73 napisał:
Nie wiecie gdzie można kupić kontaktrony wpuszczane spolaryzowane? Wydaje mi się, że byłyby zdecydowanie lepsze od standardowych (mam nadzieję, że nie są zdecydowanie droższe) :)

Sa zdecydowanie drozsze. Robi takie firma Alarmtech . Przykładem jest kontaktron MC-270. Pamiętaj jednak że ich montaz jest znacznie trudniejszy niż kontaktronów nieparametryzowanych.

Czy ktoś z Was wykonywał sterowaniem zaworem gazu ziemnego centralą alarmową np. zamknięcie zaworu gazu w momencie uzbrojenia alarmu.

A może ktoś z Was użytkuje takie sterowanie.

Jak powiedziałem swojemu fachowcowi od gazu że chce coś takiego zrobić to powiedział mi że takich zaworów nie stosuję się w domkach jednorodzinnych bo są bardzo drogie i mają zastosowanie tylko w przemyśle.

Marcinn73 napisał:
Koszt takiego kontaktronu to 42 zł... rzeczywiście kilkukrotnie droższe... pytanie czy to ma sens? Czy ktoś z Was instalował kontaktrony spolaryzowane?

Możesz zamontować w takim przypadku dwa zwykłe kontraktrony ale tylko do jednego montujesz magnes , zajmuje dwie linie jedną programujesz w 2EOL/NC a drugą 2EOL/NO.Przy zbliżeniu obcego magnesu będziesz miał alarm z tego drugiego.

voco napisał:
Proszę o informację, czy posiadając system alarmowy z demontażu i chcąc zainstalować go u siebie muszę wykonać reset centrali oraz klawiatur?

Profilaktycznie włączyłem system z 1 podłączoną czujką oraz klawiaturą i na klawiaturze pojawił się komunikat usterka. Czy związane jest to z brakiem resetu czy powód jest inny?

System to dsc 5020, klawiatury led

Odczytaj jak jest usterka i będziesz wiedział co się dzieje.Reset nie jest konieczny jeśli znasz hasła z tej centrali, ale musisz od nowa zaprogramować centralkę pod ustawienia nowego obiektu.

arm.pl napisał:
  Marcinn73 napisał:
Koszt takiego kontaktronu to 42 zł... rzeczywiście kilkukrotnie droższe... pytanie czy to ma sens? Czy ktoś z Was instalował kontaktrony spolaryzowane?

Możesz zamontować w takim przypadku dwa zwykłe kontraktrony ale tylko do jednego montujesz magnes , zajmuje dwie linie jedną programujesz w 2EOL/NC a drugą 2EOL/NO.Przy zbliżeniu obcego magnesu będziesz miał alarm z tego drugiego.

Można też drugi podłączyć tak, by zwierał linię pierwszego. Wtedy oszczędzamy jedną linię, tracąc jednak nieco z funkcjonalności. Mimo wszystko myślę, że warto, szczególnie przy dużej ilości kontaktronów.

Swoją drogą cały czas rozważam takie rozwiązanie: na oknach chcę założyć VD-1 + kontaktrony wpuszczane. I jedna możliwość, to podłączenie kontaktronów, jako normalne kontaktrony i zrezygnowanie z kontaktronów wbudowanych w czujkę. Druga możliwość, to wykorzystanie kontaktronów wbudowanych, a dodatkowe kontaktrony wykorzystać jako sabotażowe. Minusem jest użycie wbudowanych w VD-1 kontaktronów, które podobno nie są zbyt dobrej jakości (jako wpuszczane użyłbym Boscha CMINI), ale funkcjonalność podnosi się za to znacznie.

Co o tym myślicie?

arm.pl napisał:
  Marcinn73 napisał:

ARM to co proponujesz jest rozwiązaniem niezbyt rozsądnym. Po co marnować linie. Jakiś czas temu pisałem o tym jak rozwiązać problem gdy w oknie mamy zwykłe kontaktrony i obawiamy sie ich neutralizacji. Można o tym poczytać na mojej stronie

todaks napisał:
  arm.pl napisał:
  Marcinn73 napisał:

ARM to co proponujesz jest rozwiązaniem niezbyt rozsądnym. Po co marnować linie. Jakiś czas temu pisałem o tym jak rozwiązać problem gdy w oknie mamy zwykłe kontaktrony i obawiamy sie ich neutralizacji. Można o tym poczytać na mojej stronie

Można i tak, też tak instalujemy czasami tylko że oba są wpuszczane, rozwiązanie z dwoma też jest ok ( jeśli się ma dużo wolnych lini ) klient się naczytał że kontraktrony się psują, okna były drogie i fornirowane po montażu kontraktronów (wogóle ich nie widać) więc instalowaliśmy na wszelki wypadek po dwa, teraz jeden z nich jest sabotażowy , jak się uszkodzi główny to przekładamy magnes i następuje zmiana warty.

voco napisał:
Jak podłączyć syrenę alarmową?

Wyjścia w syrenie to:

1 - beacon

2 - siren

3 - v+

4 - V-

5 Tamper

6 Tamper

Czy syrena również powinna być podłączona przez rezystory? - i czy w związku z tym trzeba podpiąć ją pod wyjście com i z?

napisz jaki model tej syreny.

cineck napisał:
Hey, mam pytanko :D na dniach będę kupował czujki ruchu - bezprzewodowe. Jakie firmy polecacie a jakie odradzacie ??? Na 1 czujkę chciałbym wydać dobre 100pln szt.

hm jak masz takie założenie... to wiele nie powalczysz:)

popatrz na http://www.elmes.pl nazywa sie to PTX50.

ale i tak droższa jest niżbyś chciał wydać.

do tego albo odbiornik elmesa i podpinasz pod dowolna centrale albo centrala CB32 .. co do działąnia .. działą jako tako:) zależy czy w stabilnym miejscu czy nie.

cineck napisał:
Hey, mam pytanko :D na dniach będę kupował czujki ruchu - bezprzewodowe. Jakie firmy polecacie a jakie odradzacie ??? Na 1 czujkę chciałbym wydać dobre 100pln szt.

Pewnie jeszcze brutto za 100zł

Ciekawe czy najpierw kupisz czujniki bezprzewodowe i będziesz dobierał do tego centralę? czy centralę już masz? Ceny cennikowe niektórych czujek:

Satel APD-100 -179zł netto

Risco 170zł netto

Dsc ws4904 -209 zł netto

elmes ptx50-102 zł netto

Proponuje zweryfikowac finanse i albo ciągnąć przewody albo zwiększyć budżet.

voco napisał:
Pal licho polaryzację, jak podłączyć to w centrali. Instrukcja niestety milczy a nie chciałbym powodować zawału serca u sąsiadów nie mówiąc o możliwości uszkodzenia płyty.

1- sygnalizacja optyczny (lampa) - beacon

2 - sygnalizacja akustyczna - siren

3 - napięcie 13.0 (14.2V)

4 - 0V

5 - Sabotaż - tamper

6 - Sabotaż - tamper

Jak uważasz że polaryzacja jest nieważnym czynnikiem to podłącz na chybił -trafił może coś z tego będzie a może i sprzętu szlag nie trafi ......