Janusz J 11.11.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam. Mam pytanie do specjalistow od alarmow.Chce zabezpieczyc swoj dom i jestem juz po rozmowie z kilkoma instalatorami/handlowcami.Myslalem, zeby zabezpieczyc okna kontaktronami wpuszczanymi + akustyczny czujnik zbicia szyby (w pomieszczeniu ktorego dotyczy zapytanie tylko dwa z 6 okien sie otwieraja).Ale ostatnio zaproponowano mi zamiast tego zabezpieczenie za pomoca barier podczerwieni wzdluz scian na ktorych sa okna. Sprzedawca ktory to proponowal twierdzi, ze tak bedzie lepiej, chociaz troche drozej. Moja wiedza o systemach alarmowych jest dosc znikoma, wiec jesli ktos ze specjalistow moglby wyrazic swoje zdanie na ten temat, to znacznie pomogloby mi to w podjeciu decyzji. I jeszcze jedno pytanie: Czy w pomieszczeniach z wentylacja mechaniczna mozna stosowac zwykle czujki PIR czy zaleca sie czujku dualne? Z gory dzieki za odpowiedz,Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzywio 11.11.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak łączyć zasilania do czujek? Powiedzmy, że mam 10 czujek PIR, do każdej muszę doprowadzić zasilanie, natomiast centrala ma tylko 4 wyjścia wysokoprądowe więc jak połączyć te kable? Chyba nie wpina się bezpośrednio 10 żył do jednego zacisku na centrali. Stosuje się jakieś łączówki, rozgałęźniki? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.11.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Chyba najlepszym wyjściem jest użycie modułów bezpiecznikowych (np. Pulsar ma takie w ofercie) - poza "rozgałęźnikiem" dostajesz gratis zabezpieczenie systemu przed przepięciami na każdej linii z osobna. Jedyna wada to rozmiar tych modułów - do małych obudów czasem trudno je upchnąć razem z pozostałymi elementami systemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.11.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam. Mam pytanie do specjalistow od alarmow. Chce zabezpieczyc swoj dom i jestem juz po rozmowie z kilkoma instalatorami/handlowcami. Myslalem, zeby zabezpieczyc okna kontaktronami wpuszczanymi + akustyczny czujnik zbicia szyby (w pomieszczeniu ktorego dotyczy zapytanie tylko dwa z 6 okien sie otwieraja). Ale ostatnio zaproponowano mi zamiast tego zabezpieczenie za pomoca barier podczerwieni wzdluz scian na ktorych sa okna. Sprzedawca ktory to proponowal twierdzi, ze tak bedzie lepiej, chociaz troche drozej. Moja wiedza o systemach alarmowych jest dosc znikoma, wiec jesli ktos ze specjalistow moglby wyrazic swoje zdanie na ten temat, to znacznie pomogloby mi to w podjeciu decyzji. I jeszcze jedno pytanie: Czy w pomieszczeniach z wentylacja mechaniczna mozna stosowac zwykle czujki PIR czy zaleca sie czujku dualne? Z gory dzieki za odpowiedz, Janusz. Napewno nie rezygnowałbym z kontraktronów, raczej zamiast czujek stłuczeniowych zastosowałbym na fixach czujniki udarowe.bariery podczerwieni to w miare skuteczna ochrona ale trzeba zastosowac ich odpowiednia ilość tak aby chronić większą część okien np dwie-trzy na róznych wysokościach co niestety jest kosztowne,mozna zastosować równiez bariery listwowe np activa satela montowane wewnątrz wykuszów okien. Co do wentylacji mechanicznej to zaleca się stosowanie czujek dualnych ale wszystko zalezy od danego pomieszczeni, jesli w danym pomieszczeniu jest wyciąg powietrza a nie nadmuch to można się pokusic spokojnie o montaz czujnka PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.11.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak łączyć zasilania do czujek? Powiedzmy, że mam 10 czujek PIR, do każdej muszę doprowadzić zasilanie, natomiast centrala ma tylko 4 wyjścia wysokoprądowe więc jak połączyć te kable? Chyba nie wpina się bezpośrednio 10 żył do jednego zacisku na centrali. Stosuje się jakieś łączówki, rozgałęźniki? Proszę o podpowiedź. Przy 10 czujnikach spokojnie możesz wpiąc po 5 czujek na kazde wyjście, rozumiem ze masz integre 64/128 więc 2 wyjscia możesz przeznaczyc na sygnalizatory a dwa na zasilanie tych dwóch czujek, przy większej ilości wygodniej jest założyć rozdzielacz ale trzeba uważac poniewaz niektóre z elektronicznymi bezpiecznikami zadziałają później niż ten główny na płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.11.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Stanąłem przed dylematem wyboru bariery podczerwieni. Może ktoś mi podpowie która lepsza lub poleci jakąś inną na 30m wokół posesji. Pierwsza to G30 YOTOGI 2 wiązki cena ok 478zł http://www.volta.com.pl/pl/produkty/p,347,zewnetrzny-tor-podczerwieni.html Drugi to AN900-B50 3- wiązki cena ok 319zł http://sklep.delta.poznan.pl/bariera-podczerwieni-an900-b50-3-wiazki_c513_p4211.html?ps_session=bb8f9523763cea2cad655ebbcc484554 Dziwi mnie też cena obudowy (fajnie wygląda i pomysłowa) ale ... 2300zł ((( http://www.alarmowesystemy.com/index.php?main_page=product_info&cPath=5_36_152&products_id=554 może ktoś znalazł coś innego do zamaskowania ??? Znalazłem też rodzimą myśl techniczną całkiem ciekawą -brak tylko opinni instalatorów. http://www.ramar.com.pl/sklep/category.php?id_category=28 Pozdrawiam generalnie na 30 m wystarczy ci yotogi tylko zalezy co chcesz chronic taka barierą (będzie na słupkach dookoła domu czy na budynku, czy ma chronić tylko okno/a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaldar 12.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) generalnie na 30 m wystarczy ci yotogi tylko zalezy co chcesz chronic taka barierą (będzie na słupkach dookoła domu czy na budynku, czy ma chronić tylko okno/a) Ponieważ w na tym osiedlu zdaża się dużo włamań na śpiocha i było już kilka przypadków wzywania policji ale mimo w miarę szybkiej interwencji włamywaczom udaje się ujść więc właściciel chce żeby wiedzieć wcześniej o intruzie na posesji zanim zacznie coś niszczyć i żeby policja miała szansę ujęcia na gorącym uczynku. Z tego powodu i z racji braku odpowiedniego okablowania na elewacji budynku wybór padł na bariery. Mają one tą wadę że jeśli się wie jak są zamontowane to istnieje możliwość ich ominięcia. Super było by je zamakować tak żeby o nich intruz nie wiedział ale jak pisałem wcześniej odpowiednie słupeczki są chorendalnie drogie. Innych nie udaje mi się znaleźć. Zamontowanie na specjalnie do tego przeznaczonym słupku metalowym z kształtownika w rogach posesji oddalonych o jakieś 1,5m od ogrodzenia pojedyńczej bariery Yotogi jest mało eleganckie i do tego łątwe do zauważenia jak i ominięcia. Wydaje mi się że ta polska która jest w np w sklepie ramar jest bardzo estetyczna i do tego trudniejsza do pokonania. (1m wysokości i 4 tory).http://www.ramar.com.pl/sklep/product.php?id_product=13 Nie wimem tylko gdzie znaleźć jakieś opinie na temat tej bariery bo wiadomo że wydatek jest spory. Edytowane 12 Listopada 2011 przez Kaldar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 12.11.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Ponieważ w na tym osiedlu zdaża się dużo włamań na śpiocha i było już kilka przypadków wzywania policji ale mimo w miarę szybkiej interwencji włamywaczom udaje się ujść więc właściciel chce żeby wiedzieć wcześniej o intruzie na posesji zanim zacznie coś niszczyć i żeby policja miała szansę ujęcia na gorącym uczynku. Z tego powodu i z racji braku odpowiedniego okablowania na elewacji budynku wybór padł na bariery. Mają one tą wadę że jeśli się wie jak są zamontowane to istnieje możliwość ich ominięcia. Super było by je zamakować tak żeby o nich intruz nie wiedział ale jak pisałem wcześniej odpowiednie słupeczki są chorendalnie drogie. Innych nie udaje mi się znaleźć. Zamontowanie na specjalnie do tego przeznaczonym słupku metalowym z kształtownika w rogach posesji oddalonych o jakieś 1,5m od ogrodzenia pojedyńczej bariery Yotogi jest mało eleganckie i do tego łątwe do zauważenia jak i ominięcia. Wydaje mi się że ta polska która jest w np w sklepie ramar jest bardzo estetyczna i do tego trudniejsza do pokonania. (1m wysokości i 4 tory).http://www.ramar.com.pl/sklep/product.php?id_product=13 Nie wimem tylko gdzie znaleźć jakieś opinie na temat tej bariery bo wiadomo że wydatek jest spory. Zakładałem synchro ze dwa lata temu i po jakims czasie pojawiły się problemy z samozałaczeniami, z dugiej strony wg mnie niezbyt ciekwaie sie je podłączało(niewygodnie) od tamtej pory instaluje bariery listwowe satela activa i narazie problemów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaldar 13.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Zakładałem synchro ze dwa lata temu i po jakims czasie pojawiły się problemy z samozałaczeniami, z dugiej strony wg mnie niezbyt ciekwaie sie je podłączało(niewygodnie) od tamtej pory instaluje bariery listwowe satela activa i narazie problemów nie mam. Satel pewnie był by całkim ale tu potrzeba 30 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.11.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 ponowie zapytanie: jak ustawić aby wyjście było aktywne cały czas naruszenia wejścia, centrala integra 64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz J 14.11.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Napewno nie rezygnowałbym z kontraktronów, raczej zamiast czujek stłuczeniowych zastosowałbym na fixach czujniki udarowe.... ar***pl, dzieki za odpowiedz. Mozesz powiedziec czemu sugerujesz rezygnacje z akustycznej czujki zbicia szyby na rzecz czujnikow udarowych? Sa jakies problemy z ich eksploatacja? Wg mnie zaleta czujki akustycznej jest to, ze jedna czujka zabezpiecza wszystkie okna w pomieszczeniu a przy udarowych rozrasta sie instalacja, bo potrzebuje dodatkowych wejsc w centrali itp. Wada oczywiscie jest to, ze trzeba szybe zbic, zeby wyzwolic alarm, a przy udarowa pewnie wyzwoli alarm rowniez przy uderzeniu ktore nie zbije szyby. Czy to jedyne za i przeciw ktore powinienem rozwarzyc, czy w praktyce cos innego ma znaczenie? Pozdrawiam, Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 14.11.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Mozesz powiedziec czemu sugerujesz rezygnacje z akustycznej czujki zbicia szyby na rzecz czujnikow udarowych? Taka czujka udarowa poza uderzeniem w szkło wykryje także walkę z ramą okna, zanim jeszcze będzie otwarte. Poza tym szyby "antywłamaniowe" (P2, P4 i takie tam) mogą wytrzymać pierwszy atak, a czujka to zasygnalizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 14.11.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 ponowie zapytanie: jak ustawić aby wyjście było aktywne cały czas naruszenia wejścia, centrala integra 64 typ 17 wskażnik gotowy z odwrócona polaryzacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz J 17.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam ponownie. Mam jeszcze jedno pytanko.Czy kazda czuje dualna mozna podlaczyc w taki sposob, zeby wylaczyc mikrofale, gdy alarm nie jest uzbrojony?Czy czujke DSC LC 104 mozna w taki sposob podlaczyc? Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam,Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 17.11.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 typ 17 wskażnik gotowy z odwrócona polaryzacją nie odwracałem polaryzacji dlatego mi nie działało, dziękuję kolego za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 18.11.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam ponownie. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy kazda czuje dualna mozna podlaczyc w taki sposob, zeby wylaczyc mikrofale, gdy alarm nie jest uzbrojony? Czy czujke DSC LC 104 mozna w taki sposob podlaczyc? Dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam, Janusz. Pewnie można ale to zalezy raczej od typu centrali alarmowej,tzn czy centrala ma wyjscia zasilające którymi mozesz sterować.Np Integra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz J 18.11.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Centrala to Rokonet ProSys 116. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piccolo 21.11.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Witam wszystkich,przepraszam za - być może - banalne pytanie:Planuję w domu założyć centralę Satela, która na początku realizowałaby jedynie funkcję alarmowe (zanim się nie urządzimy i finansowo odkujemy). W przyszłości chciałbym sterować ogrzewaniem i roletami z bramą (być może światłem jeśli starczy fantazji) i tu pojawia się problem (chyba). Rolety mają dociągnięte zasilanie oraz wyciągnięte pojedyncze sterowanie przewodem obok okna. Brak okablowania do sterowania centralnego. Mogę oczywiście sterować centralnie pilotem wielokanałowym radiowym ale czy będę w stanie jakoś radiowo wpiąć się do Integry? Co powinienem dokupić?Próbuję od kilku dni rozgryźć temat czytając różne wątki i nic. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekf 22.11.2011 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam, Mam alarm Risco centralę PROSYS 140 i chciałbym zmienić kod.Klawiatura LCD dotykowa.Proszę o informację jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 27.11.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Witam wszystkich, przepraszam za - być może - banalne pytanie: Planuję w domu założyć centralę Satela, która na początku realizowałaby jedynie funkcję alarmowe (zanim się nie urządzimy i finansowo odkujemy). W przyszłości chciałbym sterować ogrzewaniem i roletami z bramą (być może światłem jeśli starczy fantazji) i tu pojawia się problem (chyba). Rolety mają dociągnięte zasilanie oraz wyciągnięte pojedyncze sterowanie przewodem obok okna. Brak okablowania do sterowania centralnego. Mogę oczywiście sterować centralnie pilotem wielokanałowym radiowym ale czy będę w stanie jakoś radiowo wpiąć się do Integry? Co powinienem dokupić? Próbuję od kilku dni rozgryźć temat czytając różne wątki i nic. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi. pozdrawiam spróbuj się zorientować czy istnieje sterownik bezprzewodowy do sterowania twoimi roletami, jesli nie to mozesz dokupic pilota i go przystosowac do sterowania za pomoca systemu alarmowego (bez lutownicy się jednak nie obędzie ) wszystko zależy od producenta radiosterowania.Chyba że masz przewody od rolet dociagnietye do jednego miejsca i można z tego miejsca nimi sterowac za pomoca przekażników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts