odaro 30.04.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 chodzi właśnie o to, aby traktować bezpieczeństwo jako całość działań nie popadając w skrajności niestety często tak bywa .. ludzie montują w domu jakąś "fortecę" a później nawet na siku z pilotem 4o kanałowym, żeby 2i strefy wyłączyć a na następnych 2óch a/napad i 24 godzinna linia głośna w razie coś ... a inni montują przyzwoity system, którego nigdy nie załączają bo się nie chce .. ale alarm sąsiedzi mają więc wypada mieć co do zabezpieczeń to największą wartością jest oczywiście życie i warto czasami dodać coś co pomoże powiadomić "pomoc z zewnątrz" może również zamiast 10u czujników na okna zamontować wokół domu kamery .. poustawiać deketcję lamy z czujkami .. videodomofon z rejestracją .. często najpierw się "sprawdza" właściciela itd .. zobaczyć bezpieczeństwo z większego dystansu zabezpieczenia 100% raczej nie widzę, ale jak ktoś kiedyś wspominał należy połączyć kilka systemów zabezpieczeń technicznych i mechanicznych Petervdo co tak naprawdę chcesz nam przekazać napisz konkretnie jaka jest Twoja koncepcja zabezpieczenia domu przed włamaniem chętnie poznamy nowe poglądy na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 zdrowie (również psychiczne) i życie domowników nie ma ceny! święta prawda Ten, kto przeżył nocne włamanie, ten wie o czym piszę. jasne tylko w tym przypadku jest jedno małe ale .. włamywacz w sytuacji uruchomienia alarmu głośnego może działać nieobliczalnie .. w dzień a/napad jest cichy do SMA niestety u nas nie usa i nawet u siebie w domu środki obrony koniecznej muszą być adekwatne do zagrożenia .. włamywacz z łomem nie użyjemy np. bejsbola bo jeszcze będzie krzywda i nas ukarają co do informacji w nocy ile osób straci zdrowie jakby czasem fałszywie załączył się alarm i 110db przy łóżku poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Petervdo co tak naprawdę chcesz nam przekazać napisz konkretnie jaka jest Twoja koncepcja zabezpieczenia domu przed włamaniem chętnie poznamy nowe poglądy na ten temat. może inaczej .. nie przeczytałem 122 stron tego tematu .. tylko naście i zauważyłem .. oczywiście, że słuszny pogląd montowania czujek magnetyczny inercyjnych itd. .. ale mając pewne doświadczenie w zabezpieczeniach obiektów troszkę wiekszego ryzyka niż domki (banki, skarbce, sortowanie) chciałbym zasygnalizować przyszłym inwestorom (instalatorzy mają swoje wizje zakodowane) w zabezpieczenia techniczne ( Inteligentne instalacje i bezpieczeństwo) .. że poza alarmem warto się zastanowić nad telewizją przemysłową .. monitoringiem do SMA lub chociaż powiadomieniem GSM może warto wydać np. 2 tyś. na tv (jakieś kamerki, rejestrator) zamiast wszystko "pakować" w alarm dlaczego ? przy obecnym dostępie do netu można zobaczyć kto w ogródku puka w okno i włączył czujkę ps. wyprzedzając ewentualne pytania nie jestem przedstawicilem, firmą od monitoringu .. poprostu ładnych parę lat pracowałem w branży ochrony i mam sentyment do tego tematu Petervdo koncepcja zabezpieczenia domu przed włamaniem chętnie poznamy nowe poglądy na ten temat. można tylko podjąć działania, zniechęcające tak jak z autem .. jak nie odpali .. to może lawetka i zagłuszacz gps Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 dlaczego w temacie Instalacja alarmowa raz jeszcze większość inwestorów zakończy poszukiwania zabezpieczeń technicznych na alarmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.04.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 może inaczej .. nie przeczytałem 122 stron tego tematu .. tylko naście i zauważyłem .. oczywiście, że słuszny pogląd montowania czujek magnetyczny inercyjnych itd. .. ale mając pewne doświadczenie w zabezpieczeniach obiektów troszkę wiekszego ryzyka niż domki (banki, skarbce, sortowanie) chciałbym zasygnalizować przyszłym inwestorom (instalatorzy mają swoje wizje zakodowane) w zabezpieczenia techniczne ( Inteligentne instalacje i bezpieczeństwo) .. że poza alarmem warto się zastanowić nad telewizją przemysłową .. monitoringiem do SMA lub chociaż powiadomieniem GSM może warto wydać np. 2 tyś. na tv (jakieś kamerki, rejestrator) zamiast wszystko "pakować" w alarm dlaczego ? przy obecnym dostępie do netu można zobaczyć kto w ogródku puka w okno i włączył czujkę Ale mówisz rzeczy oczywiste np. to że obwodowy system alarmowy jest tylko częścią całości zabezpieczeń. Większość ma tego świadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.04.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 dlaczego w temacie Instalacja alarmowa raz jeszcze większość inwestorów zakończy poszukiwania zabezpieczeń technicznych na alarmie To może podaj jakieś konkretne rozwiązanie rejestratora, kamer TV dla domku jednorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Ale mówisz rzeczy oczywiste np. to że obwodowy system alarmowy jest tylko częścią całości zabezpieczeń. Większość ma tego świadomość. nie wiem w jaki sposób ale może ktoś zrobi sondę ile osób: - otrzymało propozycję cctv od instalatora - ile osób skorzystało ? - czy jest zadowolona jeśli założyła ? (oczywiście szczerze ) Większość ma tego świadomość. tutaj moje doświadczenia są niestety inne .. kamery panie po co mi kamery i reje-coś ?? mam telewizję satelitarną a tu przykład zainteresowania cctv, który ktoś zaczął http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142966-CCTV-w-ochronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 30.04.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 może inaczej .. nie przeczytałem 122 stron tego tematu .. tylko naście i zauważyłem .. oczywiście, że słuszny pogląd montowania czujek magnetyczny inercyjnych itd. .. ale mając pewne doświadczenie w zabezpieczeniach obiektów troszkę wiekszego ryzyka niż domki (banki, skarbce, sortowanie) chciałbym zasygnalizować przyszłym inwestorom (instalatorzy mają swoje wizje zakodowane) w zabezpieczenia techniczne ( Inteligentne instalacje i bezpieczeństwo) .. że poza alarmem warto się zastanowić nad telewizją przemysłową .. monitoringiem do SMA lub chociaż powiadomieniem GSM może warto wydać np. 2 tyś. na tv (jakieś kamerki, rejestrator) zamiast wszystko "pakować" w alarm dlaczego ? przy obecnym dostępie do netu można zobaczyć kto w ogródku puka w okno i włączył czujkę ps. wyprzedzając ewentualne pytania nie jestem przedstawicilem, firmą od monitoringu .. poprostu ładnych parę lat pracowałem w branży ochrony i mam sentyment do tego tematu Piotrze, chyba się zgodzisz, że obiekty, które zabezpieczałeś (banki, skarbce, sortownie) wymagają zupełnie innych zabezpieczeń, niż domy jednorodzinne. Przenoszenie wprost zabezpieczeń "bankowych" na domki jest bezcelowe, bo domy są narażone na innego typu zagrożenia i tym samym wymagają zupełnie innych zabezpieczeń. W tym wątku wiele razy byłą mowa o odpowiednich zabezpieczeniach mechanicznych współgrających z obwodowym systemem alarmowym i monitoringu przez CMA. Piszesz: "może warto wydać np. 2 tyś. na tv (jakieś kamerki, rejestrator) zamiast wszystko "pakować" w alarm dlaczego ? przy obecnym dostępie do netu można zobaczyć kto w ogródku puka w okno i włączył czujkę :)" Uważam, że pisząc takie rzeczy wyrządzasz krzywdę inwestorom (ale również instalatorom). Przecież zdajesz sobie sprawę, jaki sprzęt można kupić za 2 tyś. zł. To nie jest sprzęt, który umożliwi rozpoznanie złodzieja (że nie wspomnę o podglądzie/zapisie nocą). Jeśli takie byle jakie kamerki mają wyłącznie odstraszać, to zdecydowanie taniej będzie kupić atrapy kamer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 To może podaj jakieś konkretne rozwiązanie rejestratora, kamer TV dla domku jednorodzinnego. w telegraficznym skrócie: 1. internet + router .. mamy już wyjście na świat .. pogląd nawet przez komórkę ... alarm nas powiadomi jak jesteśmy nieobecni .. w domu w nocy z wyjść alarmowych jakaś sygnalizacja detekcji piezo, led czy coś 2. rejestrator do domku powiedzmy 8-9 wejść (więcej wg możliwości finansowych i potrzeb) dobrze jak ma wyjście VGA .. większość nowych lcd i plasma na wejście VGA .. więc mamy monitor wtedy gdy chcemy na coś popatrzyć w domu .. przedłużacze vga powinny spokojnie i 15-20 m działać (są gotowe), wyjście LAN w rejestratorze podłączony pod alarm - wyzwalanie nagrywania "na max" w alarmie .. normalnie słaba jakość + ustawiona detekcja 3. kamerki conajmniej 4y na zewnątrz Dzień/noc z lampami podczerwieni (do "amatorskiego" użytku wystarczą i po ok. 200-300 zł) .. jak ktoś "może" to obrotówki z zoom i ustawianymi presetami (np. 20 punktów które rejestuje) już od 1500 w górę 4. jakiś ups na zasilanko wskazany rejestartora, kamerki 12 V z zasilcza buforowego 5. rejestrator oczywiście gdzieś "ukryty" czy CCTV w domu prywatnym to przesada ??? .. "profesjonaliści" najpierw obserwują a później działają .. jeśli warto to poznają godziny spania, pracy .. jakie auto itd. przygodni włamywacze idą na żywioł, ale raczej w dzień .. dzwonek, domofon czy ktoś w domu .. przy kamerach już ryzyko wzrasta to tak w skórcie jak w alarmówce nie ma szablonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.04.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 ]nie wiem w jaki sposób ale może ktoś zrobi sondę ile osób: - otrzymało propozycję cctv od instalatora - ile osób skorzystało ? - czy jest zadowolona jeśli założyła ? (oczywiście szczerze ) Ja.. jak by się ktoś pytał Mam częściowo położone przewody pod cctv zostały jeszcze do położenia w przyszłości w podbice które sam położyłem bo żaden instalator miejscowy nie mógł sprostać moim wymaganiom jeżeli chodzi o alarm. Na szczęście na forum jest Zbych http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142966-CCTV-w-ochronie Temat strasznie się rozwinął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 30.04.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 w telegraficznym skrócie: 1. internet + router .. mamy już wyjście na świat .. pogląd nawet przez komórkę ... alarm nas powiadomi jak jesteśmy nieobecni .. w domu w nocy z wyjść alarmowych jakaś sygnalizacja detekcji piezo, led czy coś 2. rejestrator do domku powiedzmy 8-9 wejść (więcej wg możliwości finansowych i potrzeb) dobrze jak ma wyjście VGA .. większość nowych lcd i plasma na wejście VGA .. więc mamy monitor wtedy gdy chcemy na coś popatrzyć w domu .. przedłużacze vga powinny spokojnie i 15-20 m działać (są gotowe), wyjście LAN w rejestratorze podłączony pod alarm - wyzwalanie nagrywania "na max" w alarmie .. normalnie słaba jakość + ustawiona detekcja 3. kamerki conajmniej 4y na zewnątrz Dzień/noc z lampami podczerwieni (do "amatorskiego" użytku wystarczą i po ok. 200-300 zł) .. jak ktoś "może" to obrotówki z zoom i ustawianymi presetami (np. 20 punktów które rejestuje) już od 1500 w górę 4. jakiś ups na zasilanko wskazany rejestartora, kamerki 12 V z zasilcza buforowego 5. rejestrator oczywiście gdzieś "ukryty" czy CCTV w domu prywatnym to przesada ??? .. "profesjonaliści" najpierw obserwują a później działają .. jeśli warto to poznają godziny spania, pracy .. jakie auto itd. przygodni włamywacze idą na żywioł, ale raczej w dzień .. dzwonek, domofon czy ktoś w domu .. przy kamerach już ryzyko wzrasta to tak w skórcie jak w alarmówce nie ma szablonów Sam zawsze pytam inwestora o CCTV ale musisz wiedzieć że zazwyczaj dla większości inwestorów wydanie już 2000 zł na okablowanie jest "wielkim i niepotrzebnym wydatkiem " a co dopiero mówić o instalacji alarmowej za powiedzmy 5000zł?. Porównanie obiektów o których się wypowiadasz to nieporozumienie, w bankach ,sortowniach itp zazwyczaj jest obecny człowiek który nadzoruje ten system (przynajmniej powinien), w domkach prywatnych jest tylko rejstracja i ewentualany podgląd, sam mam system cctv w domu ale jakoś do głowy by mi nie przyszło zeby rejstrator powiadamiał mnie o każdym wykrytym ruchu.2000 zł za system kamer? widziałem taki ostatnio w makro , do samodzielnego montażu-porażka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Uważam, że pisząc takie rzeczy wyrządzasz krzywdę inwestorom (ale również instalatorom). Przecież zdajesz sobie sprawę, jaki sprzęt można kupić za 2 tyś. zł. To nie jest sprzęt, który umożliwi rozpoznanie złodzieja (że nie wspomnę o podglądzie/zapisie nocą). po pierwsze nie krzywdzić rozpozanie złodzieja w nocy .. ja bym użył kominiarki .. taka profilaktyka w dzień najmniejsze ryzyko z uwagi na ciężko zarabiających na chlebek i plasterek szynki .. nie ma właściciela dzieci w szkole .. sąsiad pojechał na jarmark .. zakupy nie wiem jak inni uważają (mają doświadczenia) ale większość włamań jest ciągu dnia - domu mieszkania Piszesz: "może warto wydać np. 2 tyś. na tv (jakieś kamerki, rejestrator) zamiast wszystko "pakować" w alarm dlaczego ? przy obecnym dostępie do netu można zobaczyć kto w ogródku puka w okno i włączył czujkę :)" Uważam, że pisząc takie rzeczy wyrządzasz krzywdę inwestorom (ale również instalatorom). Przecież zdajesz sobie sprawę, jaki sprzęt można kupić za 2 tyś. zł. To nie jest sprzęt, który umożliwi rozpoznanie złodzieja (że nie wspomnę o podglądzie/zapisie nocą). Jeśli takie byle jakie kamerki mają wyłącznie odstraszać, to zdecydowanie taniej będzie kupić atrapy kamer. wbrew pozorom teraz za 2 tyś. można kupić .. oczywiście wersja mini rejestrator 4y kam i 4y kamery D/N np. 540 LINII 12 IR DO 15m .. nie są to atrapy czyli mini sprzet w 2 k jest szansa zamknąć .. robocizna .. jasne za darmo .. dużo inwestorów samodzielnie zakłada alarm .. więc robocizna nie brana pod uwagę jeśli wykonuje firma to poza sprzętem do nastu czuje doliczana robota .. nie sądze, aby ktoś prowadział np. 1000 m kabli do czujek w otworach za 50 czy 100 zł nie sugeruje cctv na poziomie banku .. kamerki > 5 czy 10k , rejestrator z dodatkami > 70k inne wymogi inna kasa ps. kontaktrony itd. proszę nie brać to jako osobiste odwołania Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Sam zawsze pytam inwestora o CCTV ale musisz wiedzieć że zazwyczaj dla większości inwestorów wydanie już 2000 zł na okablowanie jest "wielkim i niepotrzebnym wydatkiem " a co dopiero mówić o instalacji alarmowej za powiedzmy 5000zł?. Porównanie obiektów o których się wypowiadasz to nieporozumienie, w bankach ,sortowniach itp zazwyczaj jest obecny człowiek który nadzoruje ten system (przynajmniej powinien), w domkach prywatnych jest tylko rejstracja i ewentualany podgląd, sam mam system cctv w domu ale jakoś do głowy by mi nie przyszło zeby rejstrator powiadamiał mnie o każdym wykrytym ruchu.2000 zł za system kamer? widziałem taki ostatnio w makro , do samodzielnego montażu-porażka . wiem .. wiem ... ale w tym wątku dużo jest "samodzielnych" instalatorów .. sami montują uruchamiają .. oczywiście nie róbcie tego w domu co do 2 tyś. za cctv to tak jak z alarmem można zrobić domek na np. CA-10 i kilku pirach .. i można dać np. integre 128 i bedzie mało Porównanie obiektów o których się wypowiadasz to nieporozumienie, w bankach ,sortowniach itp zazwyczaj jest obecny człowiek który nadzoruje ten system (przynajmniej powinien), w domkach prywatnych jest tylko rejstracja i ewentualany podgląd obiektów nie porównuje .. w bankach itd. najważniejszy jest człowiek .. reszta jest dobrze ubezpieczona telewizja jako uzupełnienie zabezpieczenia technicznego ... instalatorzy wiedzą, że przydatne .. inwestor .. ile i dlaczego tak drogo sam mam system cctv w domu ale jakoś do głowy by mi nie przyszło zeby rejstrator powiadamiał mnie o każdym wykrytym ruchu. jeżeli ktoś czuje się zagrożony ? dioda nad TV ? detekcja jest "alternatywą" (oczywiście naciąganą) na bariery na zewnątrz 2000 zł za system kamer? widziałem taki ostatnio w makro , do samodzielnego montażu-porażka . a mnie już dawno kartę makro zablokowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 30.04.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) ] Ja.. jak by się ktoś pytał Mam częściowo położone przewody pod cctv zostały jeszcze do położenia w przyszłości w podbice które sam położyłem bo żaden instalator miejscowy nie mógł sprostać moim wymaganiom jeżeli chodzi o alarm. Na szczęście na forum jest Zbych Temat strasznie się rozwinął jeżeli ktoś się czuje na siłach to warto czasami wykonać samodzielnie .. ja np. nie biorę do malowania "fachowca" ponieważ sam potrafię biorąc pod uwagę, że nikt nie urodził się instalatorem czy serwiasantem alarmów tak samo jak budowlańcem czy piekarzem .. zamiłowanie .. zbieg okoliczności itp. podstawa to chęci .. chociaż płacisz i wymagasz ! ale w każdej branży może ktoś małą "świnkę" podłożyć Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 03.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 jeżeli ktoś się czuje na siłach to warto czasami wykonać samodzielnie .. ja np. nie biorę do malowania "fachowca" ponieważ sam potrafię biorąc pod uwagę, że nikt nie urodził się instalatorem czy serwiasantem alarmów tak samo jak budowlańcem czy piekarzem .. zamiłowanie .. zbieg okoliczności itp. podstawa to chęci .. chociaż płacisz i wymagasz ! ale w każdej branży może ktoś małą "świnkę" podłożyć Nikt tu tego nie podważa,poto jest ten watek: jesli czujesz się na siłach wykonać instalację , to staramy się jako instalatorzy pomóc w miarę swoich możliwości, mi pomógł ostatnio kolega z forum w sprawie izolacji budynku. Tylko nadal nie wiem o co chodzi w twoich wypowiedziach ? czy warto instalować system sswin i cctv? Myślę że warto dla własnego bezpieczeństwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 03.05.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Tylko nadal nie wiem o co chodzi w twoich wypowiedziach ? czy warto instalować system sswin i cctv? warto - dlatego o tym wspominam Myślę że warto dla własnego bezpieczeństwa . dlatego może zamiast fortecy SSWiN .. złoty środek .. i połączonie w domku SSWiN z CCTV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjjanek1 03.05.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Szanowni koledzy zwracam się do was z pytaniem dotyczącym barier podczerwieni . Od swojego pracodawcy podczas modernizacji otrzymałem zestaw barier podczerwieni o symbolu IS-430. Zasięg tych barier wynosi 60m , niestety bariery te były limitowane (według informacji uzyskanych od mego pracodawcy) dla tego trudno znaleźć cokolwiek na ich temat. Zainstalowałem na razie 2 szt opisałem jako NC obwodowe w Integra 64 (stworzyłem osobną strefę).Ostatniej nocy podczas silnych opadów deszczu załącza się .Odległość między odbiornikiem a nadajnikiem wynosi 30m (połowa tego co producent gwarantuje) jak mogę poprawić cokolwiek czy jest to normalne czy ja źle poustawiałem .Następne moje pytanie dotyczy sabotażu na razie podłączyłem jako NC bez tamper i w efekcie jest tak że podczas uzbrajania wyświetla się komunikat że wejście naruszone. Jeżeli mielibyście możliwość narysowania na tym zdjęciu prawidłowe podłączenie Bariery z użyciem tamper był bym wdzięczny. Zwracam się również z zapytaniem gdzie mogę znaleźć jakiś schemat podłączenia kamery zewnętrznej pod tv . Chciałem zrobić instalacje w domu pod tv we wszystkich pokojach bazuje na tv satelitarnej Polsat i od razu chciałem mieć możliwość podglądu obrazu z kamery. W niedługim czasie przewiduje zakup rejestratora. Dziękuje za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.05.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 warto - dlatego o tym wspominam dlatego może zamiast fortecy SSWiN .. złoty środek .. i połączonie w domku SSWiN z CCTV Nie twierdzę, że nie warto montować w domu (wokół domu) kamer, tylko Twoim zdaniem jaką funkcję ma spełniać w domu CCTV (szczególnie takie 4 kamery + rejestrator w sumie za 2 tyś. zł)? http://www.zbychdom.republika.pl/Smile/Mysli.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.05.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 (edytowane) Szanowni koledzy zwracam się do was z pytaniem dotyczącym barier podczerwieni . Od swojego pracodawcy podczas modernizacji otrzymałem zestaw barier podczerwieni o symbolu IS-430. Zasięg tych barier wynosi 60m , niestety bariery te były limitowane (według informacji uzyskanych od mego pracodawcy) dla tego trudno znaleźć cokolwiek na ich temat. Zainstalowałem na razie 2 szt opisałem jako NC obwodowe w Integra 64 (stworzyłem osobną strefę).Ostatniej nocy podczas silnych opadów deszczu załącza się .Odległość między odbiornikiem a nadajnikiem wynosi 30m (połowa tego co producent gwarantuje) jak mogę poprawić cokolwiek czy jest to normalne czy ja źle poustawiałem .Następne moje pytanie dotyczy sabotażu na razie podłączyłem jako NC bez tamper i w efekcie jest tak że podczas uzbrajania wyświetla się komunikat że wejście naruszone. Jeżeli mielibyście możliwość narysowania na tym zdjęciu prawidłowe podłączenie Bariery z użyciem tamper był bym wdzięczny. Zwracam się również z zapytaniem gdzie mogę znaleźć jakiś schemat podłączenia kamery zewnętrznej pod tv . Chciałem zrobić instalacje w domu pod tv we wszystkich pokojach bazuje na tv satelitarnej Polsat i od razu chciałem mieć możliwość podglądu obrazu z kamery. W niedługim czasie przewiduje zakup rejestratora. Dziękuje za każdą pomoc. To bariera nie istniejącej już firmy Detection Systems (przejął ją Bosch). Proponuję ściągnąć sobie z netu instrukcję montażu podobnej bariery. Zasada działania, ustawiania i strojenia jest taka sama. Przykładowa instrukcja montażu barier podczerwieni Odnośnie podłączenia kamery do instalacji antenowej, to stosujesz do tego celu modulator AV - poczytaj na stronach DIPOL-a Edytowane 3 Maja 2010 przez _ZBYCH_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 03.05.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Nie twierdzę, że nie warto montować w domu (wokół domu) kamer, tylko Twoim zdaniem jaką funkcję ma spełniać w domu CCTV (szczególnie takie 4 kamery + rejestrator w sumie za 2 tyś. zł)? http://www.zbychdom.republika.pl/Smile/Mysli.gif jest szansa, że nagra się potencjalny włamywcz _ZBYCH_ masz dużo doczynienia z domkami .. o jakiej porze jest najwięcej włamań ? pytanie tego typu można również zadać o sens monitoringu przez firmy ochrony zamiast ochrony fizycznej (stacjonarnej) przy domu ?! grupa przyjedzie w teorii np. 5 minut .. w praktyce troszkę dłużej .. CCTV .. nawet marne 4y kamery wyraźnie zwiększa ryzyko dla potencjalnego włamywacza .. chyba, że na płocie ktoś napisze: "mam 4y kamery - z makro" ... jakoś miałem okazję niejednokrotnie być na "wizji" po włamaniu ... i co alarm oczywiście zadziałał .. tam gdzie była telewizja coś czasami udało się znaleść atrapy za 10zł to dla id...ów .. kamera bezprzewodowa na baterie i jeszcze z obrotnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts