kulca 20.12.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 a nie lepiej zrobić czujki w garażu blokowane wejściem z pilota, tzn. jak naciskasz to na te 120s masz zablokowane i czas na wstukanie kodu (jeśli masz piloty pod integre) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.12.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) No wlasnie nie mam pilota do integry i dlatego napisalem, ze pomijam ten sposob. Ten co opisalem jest ok ? edit : przemysalem to i nei da sie tak zrobic. Bo musze to zrobic wtedy dla obu stref (nocnej i czujek). a wtedy nigdy nie uda mi sie nocnej wlaczyc, bo bede musial drzwi otworzy i zamknac Jakies inne pomysly ? Fantom Edytowane 20 Grudnia 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 20.12.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 to pozostaje zrobić wejście kontaktron bramy jako blokujące grupę garaż na 120 sekund, wtedy po otwarciu bramy masz czas na rozbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 20.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Aha, Czyli cos bardziej skomplikowanego. Musze z czujek "garazowych" utowrzyc grupe i ja blokowac na jakis czas po otwarciu bramy. Dzieki. Zerkne czy mi sie to uda skonfigurowac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 20.12.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 to pozostaje zrobić wejście kontaktron bramy jako blokujące grupę garaż na 120 sekund, wtedy po otwarciu bramy masz czas na rozbrojenie To juz jest bzdura, przyjdzie ci złodziej podniesie brame i tez będzie miał zablokowaną grupe garaż, jesli juz to dokup sobie tego pilota i będzie przynajmniej bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 20.12.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 może i bzdura, ale w jego sytuacji gdy nie chce nic dokupować jedyne wyjście z sytuacji,pilot to najlepsza alternatywa, sterujesz nim bramą garażową, wjazdową czy cokolwiek sobie podłączysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 21.12.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Napęd bramy ma prawie na pewno jakieś wyjście sygnalizacyjne (być może nawet da się nim sterować osobnym klawiszem pilota). Jeśli więc nie ma szans na wymianę pilotów (podpięcie ich wprost do systemu alarmowego), to w miarę dobrym rozwiązaniem będzie podpięcie sygnalizacji z napędu bramy do centrali alarmwej, że zostało zlecone otwarcie (a najlepiej było by podpiąć ten osobny klawisz). Oczywiście jeśli napęd może sygnalizować tylko fakt otwierania bramy (można wykorzystać np. wyjście załączające oświetlenie), to będzie potrzebne chwilowe (powiedzmy na 3 sekundy) blokowanie czujek alarmowych samym tylko otwarciem, bo inaczej może się zdarzyć, że alarm wykryje otwarcie bramy przed otrzymaniem informacji z napędu i zacznie radośnie wyć. Tak czy owak to ma szansę z grubsza nieźle działać, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wpięcie pilotów do alarmu (odbiornik Satela kosztuje coś ok. 200zł w komplecie z dwoma pilotami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Co do tych dodoatkowych pilotow do satela to nie raczej neie chce ich kupowac. Juz za duzo kluczy i pilotow czlowiek ma.Ale sprawdze, te wyjscie w napedzie (na 99 % cos bedzie), tylko czy mozna to wpiac do manipulatora ? Nie mam juz zadnego kabla miedzy napedem a centralka. Fantomps. Tak swoja droga, co daje wlamywaczowi dodatkowa minuta po otwarciu bramy ? Co dzieki niej moze zyskac pod katem dlaszego wlamania ? Cos moze pokombinowac, czy po prostu wyniesie cos z garazu i tyle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ale walcze sobie dalej z konfiguracja systemu i trafilem na kolejny problem Ustawilem timerem zalaczanie i wylaczanie strefy nocnej (kontraktony). Ale podczas tego automatycznego uzbrajania/rozbrajania manipulatory pikaja i odliczaja. A chcialbym aby nastapilo to od razu, lub ewentualnie bez pikania. Za to przy recznym wlaczaniu/wylaczaniu pikanie raczej bym chcial. Jak to rozwiazac ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 wynieść z garażu, pokombinować za wiele nie da radypiszesz że masz za dużo pilotów, kupując satela spinasz wszystko z centralką i sterujesz z jednego pilota, tamte do szuflady, zastanów się nad tą opcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) No wlasnie sie zastanawiam, ale jak np z tego satela potem mam otwierac i zamykac brame ? nie mam kabla miedzy napedem a centralka Mam juz tylko wolny miedzy napedem a manipultorem, ale tam sa tylko wejscia, wiec nie bedzie jak sterowac. Fantom ps. I ktory jest lepszy : RX-4K czy RE-4K ? Edytowane 21 Grudnia 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 21.12.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 i ktory jest lepszy : Rx-4k czy re-4k ? Int-rx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 ja mam INT-RX, podłączony poprzez magistralę manipulatorówa od włącznika ściennego którym otwierasz bramę (jeśli masz taki) nie masz kabelka do centralki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 No wlasnie nie mam:( Znaczy sie lezy tam 8 zylowy, ale po wszystkim okazalo sie, ze 6 zyl padlo - ktos gdzies uszkodzil. I teraz manipualtor tylko na tym wisi. A jak masz podlaczony ten RX przez magistrale manipulatorow ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 na 2 żyłach wisi manipulator?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 21.12.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 A jak masz podlaczony ten RX przez magistrale manipulatorow ? Int-RX jest modułem podłączanym do magistrali ekspanderów. Ale to tylko odbiornik pilotów, on sam w sobie nie ma żadnych wyjść sterowalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Int-RX jest modułem podłączanym do magistrali ekspanderów. Ale to tylko odbiornik pilotów, on sam w sobie nie ma żadnych wyjść sterowalnych. tak, pomyliłem z modułem ethernetowym podpiętym do lini manipulatorów podłącza się przewodem 4 żyłowym z płytą centrali, więc możesz go umieścić tam gdzie masz centralę, potrzebne Ci jedynie 2 przewody do sterowania bramą do włącznika ściennego lub napędu, sterujesz nią z wyjścia centrali poprzez przekaźnik, naciśniecie przycisku w pilocie powoduje zadziałanie wyjścia na ustawiony czas ( ja mam 1 sekundę), dodatkowo ustawiasz w systemie aby blokowało grupę garaż Edytowane 21 Grudnia 2011 przez kulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) na 2 żyłach wisi manipulator?? Tfu, literowka. z 8 zyl walniete bylo 3 lub 4. Manipulator na 4 wisi. Moze sprawdze jeszcze raz, i jakby jedna zyla jeszcze byla nieuszkodzona, to mzona ja potraktowac jako sygnalowa z wyjscia centrali a COM idacy do manipulatora potraktowac jako mase ?? i mialbym pare przewodow z centrali z wyjscia ? Fantom edit : nie przepikalem zyl, ale widze, ze czujka z garazu podlaczona jest do manipulatora, a kontrakton bramy idzie do centrali. No to podlacze go tez pod manipulator i mam minimum dwie zyly wolne Czyli ewentualne sterowanie z centralki napedem moge zrobic. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.12.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Tfu, literowka. z 8 zyl walniete bylo 3 lub 4. Manipulator na 4 wisi. Moze sprawdze jeszcze raz, i jakby jedna zyla jeszcze byla nieuszkodzona, to mzona ja potraktowac jako sygnalowa z wyjscia centrali a COM idacy do manipulatora potraktowac jako mase ?? i mialbym pare przewodow z centrali z wyjscia ? Fantom i to jest dobre rozwiązanie, com z manipulatora, a tą wolną dajesz sygnał z wyjścia, podłączasz przekaźnik miniaturowy i masz problem rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.12.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) No zakladajac, ze jeszcze jedna zyla sie znajdzie Przepikam dzisiaj i bedzie jasne. 1) Tak swoja droga powinienem kupic INT-RX (expander) czy np RX-4K (sterownik radiowy) ?? 2) I ktory pilot jest lepszy ? P4 czy T4 ? Ten pierwszy sporo mniejzy, ale chyba starsza technologia ? Czy w srodku siedzi w obu to samo ? 3) A czy modul przekaznikow nie podpina sie pod ta sama szybe co modul manipulatora ? Czyli przy tym manipulatorze moglbym podpiac przekazniki i z nich sterowac napedem bramy ? Fantom Edytowane 21 Grudnia 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts