Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hasło dostępu nie jest obligatoryjne, a znajomość numeru telefonu - mój znają np. wszyscy wykonawcy, potencjalni także. Doskonale też orientują się co i gdzie jest w środku, a także znają kilka innych szczegółów.

Mając to na uwadze ustawienie rozbrajania systemu za pomocą SMS wydaje się więc zapraszaniem obcych do domu.

No wiesz.

1) Jak haslo nie jest obligatoryjne to moge to porownac do nie wlaczenia alarmu przez Ciebie. Tak samo bedzie "Zabezpieczone"

2) Ile osob zna Twoj numer (potencjany) karty w centralce ??

3) Jak Twoi wykonawcy znaja "kilka szczegolow" to chyba nie znaja ich na tyle duzo aby Ci sie wlamac ?

Zaden z Twoich argumentow nie jest argumentem przeciwko sterowaniu przez SMS

Fantom

Generalnie masz rację, może ja jestem przewrażliwiony. Jest to na tyle bezpieczne, żeby byle kmiotek tego nie złamał. Fachowiec (w sensie włamywacz-fachowiec) dostanie się i tak.

Ja w każdym razie na pewno nie ustawiłbym rozbrajania systemu na SMS. Uzbrajanie OK, sterowanie czymś (chociaż nie wiem za bardzo czym) też.

W każdym razie tak jak pisałem wcześniej - ktoś chce tylko powiadamianie - GPRS-T1, ktoś chce powiadamianie i sterowanie najlepsza będzie WRL.

Gdyby T1 posiadał jakieś wyjścia, to byłby naprawdę ciekawą alternatywą dla WRL (oczywiście gdyby cena pozostała na tym samym poziomie).

mam pytanie co sądzicie o czujce:

- PIR DSC serii LC-100PI

- dualna DSC LC-103-PIMSK

będę wdzięczny za opinie

pozdrawiam

WOBIL

Pierwsza nie wykracza ponad przeciętność , druga zdecydowanie za droga do swoich możliwości. Osobiście za drugą wolałbym wstawić czujnik Silver Satela

za pierwszą Prestige XT lub jeszcze lepiej Ivory Satela.

Ja na chwilę obecną planuję zakupić poniższe:

3 Centrala Satel Integra 64 1

4 Czujka PIR Bosch BLP1 7

5 Manipulator (INT-KLCD GR) 1

6 Obudowa centrali (AWO 256) 1

7 Czujka dualna Bosch BLD1 5

8 Kontaktron drzwi wejściowe 1

9 Sygnalizator zewn. (SP-4001) 2

10 Ekspander pilotów (INT RX) 1

11 Ekspander 8 wejść (CA-64) 1

12 Kontaktron garażowy Bosch 1

13 Akumulator 18Ah 1

14 Moduł Satel GPRS-T1/T2 1

Za sugestią zmieniłem czujki Satel na Bosch. Lepiej czy gorzej?:)

W ciągu roku uzupełnić o czujki inercyjne i dodatkowe.

todaks,

wspominałeś o zmianie lokalizacji czujek. Mógłbyś rozwinąć?

todaks,

wspominałeś o zmianie lokalizacji czujek. Mógłbyś rozwinąć?

O niczym takim nie pisałem . Napisałem Ci o zasadzie montażu czujników PIR. Usytuowanie czujnika przy oknie nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem tym bardziej jeśli montujemy tylko jeden czujnik. Powody :

- łatwiej jest zasłonić sie przed czujnikiem

- mozna go zasłonić zasłoną

- pod oknem występuje większa cyrkulacja ciepłego powietrza.

Co do czujników Boscha . Cenię tą firmę za elektronarzędzia (szczególnie te produkowane parę lat wstecz) , uważam że czujniki nie są ich silną stroną ( szczególnie te z serii popularnej ).

No ale co to da? Że nie będzie można sterować centralą. Jak się włamuje, to przecież sterować nie trzeba, chyba że jakieś kowadło na głowę spuścić zdalnie. ;)

Ale nie dostaniesza w zaden sposob nawet informacji o wlamaniu. Bo centralka bedzie chciala wyslac takie info przez internet, ktroy juz nie bedzie chodzil.

Fantom

O niczym takim nie pisałem . Napisałem Ci o zasadzie montażu czujników PIR. Usytuowanie czujnika przy oknie nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem tym bardziej jeśli montujemy tylko jeden czujnik. Powody :

- łatwiej jest zasłonić sie przed czujnikiem

- mozna go zasłonić zasłoną

- pod oknem występuje większa cyrkulacja ciepłego powietrza.

Co do czujników Boscha . Cenię tą firmę za elektronarzędzia (szczególnie te produkowane parę lat wstecz) , uważam że czujniki nie są ich silną stroną ( szczególnie te z serii popularnej ).

Ok, rozumiem. Może poprostu błędnie zinterpretowałem Twoją wcześniejszą wypowiedź, nie denetrwuj sie:)

To co polecasz pozostać jednak przy Aqua Plus i Cobalt? Wiem że można wybrać droższe Ivory (ale niestety dwa razy droższe:( prawie) lub Siemensa, ale wszytsko to będzie podnośić koszt. Chcę mieć dobry i sprawny alarm, ale bez przesady...procent osób które robią w zwykłych domach systemy za 10tys jest znikomy.

Co byście wybrali: Satel Aqua Plus i Satel Cobalt czy Bosch BLP1 i BLD1? Chyba że jakaś dobra alternatywa w podobnej cenie....

Wnioskując z dyskusji, jeśli nie chcę załączać systemu sms-ami to lepiej a na pewno bezpieczniej wybrać moduł T-1?

A jakieś uwagi co do rozmieszczenia czujek, zwłaszcza ruchu, w powyżej zamieszczonych rzutach?

Od jakiegos czasu jest w ofercie jeszcze tzw centralka gsm satela Micra, ma dwa przekażniki sterowane i wbudowany moduł pilotów

Ok, rozumiem. Może poprostu błędnie zinterpretowałem Twoją wcześniejszą wypowiedź, nie denetrwuj sie:)

To co polecasz pozostać jednak przy Aqua Plus i Cobalt? Wiem że można wybrać droższe Ivory (ale niestety dwa razy droższe:( prawie) lub Siemensa, ale wszytsko to będzie podnośić koszt. Chcę mieć dobry i sprawny alarm, ale bez przesady...procent osób które robią w zwykłych domach systemy za 10tys jest znikomy.

Co byście wybrali: Satel Aqua Plus i Satel Cobalt czy Bosch BLP1 i BLD1? Chyba że jakaś dobra alternatywa w podobnej cenie....

Obecnie produkowane czujniki satel aqua plus są jak na swoją cenę naprawdę w porządku, cobalt tez ujdzie.

arm,

podłączam sie do pytania Jarka:) Jako sama centralka to chyba nieopłacalne...

Natomiast możnaby rozważyć dwie opcje...

1/ Integra 64 + ekspander pilotów INT-RX + moduł GPRS-T1

2/ Intergra 64 + Satel Micra T-3

Którą opcję byś poleciła jako powniejszą w działaniu? Cenowo powinno wyjść podobnie...