Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wlasnie nie mam pilota do integry i dlatego napisalem, ze pomijam ten sposob.

Ten co opisalem jest ok ?

edit : przemysalem to i nei da sie tak zrobic. Bo musze to zrobic wtedy dla obu stref (nocnej i czujek). a wtedy nigdy nie uda mi sie nocnej wlaczyc, bo bede musial drzwi otworzy i zamknac :(

Jakies inne pomysly ?

Fantom

Edytowane przez szczukot

to pozostaje zrobić wejście kontaktron bramy jako blokujące grupę garaż na 120 sekund, wtedy po otwarciu bramy masz czas na rozbrojenie

To juz jest bzdura, przyjdzie ci złodziej podniesie brame i tez będzie miał zablokowaną grupe garaż, jesli juz to dokup sobie tego pilota i będzie przynajmniej bezpieczniej.

Napęd bramy ma prawie na pewno jakieś wyjście sygnalizacyjne (być może nawet da się nim sterować osobnym klawiszem pilota). Jeśli więc nie ma szans na wymianę pilotów (podpięcie ich wprost do systemu alarmowego), to w miarę dobrym rozwiązaniem będzie podpięcie sygnalizacji z napędu bramy do centrali alarmwej, że zostało zlecone otwarcie (a najlepiej było by podpiąć ten osobny klawisz). Oczywiście jeśli napęd może sygnalizować tylko fakt otwierania bramy (można wykorzystać np. wyjście załączające oświetlenie), to będzie potrzebne chwilowe (powiedzmy na 3 sekundy) blokowanie czujek alarmowych samym tylko otwarciem, bo inaczej może się zdarzyć, że alarm wykryje otwarcie bramy przed otrzymaniem informacji z napędu i zacznie radośnie wyć. Tak czy owak to ma szansę z grubsza nieźle działać, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wpięcie pilotów do alarmu (odbiornik Satela kosztuje coś ok. 200zł w komplecie z dwoma pilotami).

Co do tych dodoatkowych pilotow do satela to nie raczej neie chce ich kupowac. Juz za duzo kluczy i pilotow czlowiek ma.

Ale sprawdze, te wyjscie w napedzie (na 99 % cos bedzie), tylko czy mozna to wpiac do manipulatora ? Nie mam juz zadnego kabla miedzy napedem a centralka.

Fantom

ps. Tak swoja droga, co daje wlamywaczowi dodatkowa minuta po otwarciu bramy ? Co dzieki niej moze zyskac pod katem dlaszego wlamania ? Cos moze pokombinowac, czy po prostu wyniesie cos z garazu i tyle ?

Ale walcze sobie dalej z konfiguracja systemu i trafilem na kolejny problem :( Ustawilem timerem zalaczanie i wylaczanie strefy nocnej (kontraktony). Ale podczas tego automatycznego uzbrajania/rozbrajania manipulatory pikaja i odliczaja. A chcialbym aby nastapilo to od razu, lub ewentualnie bez pikania. Za to przy recznym wlaczaniu/wylaczaniu pikanie raczej bym chcial. Jak to rozwiazac ?

Fantom

No wlasnie sie zastanawiam, ale jak np z tego satela potem mam otwierac i zamykac brame ? nie mam kabla miedzy napedem a centralka :( Mam juz tylko wolny miedzy napedem a manipultorem, ale tam sa tylko wejscia, wiec nie bedzie jak sterowac.

Fantom

ps. I ktory jest lepszy : RX-4K czy RE-4K ?

Edytowane przez szczukot

Int-RX jest modułem podłączanym do magistrali ekspanderów. Ale to tylko odbiornik pilotów, on sam w sobie nie ma żadnych wyjść sterowalnych.

tak, pomyliłem z modułem ethernetowym podpiętym do lini manipulatorów :(

podłącza się przewodem 4 żyłowym z płytą centrali, więc możesz go umieścić tam gdzie masz centralę, potrzebne Ci jedynie 2 przewody do sterowania bramą do włącznika ściennego lub napędu, sterujesz nią z wyjścia centrali poprzez przekaźnik, naciśniecie przycisku w pilocie powoduje zadziałanie wyjścia na ustawiony czas ( ja mam 1 sekundę), dodatkowo ustawiasz w systemie aby blokowało grupę garaż

Edytowane przez kulca

na 2 żyłach wisi manipulator??

Tfu, literowka. z 8 zyl walniete bylo 3 lub 4. Manipulator na 4 wisi. Moze sprawdze jeszcze raz, i jakby jedna zyla jeszcze byla nieuszkodzona, to mzona ja potraktowac jako sygnalowa z wyjscia centrali a COM idacy do manipulatora potraktowac jako mase ?? i mialbym pare przewodow z centrali z wyjscia ?

Fantom

edit : nie przepikalem zyl, ale widze, ze czujka z garazu podlaczona jest do manipulatora, a kontrakton bramy idzie do centrali. No to podlacze go tez pod manipulator i mam minimum dwie zyly wolne :) Czyli ewentualne sterowanie z centralki napedem moge zrobic.

Edytowane przez szczukot

Tfu, literowka. z 8 zyl walniete bylo 3 lub 4. Manipulator na 4 wisi. Moze sprawdze jeszcze raz, i jakby jedna zyla jeszcze byla nieuszkodzona, to mzona ja potraktowac jako sygnalowa z wyjscia centrali a COM idacy do manipulatora potraktowac jako mase ?? i mialbym pare przewodow z centrali z wyjscia ?

Fantom

i to jest dobre rozwiązanie, com z manipulatora, a tą wolną dajesz sygnał z wyjścia, podłączasz przekaźnik miniaturowy i masz problem rozwiązany

No zakladajac, ze jeszcze jedna zyla sie znajdzie :) Przepikam dzisiaj i bedzie jasne.

1) Tak swoja droga powinienem kupic INT-RX (expander) czy np RX-4K (sterownik radiowy) ??

2) I ktory pilot jest lepszy ? P4 czy T4 ? Ten pierwszy sporo mniejzy, ale chyba starsza

technologia ? Czy w srodku siedzi w obu to samo ?

3) A czy modul przekaznikow nie podpina sie pod ta sama szybe co modul manipulatora ? Czyli przy tym manipulatorze moglbym podpiac przekazniki i z nich sterowac napedem bramy ?

Fantom

Edytowane przez szczukot