dendrytus 21.04.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Panowie, jak przygotować się do podłączenia jakieś radiolinii powiadamiania o zdarzeniach z centrali? Samą radiolinię montuje sobie agencja sama, ale należałoby pewnie podciągnąć jakiś kabelek - ilu żyłowy? 10 żył powinno wystarczyć Wyczytałem, że najlepszym miejscem na nią byłoby poddasze, ale czy montaż w garażu jest chybionym pomysłem? Poddasz nie jest najlepszym miejscem, ponieważ 1. słaby zasięg jeśli dach jest metalowy. 2. Panowie monterzy łażą po domu. Garaż to dobry pomysł, o ile podejście do powiadomienia jest chronione I ostatnie pytanko. Czy dysponując modułem GSM, można zrezygnować z radiolinii, czy jest to raczej niewskazane? Można, pod warunkiem, że firma ma możliwość takiego podłączenia. Może być kosztowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 21.04.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Panowie, jak przygotować się do podłączenia jakieś radiolinii powiadamiania o zdarzeniach z centrali? Samą radiolinię montuje sobie agencja sama, ale należałoby pewnie podciągnąć jakiś kabelek - ilu żyłowy? Wyczytałem, że najlepszym miejscem na nią byłoby poddasze, ale czy montaż w garażu jest chybionym pomysłem? I ostatnie pytanko. Czy dysponując modułem GSM, można zrezygnować z radiolinii, czy jest to raczej niewskazane? Tak jak powyżej 10 zył wystarczy, natomiast co do miejsca montażu to dobrze by było jednak zainstalowac to jeśli kest taka mozliwość jak najwyżej , nieocieplony strych raczej odpada, w garażu osobiscie też nie montuję poniewaz jest zazwyczaj w strefie opóżnionej a nawet jak sa piloty opóżniające to i tak jest za blisko wejścia-łatwo można uszkodzić. Lepiej nie korzystaj z wbudowanego gprs, niech zakładają swój nadajnik po co masz płacić za ochronę, monitoring i jeszcze opłacac za nich transmisje danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 21.04.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Własnie zabieramy się za instalacje. Podpowiedzcie mi proszę jakiś prosty i niedrogi zestaw alarmowy do takiego domu: http://www.z500.pl/projekt/z127,kompaktowy,dom,z,praktycznym,tarasem,ekonomiczny,w,budowie.htmlOkolica raczej spokojna, alarm ma być bardziej uspokajaczem dla mojej żony. Z wodotrysków przydałoby się powiadomienie na sms i możliwość programowania via komputer. Przejrzałem dziesiątki ofert na alledrogo i w sklepach, ale zamiast coś wybrać mam jeszcze większy mętlik. PS. Czy jak są czujki to kontaktory w oknach są jeszcze potrzebne.PS2. W sumie nie obrażę się też jeśli będzie to alarm bezprzewodowy, chyba ,że jest on znacząco gorszy lub droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.04.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) w garażu osobiscie też nie montuję poniewaz jest zazwyczaj w strefie opóżnionej zapomniałem, że w XXl wieku ktoś może jeszcze stosować to rozwiązanie. a nawet jak sa piloty opóżniające to i tak jest za blisko wejścia-łatwo można uszkodzić. A jak będzie wysoko to nie. Na szybko, to przypominam sobie dwa przypadki( wciągu ostatnich 4 lat) włamań po zainstalowaniu powiadomienia w mieszkaniu. Nigdy nie wiesz kim jest monter z firmy ochroniarskiej montujący powiadomienie, a on pozna gdzie masz słabe miejsca i jaki jest stan twojego portfela. Czym mniej osób wie, że masz van Gogha, tym mniej będzie go chciało ukraść. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 22.04.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Czy w klawiaturze INT-KLCD-BL (centrala INTEGRA 64) można wyłączyć dźwięk jaki słychać przy naciskaniu przycisków. Mam taką jedną klawiaturę przy drzwiach wejściowych a teraz chcę założyć drugą na poddaszu przy sypialni i wolałbym aby była bezgłośna. I drugie pytanie, chciałbym kupić jakiś pilot (dla zony ), ale widzę że są jedno, dwu i cztero-kanałowe, pytanie jaki wybrać i do czego służą te kanały. Monitoring mam włączony więc zakładam, że te piloty są kompatybilne i nie będzie problemu z podłączeniem do nadajnika? Bo z tego co rozumiem pilot łączy się z nadajnikiem a nie z centralą, tak? A może jakieś sugestie jaki pilot wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.04.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Co do ilosci kanalow to po prostu jest to ilosc mozliwosci jakie mozesz wykorzystac. Jak np masz jeden kanal to powiedzmy, ze mozesz zamnknac i otworzyc brame. Jak masz nastepny to mozesz np otwierac jeszcze furtke. Jak masz kolejne to mozesz .... itd Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 22.04.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzięki za superszybką odpowiedź. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. W związku z realizacją etapu II muszę dokupić moduł rozszerzeń. Ktoś już mi proponował CA-64 PP, ale on dosyć drogi jest i nie wiem czy ja nie mógłbym wybrać czegoś tańszego. Chodzi o podłączenie kilku PIRów, kontaktronów, czujki dymu.W tej chwili mam podłączonych: 8 PIRów, 19 kontaktronów, 1 sygnalizator zew, 1 klawiatura. Dokładam do tego 2 klawiatury, 6 PIRów, czujka dymu, 3 konaktrony. Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez telewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 22.04.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Czy w klawiaturze INT-KLCD-BL (centrala INTEGRA 64) można wyłączyć dźwięk jaki słychać przy naciskaniu przycisków. Mam taką jedną klawiaturę przy drzwiach wejściowych a teraz chcę założyć drugą na poddaszu przy sypialni i wolałbym aby była bezgłośna. Jeśli chodzi o dźwięk naciskania przycisków to menu [Opcje]->[Dźwięki klaw.] w manipulatorze (zerknij do instrukcji programowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 22.04.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o dźwięk naciskania przycisków to menu [Opcje]->[Dźwięki klaw.] w manipulatorze (zerknij do instrukcji programowania). No tak, RTFM Na usprawiedliwienie dodam, że zwyczajowo czytam wszystko, ale przyznam, że obecnie po prostu zamawiam wszystko z roboty, a do domu wpadam się przespać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
choleszek 28.04.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam szanownych forumowiczówCzy można w centrali Integra 64 tak skonfigurować czujkę aby blokowała się na określony czas przy naruszeniu czujki typu wejscie/wyjście ale z innej strefy?Dokładnie sytuacja wyglada tak: mam dwie strefy jedna "obwodowa" na kontaktrony w drzwiach i oknach druga "PIR" na czujki PIR. Gdy ktoś zostaje w domu, takze pies z kotem załączam tylko strefę obwodową, gdy wszyscy opuszczaja dom załaczam wszystko. Ponieważ manipulator mam we wiatrołapie, daleko od garażu, aby wyłączyć alarm musze naruszyć kilka czujek w tym także ze strefy PIR. Kontaktrony w drzwiach wejściowych i bramie garażowej skonfigurowałem jako typ 86 Wejścia/wyjścia finalna, czujki naruszane w czasie wejscia jako typ 3 Opóźniona wewnętrzna. Niestety czujka ze strefy PIR nie reaguje opóżnieniem na naruszenie kontaktronów skonfigurowanych jako 86 Wejścia/wyjscia finalna ze strefy "obwodowej". Czy mozna coś na to zaradzić?Czy jedyny sposób to stworzyć jedną strefę a czujki PIR skonfigurować z opcją "Blokowania przy braku wyjścia"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.04.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 wirtualne wejście połączone z wirtualnym wyjściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaldar 05.05.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Mama pytanie jak Szanowni forowicze testują ustawienie czułości czujników ruchu. Może również jakieś spostrzeżenia na temat PIR Satela IVORY oraz dualnej COBALT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-r 06.05.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 szybkie pytanie:jak przygotować kable pod kontaktrony w oknach by potem "fachowiec" od parapetów ich nie uszkodził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.05.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ja mam pytanie jak rozwiązać nast. problem:dwie sterfy, jedna obwodowa, druga na wszystko, w garazu manipulator strefowy, w wiatrołapie drugi, w sypialni trzecipo otwraciu drzwi wiatrołapu czujka pir w nim ma być zablokowana na czas rozbrojenia, to jest prosteale teraz chciałbym aby otwarcie bramy spowodowało blokadę tylko czujki pir w garażu, tej w wiatrołapie nie, by czas wejścia po otwarciu bramy był dłuższy na rozbrojenie aniżeli po otwarciu drzwi wejściowych, jednak w tym dłuższym czasie pir w wiatrołapie ma wzbudzać alarm odrazujak to zrealizować, wogóle jak realizujecie sytuację gdy wchodzicie do domu przez bramę garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.05.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 szybkie pytanie: jak przygotować kable pod kontaktrony w oknach by potem "fachowiec" od parapetów ich nie uszkodził ? Pancerz metalowy http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/98/02/98/1598029845 ja mam pytanie jak rozwiązać nast. problem: dwie sterfy, jedna obwodowa, druga na wszystko, w garazu manipulator strefowy, w wiatrołapie drugi, w sypialni trzeci po otwraciu drzwi wiatrołapu czujka pir w nim ma być zablokowana na czas rozbrojenia, to jest proste ale teraz chciałbym aby otwarcie bramy spowodowało blokadę tylko czujki pir w garażu, tej w wiatrołapie nie, by czas wejścia po otwarciu bramy był dłuższy na rozbrojenie aniżeli po otwarciu drzwi wejściowych, jednak w tym dłuższym czasie pir w wiatrołapie ma wzbudzać alarm odrazu jak to zrealizować, wogóle jak realizujecie sytuację gdy wchodzicie do domu przez bramę garażu? Wszystko znajduje się w instrukcji instalatora i instrukcji programowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 07.05.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Wszystko znajduje się w instrukcji instalatora i instrukcji programowania. co ja bym bez Twojej porady zrobił, DZIĘKUJĘ CI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.05.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 co ja bym bez Twojej porady zrobił, DZIĘKUJĘ CI Cieszę się, że mogłem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.05.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ja mam pytanie jak rozwiązać nast. problem: dwie sterfy, jedna obwodowa, druga na wszystko, w garazu manipulator strefowy, w wiatrołapie drugi, w sypialni trzeci po otwraciu drzwi wiatrołapu czujka pir w nim ma być zablokowana na czas rozbrojenia, to jest proste ale teraz chciałbym aby otwarcie bramy spowodowało blokadę tylko czujki pir w garażu, tej w wiatrołapie nie, by czas wejścia po otwarciu bramy był dłuższy na rozbrojenie aniżeli po otwarciu drzwi wejściowych, jednak w tym dłuższym czasie pir w wiatrołapie ma wzbudzać alarm odrazu jak to zrealizować, wogóle jak realizujecie sytuację gdy wchodzicie do domu przez bramę garażu? najlepiej zastosować pilota który jest podłaczony do centrali jako linia typ 1 wejściowa kontraktron na bramie programujesz jako linia typ 3.Opóźniona wenwętrzna.czasy ustawiasz dla konkretnej lini w opcjach danej lini. jesli nie chcesy stosowac pilota to kontraktron na bramie jako linia wejsciowa a czujnik ruchu jako wewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 08.05.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 pilot jest, myślałem o liniach blokowanych wejściem z pilota przy otwieraniu bramy, na określony czas (takie ustawić kontaktron i czujkę w garażu), natomiast kontaktron w drzwiach jako wejściowa tak jak piszesz, i w wiatrołapie pir z opóźnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 01.06.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A ja mam pytanko Rzuty domku takie http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/images/rzut3.jpghttp://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/images/rzut4.jpgszerokie okna na rysunku sa dwu skrzydłowe Chciałem zastosować kontaktrony w oknach i coś jeszcze może ktoś mi pomoże z doborem czujek i centralki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts