arpl 21.07.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 tak... a kurz z pewnością nie zaszkodzi komputerowi... Może jednak lepiej kupić jakiś specjalizowany komputer o niskim poborze energii- oraz zaintstalować na nim jakiś darmowy system operacyjny. Można go wtedy zamontować nawet za szafą. Jakie mamy z tego korzyści? - niskie zużycie energii - znikomy koszt instalacji systemu operacyjnego Argument, że mam stary komputer i można go wykorzystać tylko z pozoru wydaje się atrakcyjny. Można też dobrać jakiś rejestrator- najlepiej z zainstalowanym webserwerem. Wtedy można mieć podgląd przez internet na kamery. Jednak kiedy planujesz jakiś system domu inteligentnego, i komputer i tak będziesz miał włączony cały czas, to naprawdę dobrze się zastanów nad całością. sęk w tym że większość z kart wspólpracuje z windowsem, często aby obnizyć koszt stosujemy komputery używane dell-a (oczywiście klient wie o tym ) zaletą takiego sprzętu poza ceną jest praktycznie bezgłośna praca, sytem operacyjny xP pro w cenie a całość za komputer zamyka się w kwocie 500 zł .Przy ponad 40 instalacjach tego typu nie było narazie problemów z zawieszaniem systemu.właściwie każdy kupowany teraz rejstrator ma mozliwośc połaczenia sieciowego.Posiadanie systemu "domu integientnego" nie powoduje konieczności posiadania właczonego cały czas komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.07.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 sęk w tym że większość z kart wspólpracuje z windowsem, często aby obnizyć koszt stosujemy komputery używane dell-a (oczywiście klient wie o tym ) zaletą takiego sprzętu poza ceną jest praktycznie bezgłośna praca, sytem operacyjny xP pro w cenie a całość za komputer zamyka się w kwocie 500 zł .Przy ponad 40 instalacjach tego typu nie było narazie problemów z zawieszaniem systemu.właściwie każdy kupowany teraz rejstrator ma mozliwośc połaczenia sieciowego.Posiadanie systemu "domu integientnego" nie powoduje konieczności posiadania właczonego cały czas komputera. Robicie to na dell'ach z serii GX? a jakie karty używacie do kamer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 21.07.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 .Posiadanie systemu "domu integientnego" nie powoduje konieczności posiadania właczonego cały czas komputera. Ale rejestracja i archiwizacja zdarzeń, zwykle jest na tych komputerach - tylko sterowanie jest na niezależnym urządzeniu. W praktyce ten komputer i tak jest zawsze potrzebny. Najtaniej to dać komputer do wszystkiego co się da i niech chodzi. Zapis video wymusza kręcenie dysków - inaczej dałoby się zejść z mocą poniżej 50W (a może nawet 30W). Generalnie aby zminimalizować moc to: wywalić cdromy, fdd, i zostawić jeden dysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.07.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Zobacze ile bedę miał zapału jak sił po wykończeniówce zostanie to zrobie na komputerze, a jak sił nie zostanie a zostaną pieniądze (co wątpliwe) to kupie gotowy rejestrator. Niestety jest obawa że nie zostanie ani pieniedzy ani sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 21.07.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Raczej wątpliwe i to bardzo aby centrala naładowała tak duży akumulator, ja bym chyba spróbował odłaczyć całkowicie zasilanie 230v od integry i podłaczyć ja czasowo do zasilacza który ładuje ten duży akumulator, oczywiście będzie cały czas wskazywac ustekę.Musisz oczywiście używać odpowiedniego zasilacza. Czyli: 1 Na miejsce dotychczasowego aku wpinam 'duży' 2. odłączam 230 3. do zacisków aku dopinam na stałe ładowarkę i ją do 230v. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 22.07.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Czyli: 1 Na miejsce dotychczasowego aku wpinam 'duży' 2. odłączam 230 3. do zacisków aku dopinam na stałe ładowarkę i ją do 230v. OK? Mniej więcej tak tylko nie wiem jaki masz zasilacz i akumulator, zasilacz zasilaczowi nierówny. Ja czasami w problematycznych systemach (czasowo) podłaczam aku 65 Ah z zasilaczem buforowym i pod wyjście zasilacza podłaczam wejście akumulatora centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 22.07.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Robicie to na dell'ach z serii GX? a jakie karty używacie do kamer? Tak zazwyczaj na gx 620 tylko trzeba kupować w idealnym stanie i od sprawdzonego dostawcy.Komp jeśli jest w mniejszej obudowie musi mieć przelotkę kątową do dużych kart. Montujemy karty alnet systems Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.07.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Czyli: 1 Na miejsce dotychczasowego aku wpinam 'duży' 2. odłączam 230 3. do zacisków aku dopinam na stałe ładowarkę i ją do 230v. OK? NIE!!! ABSOLUTNIE NIE!!! Nie można do centrali dołączyć samochodowego akumulatora! Zasilacz centrali nie ma takiej wydajności prądowej, aby ładować taki akumulator. Prawidłowy układ zasilania, to dodatkowe zasilacze systemowe (podłączane do magistrali systemowej i kontrolowane przez centralę) i odpowiedniej pojemności akumulatory dołączone do każdego zasilacza (max 22Ah). Prowizorycznie zamiast akumulatora, do centrali można podłączyć przez diodę prostowniczą (żeby centrala nie próbowała nam ładować zasilacza;) ) odpowiedni zasilacz buforowy, np. Pulsar AWZ501 + akumulator ołowiowo-kwasowy suchy (SLA) 65 Ah. Moim zdaniem - gra nie warta świeczki - lepiej jednak zastosować wariant pierwszy, czyli kilka zasilaczy systemowych + mniejsze akumulatory SLA. Nie da się tego zrobić tanio (z zastosowaniem taniego akumulatora samochodowego) i dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 24.07.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Chodziło mi o żelowy aku 75Ah, nie tani samochodowy , ale przypuszczam, że to akurat nie robi większej różnicy. No cóż ten zasilacz buforowy to rzeczywiście droga sprawa. Ostatnie więc pytanie, czy podłączenie samego 'dużego' aku i praca aż się rozładuje może zaszkodzić centrali? Ładowałbym wtedy po odłączeniu aku od centrali. Będzie to wymagać więcej obsługi z mojej strony, ale byłoby jakimś rozwiązaniem awaryjnym na krótki czas. No i jeszcze jak przełączać akumulatory. Jeśli jest zasilanie sieciowe to mogę odpiąć jeden aku i podłączyć drugi bez obaw? Ale jak już nie ma zasilania (system chodzi tylko z aku), to jak 'wymienić' akumulatory? Podłączyć 'nowy' równolegle i odpiąć 'stary' (trochę się boję, że może coś zaiskrzyć i centralę szlag trafi)? Odpiąć stary i podłączyć nowy? System zastartuje, czy trzeba będzie programować od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 25.07.2010 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 NIE!!! ABSOLUTNIE NIE!!! Nie można do centrali dołączyć samochodowego akumulatora! Zasilacz centrali nie ma takiej wydajności prądowej, aby ładować taki akumulator. Prawidłowy układ zasilania, to dodatkowe zasilacze systemowe (podłączane do magistrali systemowej i kontrolowane przez centralę) i odpowiedniej pojemności akumulatory dołączone do każdego zasilacza (max 22Ah). Prowizorycznie zamiast akumulatora, do centrali można podłączyć przez diodę prostowniczą (żeby centrala nie próbowała nam ładować zasilacza;) ) odpowiedni zasilacz buforowy, np. Pulsar AWZ501 + akumulator ołowiowo-kwasowy suchy (SLA) 65 Ah. Moim zdaniem - gra nie warta świeczki - lepiej jednak zastosować wariant pierwszy, czyli kilka zasilaczy systemowych + mniejsze akumulatory SLA. Nie da się tego zrobić tanio (z zastosowaniem taniego akumulatora samochodowego) i dobrze... To już sobie chyba wyjaśniliśmy że bez zasilacza się nie da , tu chodzi o sytuację awaryjną -na jakiś czas trzeba zwiększyć czas (np remont lini zasilającej ? ) podtrzymania systemu więc stosowanie u niego większej liczby zasilaczy systemowych się pewnie nie uda (koszt ) . Z drugiej strony koszt zakupu zasilacza i akumulatora 65Ah jest dosyc pokażny i można by za tepieniądze kupić ze dwa zasilacze systemowe z aku i mieć na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 25.07.2010 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Chodziło mi o żelowy aku 75Ah, nie tani samochodowy , ale przypuszczam, że to akurat nie robi większej różnicy. No cóż ten zasilacz buforowy to rzeczywiście droga sprawa. Ostatnie więc pytanie, czy podłączenie samego 'dużego' aku i praca aż się rozładuje może zaszkodzić centrali? Ładowałbym wtedy po odłączeniu aku od centrali. Będzie to wymagać więcej obsługi z mojej strony, ale byłoby jakimś rozwiązaniem awaryjnym na krótki czas. No i jeszcze jak przełączać akumulatory. Jeśli jest zasilanie sieciowe to mogę odpiąć jeden aku i podłączyć drugi bez obaw? Ale jak już nie ma zasilania (system chodzi tylko z aku), to jak 'wymienić' akumulatory? Podłączyć 'nowy' równolegle i odpiąć 'stary' (trochę się boję, że może coś zaiskrzyć i centralę szlag trafi)? Odpiąć stary i podłączyć nowy? System zastartuje, czy trzeba będzie programować od nowa? Na kiedy potrzebujesz ten zasilacz? Mam pare zdemontowanych w magazynku ale jestem na urlopie , system do zastartowania potrzebuje napięcia AC zazwyczaj w większości central nie wystartuje z Aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 25.07.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Chodziło mi o żelowy aku 75Ah, nie tani samochodowy , ale przypuszczam, że to akurat nie robi większej różnicy. No cóż ten zasilacz buforowy to rzeczywiście droga sprawa. Ostatnie więc pytanie, czy podłączenie samego 'dużego' aku i praca aż się rozładuje może zaszkodzić centrali? Ładowałbym wtedy po odłączeniu aku od centrali. Będzie to wymagać więcej obsługi z mojej strony, ale byłoby jakimś rozwiązaniem awaryjnym na krótki czas. No i jeszcze jak przełączać akumulatory. Jeśli jest zasilanie sieciowe to mogę odpiąć jeden aku i podłączyć drugi bez obaw? Ale jak już nie ma zasilania (system chodzi tylko z aku), to jak 'wymienić' akumulatory? Podłączyć 'nowy' równolegle i odpiąć 'stary' (trochę się boję, że może coś zaiskrzyć i centralę szlag trafi)? Odpiąć stary i podłączyć nowy? System zastartuje, czy trzeba będzie programować od nowa? Programować od nowa nie trzeba. Centrali nic nie będzie jak się trochę rozładuje aku najwyżej jego żywotność sie skróci. Szlag jej nie trafi ale nie można tak bezkarnie w nieskończoność odłanczać aku. Tak jak koledzy wcześniej zalecali oddzielny zasilacz na większy aku i to najlepiej dwa zasilacze i dwa aku. Jeden jak do wkrętarki ładuje tam gdzie jest ~230V Można zamienić między sobą dwa aku bez wyłanczania centrali, tylko ten pierszy nie może być zupełnie rozładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.07.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Dzięki pomocy Zbycha i Arm za co im dziękuje zainstalowałem prawidłowo kontaktrony z rezystorami w swoich oknach balkonowych. Ale muszę jeszcze raz zamontować kontaktrony w małych oknach tym razem dwuskrzydłowych. Mam tak zamontowane kontaktrony jak widać na zdjęciach. http://img844.imageshack.us/img844/4079/img3988.th.jpg http://img844.imageshack.us/img844/5417/img3992.th.jpg http://img844.imageshack.us/img844/7411/img3983.th.jpg Robiła to firma która montuje alarmy. Jak polutować rezystory, jak schować rezystory w ramie okiennej to wszystko wiem ale jak to zrobić jak na jednej linni są dwa kontaktrony. Nie chodzi mi o wlutowanie rezystorów to raczej wiem. W przypadku kontaktronu który jest na końcu przewodu sprawa jest jasna ale co zrobić z kontaktronem który jest wpięty wcześniej. Tzn jak go zamontować żeby mieć możliwość wymiany rezystora poprzez wyciągnięcie go przez ramę okienną na zewnątrz. Do kontaktronu potrzebne są 2 żyły dajemy przewód 6x0,5mm2 żeby mieć zapas w razie uszkodzenia. Tylko jak teraz z tego skorzystać bo w przypadku pierwszego kontaktronu będziemy mieli dostęp tylko do dwóch żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.07.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 A po co przewidujesz możliwość wymiany rezystorów? Przy takich prądach, jak w instalacji alarmowej, usterka inna niż mechaniczne uszkodzenie im nie grozi, a to po ich schowaniu w bezpiecznym miejscu jest już nieprawdopodobne. Trzeba je podłączyć porządnie, zaizolować porządnie i to będzie wieczne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 25.07.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 A po co przewidujesz możliwość wymiany rezystorów? Przy takich prądach, jak w instalacji alarmowej, usterka inna niż mechaniczne uszkodzenie im nie grozi, a to po ich schowaniu w bezpiecznym miejscu jest już nieprawdopodobne. Trzeba je podłączyć porządnie, zaizolować porządnie i to będzie wieczne. J. Tego to nie wiem ale czasami podobno się zdarza że trzeba rezystor wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 25.07.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Wymienia się częściej kontraktony niż rezystory.jeśli już to z powodu zmiany systemu na inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 26.07.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Dzięki pomocy Zbycha i Arm za co im dziękuje zainstalowałem prawidłowo kontaktrony z rezystorami w swoich oknach balkonowych. Ale muszę jeszcze raz zamontować kontaktrony w małych oknach tym razem dwuskrzydłowych. Mam tak zamontowane kontaktrony jak widać na zdjęciach. http://img844.imageshack.us/img844/4079/img3988.th.jpg http://img844.imageshack.us/img844/5417/img3992.th.jpg http://img844.imageshack.us/img844/7411/img3983.th.jpg Robiła to firma która montuje alarmy. Jak polutować rezystory, jak schować rezystory w ramie okiennej to wszystko wiem ale jak to zrobić jak na jednej linni są dwa kontaktrony. Nie chodzi mi o wlutowanie rezystorów to raczej wiem. W przypadku kontaktronu który jest na końcu przewodu sprawa jest jasna ale co zrobić z kontaktronem który jest wpięty wcześniej. Tzn jak go zamontować żeby mieć możliwość wymiany rezystora poprzez wyciągnięcie go przez ramę okienną na zewnątrz. Do kontaktronu potrzebne są 2 żyły dajemy przewód 6x0,5mm2 żeby mieć zapas w razie uszkodzenia. Tylko jak teraz z tego skorzystać bo w przypadku pierwszego kontaktronu będziemy mieli dostęp tylko do dwóch żył. Nie moge teraz dodać zdjęć z powodu urlopu ale mnie ten montaż nie powala.Oczywiscie zależy to od okna ale w plastikach zazwyczaj się da wprowadzić przewód do ramy okna i tam wykonać połączenie z rezystorami i kontraktronem .A co do kolegów którzy twierdzą że kontraktronów sie nie wymienia wyprawdzę z błędu przez te kilkanaście lat musiałen niestety kilka wymienić i to nie z powodu uszkodzenia mechanicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.07.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Czy te kable ida na zewnatrz domu ? A okno osadzone jest w glebi sciany ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.07.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Nie moge teraz dodać zdjęć z powodu urlopu ale mnie ten montaż nie powala.Oczywiscie zależy to od okna ale w plastikach zazwyczaj się da wprowadzić przewód do ramy okna i tam wykonać połączenie z rezystorami i kontraktronem Tak ale mi teraz chodzi o ten konkretny przykład tj, mamy okno dwuskrzydłowe i dwa kontaktrony na tej samej lini Na mój prosty rozum to trzeba wlutować cały przewód YTDY 6x0,5 w to miejsce gdzie wlutowany kontaktron a jego koniec przeprowadzić przez ramę okienną. Wolny koniec przewodu z drugim kontaktronem to wiadomo wciągamy do ramy okiennej. No i teraz jednak naszły mnie wątpliwości jak wlutować rezystory, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.07.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Czy te kable ida na zewnatrz domu ? A okno osadzone jest w glebi sciany ?? Fantom Jeżeli mnie pytasz to okno jest cofnięte do środka o 2cm a kable czy są na zewnątrz trudno odpowiedzieć miały iść pod ramą okienną a dokładnie pod poszerzeniem okna tak żeby przy montażu parapetu i wewnętrznego i zewnętrznego nie uszkodzić przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts