Maanniutek 12.01.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zastanawiam się nad załączaniem alarmu w garażu z pilota, chciałem zapytać czy takie rozwiązanie ma jakieś minusy w przeciwieństwie do zastosowania manipulatora. Stosując załączanie alarmu z manipulatora mam pewność że alarm jest załączony gdyż wpisuję kod i słyszę dźwieki które potwierdzają, że alarm jest załączony, a jak jest w przypadku pilota? Czy muszę mieć jakieś ekstra urządzenie w garażu abym miał pewność stosując pilota, tak jak jest np. przy centralnym zamku w aucie. Słyszę inny dźwięk przy zamykaniu i otwieraniu samochodu. Możesz zrobić sobie np migającą diodę na sygnalizatora jeśli system jest uzbrojony w garażu. Drugie wyjście to niektóre systemy mają potwierdzenie uzbrojenia rozbrojenia jak np Satel Versa w Satel Integra też da się to zrobićwtedy masz 1 pikniecie na uzbrojenie i 2 na rozbrojenie jak w samochodzie Kolejny mój dylemat to czy stosować powiadomienie na sms. Domek oddalony o 15km. od obecnego zamieszkania, a ok. 8 km od miasta. Stan surowy zamknięty, tynki wylewki. Osiedle domków. Prawdopodobnie przez najbliższe 1,5 roku nie wprowadzę się tak więc sam nie wiem co robić? Powiadomienie sms zawsze stosuję u klientów nawet jeśli mają agencje ochrony, to jest jednak dodatkowe zabezpieczenie Nadajnik GPRS T2 kosztuje ok 330 pln netto z anteną ( cena detaliczne) I jeszcze jedno pytanie gdzie powinienem zastosować czujki dymu? W bliskiej odległości od kominka, przed drzwiami do kotłowni? Do kotłowni wchodzę przez garaż. Z góry dziękuję za pomoc. Pzdrawiam Czujniki gazu robi się najczęściej: kuchnia,Salon,garaż, kotłownia, na piętrze nad klatką schodową. Należy pamiętać że każdy czujnik dymu musi być oddalony od najbliższej ścian o co najmniej 0,5 m Pozdr, Mariusz K. Jak masz pytania to dzwoń strone masz obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 13.01.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Chciałem zapytać czy jest możliwość aby system alarmowy dzwonił pod wskazany numer, zamiast powiadomienia sms. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 ... Automatyczny restart w przypadku zawieszenia się modułu, ja go nie ustawiam i nigdy nie miałem problemów A co w przypadku kiedy skończą się pieniążki na karcie sim? Po doładowaniu trezba zrestartować moduł i do tego właśnie jest ta funkcja by nie robić go fizycznie a z ... automatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.01.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Chciałem zapytać czy jest możliwość aby system alarmowy dzwonił pod wskazany numer, zamiast powiadomienia sms. Pozdrawiam Pewnie, że jest taka możliwość a nawet kilka. Można zamontować dowolny syntezer mowy, który będzie odtwarzał wcześniej nagrany komunikat lub już najbardziej prosto będzie dzwonił a po odebraniu będzie słychać tylko pisk/szum co będzie oznaczało dane zdarzenie w systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 13.01.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A co w przypadku kiedy skończą się pieniążki na karcie sim? Po doładowaniu trezba zrestartować moduł i do tego właśnie jest ta funkcja by nie robić go fizycznie a z ... automatu. Nie miałem takiego problemu po doładowaniu dalej wysyłał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly41hh 13.01.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A co w przypadku kiedy skończą się pieniążki na karcie sim? Po doładowaniu trezba zrestartować moduł i do tego właśnie jest ta funkcja by nie robić go fizycznie a z ... automatu. To warto ustawiać wkoncu ten restart ? jeśli tak to co ile dni powinien się restartować ? I jeszcze takie pytanko czy np. podczas deszczu jest mozliwość że woda dostanie sie do plytki elektroniki w sygnalizatorze i zrobi zwarcie ? Jest sens uszczelniania go np. silikonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 13.01.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A co w przypadku kiedy skończą się pieniążki na karcie sim? Po doładowaniu trezba zrestartować moduł i do tego właśnie jest ta funkcja by nie robić go fizycznie a z ... automatu. Nigdy nie było peoblwmów po doładowaniu dalej działa bez żadnych restartów, problem może się popjawić gdy karta jest juz neaktywna ale wtedy i tak ja trzeba wymienić na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 13.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 To warto ustawiać wkoncu ten restart ? jeśli tak to co ile dni powinien się restartować ? I jeszcze takie pytanko czy np. podczas deszczu jest mozliwość że woda dostanie sie do plytki elektroniki w sygnalizatorze i zrobi zwarcie ? Jest sens uszczelniania go np. silikonem ? Jak masz jakieś problemy z zasięgiem to ustaw np co 24h .Co do sygnalizatora to porządny sygnalizator (jakoś nie iwdziałem jeszcze takiego który zalała woda) jest zabezpieczony konstrukcyjnie przed dostawaniem sie wody. W większości modeli jeśli uszczelnisz silikonem to równocześnie wyciszysz sygnalizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 13.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 To warto ustawiać wkoncu ten restart ? jeśli tak to co ile dni powinien się restartować ? I jeszcze takie pytanko czy np. podczas deszczu jest mozliwość że woda dostanie sie do plytki elektroniki w sygnalizatorze i zrobi zwarcie ? Jest sens uszczelniania go np. silikonem ? Nie trzeba ustawiać restartu. Nie trzeba uszczelniać sygnalizatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 13.01.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Pewnie, że jest taka możliwość a nawet kilka. Można zamontować dowolny syntezer mowy, który będzie odtwarzał wcześniej nagrany komunikat lub już najbardziej prosto będzie dzwonił a po odebraniu będzie słychać tylko pisk/szum co będzie oznaczało dane zdarzenie w systemie. Ile takie urządzenie kosztuje? Pisałeś wcześniej że ok 300zł powiadomienie na sms to nie duzo. Dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.01.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ile takie urządzenie kosztuje? Pisałeś wcześniej że ok 300zł powiadomienie na sms to nie duzo. Dziękuję za informacje. Wspomniana wyżej integra 128WRL ma wbudowany moduł gsm ale jeżeli ma być zewnętrzny to ja osobiście lubię ten poniżej: http://alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=23037&sid=5bf2a74f Jeżeli rozchodzi się o syntezer mowy to np takie: http://alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=061&sid=5bf2a74f http://alarmserwis.pl/cgibin/shop?info=062&sid=5bf2a74f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 13.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ile takie urządzenie kosztuje? Pisałeś wcześniej że ok 300zł powiadomienie na sms to nie duzo. Dziękuję za informacje. Jesli chodzi ci o cenę samego syntezera to musisz podać jakiego producenta masz centralkę , do central satela syntezer kosztuje około 160 zł Natomiast najpostszy moduł gsm satela to koszt 360 zł w detalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 13.01.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jesli chodzi ci o cenę samego syntezera to musisz podać jakiego producenta masz centralkę , do central satela syntezer kosztuje około 160 zł Natomiast najpostszy moduł gsm satela to koszt 360 zł w detalu. Centralkę będę miał Integrę 32. Czyli moduł gsm do satela ok.360 zł plus syntezer ok 160zł i to jest kpl??? Chciałem zapytać jakie rozwiązanie będzie praktyczniejsze, manipulator w garażu czy załączanie alarmu z pilota. Jakie rozwiązanie polecasz. Zastanawiam sie również jeszcze nad załączaniem alarmu w nocy, czyli czujki pir plus kontaktrony w oknach na parterze. Z uwagi na swobodne poruszanie sie w nocy pomiędzy piętrem, a kuchnią chciałem wyłączyć czujkę w jadalni tak aby ona nie załączyła alarmu. Tak więc alarm jest uzbrojony w kuchni i jadalni tylko w kontaktrony wewnętrzne. W jaki sposób mogę jeszcze zabezpieczyć okna??? W czujkę zbicia szyby??? Z góry dziękuję za pomoc. Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 14.01.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Centralkę będę miał Integrę 32. Czyli moduł gsm do satela ok.360 zł plus syntezer ok 160zł i to jest kpl??? Chciałem zapytać jakie rozwiązanie będzie praktyczniejsze, manipulator w garażu czy załączanie alarmu z pilota. Jakie rozwiązanie polecasz. Zastanawiam sie również jeszcze nad załączaniem alarmu w nocy, czyli czujki pir plus kontaktrony w oknach na parterze. Z uwagi na swobodne poruszanie sie w nocy pomiędzy piętrem, a kuchnią chciałem wyłączyć czujkę w jadalni tak aby ona nie załączyła alarmu. Tak więc alarm jest uzbrojony w kuchni i jadalni tylko w kontaktrony wewnętrzne. W jaki sposób mogę jeszcze zabezpieczyć okna??? W czujkę zbicia szyby??? Z góry dziękuję za pomoc. Dominik Praktyczniejszy będzie pilot. kontaktron(y) + udarowa, na poddaszu przy połaciowych: kontaktron + zbicia szkła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 14.01.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja bym bardziej polecał zainwestować w system zewnętrzny wtedy na noc uzbrajasz zewnętrzny + kontaktrony i chodzisz swobodnie. Stref możesz zrobić 8 w jednej partycji wiec możesz porobić dowolne kombinacje. a co do udarowych to średnio polecam ponieważ nie wszyscy potrafią je dobrze ustawić a minusem jest mocna burza potrafi je wzbudzić. pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 14.01.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 co do cen to tak: Integra 128 WRL (najbardziej zaawansowana pytanie czy potrzebna aż taka) - 1420 brutto detal Integra 64 ( wystarczająca) 632 brutto detalModuł GPRS T2 369 brutto detal Komplet 1001 pln brutto Jeśli nie potrzebna CI bezprzewodówka to po co przepłacać 419 pln?Dialer tel każda centrala ma w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 14.01.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Zapomniałem ze wrl ma w zestawie obudowe w tej cenie, jednak ma jeden minus na płycie posiada 8 linii a integra 64 16 linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.01.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ja bym bardziej polecał zainwestować w system zewnętrzny wtedy na noc uzbrajasz zewnętrzny + kontaktrony i chodzisz swobodnie. Stref możesz zrobić 8 w jednej partycji wiec możesz porobić dowolne kombinacje. a co do udarowych to średnio polecam ponieważ nie wszyscy potrafią je dobrze ustawić a minusem jest mocna burza potrafi je wzbudzić. pozdr, I możesz spać spokojnie, nikt Van Goga i Koh-i-noor nie buchnie. Swoją drogą to świetny pomysł i ekonomicznie uzasadniony, aby proponować komuś zewnętrzny system do budżetowego alarmu. Zapomniałem ze wrl ma w zestawie obudowe w tej cenie, jednak ma jeden minus na płycie posiada 8 linii a integra 64 16 linii Zapomniałeś podać cenę modułu IO 8we/8wy. A kolega chciał sobie założyć tani alarm na integrze 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 14.01.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 co do cen to tak: Integra 128 WRL (najbardziej zaawansowana pytanie czy potrzebna aż taka) - 1420 brutto detal Integra 64 ( wystarczająca) 632 brutto detal Moduł GPRS T2 369 brutto detal Komplet 1001 pln brutto Jeśli nie potrzebna CI bezprzewodówka to po co przepłacać 419 pln? Dialer tel każda centrala ma w sobie. Nie wiem skąd wziąłeś takie ceny; ja za wrl'a 3 m-ce temu płaciłem 1059 pln w tym obudowa i anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 14.01.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Mam taki trochę nietypowy problem. Chcę zabezpieczyć rynny miedziane /a w zasadzie ich rury spustowe/ przed kradzieżą.Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł? Nie chodzi mi o np. całodobową obserwację przez CCTV czy ochronę zewnętrzną terenu wokół obiektu. System miałby działać w przypadku próby demontażu / np. odrywania, cięcia itp/. Dopuszczam nawet, że złodziej oderwie /odetnie/ kawałek rury i wówczas nastąpi detekcja zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts