arpl 02.06.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 A ja mam pytanko Rzuty domku takie szerokie okna na rysunku sa dwu skrzydłowe Chciałem zastosować kontaktrony w oknach i coś jeszcze może ktoś mi pomoże z doborem czujek i centralki Dorzuć do konktaktronów czujnki udarowe i kilka czujek ruchu w newralgicznych miejscach. Polecam centralkę satel integra -jest dosyć wszechstronna minimum wersja 64. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 04.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Jak myślisz wszystko na osobnych kanałach każde skrzydło czy pogrupować je ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkam 06.06.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam! Zajrzałam tu i czytam i czytam i nie mogę znaleźć nic o kosztach założenia instalacji alarmowej. Interesuje mnie taki co ma tzw. kontaktrony i w drzwiach i oknach itd. Czy ktoś zdradzi mi tą tajemnicę czy duży to koszt alarmu do domu jednorodzinnego 200 m2 powierzchni użytkowej + piwnica? Pozdrawiam serdecznie wszystkich specjalistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 06.06.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam! Zajrzałam tu i czytam i czytam i nie mogę znaleźć nic o kosztach założenia instalacji alarmowej. Interesuje mnie taki co ma tzw. kontaktrony i w drzwiach i oknach itd. Czy ktoś zdradzi mi tą tajemnicę czy duży to koszt alarmu do domu jednorodzinnego 200 m2 powierzchni użytkowej + piwnica? Pozdrawiam serdecznie wszystkich specjalistów Na podstawie tych informacji raczej ciężko byłoby podać przybliżony koszt systemu alarmowego. Wszystko zależny od tego jak bardzo będzie rozbudowany system i od ceny lokalnych wykonawców. Koszt systemu może wahać się od 4 do 10tys zł. Pewnie da się taniej i drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkam 06.06.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Dziękuję za odpowiedź A proszę powiedzieć co mam rozumieć przez słowo "rozbudowany system", co muszę podać jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.06.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 A proszę powiedzieć co mam rozumieć przez słowo "rozbudowany system", co muszę podać jeszcze? No przydaje się np. informacja o ilości okien i drzwi do zabezpieczenia Poza tym nie buduje się raczej systemów opartych na samych tylko kontaktronach. Warto by więc zdecydować co jeszcze (czujki ruchu, inercyjne, stłuczeniówki) ma się tam znaleźć. Przybliżony koszt całego możesz sobie policzyć jakoś tak: - na każdy kontaktron - 50zł (10zł za czujkę, 20zł za wejście w centrali i 20zł za montaż) - na każdą inną czujkę - 120zł (80zł za czujkę, po 20 za wejście w centrali i montaż) - jakieś 1000zł za centralę, klawiatury i powiadamianie SMS (chyba, że masz "większe" wymagania, to możesz tu wrzucić 2000) - jakieś 1000zł za uruchomienie całości (chyba, że dom duży i kabli sporo trzeba, to razy 2, albo i 3) Jeżeli chcesz "ciut lepsze" kompenenty to pomnóż wynik przez 1,5, a jeśli zadowolisz się gorszymi, to cena wyjdzie i tak ta sama, bo nikt Ci nie powie, że używa tańszych "części" (zwłaszcza dotyczy to dużych firm ochroniarskich, montujących też "swoje" systemy). A na koniec pomnóż wynik przez współczynnik odległości od najbliższego dużego miasta (powinnien wynosić od ok. 1 do mniej więcej 3). W tej cenie masz szansę znaleźć mniejszego lub większego jelenia, który Ci to do kupy złoży i może nawet uruchomi. Pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.06.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 No przydaje się np. informacja o ilości okien i drzwi do zabezpieczenia Poza tym nie buduje się raczej systemów opartych na samych tylko kontaktronach. Warto by więc zdecydować co jeszcze (czujki ruchu, inercyjne, stłuczeniówki) ma się tam znaleźć. Przybliżony koszt całego możesz sobie policzyć jakoś tak: - na każdy kontaktron - 50zł (10zł za czujkę, 20zł za wejście w centrali i 20zł za montaż) - na każdą inną czujkę - 120zł (80zł za czujkę, po 20 za wejście w centrali i montaż) - jakieś 1000zł za centralę, klawiatury i powiadamianie SMS (chyba, że masz "większe" wymagania, to możesz tu wrzucić 2000) - jakieś 1000zł za uruchomienie całości (chyba, że dom duży i kabli sporo trzeba, to razy 2, albo i 3) Jeżeli chcesz "ciut lepsze" kompenenty to pomnóż wynik przez 1,5, a jeśli zadowolisz się gorszymi, to cena wyjdzie i tak ta sama, bo nikt Ci nie powie, że używa tańszych "części" (zwłaszcza dotyczy to dużych firm ochroniarskich, montujących też "swoje" systemy). A na koniec pomnóż wynik przez współczynnik odległości od najbliższego dużego miasta (powinnien wynosić od ok. 1 do mniej więcej 3). W tej cenie masz szansę znaleźć mniejszego lub większego jelenia, który Ci to do kupy złoży i może nawet uruchomi. Pomogło? ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.06.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 ??? Sorry ZBYCHu, tak mnie jakoś naszło. W każdym razie z moich osobistych prób wycen systemu "dla mnie", w kilku różnych firmach mniej więcej taki obrazek się wyłaniał. I nie chodzi tu o łanię, od tego "jelenia" Tak bardziej poważnie: podana wcześniej przez gregga orienacyjna wycena jest chyba najlepszą jaką można było podać w odpowiedzi na pytanie dorkama. Ja ją tylko "nieco" rozpisałem. Może rozkład kosztów jaki podałem nie do końca pokrywa się z punktem widzenia instalatora, ale tez chodziło mi tylko o umożliwienie zgrubnego wyliczenia kwoty sumarycznej, a nie pokazanie co ile jest warte. No i w sumie to chyba nie bardzo mi wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.06.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Mam pytanie odnośnie programowania centrali INTEGRA-64. Mam dwie strefy A i B, A zależna od B (typ strefy "Zależna typu OR"), B załączana hasłem. W strefie zależnej A jest wejście z ustawioną opcją "Kontrolowane przy załączeniu czuwania", jednakże przy załączeniu hasłem strefy B, co powoduje załączenie czuwania także w strefie A, ta opcja nie powoduje blokowania czuwania gdy to wejście jest naruszone.Zdaje się że kontrola jest wykonywana tylko w strefie załączanej hasłem, natomiast w strefie zależnej czuwanie włączane jest bezwarunkowo.Czy da się skonfigurować centralę tak, aby przy załączaniu hasłem zależne strefy także kontrolowały wejścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 08.06.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Mam pytanie odnośnie programowania centrali INTEGRA-64. Mam dwie strefy A i B, A zależna od B (typ strefy "Zależna typu OR"), B załączana hasłem. W strefie zależnej A jest wejście z ustawioną opcją "Kontrolowane przy załączeniu czuwania", jednakże przy załączeniu hasłem strefy B, co powoduje załączenie czuwania także w strefie A, ta opcja nie powoduje blokowania czuwania gdy to wejście jest naruszone. Zdaje się że kontrola jest wykonywana tylko w strefie załączanej hasłem, natomiast w strefie zależnej czuwanie włączane jest bezwarunkowo. Czy da się skonfigurować centralę tak, aby przy załączaniu hasłem zależne strefy także kontrolowały wejścia? stwórz wejście w strefie B zalezne od wyjścia typu gotowość w strefie A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.06.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 stwórz wejście w strefie B zalezne od wyjścia typu gotowość w strefie A Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 13.06.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Nie wiem co się stało z moim pytaniem, dlatego ponawiam je : czy jest dostępne coś takiego jak puszka podtynkowa przeznaczona do instalacji SSWiN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 13.06.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Nie wiem co się stało z moim pytaniem, dlatego ponawiam je : czy jest dostępne coś takiego jak puszka podtynkowa przeznaczona do instalacji SSWiN? A co miałaby mieć taka puszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 14.06.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 atest, antysabotaż. Potrzebuję jej do umieszczenia modułu adresującego na magistrali do którego podłączony będzie kontaktron . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.06.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Można znaleźć natynkowe.Podtynkowych w życiu nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 14.06.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ale można natynkową dać w ścianę i będzie wystawała tylko ~ 4 - 20 mm Są do nabycia p/t obudowy do central ale nie są tanie ~ 200 zł.Kup ładną puszkę n/t hermetyczną np. Hansla wpuść w ścianę po dekielek i jak ci się chce zamontuj kontaktron lub krańcówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 15.06.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Natynkowe to znalazłem.Może ktoś zacznie produkować te podtynkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 15.06.2011 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Zrobić tak można, ale co z atestem? Ale można natynkową dać w ścianę i będzie wystawała tylko ~ 4 - 20 mm Są do nabycia p/t obudowy do central ale nie są tanie ~ 200 zł. Kup ładną puszkę n/t hermetyczną np. Hansla wpuść w ścianę po dekielek i jak ci się chce zamontuj kontaktron lub krańcówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 15.06.2011 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Zrobić tak można, ale co z atestem? Po co ci ten atest? Klient ci stawia taki wymóg? dla puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 15.06.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 nie , klient nie stawia też wymogów co do atestu na centralę, czujki, sygnalizatory...Po co ci ten atest? Klient ci stawia taki wymóg? dla puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts