Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

A można min sterować ręcznie do czasu podpięcia go do centrali alarmowej tzn czy może działać samodzielnie a dopiero po jakimś czasie podłączmy go centrali alarmowej.

Oczywiście że można , zawór bez podania napięcia zachowuje się jak rura . Bardzo często jest tak że zawór jest montowany znacznie wczesniej niż system ochrony lub automatyki . Dopóki nie podamy mu napięcia na cewkę nie odczuwamy jego obecności. Jego przepustowość wody jest wyższa niż przepustowość zegara.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście że można , zawór bez podania napięcia zachowuje się jak rura . Bardzo często jest tak że zawór jest montowany znacznie wczesniej niż system ochrony lub automatyki . Dopóki nie podamy mu napięcia na cewkę nie odczuwamy jego obecności. Jego przepustowość wody jest wyższa niż przepustowość zegara.

todaks, masz jakieś konkretne, sprzawdzone modele elektrozaworów?

jesli juz to raczej handlowiec niz doradca .Prawda jest taka że do poprawnego zamontowania kontraktronów wpuszczanych (jesli o taki ci chodzi) wymagana jest pewna wiedza i umiejetnosci manulane, i więcej czasu którego ci panowie zazwyczaj nie chca poświęcać.Nie rozumiem jakie kłopoty moga byc z dobrze zamontowanym kontraktronem dobrej firmy , juz szybciej takie kłopoty bedziesz miał z centralą .

ad1.kontraktrony montowane na dole okna -okno moze byc wtedy uchylone podczas właczenia alarmu ewentualnie + czujnik inercyjny lub zewnętrzny.

ad.2 czujnik dualny pir+mv + ewent czujnik dymu , zalania itp

ad3. tez czujnik dualny + kontraktron na brame garażową.

To jakie i jakiej firmy kontaktrony polecasz, jak rowniez czujki i cala centralke. Alarm planuje oprzec na kontaktronach, czujkach. Zastanawiam sie nad zastosowaniem modulu komunikaczjnego gsm. Czy warto. Domek poza miastem.

To jakie i jakiej firmy kontaktrony polecasz, jak rowniez czujki i cala centralke. Alarm planuje oprzec na kontaktronach, czujkach. Zastanawiam sie nad zastosowaniem modulu komunikaczjnego gsm. Czy warto. Domek poza miastem.

np kontraktrony boscha isn-cmini, centrala np satel integra, versa. Rokonet prosys ale jeśli myslisz o module gsm to wybrałmym integrę satela

cześć

Po długim przeleżeniu w szufladzie syreny wewnętrznej do alarmu satal ca10, próbowałem ją podłączyć i poległem :)

Syrena spw100 satela, 4 piny w niej - dwa na +/- od centralki, dwa pozostałe do obsługi sabotażu obudowy syreny. Wyprowadzony przez elektryka kabel (4 żyłowy). Na dwóch żyłach (czerwony i niebieski) jest cały czas 12V nawet bez uzbrojenia alarmu. Czerwony i niebieski w centralce jest podłączony między com a out2, między nimi równolegle rezystor 2,25kOhm., Przewód biały w centralce nie jest nigdzie podłączony, zielony w centralce idzie do manipulatora.

Jak poprawnie podłączyć syrenkę?

Edytowane przez TMK

Witam,

Mam mały problem z modułem GPRS-T2 podłączonym do INTEGRA 64. Ostatnio moduł wysyła non-stop sms-y informujące o uzbrojeniu alarmu.

Przedwczoraj było ich 140, wczoraj 65. Nie wiem co się stało, do tej pory wszystko funkcjonowało bez zarzutu. Może któryś z forumowiczów spotkał się z tym problemem.

Co jest nie tak z modułem?

Pozdrawiam

cześć

Po długim przeleżeniu w szufladzie syreny wewnętrznej do alarmu satal ca10, próbowałem ją podłączyć i poległem :)

Syrena spw100 satela, 4 piny w niej - dwa na +/- od centralki, dwa pozostałe do obsługi sabotażu obudowy syreny. Wyprowadzony przez elektryka kabel (4 żyłowy). Na dwóch żyłach (czerwony i niebieski) jest cały czas 12V nawet bez uzbrojenia alarmu. Czerwony i niebieski w centralce jest podłączony między com a out2, między nimi równolegle rezystor 2,25kOhm., Przewód biały w centralce nie jest nigdzie podłączony, zielony w centralce idzie do manipulatora.

Jak poprawnie podłączyć syrenkę?

out2 masz zaprogramowane jako zasilające

musisz podłączyć + sygnalizatora do wyjścia out które jest wyjściem alarmującym, np tam gdzie masz sygnalizator zewnętrzny, natomiast - do gnd. Sabotaże do jakiegoś wolnego wejścia i gnd

out2 masz zaprogramowane jako zasilające

musisz podłączyć + sygnalizatora do wyjścia out które jest wyjściem alarmującym, np tam gdzie masz sygnalizator zewnętrzny, natomiast - do gnd. Sabotaże do jakiegoś wolnego wejścia i gnd

Tak zrobiłem - z mostkowałem obi syreny na pierwsze wyjście i całość śmiga :) Podczas testu nasze malutkie kocię wskoczyło z przerażenia na akwarium :D

• 2 weeks później...

Witam,

Koledzy, czym najlepiej wypelnic maly ubytek w pcv? W jednym okienku troche za bardzo rozwiercilem otwor pod kontaktron wpuszczany i kapelusz nie przykrywa calego otworu. myslalem zeby osadzic ten kontaktron na bialym silikonie/kolor okien/ ale wolalbym chyba cos mniej elastycznego. przerabial ktos juz ten temat?

greg

PS. czy przy kontaktronie wpuszczanym jest mozliwosc zainstalowania magnesu o zupelnie innym ksztalcie tzn. nie okraglego?? mam akurat pare plytek neodymowych cos okolo 2cmx3cm. mozna by na jakims dobrym kleju zamontowac, zamiast wiercic kolejny otwor na oryginalny magnes.

Edytowane przez greg_25

syrena z własnym zasilaniem po to je ma, że jak złodziej odetnie kabel to ona będzie wyła, musiałby odciąć żyły które dają zasilanie w czasie alarmowania, a zostawić te którymi jest stałe 12v doprowadzone, wtedy by ją "wyeliminował", czyli jeśli po odcięciu kabla poda na odpowiednią żyłę masę i na drugą 12V to przestanie syrena wyć

innymi słowy jak odetnie kabel syrena wyje :)

będziesz przecież miał jakieś powiadomienie, monitoring firmy ochroniarskiej czy sms do siebie? Jeśli tak to co się martwisz że złodziej będzie czas tracił na odpowiednie połączenie żył, przecież w momencie przecięcia kabla od sygnalizatora system alarmuje sabotaż powiadamiając Ciebie, ochronę, i zanim złodziej znajdzie w wiązce + i - to minie trochę czasu.

Jak bardzo się boisz takiego sabotażu, podłącz sygnalizator przewodem 40-100 żyłowym, będzie miał więcej do sprawdzania ;)

Witam,

nie mogę poradzić sobie z konfiguracją Integry załączenia wyjścia przez wejście na określony czas, ale nie częściej niż co xx minut.

Prześledziłem rożne pomysły w tym wątku oraz w Google, ale nie znalazłem nic co by mi w tym pomogło.

Chodzi o sterowanie pompą CWU.

Obecnie pompa jest już podłączona do jednego z wyjść centrali i sterowana jest przez timery.

Rozwiązanie wydawało mi się proste, zaprogramowałem:

- jedno w wyjść wirtualnych jako 14: Naruszenie wejścia (PIR w łazience) i przypisałem mu czas przez jaki ma działać pompa

- wyjście fizyczne jako 46: Iloczyn logiczny wyjść, do którego podłączyłem pompę

to załatwiało załączenie pompy na dany czas po naruszeniu PIRa.

Na problemy z prawidłowym zaprogramowaniem napotkałem, gdy chciałem wymusić zablokowanie wyjścia fizycznego przed ponownym załączeniem przed upływem określonego czasu.

Próbowałem zaprogramować drugie wyjście wirtualne, jako 14: Naruszenie wejścia, z czasem przez jaki pompa ponownie ma nie zostać załączona, gdzie wejście było naruszane wyjściem do którego podpięta została pompa. Wyjście to jako sterujące podpiąłem do wyjścia z iloczynem logicznym wyjść.

Czy mogę Was poprosić o wskazówki, jak prawidłowo zaprogramować pętle odpowiedzialną za wymuszenie opóźnienia przed ponownym załączeniem?