Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

a w jakim celu?

Mnie się pytasz? To ty miałeś podać uzasadnienie.

:bash: :wave:

A cokolwiek bardziej konstruktywnego?

Najpopularniejsza to nie standard.

Kolega nie ma pojęcia jak sprawdzić linię, ale za to bezbłędnie zinterpretuje wynik pomiaru. Genialne.

Żeby ją zmierzyć będzie musiał pomyśleć. Jak pomyśli to i wymyśli. A jeśli nie wymyśli, to przyjdzie tu i spyta.

Przyrząd jest bardzo popularny, ale NIE NAZYWA SIĘ OMOMIARKĄ. Choćby dlatego że mierzy jeszcze wolty. Czyli to jest omomiarka, woltomiarka czy amperomiarka, a może diodomiarka czy hfemiarka

Kolega nigdy nie słyszał o czymś takim, jak określenie potoczne? Zawsze i wszędzie używa pełnych nazw urzędowych? Ciekawie ci się musi w takim razie rozmawiać choćby w domu z członkami rodziny.

Nad ironią to musisz jeszcze sporo popracować.

No tak, gdzież mi do głębi i subtelności ironii zawartej w twoich wypowiedziach.

J.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie się pytasz? To ty miałeś podać uzasadnienie.

Lubię spać w lecie przy otwartym oknie?

A cokolwiek bardziej konstruktywnego?

Nie ma żadnej różnicy między jednym rezystorem a dwoma(przy jednym kontaktronie), oprócz montażu drugiego.

Żeby ją zmierzyć będzie musiał pomyśleć. Jak pomyśli to i wymyśli. A jeśli nie wymyśli, to przyjdzie tu i spyta.

Jasne. Od kiedy to z myślenia laika coś wynika? Płaska ziemia to wymysł fachowca czy laika. Myślał, myślał i wymyśli.

Kolega nigdy nie słyszał o czymś takim, jak określenie potoczne? Zawsze i wszędzie używa pełnych nazw urzędowych? Ciekawie ci się musi w takim razie rozmawiać choćby w domu z członkami rodziny.

Nazwa potoczna omomiarka? Potoczna to może być woltomierz/omomierz na multimetr.

No tak, gdzież mi do głębi i subtelności ironii zawartej w twoich wypowiedziach.

no właśnie.

dendrytus, nie troluj!

Idź na spacer - może Ci przejdzie.

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Ignorowac.gif

Na twoim miejscu to bym tak zrobił, szczególnie za te kilka ostatnich postów, w stylu a co mi tam walnę sobie kulkę w kolano, może nikt nie zauważy, że kuleję.

Edytowane przez dendrytus

Lubię spać w lecie przy otwartym oknie?

I super. I tu ma instalator pole do popisu. Jesli lubisz spać przy całkiem otwartym oknie, kontaktron zostaje jako wskaźnik, czy nie zapomniałeś go zamknąć wychodząc z domu.

A może wystarczy okno uchylone? Wtedy możesz dać dwa kontaktrony, jeden na górze, drugi na dole i wykorzystując dwa porty centrali wykrywać oba stany okna. Drogie rozwiązanie, ale jeśli ktoś ma taki wymóg - czemu nie? Można też oczywiście zostawić jeden, dany tak, żeby można było okno uchylić nie naruszając obwodu.

Nie ma żadnej różnicy między jednym rezystorem a dwoma(przy jednym kontaktronie), oprócz montażu drugiego.

Jest.

Jeden rezystor w zależności od sposobu montażu nie rozróżni stanu zwarcia, bądź rozłączenia linii. Tylko dwa rezystory dają wykrycie wszystkich czterech możliwych stanów linii.

Jasne. Od kiedy to z myślenia laika coś wynika? Płaska ziemia to wymysł fachowca czy laika. Myślał, myślał i wymyśli.

... nie, poddaję się. Tak, masz rację, laików nalezy pochować w mogile, najlepiej żywcem, niech zostaną na świecie sami fachowcy. A wszyscy ci, którzy choćby tu na forum od laickich pytań zaczynając, dochodzili do wykonawstwa na poziomie nieustępującym profesjonalnemu - nieee, to niemożliwe.

Nazwa potoczna omomiarka? Potoczna to może być woltomierz/omomierz na multimetr.

Dlaczego? Skąd takie obostrzenie?

J.

I super. I tu ma instalator pole do popisu. Jesli lubisz spać przy całkiem otwartym oknie, kontaktron zostaje jako wskaźnik, czy nie zapomniałeś go zamknąć wychodząc z domu.

A może wystarczy okno uchylone? Wtedy możesz dać dwa kontaktrony, jeden na górze, drugi na dole i wykorzystując dwa porty centrali wykrywać oba stany okna. Drogie rozwiązanie, ale jeśli ktoś ma taki wymóg - czemu nie? Można też oczywiście zostawić jeden, dany tak, żeby można było okno uchylić nie naruszając obwodu.

Brawo. To pięknie wyjaśniłeś moje 4 kontaktrony. Ale co z twoimi ośmioma. Czekam na dogłębną analizę twoich ośmiu

Jest.

Jeden rezystor w zależności od sposobu montażu nie rozróżni stanu zwarcia, bądź rozłączenia linii. Tylko dwa rezystory dają wykrycie wszystkich czterech możliwych stanów linii.

Czyżby. Jedyne czego nie rozróżnisz przy pojedynczym rezystorze to uszkodzenia przewodów(przecięcie żyły) od uszkodzenia kontaktronu, polegającego na braku zwarcia pod wpływem pola magnetycznego(uszkodzenie tego typu wystąpi jedynie w przypadku mechanicznego pęknięcia "bańki" kontaktronu lub "zgubienia" magnesu.)

... nie, poddaję się. Tak, masz rację, laików nalezy pochować w mogile, najlepiej żywcem, niech zostaną na świecie sami fachowcy. A wszyscy ci, którzy choćby tu na forum od laickich pytań zaczynając, dochodzili do wykonawstwa na poziomie nieustępującym profesjonalnemu - nieee, to niemożliwe.

Ja tylko zwróciłem uwagę, że amator nie ma najmniejszych szans na wyciągnięcie prawidłowych wniosków.

Dlaczego? Skąd takie obostrzenie?

Może dlatego, że istnieją już nazwy stosowane przez elektryków/elektroników i wymyślanie nazw przez "zwykłych" ludzi to głupota.

"Typowy problem w 316M-Power na lpg

To droselklapa tandetnie blindowana i ryksztosuje. Sprawdź też czy masz kajlę na iberlaufie. Jeśli masz, to będziesz potrzebował holajzy żeby, lochbajtel krypować. I bardzo ważne, żeby trychter był na szoner robiony. No bo jak on jest krajcowany i we flanszyculajtungu to na sam abszperwentyl nie zrobisz."

Naprawdę uważasz, że laicy powinni wymyślać własne nazwy na coś co zawodowcy już dawno nazwali i świetnie się rozumieją.

Ciekawe ilu elektryków na pytanie o posiadanie omomiarkę w pierwszej chwili odpowie: Nie mam. Poi czym doda: Ale czy przypadkiem nie chodzi o omomierz?

Jarku, daj spokój - on nie zrozumie, tylko będzie tak trolował dodając do tego wątku kolejne kilka niepotrzebnych stron.

Nie dajmy się sprowadzić do poziomu onetowych forów.

Rzekł forumowy "ekspert", który ma złodziei za kretynów bez internetu i zaleca między innymi montaż czujek inercyjnych na drzwiach wejściowych przy jednoczesnej rezygnacji z Pir'ów.

Brawo. To pięknie wyjaśniłeś moje 4 kontaktrony. Ale co z twoimi ośmioma. Czekam na dogłębną analizę twoich ośmiu

Włłącz mózg i pomyśl:

Mówisz dwa kontaktrony? A ja mówię 4. Dwa na dole dwa na górze. Będziesz miał zaj*bistą funkcjonalność i bezpieczeństwo.

A proszę bardzo, jeśli tylko podasz przekonujące uzasadnienie ich istnienia, może być i osiem.

Zastanów się nad drugim zdaniem i spróbuj pomyśleć, kto powinien podać to uzasadnienie. O ironii wyskakującej zza krzaka nawet już nie wspominam, poprzednio też nic nie dało :)

Czyżby. Jedyne czego nie rozróżnisz przy pojedynczym rezystorze to uszkodzenia przewodów(przecięcie żyły) od uszkodzenia kontaktronu, polegającego na braku zwarcia pod wpływem pola magnetycznego(uszkodzenie tego typu wystąpi jedynie w przypadku mechanicznego pęknięcia "bańki" kontaktronu lub "zgubienia" magnesu.)

I własnie o tym piszę. Nie odróżnię uszkodzenia przewodów od uszkodzenia kontaktronu. Nie wiem, jak dla innych inwestorów, ale dla mnie jest to całkiem niezły powód do wydania dodatkowych 5 gr (GROSZY!) celem zabezpieczenia się przed tym.

Ja tylko zwróciłem uwagę, że amator nie ma najmniejszych szans na wyciągnięcie prawidłowych wniosków.

Taaak? A dlaczego? Zakazano mu?

Może dlatego, że istnieją już nazwy stosowane przez elektryków/elektroników i wymyślanie nazw przez "zwykłych" ludzi to głupota.

Nazwy ewoluują. Wt tym i te potoczne. Ale jak rozumiem, ty ubierając się rano wołasz do żony "gdzie są moje slipy męskie i zwis męski prosty", po czym idziesz przyrządzić sobie coś do jedzenia w mikrofalowym urządzeniu grzewczym?

Naprawdę uważasz, że laicy powinni wymyślać własne nazwy na coś co zawodowcy już dawno nazwali i świetnie się rozumieją.

Ciekawe ilu elektryków na pytanie o posiadanie omomiarkę w pierwszej chwili odpowie: Nie mam. Poi czym doda: Ale czy przypadkiem nie chodzi o omomierz?

Jestem elektrykiem. Elektrykiem i elektronikiem do kupy. Czynnym zawodowo. Dużo pracującym w terenie i regularnie spotykającym się w pracy z innymi fachowcami. Nazwą "omomiarka" posługuję się bardzo często i naprawdę nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by jej nie zrozumiał, wielu moich kolegów z branży tej nazwy również używa. Podobnie, jak wielu innych, jak np. trytytka czy dzigdzik, ale te już sa dość niszowe i ich nieznajomość mnie nie zdziwi.

Rzekł forumowy "ekspert", który ma złodziei za kretynów bez internetu i zaleca między innymi montaż czujek inercyjnych na drzwiach wejściowych przy jednoczesnej rezygnacji z Pir'ów.

jeśli chcesz dyskutować konstruktywnie, to może napisz nam, laikom, dlaczego wg ciebie inercyjna na drzwiach jest kiepskim pomysłem? Sam jestem ciekaw...

J.

Ps: Zbych - dzięki, masz oczywiście racje, ale ta dyskusja nawet zajmująca jest :)

omomierz?

Z tego co pamiętam to nie chodziło o rezygnację tylko o ograniczenie ilości, masz coś do powiedzenia to odpowiadaj rzeczowo a nie rzucasz od razu "mięsem" . Ciekawe też na ile jest lepsze zastoswanie do ochrony "veluxa" lub dokładniej "okna połaciowego" czujnika stłuczeniowego od kontaktrona.?

Jak popełniłem jakąś literówkę to wybacz.

Z tego co pamiętam to nie chodziło o rezygnację tylko o ograniczenie ilości, masz coś do powiedzenia to odpowiadaj rzeczowo a nie rzucasz od razu "mięsem" .

Oczywiście moja odpowiedź nie dotyczyła ciebie.

Rezygnacja z PIR na rzecz udaru na drzwiach jest czystą głupotą. Głupotą(jak się ma za dużo kasy, nazywa się to fanaberia) jest też montaż czujnika udaru na drzwiach wejściowych, ponieważ zakłada, że złodziej jest kretynem i będzie próbował w sposób siłowy przejść pełne, na ogół dobrze widziane od ulicy, drzwi wyposażone w co najmniej dwa zamki, blokady antywyważeniowe, możliwe nawet, że będą miały kilka-kilkanaście rygli wchodzących w futrynę zarówno w pionie i w poziomie, kiedy kilka-kilkanaście metrów dalej ma plastikowe okna ze zwykłymi(co najwyżej P4) szybami i duże drzwi tarasowe, które są na tyłach domu, na ogół niewidoczne dla sąsiadów.

A ci którzy potrafią przejść drzwi wejściowe nie używają siły tylko rozumu i zręcznych palców.

Ciekawe też na ile jest lepsze zastoswanie do ochrony "veluxa" lub dokładniej "okna połaciowego" czujnika stłuczeniowego od kontaktrona.?

Nie trzeba ciągać kabli do Veluxa, bo PiR i Glass mogą wisieć obok siebie na jednym przewodzie. Alarm zostanie włączony w momencie zbicia szyby, a nie po zbiciu i otwarciu okna.

Wejście przez Velux w 9/10 przypadku to wybicie szyby i otwarcie okna. Dzięki glassowi złodzieje tracą kilka sekund i muszą podjąć decyzję wchodzą do środka przy wyjącym alarmie czy nie?

Dodatkowo można spać przy otwartym oknie.

Glass'a można dodać w każdej chwili. Nawet jeśli nie został przewidziany w instalacji.

Większość okien dachowych ma zerowe znaczenie przy planowaniu włamania, za to bardzo duże ryzyko kontuzji, złamania oraz problem z ewentualną ucieczką czy wyniesieniem łupu np. wieży czy 42" LCD.

Niestety współcześni złodzieje nie działają tak

tylko tak

http://www.youtube.com/watch?v=k6p7BLXYNyg&feature=related

i zajmuje im to mniej więcej tyle czasu

Jestem elektrykiem. Elektrykiem i elektronikiem do kupy. Czynnym zawodowo. Dużo pracującym w terenie i regularnie spotykającym się w pracy z innymi fachowcami. Nazwą "omomiarka" posługuję się bardzo często i naprawdę nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by jej nie zrozumiał, wielu moich kolegów z branży tej nazwy również używa. Podobnie, jak wielu innych, jak np. trytytka czy dzigdzik, ale te już sa dość niszowe i ich nieznajomość mnie nie zdziwi.

Ja na szczęście znam tylko takich elektryków/elektroników, którzy znają prawidłowe nazwy i je stosują. Specjalnie dla ciebie zapytam się ich o omomiarki. Stawiam dolary przeciw orzechom, że się świetnie ubawią.

Dajcie spokój dendrytusowi. Poszło chłopisko w sobotę spać późno /22.30/, w niedzielę zerwało się o rosie /07.20/ i dotrwało do 12.20 uprawiając tę tfu-rczość. Każdy ma w takiej sytuacji mieć prawo do zmęczenia.

Jakbyś miał nowszy mózg to zauważyłbyś, że zegar serwera podaje złą godzinę.

Oczywiście moja odpowiedź nie dotyczyła ciebie.

Rezygnacja z PIR na rzecz udaru na drzwiach jest czystą głupotą. Głupotą(jak się ma za dużo kasy, nazywa się to fanaberia) jest też montaż czujnika udaru na drzwiach wejściowych, ponieważ zakłada, że złodziej jest kretynem i będzie próbował w sposób siłowy przejść pełne, na ogół dobrze widziane od ulicy, drzwi wyposażone w co najmniej dwa zamki, blokady antywyważeniowe, możliwe nawet, że będą miały kilka-kilkanaście rygli wchodzących w futrynę zarówno w pionie i w poziomie kiedy kilka-kilkanaście metrów dalej ma plastikowe okna ze zwykłymi(co najwyżej P4) szybami i duże drzwi tarasowe, które są na tyłach domu, na ogół nie widoczne dla sąsiadów.

A ci którzy potrafią przejść drzwi wejściowe nie używają siły tylko rozumu i zręcznych palców.

Nie trzeba ciągać kabli do Veluxa, bo PiR i Glass mogą wisieć obok siebie na jednym przewodzie. Alarm zostanie włączony w momencie zbicia szyby, a nie po zbiciu i otwarciu okna.

Wejście przez Velux w 9/10 przypadku to wybicie szyby i otwarcie okna. Dzięki glassowi złodzieje tracą kilka sekund i muszą podjąć decyzję wchodzą do środka przy wyjącym alarmie czy nie?

Dodatkowo można spać przy otwartym oknie.

Glass'a można dodać w każdej chwili. Nawet jeśli nie został przewidziany w instalacji.

Większość okien dachowych ma zerowe znaczenie przy planowaniu włamania, za to bardzo duże ryzyko kontuzji złamania oraz problem z ewentualną ucieczką czy wyniesieniem łupu np. wieży czy 42" LCD.

Niestety współcześni złodzieje nie działają tak...

Głupotą, to jest to, co ty piszesz...

Jakie masz doświadczenie, wiedzę i certyfikaty w zakresie technicznej ochrony mienia?

Ja na szczęście znam tylko takich elektryków/elektroników, którzy znają prawidłowe nazwy i je stosują. Specjalnie dla ciebie zapytam się ich o omomiarki. Stawiam dolary przeciw orzechom, że się świetnie ubawią.

Jeśli masz ochotę, to oczywiście pytaj, ale jeśli masz to robić "specjalnie dla mnie" to sobie odpuść. Mnie to naprawdę wali, czy to określenie komuś się wyda głupie czy zabawne, czy może normalne i użyteczne (choćby w celu odróżnienia takiego multimetru za 8PLN od jakiegoś porządniejszego miernika).

Natomiast jeśli jakakolwiek osoba z branży słysząc o zmierzeniu czegoś omomiarką naprawdę nie będzie wiedzieć, o co chodzi i właśnie to chciałbyś mi zademonstrować, to wybacz, ale jedyne wnioski, jakie ja osobiście z takiej informacji wyciągnę, będą delikatnie mówiąc bardzo niepochlebne dla tej osoby :)

J.

Mam czujke paradox która rozpoznaje kierunek ruchu i podaje sygnał odpowiednio na dwa wejścia. Chciałbym tak zaprogramować wyjście aby światło zapalało sie i gasiło w zależności czy ktoś wchodzi czy wychodzi. Czy ktoś juz programował coś takiego na Integrze
jaki to model czujki?