Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy można szeregowo podłączyć pir z czujką zbicia szkła? Wypuścić narazie tylko w jednym miejscu z tynku i później przy montażu czujek zrobić połączenie natynkowe? (zakładam że będą koło siebie).

Jak w takim przypadku zamontować rezystory do 2eol?

Takie połaczenie nie jest za bardzo wskazane, w razie załaczenia czujnka nie będziesz wiedział z której czujki nastąpiło, nie mozesz ich połaczyć na osobnych liniach? Są czujniki ruchu ze stłuczeniowym w jednej obudowie ale mają dwa wyjścia np dsc lc102

nie che po prostu mnozyc ekspanderow;p generalnie to ze nie bede wiedzial z ktorej czujki alarm ma mniejsze znacznie, wazne by dzialalo:) rezystory podlaczyc do pierwszej czujki od centrali czy do drugiej w kolejnosci?

zastanawiam sie nad jedna rzecza....planowalem pociagnac przewody do kontaktronow do puszek w osciezach i z nich zrobic rozdzial na kontatkron i inercyjna. Z tym ze inercyjne nie bylyby od razy zakladane a uzupelniane w miare mozliwosci. tylko czy nie generowaloby to problemow np z falszymwymi alarmami jesli przewod od czujki inerc. bylby "goly" (tylko zaizolowany na koncu tasma, natomaist w puszce juz zlutowany bo ma byc podtynkowa)???

wogole to sie zastanawiam nad sensem jednak ciagniecia przewodow do inercyjnych w sytuacji gdy nie rezygnuje na ilosci z czujek ruchu oraz przy duzych przeszkleniach daje czujki zbicia szkla. co o tym sadzicie?

Producent tłumaczy to inną pojemnością par w przewodzie cat5e. Moim zdaniem trochę to naciągane, olbrzymia większość elementów systemu alarmowego i tak komunikuje się potencjałowo, więc nie powinno mieć to żadnego znaczenia.

Przynajmniej w elektrycznym sensie, bo znaczenie może mieć co innego: cat5e jest zwykle sporo grubszy od YTDY i może być problem z jego wprowadzeniem do czujek.

J.

Producent tłumaczy to inną pojemnością par w przewodzie cat5e. Moim zdaniem trochę to naciągane, olbrzymia większość elementów systemu alarmowego i tak komunikuje się potencjałowo, więc nie powinno mieć to żadnego znaczenia.

Przynajmniej w elektrycznym sensie, bo znaczenie może mieć co innego: cat5e jest zwykle sporo grubszy od YTDY i może być problem z jego wprowadzeniem do czujek.

J.

czyli do alarmu = kontaktrony, PIRy, czuji CO i dymu + sygnalizatory lepiej na YTDY?

Uruchomiłem w domu przez siebie instalowany system (na razie w wersji niepełnej) oparty na Integrze 128 WRL i mam parę pytań w związku z jej programowaniem poprzez DloadX:

1. Jak ustawić parametry czujki PIR, w zasięgu której znajduje się manipulator, aby w trakcie załączania czuwania (tym manipulatorem) nie zgłaszane było naruszenie z tego czujnika, które trzeba potwierdzić "1", aby włączyć czuwanie. Poniżej zrzut z DloadX:

Clipboard01.jpg

2. Mam problemy ze skonfigurowaniem monitorowania i powiadamiania przez SMS. Ustawiłem komunikaty SMS jak niżej:

Clipboard02.jpg

Niestety niezależnie z jakiego wejścia jest naruszenie, dostaję komunikat "ALARM W SALONIE". Choc jak się wydaje numery komunikatów są przydzielone OK:

Clipboard03.jpg

3. Jaka jest procedura zapisu ustawień w DloadX? Ja naciskam "Komunikacja-> Zapis", a potem "Komunikacja-> Zapis do pam. flash". Niestety mam wrażenie, że nie zawsze zachowują mi się ustawienia w centralce.

4. Jak Integra 128 WRL wykorzystuje monitoring GPRS?

Edytowane przez miejski

1. Wyłącz kontrolę przy załączaniu

2. Instrukcja programowania str. 86. rys 24 Kom pagera.

3. Zapis jest czymś w rodzaju testowania ustawień. Po tym zapisie można sprawdzać pewne rozwiązania, bez szkody dla całego systemu.

Zapis do flash jest trwały i nie ma możliwości przywrócenia ustawień, jeśli niebyły zapisane w kompie.

Edytowane przez dendrytus

1. Wyłącz kontrolę przy załączaniu

Ale przecież nie jest włączona. Zerknij na zrzut ekranu.

2. Instrukcja programowania str. 86. rys 24 Kom pagera.

Programowanie robiłem z instrukcją w reku. Czy możesz wskazań na moim zrzucie co jest nie tak, bo wydaje mi się że jest zgodnie z tym co podałeś.

Uruchomiłem w domu przez siebie instalowany system (na razie w wersji niepełnej) oparty na Integrze 128 WRL i mam parę pytań w związku z jej programowaniem poprzez DloadX:

1. Jak ustawić parametry czujki PIR, w zasięgu której znajduje się manipulator, aby w trakcie załączania czuwania (tym manipulatorem) nie zgłaszane było naruszenie z tego czujnika, które trzeba potwierdzić "1", aby włączyć czuwanie. Poniżej zrzut z DloadX:

[ATTACH=CONFIG]53111[/ATTACH]

2. Mam problemy ze skonfigurowaniem monitorowania i powiadamiania przez SMS. Ustawiłem komunikaty SMS jak niżej:

[ATTACH=CONFIG]53112[/ATTACH]

Niestety niezależnie z jakiego wejścia jest naruszenie, dostaję komunikat "ALARM W SALONIE". Choc jak się wydaje numery komunikatów są przydzielone OK:

[ATTACH=CONFIG]53113[/ATTACH]

3. Jaka jest procedura zapisu ustawień w DloadX? Ja naciskam "Komunikacja-> Zapis", a potem "Komunikacja-> Zapis do pam. flash". Niestety mam wrażenie, że nie zawsze zachowują mi się ustawienia w centralce.

4. Jak Integra 128 WRL wykorzystuje monitoring GPRS?

1.najpierw wejdz w dane/opcje/załaczanie czuwania i odznacz "przegląd narusz wejśc przed załczaniem czuwania"

1.najpierw wejdz w dane/opcje/załaczanie czuwania i odznacz "przegląd narusz wejśc przed załczaniem czuwania"

No to chyba rozwiąże problem (sprawdzę jak będę miał dostęp do centralki) tyle, że w związku z tym pojawi się kolejny problem - braku ewentualnej sygnalizacji niedomkniętych okien (kontaktrony) w trakcie uzbrajania. I tu coś chyba trzeba wykombinować inaczej.

No to chyba rozwiąże problem (sprawdzę jak będę miał dostęp do centralki) tyle, że w związku z tym pojawi się kolejny problem - braku ewentualnej sygnalizacji niedomkniętych okien (kontaktrony) w trakcie uzbrajania. I tu coś chyba trzeba wykombinować inaczej.

Nie będzie żadnego problemu , tą opcję odznaczasz a te kontraktrony lub linie o których chcesz miec sygnalizację zaznaczasz w opcji konkretnej lini :kontrola przy załączaniu czuwania"

Edytowane przez ar***pl

Dzięki Robert,

Trochę Was jeszcze pomęczę, gdyż buduję "na odległość" i wszelakie zdalne sterowanie, powiadamianie itp bardzo mnie interesuje. Czytałem wszystkie trzy instrukcje do 128 WRL, ale jak dla mnie nie sa wcale jasno napisane. Więc stąd pytania ponownie:

1. Jaka powinna być struktura SMS-a sterującego z hasłem. W instrukcji programowania (str. 88 ) napisano tylko: "W treści wiadomości SMS wysyłanej do centrali oprócz polecenia sterującego będzie musiało znaleźć się hasło telefoniczne". Ale jak takie polecenie powinno wyglądać? Czy np. [POLECENIE] [HASŁO] ?

2. Czy monitoring w jakikolwiek sposób przydaje się prywatnemu użytkownikowi, czy po prostu wystarczy powiadamianie SMS?

3. Chciałbym mieć możliwość zdalnego programowania centrali za pomocą DloadX oraz monitorowania za pomocą GuardX przez GPRS. Tyle, że sieci komórkowe (użyję laptopa z DloadX łączącego się poprzez komórkę z centralą) nie udostępniają publicznego adresu IP serwera DNS. Mam oba numery (Integra i moja komórka) w Play. Możecie coś podpowiedzieć?

Panowie,

jak przygotować się do podłączenia jakieś radiolinii powiadamiania o zdarzeniach z centrali? Samą radiolinię montuje sobie agencja sama, ale należałoby pewnie podciągnąć jakiś kabelek - ilu żyłowy?

Wyczytałem, że najlepszym miejscem na nią byłoby poddasze, ale czy montaż w garażu jest chybionym pomysłem?

I ostatnie pytanko. Czy dysponując modułem GSM, można zrezygnować z radiolinii, czy jest to raczej niewskazane?

:bye: