Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

A ja mam pytanko

Rzuty domku takie

szerokie okna na rysunku sa dwu skrzydłowe

Chciałem zastosować kontaktrony w oknach i coś jeszcze może ktoś mi pomoże z doborem czujek i centralki

Dorzuć do konktaktronów czujnki udarowe i kilka czujek ruchu w newralgicznych miejscach. Polecam centralkę satel integra -jest dosyć wszechstronna minimum wersja 64.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Zajrzałam tu i czytam i czytam i nie mogę znaleźć nic o kosztach założenia instalacji alarmowej. Interesuje mnie taki co ma tzw. kontaktrony i w drzwiach i oknach itd. Czy ktoś zdradzi mi tą tajemnicę czy duży to koszt alarmu do domu jednorodzinnego 200 m2 powierzchni użytkowej + piwnica?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich specjalistów :)

Witam!

Zajrzałam tu i czytam i czytam i nie mogę znaleźć nic o kosztach założenia instalacji alarmowej. Interesuje mnie taki co ma tzw. kontaktrony i w drzwiach i oknach itd. Czy ktoś zdradzi mi tą tajemnicę czy duży to koszt alarmu do domu jednorodzinnego 200 m2 powierzchni użytkowej + piwnica?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich specjalistów :)

Na podstawie tych informacji raczej ciężko byłoby podać przybliżony koszt systemu alarmowego. Wszystko zależny od tego jak bardzo będzie rozbudowany system i od ceny lokalnych wykonawców.

Koszt systemu może wahać się od 4 do 10tys zł. Pewnie da się taniej i drożej ;)

A proszę powiedzieć co mam rozumieć przez słowo "rozbudowany system", co muszę podać jeszcze?

No przydaje się np. informacja o ilości okien i drzwi do zabezpieczenia ;-) Poza tym nie buduje się raczej systemów opartych na samych tylko kontaktronach. Warto by więc zdecydować co jeszcze (czujki ruchu, inercyjne, stłuczeniówki) ma się tam znaleźć.

Przybliżony koszt całego możesz sobie policzyć jakoś tak:

- na każdy kontaktron - 50zł (10zł za czujkę, 20zł za wejście w centrali i 20zł za montaż)

- na każdą inną czujkę - 120zł (80zł za czujkę, po 20 za wejście w centrali i montaż)

- jakieś 1000zł za centralę, klawiatury i powiadamianie SMS (chyba, że masz "większe" wymagania, to możesz tu wrzucić 2000)

- jakieś 1000zł za uruchomienie całości (chyba, że dom duży i kabli sporo trzeba, to razy 2, albo i 3)

Jeżeli chcesz "ciut lepsze" kompenenty to pomnóż wynik przez 1,5, a jeśli zadowolisz się gorszymi, to cena wyjdzie i tak ta sama, bo nikt Ci nie powie, że używa tańszych "części" (zwłaszcza dotyczy to dużych firm ochroniarskich, montujących też "swoje" systemy).

A na koniec pomnóż wynik przez współczynnik odległości od najbliższego dużego miasta (powinnien wynosić od ok. 1 do mniej więcej 3). ;-)

W tej cenie masz szansę znaleźć mniejszego lub większego jelenia, który Ci to do kupy złoży i może nawet uruchomi. ;-)

Pomogło? ;-)

No przydaje się np. informacja o ilości okien i drzwi do zabezpieczenia ;-) Poza tym nie buduje się raczej systemów opartych na samych tylko kontaktronach. Warto by więc zdecydować co jeszcze (czujki ruchu, inercyjne, stłuczeniówki) ma się tam znaleźć.

Przybliżony koszt całego możesz sobie policzyć jakoś tak:

- na każdy kontaktron - 50zł (10zł za czujkę, 20zł za wejście w centrali i 20zł za montaż)

- na każdą inną czujkę - 120zł (80zł za czujkę, po 20 za wejście w centrali i montaż)

- jakieś 1000zł za centralę, klawiatury i powiadamianie SMS (chyba, że masz "większe" wymagania, to możesz tu wrzucić 2000)

- jakieś 1000zł za uruchomienie całości (chyba, że dom duży i kabli sporo trzeba, to razy 2, albo i 3)

Jeżeli chcesz "ciut lepsze" kompenenty to pomnóż wynik przez 1,5, a jeśli zadowolisz się gorszymi, to cena wyjdzie i tak ta sama, bo nikt Ci nie powie, że używa tańszych "części" (zwłaszcza dotyczy to dużych firm ochroniarskich, montujących też "swoje" systemy).

A na koniec pomnóż wynik przez współczynnik odległości od najbliższego dużego miasta (powinnien wynosić od ok. 1 do mniej więcej 3). ;-)

W tej cenie masz szansę znaleźć mniejszego lub większego jelenia, który Ci to do kupy złoży i może nawet uruchomi. ;-)

Pomogło? ;-)

???

???

Sorry ZBYCHu, tak mnie jakoś naszło. W każdym razie z moich osobistych prób wycen systemu "dla mnie", w kilku różnych firmach mniej więcej taki obrazek się wyłaniał. I nie chodzi tu o łanię, od tego "jelenia" ;-)

Tak bardziej poważnie: podana wcześniej przez gregga orienacyjna wycena jest chyba najlepszą jaką można było podać w odpowiedzi na pytanie dorkama. Ja ją tylko "nieco" rozpisałem. Może rozkład kosztów jaki podałem nie do końca pokrywa się z punktem widzenia instalatora, ale tez chodziło mi tylko o umożliwienie zgrubnego wyliczenia kwoty sumarycznej, a nie pokazanie co ile jest warte. No i w sumie to chyba nie bardzo mi wyszło ;-)

Mam pytanie odnośnie programowania centrali INTEGRA-64. Mam dwie strefy A i B, A zależna od B (typ strefy "Zależna typu OR"), B załączana hasłem. W strefie zależnej A jest wejście z ustawioną opcją "Kontrolowane przy załączeniu czuwania", jednakże przy załączeniu hasłem strefy B, co powoduje załączenie czuwania także w strefie A, ta opcja nie powoduje blokowania czuwania gdy to wejście jest naruszone.

Zdaje się że kontrola jest wykonywana tylko w strefie załączanej hasłem, natomiast w strefie zależnej czuwanie włączane jest bezwarunkowo.

Czy da się skonfigurować centralę tak, aby przy załączaniu hasłem zależne strefy także kontrolowały wejścia?

Mam pytanie odnośnie programowania centrali INTEGRA-64. Mam dwie strefy A i B, A zależna od B (typ strefy "Zależna typu OR"), B załączana hasłem. W strefie zależnej A jest wejście z ustawioną opcją "Kontrolowane przy załączeniu czuwania", jednakże przy załączeniu hasłem strefy B, co powoduje załączenie czuwania także w strefie A, ta opcja nie powoduje blokowania czuwania gdy to wejście jest naruszone.

Zdaje się że kontrola jest wykonywana tylko w strefie załączanej hasłem, natomiast w strefie zależnej czuwanie włączane jest bezwarunkowo.

Czy da się skonfigurować centralę tak, aby przy załączaniu hasłem zależne strefy także kontrolowały wejścia?

stwórz wejście w strefie B zalezne od wyjścia typu gotowość w strefie A

Zrobić tak można, ale co z atestem?

Ale można natynkową dać w ścianę i będzie wystawała tylko ~ 4 - 20 mm

Są do nabycia p/t obudowy do central ale nie są tanie ~ 200 zł.

Kup ładną puszkę n/t hermetyczną np. Hansla wpuść w ścianę po dekielek i jak ci się chce zamontuj kontaktron lub krańcówkę.