Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Panowie,

jak przygotować się do podłączenia jakieś radiolinii powiadamiania o zdarzeniach z centrali? Samą radiolinię montuje sobie agencja sama, ale należałoby pewnie podciągnąć jakiś kabelek - ilu żyłowy?

10 żył powinno wystarczyć

Wyczytałem, że najlepszym miejscem na nią byłoby poddasze, ale czy montaż w garażu jest chybionym pomysłem?

Poddasz nie jest najlepszym miejscem, ponieważ

1. słaby zasięg jeśli dach jest metalowy.

2. Panowie monterzy łażą po domu.

Garaż to dobry pomysł, o ile podejście do powiadomienia jest chronione

I ostatnie pytanko. Czy dysponując modułem GSM, można zrezygnować z radiolinii, czy jest to raczej niewskazane?

:bye:

Można, pod warunkiem, że firma ma możliwość takiego podłączenia. Może być kosztowne

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie,

jak przygotować się do podłączenia jakieś radiolinii powiadamiania o zdarzeniach z centrali? Samą radiolinię montuje sobie agencja sama, ale należałoby pewnie podciągnąć jakiś kabelek - ilu żyłowy?

Wyczytałem, że najlepszym miejscem na nią byłoby poddasze, ale czy montaż w garażu jest chybionym pomysłem?

I ostatnie pytanko. Czy dysponując modułem GSM, można zrezygnować z radiolinii, czy jest to raczej niewskazane?

:bye:

Tak jak powyżej 10 zył wystarczy, natomiast co do miejsca montażu to dobrze by było jednak zainstalowac to jeśli kest taka mozliwość jak najwyżej , nieocieplony strych raczej odpada, w garażu osobiscie też nie montuję poniewaz jest zazwyczaj w strefie opóżnionej a nawet jak sa piloty opóżniające to i tak jest za blisko wejścia-łatwo można uszkodzić. Lepiej nie korzystaj z wbudowanego gprs, niech zakładają swój nadajnik po co masz płacić za ochronę, monitoring i jeszcze opłacac za nich transmisje danych.

Własnie zabieramy się za instalacje.

Podpowiedzcie mi proszę jakiś prosty i niedrogi zestaw alarmowy do takiego domu: http://www.z500.pl/projekt/z127,kompaktowy,dom,z,praktycznym,tarasem,ekonomiczny,w,budowie.html

Okolica raczej spokojna, alarm ma być bardziej uspokajaczem dla mojej żony.

Z wodotrysków przydałoby się powiadomienie na sms i możliwość programowania via komputer.

Przejrzałem dziesiątki ofert na alledrogo i w sklepach, ale zamiast coś wybrać mam jeszcze większy mętlik.

PS. Czy jak są czujki to kontaktory w oknach są jeszcze potrzebne.

PS2. W sumie nie obrażę się też jeśli będzie to alarm bezprzewodowy, chyba ,że jest on znacząco gorszy lub droższy.

w garażu osobiscie też nie montuję poniewaz jest zazwyczaj w strefie opóżnionej

zapomniałem, że w XXl wieku ktoś może jeszcze stosować to rozwiązanie.

a nawet jak sa piloty opóżniające to i tak jest za blisko wejścia-łatwo można uszkodzić.

A jak będzie wysoko to nie.:D

Na szybko, to przypominam sobie dwa przypadki( wciągu ostatnich 4 lat) włamań po zainstalowaniu powiadomienia w mieszkaniu.

Nigdy nie wiesz kim jest monter z firmy ochroniarskiej montujący powiadomienie, a on pozna gdzie masz słabe miejsca i jaki jest stan twojego portfela.

Czym mniej osób wie, że masz van Gogha, tym mniej będzie go chciało ukraść.

Edytowane przez dendrytus

Czy w klawiaturze INT-KLCD-BL (centrala INTEGRA 64) można wyłączyć dźwięk jaki słychać przy naciskaniu przycisków. Mam taką jedną klawiaturę przy drzwiach wejściowych a teraz chcę założyć drugą na poddaszu przy sypialni i wolałbym aby była bezgłośna.

I drugie pytanie, chciałbym kupić jakiś pilot (dla zony ;)), ale widzę że są jedno, dwu i cztero-kanałowe, pytanie jaki wybrać i do czego służą te kanały. Monitoring mam włączony więc zakładam, że te piloty są kompatybilne i nie będzie problemu z podłączeniem do nadajnika? Bo z tego co rozumiem pilot łączy się z nadajnikiem a nie z centralą, tak? A może jakieś sugestie jaki pilot wybrać.

Dzięki za superszybką odpowiedź.

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. W związku z realizacją etapu II muszę dokupić moduł rozszerzeń. Ktoś już mi proponował CA-64 PP, ale on dosyć drogi jest i nie wiem czy ja nie mógłbym wybrać czegoś tańszego. Chodzi o podłączenie kilku PIRów, kontaktronów, czujki dymu.

W tej chwili mam podłączonych: 8 PIRów, 19 kontaktronów, 1 sygnalizator zew, 1 klawiatura. Dokładam do tego 2 klawiatury, 6 PIRów, czujka dymu, 3 konaktrony.

Edytowane przez telewy

Czy w klawiaturze INT-KLCD-BL (centrala INTEGRA 64) można wyłączyć dźwięk jaki słychać przy naciskaniu przycisków. Mam taką jedną klawiaturę przy drzwiach wejściowych a teraz chcę założyć drugą na poddaszu przy sypialni i wolałbym aby była bezgłośna.

Jeśli chodzi o dźwięk naciskania przycisków to menu [Opcje]->[Dźwięki klaw.]

w manipulatorze (zerknij do instrukcji programowania).

Jeśli chodzi o dźwięk naciskania przycisków to menu [Opcje]->[Dźwięki klaw.]

w manipulatorze (zerknij do instrukcji programowania).

No tak, RTFM :)

Na usprawiedliwienie dodam, że zwyczajowo czytam wszystko, ale przyznam, że obecnie po prostu zamawiam wszystko z roboty, a do domu wpadam się przespać.

Witam szanownych forumowiczów

Czy można w centrali Integra 64 tak skonfigurować czujkę aby blokowała się na określony czas przy naruszeniu czujki typu wejscie/wyjście ale z innej strefy?

Dokładnie sytuacja wyglada tak: mam dwie strefy jedna "obwodowa" na kontaktrony w drzwiach i oknach druga "PIR" na czujki PIR. Gdy ktoś zostaje w domu, takze pies z kotem załączam tylko strefę obwodową, gdy wszyscy opuszczaja dom załaczam wszystko. Ponieważ manipulator mam we wiatrołapie, daleko od garażu, aby wyłączyć alarm musze naruszyć kilka czujek w tym także ze strefy PIR. Kontaktrony w drzwiach wejściowych i bramie garażowej skonfigurowałem jako typ 86 Wejścia/wyjścia finalna, czujki naruszane w czasie wejscia jako typ 3 Opóźniona wewnętrzna. Niestety czujka ze strefy PIR nie reaguje opóżnieniem na naruszenie kontaktronów skonfigurowanych jako 86 Wejścia/wyjscia finalna ze strefy "obwodowej". Czy mozna coś na to zaradzić?

Czy jedyny sposób to stworzyć jedną strefę a czujki PIR skonfigurować z opcją "Blokowania przy braku wyjścia"?

ja mam pytanie jak rozwiązać nast. problem:

dwie sterfy, jedna obwodowa, druga na wszystko, w garazu manipulator strefowy, w wiatrołapie drugi, w sypialni trzeci

po otwraciu drzwi wiatrołapu czujka pir w nim ma być zablokowana na czas rozbrojenia, to jest proste

ale teraz chciałbym aby otwarcie bramy spowodowało blokadę tylko czujki pir w garażu, tej w wiatrołapie nie, by czas wejścia po otwarciu bramy był dłuższy na rozbrojenie aniżeli po otwarciu drzwi wejściowych, jednak w tym dłuższym czasie pir w wiatrołapie ma wzbudzać alarm odrazu

jak to zrealizować, wogóle jak realizujecie sytuację gdy wchodzicie do domu przez bramę garażu?

szybkie pytanie:

jak przygotować kable pod kontaktrony w oknach by potem "fachowiec" od parapetów ich nie uszkodził ?

Pancerz metalowy

http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/98/02/98/1598029845

dwie sterfy, jedna obwodowa, druga na wszystko, w garazu manipulator strefowy, w wiatrołapie drugi, w sypialni trzeci

po otwraciu drzwi wiatrołapu czujka pir w nim ma być zablokowana na czas rozbrojenia, to jest proste

ale teraz chciałbym aby otwarcie bramy spowodowało blokadę tylko czujki pir w garażu, tej w wiatrołapie nie, by czas wejścia po otwarciu bramy był dłuższy na rozbrojenie aniżeli po otwarciu drzwi wejściowych, jednak w tym dłuższym czasie pir w wiatrołapie ma wzbudzać alarm odrazu

jak to zrealizować, wogóle jak realizujecie sytuację gdy wchodzicie do domu przez bramę garażu?

Wszystko znajduje się w instrukcji instalatora i instrukcji programowania.

najlepiej zastosować pilota który jest podłaczony do centrali jako linia typ 1 wejściowa kontraktron na bramie programujesz jako linia typ 3.Opóźniona wenwętrzna.czasy ustawiasz dla konkretnej lini w opcjach danej lini. jesli nie chcesy stosowac pilota to kontraktron na bramie jako linia wejsciowa a czujnik ruchu jako wewnętrzny

• 4 weeks później...