memekt 14.01.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Mam taki trochę nietypowy problem. Chcę zabezpieczyć rynny miedziane /a w zasadzie ich rury spustowe/ przed kradzieżą. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł? Nie chodzi mi o np. całodobową obserwację przez CCTV czy ochronę zewnętrzną terenu wokół obiektu. System miałby działać w przypadku próby demontażu / np. odrywania, cięcia itp/. Dopuszczam nawet, że złodziej oderwie /odetnie/ kawałek rury i wówczas nastąpi detekcja zdarzenia. przyznam szczerze, że nie słyszałem żeby komuś rynny ukradli, ale... może je lepiej podłączyć pod wysokie napięcie - lepszy będzie efekt:p sorry, nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 14.01.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 napisałem to pytanie po kradzieży. Miedź to bardzo cenny towar dla "zbieraczy" złomu.przyznam szczerze, że nie słyszałem żeby komuś rynny ukradli, ale... może je lepiej podłączyć pod wysokie napięcie - lepszy będzie efekt:p sorry, nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 14.01.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 napisałem to pytanie po kradzieży. Miedź to bardzo cenny towar dla "zbieraczy" złomu. to już nawet nie można nazwać tego bazczelnością!!! Żeby rynny już kradli... MASAKRA. Co za kraj, co za ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.01.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dopuszczam nawet, że złodziej oderwie /odetnie/ kawałek rury i wówczas nastąpi detekcja zdarzenia. Więc może potraktujmy te rury jako część obwodu alarmowego? Do wylotu każdej rury spustowej przewód, u góry drugi, przez całość przepuszczamy nieduży (ale i nie za mały, inaczej upływy nam zbyt mocno zakłócą sprawę) prąd i wystarczy kontrolować, czy ten prąd wciąż płynie. Do zrobienia. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 14.01.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 I możesz spać spokojnie, nikt Van Goga i Koh-i-noor nie buchnie. Swoją drogą to świetny pomysł i ekonomicznie uzasadniony, aby proponować komuś zewnętrzny system do budżetowego alarmu. Zapomniałeś podać cenę modułu IO 8we/8wy. A kolega chciał sobie założyć tani alarm na integrze 32. Dziękuję za podjęcie tematu. Jestem laikiem w dziedzinie alarmu, tak więc proszę w miarę jaśniej akurat dla mnie. Chciałem zapytać czy z ekonomicznego punktu widzenia Integra 64 jest bardziej właściwym rozwiązaniem niż Integra 32. Alarm swój chciałem oprzeć na kontaktronach w oknach, czujkach pir, czujka dymu , czujka gazu, zastanawiam się również nad powiadomieniem na telefon ale nie wykonaniem wiadomości sms tylko wykonaniem połączenia. Tak więc do takiego rozwiązania nie jest wystarczająca Integra 32? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudi1978 14.01.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Praktyczniejszy będzie pilot. kontaktron(y) + udarowa, na poddaszu przy połaciowych: kontaktron + zbicia szkła pozdrawiam Czyli zamiast zwykłej czujki PIR polecasz czujkę udarową, mam tak rozumieć? Schodząc z piętra do kuchni, jedyna czujka jakie mnie złapie to czujka w jadalni, która skierowana jest w okno w kuchni i jadalni. Czy stosując czujkę udarową będę mógł swobodnie poruszać się po kuchni? Czy jeszcze jakieś rozwiązanie mógłbym zastosować, oczywiście nie obciążając znacznie budżetu przeznaczonego na alarm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 14.01.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Czy stosując czujkę udarową będę mógł swobodnie poruszać się po kuchni? kolega sprawdzi sobie jak wygląda, jak dział i jak gdzie jest montowana czujka udarowa (wibracyjna) i odpowie sobie sam na swoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 14.01.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dziękuję za podjęcie tematu. Jestem laikiem w dziedzinie alarmu, tak więc proszę w miarę jaśniej akurat dla mnie. Chciałem zapytać czy z ekonomicznego punktu widzenia Integra 64 jest bardziej właściwym rozwiązaniem niż Integra 32. Alarm swój chciałem oprzeć na kontaktronach w oknach, czujkach pir, czujka dymu , czujka gazu, zastanawiam się również nad powiadomieniem na telefon ale nie wykonaniem wiadomości sms tylko wykonaniem połączenia. Tak więc do takiego rozwiązania nie jest wystarczająca Integra 32? Z góry dziękuje za pomoc. Oczywiście integra 32 wystarczy ale podłączysz do niej 8 czujek żeby podłączyć więcej musisz kupić moduł CA64E który powiększa o kolejne 8 z ekonomicznego punktu widzenia bardziej opłaca sie integra 64 która ma już 16 wejść a cenowo wyjdzie podobnie. pozdr, Mariusz K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 14.01.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nie wiem skąd wziąłeś takie ceny; ja za wrl'a 3 m-ce temu płaciłem 1059 pln w tym obudowa i anteny. Płaciłeś po zniżkach 25% ja podałem detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 14.01.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Zapomniałeś podać cenę modułu IO 8we/8wy. A kolega chciał sobie założyć tani alarm na integrze 32. Moduł CA64E kosztuje ok 130pln netto Integra 32 - 356 pln netto Integra 64- 514 pln netto Wychoodzi ze moduł + integra 32 to koszt 486 pln netto detal a Integra 64 - 514 netto detal Różnicy mamy więc 28 pln netto a więc według mnie bardziej opłaca sie Integra 64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.01.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Pozwoliłem sobie posprzątać, a kol. Zorba dostaje niniejszym ostrzeżenie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 15.01.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.01.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Poszukuje czujek obecności ale nie takich wykorzystywanych w systemach alarmowych ale do sterowania oświetleniem. Berker i Gira mają takie czujki obecności w swojej ofercie ale na 230V a ja poszukuje na niskie napięcie. Napotkaliście może takie czujki obecności. Nie chodzi mi o czujki ruchu ale czujki obecności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 16.01.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 hmmm z czujnikami na 12V w osprzęcie typowo elektrycznym nie spotkałem się, ale może ktoś coś będzie miał choć jak Gira nie ma to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.01.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 gotowca nie znam (czemu akurat na 12V? przekaźników Ci żal?), ale da się go zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
regentgnik 17.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 witam,mam pytanie co do kontaktronów(satel). Instalator powiedział mi, że jest to marnowanie pieniędzy, ponieważ złodziej otwiera takie okno w kilka sekund przystawiając elektromagnes lub śrubokręt z elektromagnesem na końcu co powoduje, że alarm widzi okno nadal jako zamknięte. zamiast tego zaproponował mi czujki dualne i czujki pir. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.01.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Hehe, pewnie że tak. Podobnie jak ominięcie PIRów (duale też się da "obejść", ale to już wymaga poważniejszych "narzędzi"). Jeśli bardzo się boisz zawsze możesz zainstalować kontaktrony spolaryzowane (tylko one ponoć drogie), albo po prostu umieścić dwa (lub więcej) kontaktrony blisko siebie, tak by Twój magnes zwierał tylko jeden z nich. Wtedy przy próbie zablokowania podstawowego kontaktronu jest duża szansa (albo nawet pewność, w zależności od sposobu montażu pary kontaktronów), że złodziej naruszy ten drugi kontaktron (NO). Oczywiście to Cię nie uratuje przed ordynarnym wybiciem okna Generalnie każdy system alarmowy da się obejść. Czasem wymagana jest do tego wiedza o jego konstrukcji, czasem da się i "na czuja". Dostosuj zabezpieczenia do spodziewanego ryzyka i tyle (bo im lepsze zabezpieczenia, tym większa cena). No i wykup ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omega37 17.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 witam, mam pytanie co do kontaktronów(satel). Instalator powiedział mi, że jest to marnowanie pieniędzy, ponieważ złodziej otwiera takie okno w kilka sekund przystawiając elektromagnes lub śrubokręt z elektromagnesem na końcu co powoduje, że alarm widzi okno nadal jako zamknięte. zamiast tego zaproponował mi czujki dualne i czujki pir. Czy to możliwe? Nie sztuka przystawić, ale wiedzieć gdzie. A z tym złodziej będzie miał już problem, zbliżony do trafienia 6 w totolotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 17.01.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 można tez zastosować bariery podczerwieni w oknach wpuszczone w ocieplenie ostatnio dużo takich montujemy z tym ze to jest droższa inwestycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
regentgnik 17.01.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 dzięki za odpowiedzi:) wiadomo, że każdy alarm jest do obejścia, zależy mi na tym, aby system alarmowy nie był tak prosty do zneutralizowania:) Aby złodziej mało ogarnięty w temacie nie był w stanie tak łatwo wejść do domu np. przystawiając elektromagnes. Zainteresowały mnie te bariery podczerwieni. czy możesz przybliżyć orientacyjnie jaki jest koszt jednej bariery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts